Cel mai bun monitor 4K pentru gaming

Am modificat articolul ultima data pe: 22.10.21

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

Cum aleg cele mai bune monitoare 4K pentru gaming

 

Ghidul cumparatorului

Pentru a savura cel mai bine jocurile preferate, monitoarele 4K sunt in acest moment un element obligatoriu pentru gamerii care se respecta. Cu o rezolutie aproape dubla decat cea Full HD (aprox. 4000 pixeli pe latimea ecranului, fata de 1920 la full HD), calitatea imaginii acestora este impresionanta, iar pe piata gasim multe modele la diverse preturi si cu variate specificatii.

Daca doriti un astfel de monitor si nu stiti de unde sa incepeti, ghidul nostru va va indruma in alegerea si cumpararea celui mai bun produs.

Rezolutia va fi elementul comun al acestor produse. Ca numar de pixeli, 3840 x 2160 este standardul 4K, cum se poate vedea de exemplu la modelul Acer Ultra Slim RT280K sau la LG 27UD58.

Totodata, rezolutia este strans legat si de marime: ca principiu, un monitor foarte mare ar trebui sa aiba o rezolutie cat mai ridicata, pentru ca utilizatorul sa nu distinga pixelii individuali. Dat fiind ca 4K ofera cel mai mare numar de pixeli de pe piata in acest moment, este firesc sa recomandam un monitor cat mai mare. Astfel, va veti bucura de cat mai multe detalii in jocurile, filmele si pozele preferate.

Momentan, puteti opta pentru diagonale de 27 pana la 29 inch (intre 68.6 si 74 cm) in cazul produselor disponibile in magazinele online. Ce este sub marimea asta merita, de regula, ocolit.

Un monitor 4K pentru gaming, la un pret bun, insa, va trebui selectat pe baza a mult mai mult decat rezolutia si diagonala. Pentru jocurile care necesita timpi de reactie foarte scurti (de ex. la shootere sau curse), va trebui sa analizati tehnologia de display, care determina cat de rapid reactioneaza imaginea monitorului la semnal.

Pe piata se gasesc tehnologiile TN (twisted nematic), cu timpi scurti de raspuns, dar culori mai slabe, IPS (in-plane switching), ce ofera culori bune dar timpi mai lungi de raspuns, si VA (vertical alignment) cu cele mai bune culori, insa aceasta tehnologie este foarte rara deocamdata.

Evident, TN este cea mai buna pentru gaming, data fiind viteza de raspuns de circa o milisecunda, dar doritorii de culori mai bune pot opta si pentru IPS.

Nu uitati sa va uitati la rata de refresh. Pentru jocuri, aceasta ar trebui sa fie cat mai ridicata, mergand pana la 144 Hz. Standardul cel mai frecvent este de 60 Hz, dar multe ecrane 4K (in special televizoarele de aceasta rezolutie) sunt fixate la 30 Hz, ceea ce este destul de nepotrivit cand jucati jocuri, intrucat incetineste timpul de raspuns.

Luminozitatea merita si ea luata in considerare. In sistemul international, acest parametru se exprima in candele pe metru patrat  si se gasesc monitoare cu valori intre 250 si 370 cd/mp. Mai mult nu inseamna neaparat mai bine, ci doar o posibilitate mai ampla de reglare.

In plus, un ecran mai luminos este mai greu de suportat pentru ochi. Daca nu il folositi intr-o camera extrem de bine luminata, atunci valoarea de 250 cd/mp va fi suficienta pentru a obtine o imagine optima.

In rest, multe pareri despre cele mai bune monitoare 4K pentru gaming mentioneaza si conectivitatea (cautati sa aiba cat mai multe mufe de conectare – DVI, HDMI, Display port, pentru a fi compatibil cu orice sursa de semnal) si aspectul de imagine (cel mai des intalnit este 16:9, dar se intalneste si 16:10 pentru mai mult spatiu vertical).

Sunteti nerabdatori sa vedeti ce au de oferit unele modele de pe piata? Va prezentam cateva din ele, ce pot fi comandate online prin linkurile de mai jos:

 

 

Modele recomandate in 2021

 

 

Samsung LU28E590DS

 

Samsung ofera prin modelul acesta un monitor 4K gaming ieftin si bun care va satisface marea majoritate a fanilor de jocuri video. In diagonala, masoara 28 de inch (71 cm), mediu ca dimensiune, iar tehnologia de display este TN, cea mai buna pentru a oferi timpi de raspuns cat mai scurti (in cazul de fata, valoarea acestora este de 1 milisecunda).

Produsul ofera posibilitatea reglarii luminozitatii pana la valori destul de mari (370 cd/m2) ceea ce inseamna ca il veti putea folosi chiar si in camere foarte puternic luminate. Unghiul de vizibilitate orizontal este de 170 de grade, si cel vertical de 160 de grade, deci se poate vedea foarte bine imaginea si din laterala, si de deasupra.

Rata de refresh este de 60 Hz, dar functia FreeSync optimizeaza fluiditatea imaginii la orice valoare a acestui parametru. Produsul se poate fixa pe perete, in caz de doriti asta, iar in materie de conectivitate, are un display port, doua porturi HDMI si un port de casti audio.

 

 

 

 

 

LG 27UD58

 

Acest monitor de 27 inch produs de LG se axeaza pe tehnologia IPS pentru a oferi culori de calitate superioara, desi timpul de raspuns este mai mare decat cel oferit de alte monitoare (5 milisecunde in cazul de fata).

Luminozitatea de 250 cd/mp este adecvata pentru cromatica oferita, mai ales daca luam in considerarea si suprafata anti-glare, care minimizeaza reflectiile nedorite. Formatul este 16:9 wide, iar unghiurile de vizibilitate sunt foarte bune, 178 de grade atat pe verticala cat si pe orizontala, deci veti putea admira imaginile din aproape orice pozitie.

Produsul include si functia FreeSync pentru a asigura imagini cat mai fluide indiferent de rata de refresh, si veti putea selecta din diferite moduri de jocuri: FPS optimizeaza imaginea pentru shootere, RTS pentru strategie, iar modul Custom permite ajustarea manuala a setarilor respective. Poate fi atasat de perete cu suruburi, iar in materie de conectivitate are doua sloturi HDMI si un display port.

 

 

 

 

 

Acer RT280K

 

Cu diagonala de 28 de inch (71 cm) si tehnologia display TN, acest monitor de la Acer are din start doua elemente destul de atragatoare, dacai doriti un nivel ridicat de detalii vizibile si timpi de raspuns scurti (1 milisecunda).

Rata de refresh este de 60 Hz, la care putini gameri vor obiecta in favoarea unor produse cu rate mai ridicat. Luminozitatea merge pana la 300 cd/m2, suficient pentru cele mai multe nevoi, iar functiile Low blue light si ComfyView ofera moduri de vizionare confortabila in diverse grade de iluminare. In materie de conectivittate, are un port DVI, unul HDMI si un display port, deci produsul este compatibil cu foarte multe placi video si surse de semnal.

In plus, are si port pentru casti. Totodata, designul ultra slim este unul din cele mai atragatoare elemente estetice, grosimea de doar 26 milimetri oferindu-i un aer foarte elegant si modern.

 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 COMMENTS

DMCA.com Protection Status