n n
n
n
▷ Media convertoare - Ghid, Clasament si Recenzii

Cele mai bune media convertoare

Am modificat articolul ultima data pe: 08.12.19

 

Cum alegi un media convertor bun

 

Ghidul cumparatorului

Chiar daca nu ai o larga experienta in domeniul telecomunicatiilor, probabil stii ca, pentru transferul datelor pe distante lungi, intre doua switch-uri, se utilizeaza cu precadere fibra optica. Insa in scopul de a transforma acest tip de semnal intr-unul care sa poata fi recunoscut de dispozitivele electronice, printre care se numara si PC-urile, este nevoie sa apelezi la niste gadget-uri special concepute, cunoscute sub numele de media convertoare.

Acestea se ocupa cu realizarea unei legaturi intre cablurile optice (FO), extrem de scumpe, si cele din cupru (UTP), mai accesibile ca pret, reprezentand solutia cea mai ieftina la care apeleaza toti cei care vor sa extinda infrastructura de internet. Totusi, intrucat reprezinta un subiect dificil si probabil nu stii unde gasesc media convertoare, la preturi bune, toti ceilalti, te invitam sa te informezi corespunzator, consultand ghidul de fata si luand in seama parametrii enumerati mai jos.

 

 

Tipologia: Daca arunci o privire asupra ofertei de pe piata, vei vedea ca modelele disponibile se incadreaza intr-una dintre aceste doua clase: pentru conversia cupru – fibra optica, ori pentru transformarea semnalului din firele MM, astfel incat sa poata fi transmis de cele SM.

Desi poate parea greu de crezut, mai ales pentru cei neinitiati, media convertoarele din prima categorie se intalnesc adesea in viata de zi cu zi. Mai exact, sunt prezente in majoritatea caselor in care exista internet prin fibra optica, ele primind, transformand si trimitand datele acestea, prin cablul RJ-45, catre placa de baza a computerului.

Mai mult decat atat, sunt utilizate si in scopuri industriale, atunci cand nu se doreste realizarea unei investitii masive pentru inlocuirea infrastructurii deja existente, pe baza de cabluri din cupru, cu una mai performanta, ci doar extinderea retelei prin adaugarea de FO, care este mult mai rapida.

De cealalta parte, modelele MM – SM sunt utilizate cu precadere atunci cand este vorba de schimbarea semnalului optic multimodal intr-unul monomodal, acesta din urma fiind capabil sa ajunga fara interferente la o distanta de zeci sau chiar peste o suta de kilometri. Spre deosebire de convertoarele mai sus mentionate, sunt mai scumpe si mai rar intalnite la persoanele  fizice.

 

Instalarea: Reprezinta un alt criteriu de selectie important, pentru ca, in functie de locul unde vin amplasate, dispozitivele acestea dispun de un design anume. Asadar, este imperios sa stii ca exista modele standard si de tip card.

Cele dintai se caracterizeaza prin faptul ca sunt de sine statatoare, adica detin o carcasa proprie, precum si un cablu pentru alimentare de la retea, fie ca este vorba de curent alternativ (AC) sau continuu (DC). Ele permit realizarea unei conexiuni punct cu punct de la cupru la fibra sau viceversa, drept care sunt utilizate pentru micile sarcini de networking.

Modelele de tip card sunt special concepute pentru a fi instalate intr-un sasiu, neavand carcasa ori alimentare proprie. Altfel spus, fiind niste module plug-in, ele depind energetic de rack-ul unde sunt amplasate, putand crea configuratii complexe, in stea, cu numeroase porturi de cupru sau pentru FO. Sunt intens folosite pentru realizarea marilor infrastructuri de retea si mai dificil de montat, intrucat presupun cunostinte mai avansate in acest domeniu.

Unele pareri despre cele mai bune media convertoare amintesc, de asemenea, si modelele hibrid, care pot functiona atat ca unitati de sine statatoare, cat si atasandu-le la un sasiu, distingandu-se prin functionalitatea sporita.

 

Standardul IEEE: Desi apare adesea specificat in descrierea produsului, putini utilizatori stiu ca se refera la caracteristicile canalului de transmisie compatibil, dintre care cea mai importanta este rata de transfer. De-a lungul timpului, au fost definite mai multe standarde, insa cele mai relevante astazi sunt cele numite 10/ 100/ 1000 BASE, unde fiecare numar reflecta viteza in Mbps, urmate fie de majuscula “T” sau de “TX”, pentru cupru, fie de “FL”, “FX”, “SX”, “LX”, intalnite in cazul fibrei optice.

Pentru a-ti fi mai usor sa intelegi, un gadget confectionat in conformitate cu normele 1000BASE-T si 1000BASE-SX poate media intre un segment de cupru cu o rata de 10/100/1000 Mbps si unul de fibra optica de 1000 Mbps, respectiv intre unul FO de 10/100/1000 Mbps si unul UTP de 1000 Mbps.

 

Lungimea de unda si tipul semnalului: Sunt urmatoarele aspecte demne de luat in seama, ele indicandu-ti ce fel de cablu poti atasa la media convertor, precum si distanta maxima la care pot fi trimise datele. Un anumit model poate fi compatibil cu fibra optica multimodala, ce opereaza pe lungimile de unda de 850 nm si 1310 nm, sau monomodala, careia ii sunt atribuite valori precum 1310 nm si 1550 nm. De regula, semnalul MM acopera distante mai mici, de pana la 2 km, pe cand cel SM poate ajunge la o departare de circa 100 km. Functiile: Fac diferenta dintre un gadget conventional (unmanaged) si unul modern (managed), in sensul ca cel dintai nu prezinta dotari care sa te informeze in legatura cu starea unui anumit segment din infrastructura, in timp ce ultimul gestioneaza in mod corect toate aceste date si te poate ajuta sa identifici rapid eventualele erori care apar.

Bineinteles ca, pentru multi utilizatori, cel mai bun media convertor se va  bucura de functii de monitorizare a retelei, chiar daca, in acest scop, trebuie sa scoti ceva mai multi bani din buzunar. De pilda, foarte apreciate astazi sunt tehnologiile LinkLoss si FibreAlert (iti indica, prin intermediul LED-ului, atunci cand un element de pe un anumit segment de fibra s-a deteriorat, fiind mult mai usor de gasit si reparat astfel), precum si cea numita Wavelength Division Multiplexing (WDM). Ea promite posibilitatea unor transmisiuni de tip half-duplex (pe-aceeasi linie sunt trimise si receptate datele, dar nu in mod simultan),  ori full-duplex (un singur purtator duce informatia in ambele directii in acelasi timp), reducand astfel jumatate din cheltuielile pe cablare.

Iar daca la finalul acestui ghid informativ inca te intrebi unde gasesc media convertor, la un pret bun, toti ceilalti utilizatori, noi iti recomandam cu incredere Internetul. Aici, in mediul online, vei gasi o sumedenie de modele insotite de garantii avantajoase, asa ca exista o mai mare probabilitate sa dai peste gadget-ul potrivit nevoilor tale si nu mai este necesar sa vizitezi numeroase magazine de profil din oras.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

TP-Link MC200CM 

 

Exista multe voci care sustin ca printre cele mai bune media convertoare se numara modelul TP-Link MC200CM, intrucat este capabil sa transfere datele intre doua conexiuni cu rate de 1000 Mbps, si anume de la cea pe cupru (1000BASE-T) la cea prin fibra optica (1000BASE-SX) sau viceversa.

Este un produs multifunctional, inscriindu-se in categoria gadget-urilor hibrid, ceea ce inseamna ca ai posibilitatea de a-l utiliza atat ca pe un dispozitiv de sine statator, cat si de a-l atasa unui rack. Cu alte cuvinte, isi gaseste locul in orice locuinta, precum si in infrastructurile de retea complexe.

Cu toate acestea, trebuie sa stii ca este compatibil doar cu fibra optica multimodala, intrucat are un conector de tip SC, si opereaza pe lungimea de unda de 850 nm, fapt care face ca transmisia sa se realizeze pe distante moderate, mai exact de doar 550 m. Se comercializeaza la un pret accesibil si beneficiaza de garantie.

Avantaje

Intrucat este compatibil cu standardele 1000BASE-T si 1000BASE-SX, sustine conversia in retelele de mare viteza.

Poseda o larga utilitate, putand fi folosit ca model standard si instalat in rack deopotriva.

Este conceput pentru utilizarea cu fibra optica MM, imuna la interferente, asa ca promite o conexiune stabila.

LED-urile ce iti indica functionalitatea reprezinta un mare plus in ceea ce priveste ergonomia.

Dezavantaje

Nu transmite datele foarte departe, asadar este un model pentru distante medii.

 

 

 

 

TP-Link MC210CS 

 

Ai nevoie de un media convertor pentru fibra optica monomodala, care sa fie in stare sa trimita pachetele de date pe distante mari? Ei bine, s-ar putea sa avem un model care sa se plieze perfect pe nevoile tale: TP-Link MC210CS.

Acesta se distinge prin faptul ca este compatibil cu standardele 1000BASE-T si 1000BASE-LX/LH, ceea ce asigura crearea unei conexiuni rapide (1000 Mbps) intre cupru si fibra optica. In plus, transfera semnalul pana la aproximativ 15 km, asa ca nu trebuie sa te mire faptul ca este preferat de multi furnizori de servicii, mai ales ca poate opera ca dispozitiv standard sau amplasat intr-un rack.

Ba mai mult, promite transmisiuni de tip full duplex, drept care emiterea si receptarea datelor, pe lungimea de unda de 1310 nm, se realizeaza in mod simultan, de aici rezultand un bun flux al informatiilor si un raspuns in timp scurt. Costurile sunt pe masura performantelor oferite, iar produsul are garantie.

Avantaje

Ofera posibilitatea de a extinde fibra optica pe distante mari, deci este indispensabile unui networking complex.

Are functia de transfer bidirectional concomitent, astfel explicandu-se rata de 1000 Mbps.

Designul este orientat pe multifunctionalitate, pentru ca poate fi montat fie ca dispozitiv independent, fie intr-un rack de 19 inch.

Se bucura de o garantie pe 24 de luni.

Dezavantaje

Nu beneficiaza de functii de monitorizare a segmentului de retea, erorile ce pot aparea fiind greu de detectat.

 

 

 

 

Gigabit PLANET GT-802S 

 

Pentru cei care cauta media convertoare Gigabit, produsul de fata ar putea reprezenta solutia ideala, cu atat mai mult cu cat se instaleaza extrem de usor si se potriveste in orice locuinta, birou mic si mediu, precum si in intreprinderile cu retele mai mari.

Este construit in acord cu standardele 1000BASE-T, 1000BASE-LX, facand parte din categoria modelelor ce leaga segmentele de cupru si cele de fibra optica sau viceversa, la o rata de 1 Gbps. Acestor aspecte li se adauga performanta de a extinde cablul FO la o distanta maxima de 10 km, pentru ca tu sa te bucuri de acces la internet oriunde ai nevoie.

De asemenea, trebuie mentionat ca transmite un semnal monomodal si opereaza in regim full duplex, asa ca nu vei cheltui prea multi bani pentru lucrarile de cablare. Prezinta un LED care iti indica activitatea si se comercializeaza la un pret usor piperat, echilibrat totusi de garantia pe 36 de luni.

Avantaje

Este un model de sine statator, asadar montarea nu iti va da mari batai de cap.

Are garantie pe o perioada mare de timp, si anume 3 ani.

Asigura o rata de transfer superioara, multumita compatibilitatii cu standardele 1000BASE-T si 1000BASE-LX.

Sustine semnalul de tip SM, ceea ce promite posibilitatea extinderii retelei de fibra optica la o distanta generoasa.

Dezavantaje

Este un produs conventional, deci nu te va ajuta sa identifici eventualele defectiuni.

 

 

 

 

TP-Link MC111CS 

 

Apreciat de unii utilizatori ca fiind un media convertor la un pret bun, modelul TP-Link MC111CS se remarca, pe langa aspectul deja mentionat, prin posibilitatea de a extinde reteaua de fibra optica la o distanta maxima de 20 km, intrucat opereaza cu semnal monomodal.

Mai mult decat atat, pentru ca adopta tehnologia WDM, pentru trimiterea datelor in regim half- sau full duplex, nu te va supune unor costuri uriase pentru instalarea FO. Totodata, poseda functiile Link Fault Passthrough si Far End Fault, ambele in scopul de a reduce la minimum daunele provocate de pierderea conexiunii.

Nu in cele din urma, mentionam ca este compatibil cu standardele 100BASE-TX si 100BASE-FX, deci nu asigura rate de transfer foarte mari, ci doar de maximum 100 Mbps, intre cupru si fibra optica, pe lungimile de unda specifice semnalului SM (1310 nm, 1550 nm). Este un model hibrid, astfel ca poate fi instalat ca dispozitiv autonom sau intr-un sasiu.

Avantaje

Incorporeaza tehnologia WDM, deci nu ai nevoie de doua cabluri optice (cate unul pentru fiecare directie), ci trebuie sa investesti doar intr-o singura linie.

Ofera libertatea de a extinde fibra la o distanta de 20 km.

Este un model multifunctional, ce poate fi utilizat ca media convertor de sine statator sau atasat unui rack.

Vine cu o garantie pe 24 de luni.

Dezavantaje

Nu poate sustine viteze de transfer foarte mari, de 1 Gbps, de exemplu.

 

 

 

 

TP-Link MC220L 

 

Stim ca nu este usor sa gasesti un media convertor ieftin si bun, drept care am analizat oferta de pe piata si, luand in considerare criteriile tale de selectie, iti propunem modelul de fata, care sta excelent la capitolul functionalitate, pentru ca se potriveste atat fibrei optice monomodale, cat si celei multimodale, multumita portului SFP.

Facand abstractie de acest aspect, amintim si ca poate sustine un flux de date de tip full duplex, asa ca la instalare nu vei avea nevoie de doua linii FO, ci doar de una, ceea ce presupune costuri considerabil mai mici. Este compatibil cu standardele 100BASE-TX si 100BASE-FX, prin urmare nu poate promite rate de transfer ridicate, valoarea maxima fiind de 100 Mbps.

Extinde infrastructura cu 550 m sau cu 10 km, in functie de cablul optic folosit: MM ori SM, si opereaza pe lungimea de unda de 850 nm, respectiv de 1310 nm. Raportul calitate – pret este unul avantajos, mai ales ca include si un termen de garantie.

Avantaje

Dispune de un port SFP, acesta permitand conectarea ambelor tipuri de fibra optica.

Este un model extrem de util in locuinte sau cladiri comerciale mici, putand adauga, folosindu-te de el, de la 550 m (MM) la 10 km (SM).

Vine cu o garantie pe 2 ani.

Fiind un media convertor cu tehnologie full duplex, vei avea de suportat cheltuieli mai mici pe FO.

Dezavantaje

Rata de transfer nu depaseste 100 Mbps, ceea ce s-ar putea dovedi insuficient in unele situatii.

 

 

 

 

 

Cum instalezi, montezi si folosesti un media convertor

 

Dispozitivele acestea sunt din ce in ce mai raspandite si in tara la noi, deoarece multe persoane vor sa treaca de la vechile conexiuni prin cablu de cupru la cele prin fibra optica, iar un astfel de device e capabil sa faca o astfel de legatura, in cazul in care vrei o viteza mai buna la Internet.

In cele ce urmeaza, vrem sa-ti dam cateva sfaturi care ti-ar putea fi de ajutor in instalarea, montarea si folosirea unui media convertor.

 

 

 

Verifica sa ai toate piesele componente

Inainte de a trece la treaba, uita-te putin prin manualul de utilizare, vezi exact de ce anume ai nevoie si asigura-te de faptul ca pachetul contine tot ce e necesar.

Nu putine sunt cazurile in care se comit erori si dispozitivele ajung la clienti cu piese lipsa sau cele in care anumite obiecte sunt optionale. Cel mai bine e sa faci intr-o prima faza un mic “inventar” si sa vezi exact ce ai si ce mai e necesar. Astfel, nu te vei trezi in mijlocul instalarii/montarii cu situatii neplacute in care va trebui sa te opresti pentru a face rost de anumite piese si/sau scule.

 

Alege cu grija locul in care amplasezi media convertorul

E important ca acest dispozitiv sa fie asezat pe o suprafata stabila, ferita de umezeala, praf sau alte murdarii. El trebuie in acelasi timp amplasat si langa o sursa de energie electrica, deoarece necesita alimentare in permanenta. Poti opta cel mai simplu pentru prinderea lui pe perete, daca e dotat cu un astfel de suport.

Recomandat e sa il montezi in asa fel incat sa ai acces rapid la toate porturile si sa ii oferi mereu conditii bune pentru a fi ventilat din toate partile. Nu aseza obiecte peste el sau in laterale, ci lasa-l sa “respire” cat mai bine.

 

Introdu cablurile in orificiile destinate lor

Acum va trebui sa te ocupi de instalarea cablurilor. Ele trebuie fixate bine in anumite spatii. Pentru inceput, cel de fibra optica trebuie introdus in reteaua de fibra optica. Apoi, firul UTP se monteaza in portul RJ-45 al convertorului. Daca totul e in regula, in momentul in care bagi in priza stecherul cablului de alimentare al device-ului, trebuie sa se aprinda LED-urile de la Power.

Asa cum probabil stii, aceste dispozitive pot fi diferite si exista mai multe branduri care le fabrica. Nu putem vorbi de o instalare identica, ci doar de cateva aspecte mai generale. Pentru a face totul cat mai bine, iti recomandam sa citesti cu atentie manualul de utilizare pe care-l vei primi in pachet, deoarece acolo ti se va spune exact ce ai de facut si te vei lamuri daca ai cumva neclaritati.

Evita sa te uiti direct in portul de fibra optica cand device-ul e in functiune

Studiile facute de-a lungul timpului au demonstrat faptul ca lumina invizibila poate fi extrem de daunatoare pentru ochi, deoarece distruge retina. Asadar, nu privi direct in portul destinat fibrei optice, atunci cand dispozitivul functioneaza.

 

 

 

Marci populare:

 

Pentru a face trecerea dintre fibra optica, necesara pentru transmitere de date la distante si viteze mari, ce are un pret ridicat, la cabluri torsadate de cupru, folosite in general la interior, ce au un pret scazut, ai nevoie de un media convertor (ce converteste semnalul optic in semnal electric). Pentru a avea o acuratete inalta, este bine sa alegi aparate de calitate,de la brand-uri recunoscute.

 

 

Compania a fost fondata in 1996 si este un furnizor la nivel mondial de produse si accesorii de retea, cu distributie in peste 120 de tari si cu sute de milioane de clienti in intreaga lume. Are o gama larga de echipamente din diferite domenii, ce au fost premiate la nivel international, printre care: routere, switch-uri, camere IP, adaptoare powerline, servere de imprimare, convertoare media si adaptoare de retea.

Media convertoarele oferite de Tp-Link pot fi multifunctionale, avand posibilitatea de a le folosi ca atare, dar si atasate de rack, potrivite pentru locuinte, dar si pentru infrastructuri de retea complexe.

Distantele la care opereaza sunt medii sau lungi, transferand semnalul pana la 15 – 20 km, transmisiunea poate fi de tip full duplex, asa incat emiterea si receptarea datelor se realizeaza in mod simultan, cu un flux bun de informatii si un raspuns rapid.

Ai mai multe modele la dispozitie, si iti propun cateva alternative, cum ar fi: MC210CS – functie de transfer bidirectional concomitent; MC111CS – cu functii pentru a minimaliza daunele provocate de pierderea conexiunii; MC200CM – potrivit pentru retele de mare viteza.

 

 

Infiintata in Taiwan, in 1979, a devenit pe parcurs companie multinationala (1999), cunoscuta la nivel mondial ca principalul producator de switch KVM. In plus, ofera servicii de calitate in domeniul conectivitatii, solutii profesionale audio-video, echipamente pentru controlul calitatii energiei electrice, aer conditionat, echipamente de larg consum etc.  

In cadrul echipamentelor de larg consum, pe langa media convertoare, compania produce si: accesorii de calculator, accesori USB, diverse tipuri de cabluri profesionale etc.

Poti beneficia de convertoare seriale necesare pentru distante mari (1200 m), utilizate in special in mediul industrial, cu interfata RS232 la RS483, convertoare de la USB la RS232, si de la USB la RS 485; convertoare video si audio de la VGA la HDMI, VGA la DVI si invers, dar si pentru tehnologii mai noi, precum displayport la 4K.

Mai populare printre modelele de media convertoare sunt: UC485 – converteste de la USB la RS485, transmisie de pana la 921,6 Kbps; VC 180 – convertor audio-video, VGA la HDMI, calitate pana la 1080p; VC 981 – de la mini display-port la HDMI, rezolutie de 4K.

 

 

O companie multinationala de echipamente de networking, ce a luat fiinta in Taiwan, in 1986. A captat atentia clientilor oferind produse de calitate, fiabile, incadrate in mai multe clase, precum: clasa business ce include: switch-uri, camere de supraveghere, securitate si wireless profesional; si clasa de larg consum ce cuprinde: wireless, solutii pentru casa inteligenta, media playere, NAS, camere de supraveghere si alte produse de retea.

In ceea ce priveste oferta de media convertoare, avem mai multe tipuri, precum: Fast Ethernet ce convertesc la fibra multimod sau la fibra single mod, sau Giga Ethernet ce convertesc la toate tipurile de fibra, cu ajutorul portului universal tip SFP si a modulelor specifice.

Pentru a rezista in conditii vitrege, carcasele sunt din metal si asigura o racire corespunzatoare, asa incat sa poata functiona in regim normal.

Poti sa optezi pentru: DMC G01LC – interfata 10/100/1000 cupru la 100/1000 SFP, poate folosi module SFP multimod sau single mod; DMC 300SC – de la 10/100 cupru la 100 multimod tip SC; DMC 515SC – de la 10/100 cupru la 100 singlemod tip SC.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status