Inapoi la scoala – cum se pregateste o clasa reusita

Am modificat articolul ultima data pe: 23.09.21

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

Fiecare inceput de an scolar necesita o pregatire deosebita din partea cadrelor didactice, iar in spatele a ceea ce se vede e foarte multa munca. Daca esti un invatator/profesor debutant, trebuie sa stii ca e bine sa gandesti in amanunt totul, sa pregatesti pentru elevi un mediu prielnic pentru invatare, sa ii intampini intr-un mod cat mai placut, sa stabilesti din start care le sunt drepturile, dar si indatoririle si sa planifici cu atentie primele saptamani de scoala, care pot fi putin mai dificile. 

 

La fiecare inceput de an scolar, profesorii care au in subordine o anumita clasa (invatatori, diriginti), trebuie sa o pregateasca cu toate cele necesare, in asa fel incat copiii sa-si desfasoare activitatea intr-un mediu cat mai placut si util. Acest lucru e foarte important mai ales la clasele primare si gimnaziale, cand cei mici se afla intr-un proces de invatare mai accelerat si au nevoie de o metoda de predare cat mai atractiva pentru a fi cu adevarat dornici sa invete si sa se dezvolte. 

In continuare, vrem sa venim in intampinarea ta cu o serie de idei pe care daca le pui in practica le poti oferi un start bun elevilor. 

 

Ocupa-te de aspectul general al clasei in ceea ce priveste modul in care e amenajata

9 luni de zile copiii le petrec la scoala, 5 zile pe saptamana, cate 4-7 ore. Mediul in care ei invata nu trebuie sa fie unul anost, ci e foarte important sa gandesti totul in asa fel incat sa fie cat mai prietenos. 

E important sa incerci sa amenajezi sala de clasa intr-un mod cat mai util si creativ, cu tot felul de obiecte si planse potrivite pentru varsta elevilor, care sa ii ajute pe acestia sa se dezvolte si sa-si puna la lucru gandirea, dar si imaginatia. Ai insa grija sa nu incarci prea mult peretii, pentru a nu fi totul mult prea obositor. Daca ai foarte multe materiale, le poti folosi treptat si sa le mai schimbi pe parcursul anului.

Ai in vedere si modul in care alegi sa asezi bancile elevilor. Gandeste-te la felul in care vrei sa lucrezi si sa interactionezi cu ei, dar si la cel in care intentionezi sa ii lasi si pe ei sa comunice. Poti opta, bineinteles pentru varianta clasica, dar poti sa mergi si pe randuri in semicerc, forma de “U” sau alte idei care iti mai vin in minte si crezi ca ti-ar putea fi de ajutor. 

Pe unul dintre pereti e foarte important sa dedici un anumit spatiu pentru afisierul clasei, acolo unde va fi trecuta lista de elevi, orarul, drepturile si indatoririle si tot felul de astfel de informatii. 

 

Pregateste mici daruri pentru copiii care urmeaza sa inceapa noul an scolar

Daca scoala aloca un anumit buget pentru intampinarea elevilor sau daca tu ca si profesor iti permiti din punct de vedere financiar, va fi placut pentru elevi sa fie primiti cu un mic, dar util. Pentru cei mici poti alege tot felul de instrumente de desenat, pentru cei mai mari, de scris. Nu vorbim de lucruri scumpe, ci de ceva simplu, mai mult simbolic. 

Mai poti, de exemplu, sa redactezi cate o mica scrisoare pentru fiecare, sa realizezi mici obiecte lucrate manual din hartie sau alte materiale si asa mai departe. 

 

Fa o lista care sa cuprinda drepturile elevilor, dar si o serie de responsabilitati pe care ei urmeaza sa le aiba

E important ca, odata cu inceperea anului scolar, elevii sa stie in mod clar ce au de facut, mai exact ce drepturi au, dar si ce indatoriri. Poate ar fi bine sa lucrezi putin la lista clasica ce se afiseaza in toate clasele de ani buni si sa mai adaugi diverse aspecte ce ti se par ca sunt importante sau sa le treci intr-o forma mai simplu de inteles si de acceptat de catre elevi. 

Apoi, dupa ce incep cursurile, organizeaza o ora in care sa discuti impreuna cu scolarii despre tot ce cuprinde aceasta lista. Asigura-te de ca au inteles ceea ce au de facut si nu te baza pe faptul ca vor citi ei informatiile de la afisier si vor sti totul. 

 

Echipeaza clasa in mod corespunzator cu dispozitive moderne

Daca scoala aloca fonduri pentru diverse device-uri, pentru elevi va fi foarte util sa le poata folosi atunci cand este cazul sau sa se bucure de intrebuintarea lor in cadrul orelor. De exemplu, vor intelege mult mai bine cum functioneaza anumite procedee de la fizica, chimie, biologie etc., daca li se prezinta un filmulet sugestiv cu ajutorul unor videoproiectoare si a unor ecrane de proiectie, isi vor da seama mult mai simplu de modul in care functioneaza un programele de redactare pe computer daca vor face lucrul acesta practic, avand un calculator in clasa si asa mai departe. 

Acum, e foarte posibil ca aceste device-uri sa nu fie in fiecare sala, ci in anumite incaperi comune. E bine si asa, doar ca va trebui sa programezi cu atentie momentul in care vrei sa le folosesti pentru a nu te suprapune cu alte cadre didactice care au si ele nevoie. 

Planifica ceea ce doresti sa faci cu elevii in primele saptamani de scoala

Primele doua saptamani sunt ceva mai deosebite, deoarece orarul nu este stabilit in totalitate, de multe ori manualele nu sunt venite si asa mai departe. Ca profesor, trebuie sa iei in calcul toate aceste lucruri mai putin placute si sa programezi totul inainte. Trebuie sa te organizezi cat mai bine si sa pui la punct o serie de activitati pe care le poti face pentru a umple timpul intr-un mod cat mai util pentru elevi. 

Pregateste tot felul de fise cu exercitii la materiile pe care le predai, gandeste-te la activitati de cunoastere daca e vorba de o clasa noua sau daca esti un cadru didactic ce preda pentru prima data la elevii respectivi, da-le timp sa povesteasca ce au facut in vacanta si ajuta-i sa se acomodeze treptat si sa prinda drag de tot ceea ce inseamna scoala. 

Acestea sunt in mare sfaturile ce te pot ajuta sa ai un start bun in noul an scolar, sa iti pregatesti cat mai bine clasa si sa incepi totul cat mai centrat/a pe elevi si pe ceea ce ii va ajuta in continuare. 

 

Lasa un comentariu

0 COMMENTS

DMCA.com Protection Status