Ce trebuie sa stii despre echipamentul individual de protectie

Am modificat articolul ultima data pe: 04.12.21

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

Pentru a-si pastra caracteristicile si a-si indeplini functiile in mod optim, echipamentul de protectie trebuie intretinut corect si verificat periodic. Afla din acest articol cum trebuie sa alegi aceste accesorii esentiale in munca si alte informatii importante despre aceasta categorie de produse.

 

Echipamentul individual de protectie face referire la echipamentul folosit de muncitori pentru a se proteja impotriva pericolelor existente la locul de munca, care nu pot fi prevenite sau indepartate prin alte masuri. Se foloseste de regula de o singura persoana si trebuie sa fie in conformitate cu prevederile legale in vigoare, confortabil si adecvat conditiilor de munca. Iata cateva aspecte importante pe care este bine sa le cunosti despre produsele la care poti apela pentru a-ti proteja sanatatea in timpul lucrului.

 

Ce elemente de protectie furnizeaza angajatorul

Angajatorul are obligatia de a-ti pune la dispozitie echipamentul de protectie necesar in functie de riscurile evaluate la locul de munca, incluzand elemente pentru protectia: capului (casti), picioarelor (bocanci, cizme, ghete), mainilor (manusi), ochilor si fetei (ochelari, scuturi de protectie, masti), masti respiratorii si elemente pentru siguranta corpului (halate, sorturi, pantaloni speciali etc.).


Manusile potrivite si cand le porti

In primul rand este important sa stii ca nu se poarta manusi atunci cand folosesti dispozitive electrice cu componente rotative cum sunt, de exemplu, masinile de gaurit sau fierastraiele circulare. De asemenea, nu exista manusi universale, indiferent ce vezi scris pe ambalaje, deci cauta cu atentie modelul potrivit pentru activitatile pe care le desfasori.

 

Pentru domenii precum constructii si inginerie exista versiuni speciale de manusi in culori de semnalizare, foarte vizibile, care au rolul de a face mainile lucratorului foarte usor de sesizat de cei care opereaza utilaje si echipamente.

Poti afla foarte facil ce anume iti ofera fiecare tip de manusa daca verifici pictogramele de pe ambalaj. Imaginea unui ciocan lovind inseamna ca te poti baza pe un anumit grad de protectie fata de lovituri, zgarieturi, taieturi si tot ce inseamna pericol mecanic, iar aceste modele se folosesc in constructii, lucrari de canalizare, reparatii etc.

Un fulger ilustrat pe ambalaj inseamna protectie la pericole electrice si aceste versiuni sunt recomandate celor care lucreaza frecvent cu instalatii aflate sub tensiune. O eprubeta plina de jumatate iti spune ca ai in mana o pereche de manusi care previne contaminarea cu diverse substante chimice nocive.

 

Incaltamintea de protectie si momentul in care o schimbi

Pentru ca incaltamintea de protectie sa iti ofere siguranta, orice tip si model ai alege, este important sa o intretii corect si sa verifici periodic daca au aparut urme de uzura. Bocancii, ghetele, cizmele sau sabotii deteriorati se inlocuiesc cu o pereche noua, pentru ca nu mai pot oferi nivelul de protectie garantat de producator.

 

Cine poarta casca de protectie si ce conditii trebuie sa indeplineasca

Ai nevoie de o casca de protectie daca lucrezi in apropierea schelelor, la inaltime ori in zone in care se lucreaza la inaltime. Este o parte a echipamentului de protectie daca esti implicat in demolari, constructia de canale, puturi, spatii subterane, lucrari de detonare sau daca locul tau de munca implica prezenta de macarale sau elevatoare.  

Este important sa retii ca acest tip de echipament are o durata de viata destul de scurta si ca este important sa il inlocuiesti la timp. Castile de protectie realizate din materiale termoplastice sunt afectate in timp de radiatiile solare si vreme si trebuie schimbate dupa cel mult 4 ani sau daca au defecte vizibile.

Pentru a fi facil de purtat trebuie sa fie usoare, cu interior ajustabil, banda pentru ceafa si ventilatie.


Produsele pentru protectia fetei – tipuri si reguli

Pentru a proteja ochii si fata ai la dispozitie ochelari – care te feresc de particulele proiecte prin aer, masti – ce acopera intreaga fata si o parte din cap, si scuturi – care asigura protectie pentru intreaga fata, fara a proteja insa si capul.

Echipamentul pentru ochi si fata trebuie sa se potriveasca cat mai bine pe chip, fara sa jeneze sau sa afecteze vizibilitatea. Chiar si in cazul modelelor de masti de sudura (aici cateva modele comparate) care au rolul de a opri radiatiile infrarosii si caldura precum si de a proteja ochii de lumina puternica a scanteilor, este important ca utilizatorul sa poata vedea foarte bine detaliile.

 

Casti antifonice – cand ai nevoie de ele

Este posibil ca zgomotul de la locul tau de munca sa fie suficient de puternic pentru a te afecta, dar sa te fi obisnuit deja cu el. Trebuie asadar sa stii ca afectarea auzului din cauza presiunii acustice ridicate este cea mai frecventa boala profesionala in industria constructiilor si ca in prezenta sunetelor de peste 85dB este nevoie sa porti produse antifonice.

Pentru a-ti proteja auzul poti folosi atat casti, cat si dopuri de urechi. Castile antifonice sunt usor de pus si de dat jos si facil de cumparat, pentru ca sunt disponibile intr-o singura marime, universala. Pe de alta parte, materialul care vine in contact cu urechea transpira, poate irita pielea si castile nu prea pot fi combinate cu ochelari sau masca.

Dopurile pentru urechi sunt mai mici, destul de usor de folosit o data ce te obisnuiesti cu ele, nu transpira si le poti utiliza fara probleme atunci cand este nevoie sa porti si ochelari si casca de protectie. Dezavantajul lor este ca necesita curatare frecventa.

Daca in mediul in care lucrezi zgomotul depaseste 85dB, dar nu trece de 100dB ai nevoie de dopuri de vata sau silicon ori casti usoare, pentru 100 – 110dB poti folosi dopuri si casti pentru protectie medie, de la 110 la 130dB casti heavy-duty (dopurile nu iti sunt de folos), iar peste 130dB. casti speciale.

 

Imbracamintea de protectie si semnalizare

Este necesar sa adopti imbracaminte de protectie atunci cand esti expus la temperaturi extreme (caldura sau frig), radiatii, materiale caustice, toxice sau iritante, la umezeala ridicata sau cand lucrezi in zone cu risc de explozie sau la proiecte care implica contaminarea puternica, precum pulverizarea de vopsea.

Vesta de semnalizare sau alte haine care joaca si acest rol, avand elemente reflectorizante incluse, se poarta cand se lucreaza in apropierea cailor ferate, pe drumuri publice, in zone cu trafic sau conditii reduse de vizibilitate.

 

Lasa un comentariu

0 COMMENTS

DMCA.com Protection Status