n n
n
n
▷ Carti de citit pentru clasa a 6-a. Analiza comparativa

Cea mai buna carte de citit pentru clasa a 6-a

Am modificat articolul ultima data pe: 12.12.19

 

Cum aleg cele mai bune carti de citit pentru clasa a 6-a

 

Ghidul cumparatorului

Cartea a devenit in ultimul timp din ce in ce mai marginalizata din cauza numeroaselor atractii precum televizorul, internetul care iti capteaza atentia prin dinamica si imagini. Pentru a insufla dragostea pentru carti celor mici, e bine sa le oferi lecturi cat mai devreme, din clasele mici. Lectura pentru copii trebuie aleasa cu grija, pentru a fi captivanta, trebuie sa contina povesti indragite, dar, in acelasi timp, sa aiba un scop educativ. In continuare, in acest ghid, iti prezint cateva criterii pentru a putea gasi si achizitiona o carte de citit pentru clasa a 6-a, la un pret bun si care sa ii atraga atentia.

 

 

Cartile pentru copii de 12 – 13 ani pot fi o lectura obligatorie impusa de programa scolara sau lecturi suplimentare de beletristica, pentru relaxare.

Cele pentru scoala sunt, in general, cu subiecte tratate pe parcursul anilor, cu poezii, fabule, povestiri, legende axate pe probleme educative care le dezvaluie anumite momente istorice si fapte din trecut sau prezent. De asemenea, ajuta la imbogatirea vocabularului, la dezvoltarea cunostintelor si la formarea unor opinii proprii.

Cartile de lectura suplimentara trebuie sa fie atractive, cu subiecte incitante, care sa ii captiveze, pentru a citi din placere si pot fi: de aventura (seria “Herry Potter” de J.K. Rowling), cu personaje indragite (seria “Din jurnalul unui pusti” de Jeff Kinney), cu povesti din trecut (“La medeleni” de Ionel Teodoreanu) sau moderne (seria “Supravietuitorii” de Erin Hunter), in functie de preferintele celui mic.

Poti sa alegi variante din literatura romaneasca sau universala. Dintre autorii romani ce sunt preferati de cei mici amintim: Ion Creanga, I.L. Caragiale, Francisc Munteanu, Ionel Teodoreanu etc. Din literatura universala, poti alege intre povesti de autori clasici, precum: Jules Verne, Jack London, Victor Hugo, Mark Twain, Charles Dickens, Al. Dumas, care sunt indragiti de cititorii de orice varsta, dar si autori moderni care au captivat atentia celor mici prin povesti pline de aventuri, cu eroi mici sau mari, ce au fost si ecranizate: C. S. Levis, J. K. Rowing, Megan Turner etc.

Daca fiul sau fiica ta invata o limba straina intensiv poti sa optezi pentru carti cu povesti scurte in engleza, franceza, germana, italiana, care il vor ajuta sa isi insuseasca mai bine limba respectiva, sa invete noi cuvinte si expresii (de exemplu, pentru limba engleza, o carte bilingva apreciata e “English Fairy Tales and Stories” de la editura Paralela 45).

Analizand pareri despre cele mai bune carti de citit pentru clasa a 6-a, am tras concluzia ca acestea trebuie sa fie cat mai aerisite, cu scris mare pentru a nu obosi ochii, cu un numar mediu de pagini (100 – 150).

Daca alegi o carte pentru a o lectura acasa, aceasta poate avea coperti din carton, colorate, ce rezista mai mult si sunt atractive. Pentru lecturile obligatorii, mai ales daca cel mic trebuie sa duca cartea la scoala, mai bine optezi pentru coperti simple, care sa nu ingreuneze ghiozdanul.

De asemenea, poti opta pentru carti cu o singura poveste sau carti care sunt in serii de mai multe volume. Cartea poate avea si mici desene schitate, harti pentru a intelege mai bine povestea sau mici semne la numarul pagini sau la inceput de capitol pentru a fi mai atractive.

In continuare, iti prezint cateva carti care pot fi o lectura placuta pentru copilul tau, fiind populare, la un pret bun si cu subiecte interesante. Le poti comanda online, dupa ce ati cazut de acord impreuna asupra titlului, si vei primi cartea acasa.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Arthur, C. S. Lewis, Cronicile din Narnia VI, Jiltul de argint

 

“Cronicile din Narnia”, scrise de C.S. Lewis, sunt o serie de 7 carti foarte indragite de cei mici, datorita ecranizarii a trei dintre ele, urmand ca pe viitor sa apara si celelate filme. Autorul prezinta aventurilor unui grup de copii de diferite varste, intr-o tara de basm condusa de leul Aslan.

In acest volum, “Jiltul de argint”, al VI-lea din serie, este prezentat drumul parcurs de un grup de prieteni, Jill, Eustace, Puddleglum si Omul din Mlastina in cautarea Printului Narniei, care a disparut. Pentru a le veni in ajutor, leul Aslan le ofera patru semne calauzitoare, care sa ii ajute sa infrunte pericolele cu care se vor confrunta de-a lungul drumului.

Cartea este oferita de editura Arthur, cu o traducere de buna calitate, adaptata pentru limba romana. Coperta este cartonata, pentru a rezista la mai multe lecturi, de culoare mov cu un desen atractiv. Este o carte usor de citit, captivanta, care va fi indragita cu siguranta de cel mic.

 

 

 

 

 

Humanitas, Terry Fan si Eric Fan, Intre cer si mare 

 

Daca vrei o carte de citit pentru clasa a 6-a, ieftina si buna, poti sa optezi pentru acest titlu care va atrage atentia si va captiva inca de la primele pagini. Este scrisa de doi autori, frati, Terry Fan si Eric Fan, ce au mai multe carti dedicate pentru copii, in care prezinta o atmosfera de basm cu personaje reale ce se impletesc cu cele fantastice, atractive si captivante.

In cartea “Intre cer si mare” sunt prezentate aventurile unui baietel, pe nume Finn, care locuieste pe malul marii si este fascinat de povestile pe care i le-a spus bunicul sau care nu mai traieste. Pentru a aduce un omagiu bunicului, Finn se hotaraste sa costruiasca o corabie cu care sa calatoreasca spre locul unde marea se intalneste cu cerul, si vietuitoarele marii cunosc drumul spre luna.

Povestea este plina de neprevazut si va fi o lectura placuta si usoara pentru copil. Coperta este brosata, cu un desen atractiv si plin de simboluri care ii vor atrage atentia.

 

 

 

 

 

Nemira, Rachel Swaby, Femei in stiinta

 

In aceasta carte “Femei in stiinta – 50 de femei temerare care au schimbat lumea”, autoarea Rachel Swaby prezinta 50 de cazuri de femei, care prin munca si contributia lor in diverse domenii au avut un rol hotarator si au determinat schimbari la nivel mondial.

Cartea este atat o lectura captivanta, cat si educativa, prezentand diverse domenii de interes, precum: stiinta, tehnologie, inginerie, biologie, medicina, matematica etc. Femeile prezentate au caractere puternice, fiecare luptand pentru a i se recunoaste meritele si cunostintele, si pot fi un model pentru fetitele de 12 – 13 ani.

Sunt tratate momente din antichitate si pana in zilele noastre, cu figuri cunoscute in istorie, fiecare cu povestea sa, dar si ilustratii deosebite cu diferite echipamente, folosite fiind astfel atractiva si usor de inteles. Cartea mai contine si un glosar stiintific ilustrat care vine in ajutorul celor mici. Coperta este cartonata, cu imagini sugestive create de asemenea de autoare.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status