8 pasi cand folosesti hota

Am modificat articolul ultima data pe: 28.05.20

 

8 pasi ca sa folosesti eficient si sigur hota

 

De la simpla parcurgere a manualului tehnic si pana la mentinerea inchisa a ferestrelor si curatarea periodica a filtrelor, modul in care folosesti hota influenteaza foarte mult eficienta cu care aceasta reuseste sa pastreze aerul curat. Afla din acest articol cativa pasi de baza care te vor ajuta sa elimini mai usor mirosurile de mancare.

 

O hota de calitate te va ajuta sa pastrezi aerul proaspat in bucatarie atunci cand gatesti si sa previi imprastierea mirosului de mancare in intreaga locuinta. Pentru a obtine cele mai bune rezultate pe care le poate oferi modelul pe care l-ai cumparat, trebuia insa sa urmezi cativa pasi simpli.

 

Consulta manualul de functionare

Cel mai simplu mod de a te asigura ca stii cum sa folosesti corect hota este sa parcurgi manualul tehnic inainte de a o instala si de a incepe sa o utilizezi. Familiarizeaza-te cu functiile sale, normele de siguranta si regulile de intretinere si reparare.

 

Curata la timp filtrele

In functie de tipul de hota ales vei intalni unul sau mai multe dintre filtrele discutate aici. Filtrul metalic este prezent in toate versiunile, este amplasat la exterior si are rolul de a impiedica particulele de grasime sa patrunda in hota. Se curata o data pe luna, fie prin spalare la chiuveta, fie prin includere in masina de spalata vase, se lasa la uscat, apoi se monteaza la loc. Pentru o functionare sigura, este important sa nu inlocuiesti aceste filtre decat cu alternative compatibile si sa nu utilizezi hota fara ele.

Hota mai poate include un filtru spongios, tot pentru grasime, care se spala o data pe luna si se inlocuieste la 5 – 6luni, in functie de ce tip de mancare gatesti frecvent. Cel mai important in acest caz este sa retii ca, desi seamana cu un burete, acest filtru nu se stoarce. Filtrele din hartie sunt de unica folosinta si se schimba o data pe luna.

Hotele cu recirculare includ filtru pe baza de carbon, care nu poate fi spalat, ci doar inlocuit. Daca aparatul tau functioneaza cu filtru circular, trebuie sa il schimbi la 4 luni, iar daca este rectangular, perioada de valabilitate este de 6 luni.

Filtrele asigura captarea eficienta a aerului de deasupra plitei. Daca sunt murdare, sistemul nu va mai fi la fel de eficient si mirosul va ramane in incapere.

 

Sterge periodic hota

Si exteriorul hotei are nevoie de igienizare periodica, pentru ca particulele de grasime se pot depune destul de usor pe suprafata sa (metalica, din sticla etc.), creand un mediu propice microorganismelor patogene. Foloseste deci o carpa umezita in solutie de apa si detergent lichid de vase sau in alcool denaturat si sterge atent depunerile.

Pentru a nu strica finisajul, evita detergentii abrazivi sau dispozitivele de curatare care folosesc jeturi de apa ori vapori.

 

Perioada de folosire

Nu astepta pana cand bucataria se umple de aburi si de miros. Porneste hota cu cateva minute inainte de a incepe gatitul, sau cand aprinzi aragazul si abia pui mancarea pe foc. Pentru a te asigura ca toate aromele au fost extrase din incapere, specialistii mai recomanda de asemenea sa lasi hota in functiune inca 5 – 10 minute dupa ce ai oprit aragazul.  Aceasta din urma masura are si rolul de a asigura evacuarea eficienta a aerului fierbinte acumulat in carcasa hotei, care o poate deteriora.

Multe persoane considera ca hota este destinata doar preparatelor care se realizeaza folosind plita. Si cuptorul genereaza insa miros, chiar daca intr-o masura mai mica. Nu uita deci sa o pornesti si atunci cand te pregatesti sa coci paine sau cozonaci, ori sa gatesti friptura sau legume la cuptor.

 

Vitezele de lucru

Majoritatea hotelor, chiar si cele ieftine, iti pun la dispozitie mai multe viteze de lucru, care inseamna de fapt trepte de intensitate ale sistemului de ventilatie, care trage aerul din incapere. Pentru a economisi energie, dar si a asigura circularea eficienta a fluxului de aer, iti recomandam sa acorzi atentie familiarizarii cu vitezele pe care ti le ofera modelul tau de aparat.

De exemplu, daca faci un ibric de ceai si nu ai vrea sa ramana mirosul de musetel in bucatarie, poti apela la viteza 1. Pentru o mancarica, te poti descurca si cu viteza doi, in functie de condimentele la care apelezi, in timp ce pentru parjoale sau friptura, vei avea nevoie cu siguranta de nivelul 3 sau treapta maxima.

 

Porneste hota corect

Daca ai ales o hota (o analiza comparativa de produse poti citi aici) din categoria celor telescopice, este important sa retii ca trebui sa extinzi complet segmentul mobil pentru a acoperi cat mai bine suprafata plitei. Sistemul de pornire activeaza dispozitivul la viteza minima de ventilatie, deci nu uita sa o reglezi dupa necesitati.

 

Inchide geamul

Specialistii spun ca cea mai eficienta ventilare a bucatariei se face atunci cand camera se afla in depresiune, ceea ce inseamna ca aerul introdus este cu aproximativ 10% mai putin decat cel evacuat. In acest mod mirosurile sunt impiedicate mai usor sa treaca in alte zone ale casei. Aceasta situatie se formeaza insa doar daca geamul este inchis sau este doar usor intredeschis si afara nu bate vantul. Daca vrei sa aerisesti, poti face acest lucru dupa ce opresti hota. 

Masuri de siguranta

Hotele sunt alimentate cu energie prin intermediul unui cablu. In general, acesta este amplasat in asa fel incat sa nu fie prin preajma plitei. Pentru a preveni accidentele electrice, este bine insa sa fii atent sa nu pozitionezi oale sau tigai incinse pe langa el.

In structura hotei sunt incluse surse de iluminat (un bec sau mai multe) care se infierbanta in timpul functionarii. Din acest motive este important sa nu le atingi cat timp hota este pornita.

Este bine de asemenea sa eviti sa gatesti retete care implica flambarea, flacarile care se formeaza putand sa duca la deteriorarea pieselor. Pentru ca si aerul fierbinte la care hota este expusa in exces poate avea efecte negative, specialistii recomanda pornirea acesteia de fiecare data cand gatesti, indiferent de preparat si de cat de tare miroase.

Daca vrei sa cureti hota sau sa schimbi becul, ai grija sa o opresti si sa o deconectezi intotdeauna de la priza. Pentru reparatii apeleaza la persoane specializate si cu experienta.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status