Cele mai bune videoproiectoare

Am modificat articolul ultima data pe: 17.10.17

 

Cum alegi un videoproiector bun

 

Ghidul cumparatorului

Odata cu dezvoltarea si popularizarea ideii de Home Cinema, tot mai multe persoane doresc sa beneficieze la domiciliu de entertainment de cea mai buna calitate, mai ales din punct de vedere acustic si vizual. Moda achizitionarii videoproiectoarelor s-a raspandit si in Romania, ca solutie preferata nu numai in mediul academic, ci si in viata de zi cu zi, fie in scopuri recreationale: proiectie de filme, jocuri video sau chiar ca metoda ajutatoare de realizare a decoratiilor pe suprafete extinse(pictura murala, pictura de sevalet).

Oricare ar fi motivatia achizitionarii unui astfel de item, nu multa lume stie cum sa aleaga cel mai bun videoproiector pentru nevoile personale, fiind destul de dificil sa deslusesti informatiile primite in descrierile produselor, mai ales atunci cand nu cunosti notiuni de tehnologie in acest domeniu. De aceea, pentru a te ajuta sa faci o alegere inspirata, am elaborat o analiza succinta a celor mai importante criterii de selectie pentru un astfel de produs.

 

A. Videoproiectoare

 

 

 

Luminozitatea: reprezinta un indicator foarte important de performanta, insa nu in mod conventional, contrar asteptarilor multor potentiali cumparatori. Modul de functionare pentru aceste dispozitive este simplu: o lampa de mare putere emite un fascicul luminos in interiorul caruia se proiecteaza imaginea digitala. In momentul in care acest fascicul intalneste o suprafata obstacol, formele, culorile si contrastele devin vizibile. Luminozitatea se refera la densitatea si intensitatea razei de lumina proiectate, indicand, in prima instanta, cat de puternic se pot observa culorile si contrastul.

Producatorii ofera ca indicator al acestui parametru niste unitati de masura intitulate ANSI lumeni. Acestia au fost stabiliti de American National Standards Institute si cuantifica strict lumina emisa de un proiector de date. Este important sa nu va lasati impresionati inutil de valori ridicate, deoarece conteaza mai mult sa le adaptati in functie de natura spatiului in care veti efectua proiectiile.

Intr-o camera intunecata, pregatita in asa fel incat sa adaposteasca un sistem Home Cinema, un videoproiector cu 2000 – 2500 de ANSI lumeni este indeajuns de puternic pentru a proiecta imaginile clar pana la o distanta de aproximativ 6m, mai mult decat suficient, chiar si pentru o camera de apartament de dimensiuni extinse. Tinand cont si de posibilitatea de a intuneca total spatiul incaperii, pentru o camera mai mica este destul de bun si un model cu 1500 ANSI lumeni. In cazul in care alegeti unul de peste 3500 ANSI lumeni si il plasati intr-un spatiu restrans, s-ar putea sa aveti probleme cu perceptia culorilor, ochii fiind obositi foarte usor in aceste circumstante.

Ecuatia se schimba atunci cand doriti sa proiectati in aer liber noaptea sau intr-un amfiteatru in care spatiul este mai tot timpul luminat. Aveti nevoie de valori de peste 4500 ANSI lumeni, astfel incat dispozitivul sa faca fata corespunzator cerintelor. Cu cat dimensiunile proiectiei trebuie sa fie mai mari, cu atat mai mult se va dispersa lumina pe suprafata, imaginea devenind mai stearsa si mai dificil de perceput, in special daca nu este intuneric total. Totusi, tineti cont si de faptul ca, in achizitionarea unui aparat cu astfel de valori, va trebui sa investiti ceva mai multe fonduri.

 

Indicii vizuali: constituie un cumul de parametri care se refera in principal la calitatea imaginilor proiectate. In aceasta categorie putem enumera: contrastul, aspect ratio, throw ratio, corectia trapezului, lens shift, rezolutia.

Contrastul este practic diferenta dintre cea mai deschisa si cea mai inchisa culoare proiectata, ambele considerate in sectiune(atunci cand alaturarea cu alte nuante nu le afecteaza saturatia sau luminozitatea prin contrast simultan si succesiv). Va stau la dispozitie doua optiuni de contrast: static si nativ-dinamic. Ambele se exprima printr-un raport, cu mentiunea ca cifrele pot fi mai ridicate in cazul contrastului dimanic.

Partea nu prea buna in legatura cu aceasta optiune este faptul ca poate afecta calitatea finala a imaginii, fiind considerat uneori prea violent din punct de vedere vizual. De aceea, multi tehnicieni recomanda mai cu seama contrastul static. Cele mai bune videoproiectoare prezinta un raport standardizat al contrastului, in intervalul 2000:1 si 15000:1. Daca proiectati intr-o incapere foarte bine izolata, mizati si pe valori mai reduse. Trebuie sa luati in considerare nu numai faptul ca este intuneric, ci si culorile obiectelor sau peretilor, pentru ca toate nuantele sunt percepute de ochiul uman ca reflexie a radiatiei luminoase.

Aspect ratio se defineste ca raport intre cele doua laturi ale imaginii. Cu alte cuvinte, cand aspect ratio al sursei de date difera de cel al proiectorului, imaginea va fi redata cu doua bare negre, acolo unde raportul nu se sincronizeaza, ramanand spatiu de proiectie neutilizat, iar imaginea aparand  micsorata. Cu siguranta ca ati intalnit aceasta problema la televizoarele mai vechi sau la diverse monitoare, observand cele doua spatii negre in lateral(sau sus/jos). Indicatorul respectiv este redat printr-un raport, iar cele mai populare valori la ora actuala sunt 4:3, 16:9 si 21:9. Majoritatea producatorilor specifica acest parametru in descrierile produselor furnizate.

Throw ratio reprezinta raportul dintre distanta de la lentila proiectorului pana la suprafata de proiectie si dimensiunile acesteia, cu precadere latimea. Mai simplu, este o cifra care sugereaza la ce distanta si in ce pozitie poate fi plasat dispozitivul intr-o incapere.

Daca proiectati direct pe un perete, aveti posibilitatea de a adapta personal distantele, in functie de cum considerati de cuviinta, insa daca aveti un ecran cu dimensiuni limitate, este vital sa tineti cont de acest parametru. Nu uitati ca pe masura ce mariti distanta dintre cele doua elemente, imaginea proiectata se mareste, insa devine si mai neclara. Partea avantajoasa este faptul ca, multe produse au in descriere mentionata aceasta valoare, usurand considerabil calculele pe care trebuie sa le faceti.

Corectia trapezului este o setare foarte importanta, din rationamente clare de ergonomie. Imaginea proiectata are dimensiunile si proportiile corecte numai atata timp cat axa de pozitie a proiectorului perforeaza exact centrul suprafetei de proiectie. In orice alta situatie, unghiul se schimba, iar imaginea obtinuta prin proiectare oblica va avea laturile inegale si proportiile gresit

e. Aici intervine posibilitatea de a regla si corecta eventualele erori, indiferent de pozitia dispozitivului in incapere. Majoritatea aparatelor permit corectia pe verticala(in functie de inaltime), dar nu si pe orizontala. Procedeul se face manual, in mare parte, existand si produse cu functie de corectie automata. Mentionam ca la o corectie foarte ampla, calitatea imaginii are de suferit.

Corectia trapezului

Lens shift este o optiune adiacenta cu un rol asemanator de corectie vizuala. In acest caz, reglajul se face direct din lentila, ceea ce inseamna impact nul asupra calitatii imaginilor. Functia este preferata de catre multi utilizatori, iar deplasarea se face la fel: pe orizontala sau verticala, automat sau manual. Bineinteles, pentru o astfel de facilitate, este necesar sa cheltuiti ceva mai multi bani.

Rezolutia reflecta calitatea imaginii proiectate. Cele mai multe videoproiectoare de pe piata sunt realizate cu rezolutie nativa, insa programate pentru a suporta mai multe tipuri de rezolutie din sursa de date. Asadar, indicatorul reflecta numarul de pixeli ce pot fi afisati pe verticala si pe orizontala. Cu cat sunt mai mari valorile rezolutiei, cu atat mai clara si mai de calitate va fi imaginea.

Exista mai multe categorii: XGA(1024px768p), WXGA(1280px720p), Full HD(1920px1080p), HD Ready(1024p×720p) etc. La proiectia de filme sau de jocuri de pe consola, va puteti multumi cu o rezolutie HD Ready. Pentru proiectii din surse de date tip widescreen, este necesara o rezolutie XGA.

 

Lampa: se defineste ca fiind cea mai importanta parte “consumabila” a dispozitivului. Este esential sa stiti ca, durata de viata a unui astfel de item este limitata la un anumit numar de ore. Dupa epuizarea acestuia, veti investi o suma destul de considerabila in inlocuirea acestei componente. Modelele conventionale intalnite pe piata sunt lampile cu vapori de mercur, uneori denumite UHP(ultra high pressure).

Durata de viata a acestora este in medie cotata intre 2000 si 4000 de ore de folosire. Totusi, unele pareri despre cele mai bune videoproiectoare spun ca, daca dispozitivul este echipat cu functie eco, atunci durata de viata a lampii se va dubla. Odata epuizata aceasta perioada, luminozitatea scade drastic, la mai putin de jumatate din cea initiala, urmand iminenta defectiune.

Mai nou, tehnicienii au reusit sa insereze tehnologie LED in constructia aparatelor de proiectie video, astfel incat, lampile traditionale sunt inlocuite cu leduri mai durabile, mai eficiente, colorate RGB. Asadar, vestea buna e ca, un videoproiector LED este echipat cu o lampa cu o durata de viata cuprinsa intre 10000 si 20000 de ore, o piesa de aproximativ patru ori mai durabila decat cele conventionale.

Nu va mai fi nevoie sa cheltuiti fonduri suplimentare pentru a o inlocui, ea fiind capabila sa functioneze pana la uzajul propriu-zis al intregului aparat. Inainte de a te intreba, “unde gasesc cel mai bun videoproiector LED?”, trebuie sa cunosti si partea mai putin avantajoasa: throw ratio este mult mai mic, decat in celelalte cazuri, fiind denumit si Short Throw.

 

Portabilitatea: este un aspect ce depinde nu numai de dimensiunile si greutatea produsului ales, ci si de modul de transmisie a semnalului. Din acest punct de vedere, cel mai apreciat va fi un videoproiector wireless. Acesta este prevazut cu o conexiune LAN din fabricatie, care odata activata, permite redarea de date din alte surse conexe, fara a necesita cablu de transmisie.

Totusi, este bine sa dati o oarecare atentie costurilor de achizitie, si celorlalte caracteristici tehnice, atunci cand decideti sa cumparati ceva din aceasta categorie. Pentru un videoproiector portabil conventional, aveti nevoie doar de o greutate redusa, dimensiuni adecvate si o interfata versatila, care sa includa HDMI, USB, VGA sau chiar Audio In.

 

Beneficiind de toate aceste indicatii si sfaturi, acum puteti cauta pentru achizitie un videoproiector ieftin si bun, care sa corespunda perfect necesitatilor personale, avand certitudinea ca ati ales un dispozitiv de calitate. Cele mai multe oferte le gasiti pe internet, drept pentru care, va recomandam sa va comandati acest produs online. Preturile pot fi mai avantajoase decat in magazine, calitatea si garantia raman aceleasi, iar daca nu sunteti convinsi de calitatea modelului, il puteti returna sau inlocui.

 

 

Modele recomandate  in 2017

 

 

Acer X1373WH

 

1. Acer X1373WHDaca va intereseaza un videoproiector 3D care sa se si comercializeze la un pret intr-adevar accesibil, atunci modelul X1373WH de la Acer este exact ceea ce cautati. Produsul ofera o luminozitate de nivel conventional, cuantificata la 3000 de ANSI lumeni, parametru ce indica o buna compatibilitate in cadrul sistemelor Home Cinema pentru spatii extinse, dar si o incadrare destul de acceptabila in sali de curs restranse ca dimensiuni.

Bineinteles, aceasta teorie este sustinuta de un throw ratio variabil, ce asigura vizibilitate excelenta in intervalul de 1.01 – 9.69 m, ca distanta pana la imaginea proiectata. Totodata, proiectia va putea avea o diagonala minima de 0.71m si una maxima de 7.62m, astfel incat, in cadrul acestor masuratori, imaginile se vor vedea clar, contrastant, de calitate.

Fiind vorba de contrast, acesta a fost evaluat la nu mai putin de 13000:1, mai aproape de limita superioara, din punct de vedere statistic, indicand o vizibilitate excelenta si in conditii de semi-intuneric. Ceilalti parametri mai includ un aspect ratio apropiat de datele conventionale, de 16:10 si o rezolutie nativa de 1280 x 800. Veti putea viziona filme sau derula cele mai complexe jocuri video fara nici o problema. De asemeni, ca rezolutie suplimentara suportata, se mentioneaza si cea  situata in parametrii Full HD, 1920 x 1200. Pentru modul widescreen, este dotat si cu tehnologie WXGA.

Va stau la dispozitie trei optiuni de utilizare a lampii, in functie de care se calculeaza urmatoarele perioade de folosinta: normal – 5000 de ore, eco – 6000 de ore si extreme eco – 10000 de ore. Interfata include HDMI, USB, compozit, S-Video si difuzor mono de 3W. Din toti acesti parametri deducem ca va fi utilizat cu succes si pentru cursuri sau prezentari de afaceri. Modelul cantareste 2Kg. O garantie de 24 de luni insoteste acest videoproiector Full HD.

 

Avantaje:

Este potrivit pentru sisteme Home Cinema sau prezentari de afaceri, conferinte si cursuri, avand 3000 de ANSI lumeni.

Reda imaginile clar, de calitate, pana la o distanta de peste 9m.

Reproduce fidel forme, contraste si culori, deoarece este un videoproiector HD.

Poate fi conectat cu aplicatie wireless prin USB, avand o interfata versatila.

Lampa are o durata de viata foarte mare, daca este folosita in modul extreme eco – 10000 de ore.

 

Dezavantaje:

Are portabilitate limitata, deoarece cantareste aproximativ 2Kg.

 

 

 

 

BenQ MS504

 

2. BenQ MS504Persoanele ce doresc sa afle care este cel mai bun videoproiector BenQ, disponibil pe piata la un pret accesibil pentru majoritatea potentialilor cumparatori, vor aprecia produsul MS504 prin prisma unui raport excelent pret/calitate. Modelul utilizeaza tehnologie inovatoare SmartEco, pentru a optimiza durata de viata a lampii.

Producatorii il recomanda pentru a fi utilizat in cadrul salilor de curs de dimensiuni moderate, pentru sisteme Home Cinema si chiar in sali de conferinte mai restranse. Asta se datoreaza capabilitatilor sale, care includ 3000 de lumeni si un contrast de 13000:1, elemente care indica vizibilitate excelenta, chiar si in conditii de semi-obscuritate.

Tehnologia DPL 3D incorporata garanteaza o rezolutie nativa de 800×600, cu suport suplimentar  pentru valori de 640×480 si 1600×1200. Asadar, imaginile sunt clare, foarte bine conturate. Distanta pana la imagine este indicata la o valoare limita de 2.04m, cu o diagonala maxima de 7.62m. Aspect ratio este conventional, 4:3, iar capacitatea de reproducere a culorilor se mentioneaza la valoarea de 1.07 miliarde de nuante, unde ultimele studii arata ca, ochiul uman este capabil sa distinga si sa diferentieze aproximativ 10 milioane.

Patru programe de redare va permit sa economisiti, dupa preferinte, durata de viata a lampii: normal(4500h), economic(6000h), smart eco(6500h) si lamp save(10000h). Conectorii includ intrari si iesiri audio, USB, S-Video, compozit, inclusiv un difuzor de 3W. Lista accesoriilor contine si o telecomanda, care permite setari de la distanta, facil si comod. Dispozitivul masoara 283 x 222 x 95mm si cantareste1,8Kg. Garantia este valabila 36 de luni.

 

Avantaje:

Este un videoproiector BenQ ieftin si bun.

Promite functionare indelungata fara schimbarea lampii, durata acesteia de viata fiind de 10000 de ore in modul Lamp Save.

Reda imaginile corect, clar, avand luminozitate de 3000 lumeni si contrast de 13000:1.

Se comercializeaza insotit de o garantie extinsa, valabila 36 de luni.

 

Dezavantaje:

Distanta pana la imagine este ceva mai redusa, 2m maxim.

 

 

 

 

Epson EB-X18

 

3. Epson EB-X18Iata si un videoproiector Epson foarte popular in randul achizitiilor din acest an, care utilizeaza tehnologie LCD pentru a proiecta corect contrastele si culorile din imagini. Luminozitatea lampii este evaluata la 3000 de lumeni, o valoare standard, foarte potrivita pentru sisteme Home Cinema sau pentru sali restranse de conferinte sau sali de clasa.

Totodata, este important de mentionat ca, distanta pana la imagine poate avea maxim 2.17m, iar limita superioara a diagonalei proiectiei va fi de 7.62m. Cu o rezolutie nativa de 1024×768 de pixeli, dispozitivul reuseste sa redea foarte clar orice tip de date din suport vizual, dar si pe baza unui contrast dinamic de 10000:1.

Detaliile vor aparea conturate foarte bine, astfel incat sa poata fi observate si in cazul in care incaperea nu este total obscura. Aspectul imaginii(aspect ratio) este precizat la valoarea cea mai des intalnita, 4:3, indicand compatibilitate cu majoritatea datelor video actuale. In ceea ce priveste durata de viata a lampii, ea este cotata la o valoare destul de buna, anume 5000 de ore de functionare in cele mai bune conditii.

Bineinteles, nu se putea ca un astfel de aparat sa nu fie echipat cu o interfata la fel de versatila precum sunt si functiile de care este capabil. Conectorii includ: USB(A), USB (B), HDMI In, Composite In, S-Video In, RGB, Audio in si VGA, alaturi de un difuzor de 2W. Pachetul oferta va mai furnizeaza: geanta pentru transport, telecomanda, cablu de transmisie si cablu USB.

 

Avantaje:

Ofera imagini de calitate, pe baza unei rezolutii mari: 1024 x 768px.

Permite vizibilitate excelenta in conditii de semi-intuneric, datorita unui contrast de 10000:1 si luminozitatii de 3000 lumeni.

Este foarte versatil, avand multiple tipuri de conectori integrati in interfata.

Promite o utilizare facila, comoda, fiind prevazut cu telecomanda.

 

Dezavantaje:

Nu include o optiune Eco, durata de viata a lampii fiind de 5000 de ore.

 

 

 

 

Canon LV-S300

 

4. Canon LV-S300Brandul Canon propune, pe langa o serie de videoproiectoare profesionale mai costisitoare, si gama modelelor foarte accesibile ca pret, cu performante conventionale. Asadar, in acest caz este vorba despre un produs portabil , proiectat pentru a reda imagini fidele, cu luminozitate de 3000 de lumeni si un contrast static evaluat la 2300:1.

De aici puteti deduce ca veti beneficia de o proiectie clara, de contururi bine definite si care se vede chiar si in conditii de semi-intuneric. Dispozitivul utilizeaza o rezolutie nativa SVGA (800×600 de pixeli), indicata pentru a proiecta date in sali de clasa, in camere mai restranse ca dimensiuni sau in sali de sedinte.

Costurile de exploatare vor fi suficient de reduse, deoarece aparatul incorporeaza o lampa cu durata de viata de 5000 ore in modul normal. Daca doriti sa o prelungiti, veti folosi optiunea Eco, beneficiind de 6000 de ore de functionare impecabila. Interfata este versatila, diversificata si include: S-Video In, Composite In, Audio in/out, USB si VGA, alaturi de un difuzor de 2W, produsul putand fi conectat la multiple surse de date in acest mod. Are dimensiuni de 282 x 232 x 115mm, raportate la o greutate totala de 2.5Kg. Garantia care se ofera pentru acest item este valabila 36 de luni.

 

Avantaje:

Ofera calitate la un pret accesibil.

Permite proiectia de date din diferite surse, pe baza unei interfete foarte versatile.

Se livreaza cu garantie extinsa, de 36 de luni.

Asigura o durata de viata extinsa a lampii in modul Eco – 6000 de ore.

 

Dezavantaje:

Desi este un model portabil, masoara si cantareste ceva mai mult, aprovimaxiv 282 x 232 x 115mm, respectiv 2.5Kg.

 

 

 

 

Acer X1273

 

5. Acer X1273Potentialii utilizatori interesati de unul dintre cele mai performante modele de proiector video la pret scazut vor fi incantati de acest produs apartinand brandului Acer. Dispozitivul utilizeaza o luminozitate de 3000 de lumeni si un contrast dinamic de 17000:1, astfel incat sa redea imaginile chiar si in spatii usor luminate, in care nu se poate obtine intuneric total.

De aceea, aparatul este recomandat pentru a fi plasat in sali de curs si conferinta sau, de ce nu, in cadrul sistemelor Home Cinema. Rezolutia nativa este de tipul HD Ready 1024 x 768, cu mentiunea ca include tehnologie 3D, iar aspect ratio permite compatibilitate actuala, in standard 4:3.

Distanta maxima pana la imagine atinge o cifra impresionanta, anume 11m, cu o diagonala maxima a proiectiei de 7.62m. Chiar daca toate aceste facilitati il situeaza in categoria modelelor profesionale ultra-performante, durata de viata a lampii este una conventionala, 5000 de ore, fara posibilitatea de a o utiliza in functie economica. Semnalul video acceptat si redat poate veni in limbaj NTSC,  PAL, SECAM sau chiar HDTV. Pentru o utilizare confortabila, aveti la dispozitie o telecomanda, geanta de transport si conectori cablu(VGA si alimentare). Beneficiati si de o garantie de 2 ani la achizitie.

 

Avantaje:

Ofera performanta garantata la un pret surprinzator.

Proiecteaza foarte clar imaginile, pana la o distanta record de 11m.

Reda excelent semnalul video, pe baza unei rezolutii HD Ready.

Poate fi utilizat si in semi-obscuritate, datorita unui contrast dinamic superior si luminozitatii de 3000 de lumeni.

 

Dezavantaje:

Durata de viata a lampii este de 5000 de ore, fara posibilitatea de economie.

 

 

 

 

 

Reply here

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (40 votes, average: 4.73 out of 5)
Loading...