fbpx

Cel mai bun router D-Link wireless

Am modificat articolul ultima data pe: 24.06.19

 

Cum aleg cele mai bune routere wireless D-Link

 

Ghidul cumparatorului

In marea majoritate a locuintelor in care exista o conexiune la Internet se regaseste si un router wireless. Aceste dispozitive sunt foarte utile, deoarece permit accesul la retea de pe mai multe device-uri. Daca vrei sa iti achizitionezi si tu un astfel de produs, urmatorul ghid iti va fi de ajutor, deoarece vei afla cum anume iti poti cumpara un router wireless D-Link la un pret bun.

 

 

In anul 1986, in Taipei (Taiwan) lua fiinta compania D-Link Corporation, avand numele initial de Datex Systems Inc. Numele a fost schimbat in cel actual in 1994. Initial in interiorul acestei firme se fabricau adaptoare pentru retea. In timp, lucrurile au evoluat si astazi gasim pe piata o gama diversa de produse de networking si comunicatii de la acest brand, atat pentru locuinte, cat si pentru companii: routere wireless, prize inteligente, kit-uri smart home, hub-uri sau switch-uri.

Vrem sa faci o alegere cat mai buna atunci cand comanzi un astfel de produs D-Link, motiv pentru care iti sugeram sa ai in vedere o serie de criterii de selectie:

Un prim aspect deosebit de important este standardul Wi-Fi. Device-urile de la acest brand pot avea standard Wi-Fi 802.11AC sau 802.11N, standarde care fac referire la viteza de transfer a datelor si la acoperirea pe care o au routerele.

In privinta primei variante, N, important ar fi de spus ca produsele cu aceasta specificatie utilizeaza o frecventa de 2,4 GHz si o viteza maxima de transfer de 300 Mbps. Din cauza frecventei de 2,4 GHz, pot avea interferente cu alte dispozitive, deoarece foarte multe o folosesc pentru a functiona.

Ele pot fi achizitionate de catre persoanele care folosesc Internetul zilnic pentru retelele de socializare, site-uri de stiri, filme online, jocuri in retea, streaming live, etc. Acoperirea este una foarte mare, deoarece pot fi prezente mai multe antene (modelele DAP-2230, DIR-605L). Aceste tipuri de routere sunt compatibile si cu standardele A, B si G (standarde Wi-Fi mai vechi).

Varianta AC este una imbunatatita a celei mai sus mentionate. Utilizeaza doua frecvente radio si are o viteza mult mai mare – 450 Mbps pe banda de 2,4 GHz si 1000 Mbps pe banda de 5 GHz.

Banda de 5 GHz este folosita de mai putine dispozitive, motiv pentru care viteza unui router cu astfel de specificatii este mai buna. Internetul iti va functiona mult mai rapid, vei putea juca tot felul de jocuri la capacitati maxime si vei putea descarca rapid orice te intereseaza (modele D-Link cum sunt DIR-842 sau DIR-850L).

Daca nu ar utiliza doua frecvente, performantele unui astfel de dispozitiv ar fi mult mai slabe, deoarece banda de 5 GHz are o acoperire mult mai mica si un semnal foarte pretentios atunci cand intalneste obstacole.

Un alt criteriu de selectie important in alegerea unui router de la D-Link tine de rata de transfer Ethernet, mai exact de viteza cu care se transfera datele de la WAN (accesul la Internet) la LAN (reteaua locala de Internet). Mai simplu, Ethernet este reteaua de comunicatii prin fir (Wi-Fi este reteaua de comunicatii fara fir).

Brandul despre care vorbim acum are pe piata produse care utilizeaza doua tipuri de tehnologii: Fast Ethernet si Gigabit Ethernet.

Prima dintre ele presupune o viteza de transfer de 100 Mbps. Este o viteza suficient de mare pentru a folosi Internetul pentru activitati zilnice. Vei putea accesa orice site iti doresti rapid, te vei putea conecta cu usurinta de pe marea majoritate a dispozitivelor si nu vei cheltui prea mult pe un router care are aceasta caracteristica (de exemplu, variantele DIR-615, DIR-809).

Gigabit Ethernet este o tehnologie noua care permite transferul datelor cu o viteza de 1000 Mbps. E in mod categoric o viteza foarte mare, ceea ce inseamna ca toate paginile de Internet se vor incarca rapid, fisierele vor fi descarcate intr-un timp foarte scurt si filmele online in format HD vor fi mult mai simplu de vizionat (cum sunt produsele AC3200 Ultra, DSR-1000AC).

Marea majoritate a device-urilor folosesc tehnologia Fast Ethernet. Inainte de a cumpara un dispozitiv ce utilizeaza Gigabit Ethernet, asigura-te de faptul ca e intr-adevar ceea ce ai tu nevoie. Costurile unui astfel de produs sunt destul de mari, motiv pentru care nu se merita sa investesti daca nu ai nevoie. In plus, daca abonamentul tau de date are o viteza mica (ex. 150 Mbps), nici nu ai ce face cu un astfel de router.

Astfel de specificatii le sunt utile in mod special companiilor, deoarece volumul de date este mai mare si utilizatorii retelei mult mai multi decat in cazul unei familii, de exemplu.

In cazul in care conexiunea ta la Internet se realizeaza cu ajutorul unui modem, ai grija ca produsul pe care il achizitionezi sa aiba si un port USB (DIR-880L, DWR-116). Daca nu il are, iti va fi inutil.

Si in final, poate nu ar fi rau sa ai in vedere si securitatea dispozitivului pe care il cumperi. Astfel te asiguri de faptul ca alte persoane nu vor accesa reteaua ta fara acord si ca nu vei avea probleme cu virusii sau cu hackerii. Modelele D-Link practica urmatoarele protocoale de securitate: WPA (standard ce securizeaza transmiterea datelor), WPA 2 (ofera un nivel sporti de securitate), WPS (poate crea o retea sigura prin simpla apasare a unui buton de pe router).

In continuare iti vom prezenta o serie de produse, deoarece vrem sa te ajutam sa iti faci cateva pareri despre cele mai bune routere wireless D-Link.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

D-Link DIR-850L AC

 

Acest model este foarte performant si are o serie de caracteristici care nu pot fi trecute cu vederea: utilizeaza standardul Wi-Fi 802.11 AC, avand o rata de transfer Ethernet de pana la 1000 Mbps si o viteaza de transfer de pana la 867 Mbps. Astfel, poate fi folosit cu succes in companiile in care exista un numar mare de angajati, dar si in locuinte in care sunt persoane care vor o conexiune cu adevarat rapida, cu ajutorul careia sa descarce filme de pe torenti intr-un timp foarte scurt, sa vizioneze filme online in format Full HD sau sa joace jocuri in retea fara intreruperi.

Este un router wireless de tip Dual Band, ceea ce inseamna ca foloseste doua benzi de frecventa – 2,4 GHz, respectiv 5 GHz. Prin urmare, vei avea atat o acoperire foarte mare, cat si o viteza foarte buna. Totodata iti garanteaza o retea sigura, folosind functii de securitate ca: WPA (securizeaza transmiterea datelor), WPA2 (securitate sporita) si WPS (ajuta la crearea unei retele sigure printr-o apasare de buton).

Unii utilizatori au reclamat faptul ca nu este un device cu o forma foarte practica, ceea ce il face sa fie mai greu de prins pe un perete sau ca semnalul pe frecventa de 5 GHz este foarte slab.

 

 

 

D-Link DIR-600

 

Daca ai un abonament de Internet de 150 Mbps, acest router ti-ar putea fi de folos. El are o rata de transfer Ethernet de 10/100 Mbps si o utilizeaza o frecventa de 2,4 GHz. Asadar, atat viteza, cat si acoperirea vor fi suficiente pentru a fi folosit cu succes intr-un apartament sau chiar intr-o casa de aproximativ 100 mp pe doua nivele. Pentru o acoperire si mai buna, modelul este dotat si cu o antena externa.

Pentru a te conecta cat mai repede si simplu la reteaua de Internet, dar si pentru a putea folosi conexiunea prin cablu de pe mai multe dispozitive ai 1 port WAN RJ-45 si 4 porturi LAN RJ-45. Securitatea retelei tale este asigurata de standardele de protectie WPS (Wi-Fi Protected Setup), WPA (Wi-Fi Protected Accces), WPA2 si WEP (Wired Equivalent Privacy).

Au fost cazuri in care utilizatorii acestui produs s-au plans de faptul ca semnalul devine slab daca intalneste obstacole ca peretii, sau ca manualul de utilizare nu este suficient de complex.

 

 

 

D-Link DIR-605L

 

Pentru cei care vor un router wireless D-Link ieftin si bun recomandam acest model. Nu este cel mai performant de la acest brand, dar raportul calitate-pret este unul corect. El este potrivit intr-o locuinta in care Internetul este folosit in mod obisnuit (retele sociale, jocuri online simple, filme online, browsing etc.).

Avem in acest caz un produs care utilizeaza un standard Wi-Fi 802.11N avand o rata de transfer Wi-Fi de 300 Mbps si o rata de transfer Ethernet de pana la 100 Mbps. De aici rezulta performante moderate atat la nivel de viteza, cat si de acoperire. Site-urile se vor incarca relativ rapid, jocurile online de complexitate medie nu se vor bloca, iar filmele online vor putea fi vizionate cu usurinta. Semnalul dispozitivului este unul bun si datorita celor doua antene externe pe care le are.

Unii utilizatori au remarcat faptul ca browserul de Internet functioneaza mai greu atunci cand se descarca diverse fisiere cu ajutorul acestui router. Totodata, nu este recomandat celor care isi doresc o acoperire foarte buna pe arii foarte extinse.

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status