Ce-ti trebuie pentru un food truck

Am modificat articolul ultima data pe: 28.09.20

 

Inainte de a incepe o afacere de acest tip, ia autorizatiile necesare. Dupa achizitia masinii, stabileste cu atentie meniul si angajaza personalul calificat. Investeste in aparatura de calitate, pentru a prepara cat mai repede produsul si mentine alimentele la aceeasi calitate, folosind aparatura frigorifica. Vei mai avea nevoie si de accesorii de unica folosinta, pentru a putea inmana clientului produsul.

 

Acestea sunt doar cateva dintre elementele care nu trebuie sa lipseasca, atunci cand vrei sa incepi o astfel de afacere. Ca sa te documentezi in ceea ce priveste dotarile, citeste articolul de mai jos.

 

Ia autorizatiile necesare

Ca sa poti demara o afacere ce implica sectorul alimentar, ai nevoie de anumite autorizatii de functionare. In primul rand, trebuie sa depui documentatia necesara pentru a inregistra unitatea la Directia Sanitar Veterinara, pentru asigurarea alimentelor. Institutia verifica spatiul in care sunt preparate alimentele si modul in care acestea sunt servite clientilor.

Asadar, ca sa nu ai parte de surprize neplacute, fii atent la procesul de curatare a utilajelor si la calitatea alimentelor pe care le folosesti, pentru a ajunge la produsul finit. Dupa obtinerea acestui aviz, trebuie sa mai obtii si autorizatia de la ISU. Institutia se ocupa cu prevenirea incendiilor, de aceea este indicat sa ai o instalatie electrica bine pusa la punct si sa respecti intocmai indicatiile de conectare ale electrocasnicelor si dispozitivelor electrice.

Masina, personalul calificat si meniul

Inainte de toate trebuie sa te decizi ce tip de food-truck vrei sa faci. De obicei, ai de ales intre a sta in fata unei cladiri de birouri sau intr-o zona cu vad si participarea la diverse festivaluri cu mancare. 

Pentru prima varianta, poti alege un camion fix, ce nu poate fi mutat dintr-un loc in altul decat folosind o masina de tractare. Cea de-a doua optiune are roti, iar in partea din fata este dotat cu cabina, putand fi condus la fel ca un camion clasic. Bineinteles ca, acesta este mai scump, decat cel stationar.

Pentru a sti de ce utilaje ai nevoie, trebuie sa stabilesti cu atentie meniul. In cazul in care nu stii cu exactitate ce preparate vrei sa comercializezi, s-ar putea sa achizitionezi utilaje pe care le folosesti foarte putin si in timp nu se vor amortiza. 

De asemenea, in functie de acest aspect poti alege si personalul pe care il angajezi. Inainte de a deschide afacerea, incearca sa scolarizezi angajatii, astfel incat sa invete sa prepare mancaruri delicioase, deoarece doar asa te vei face remarcat pe piata.

 

Echipamentul de gatit

In momentul in care vrei sa dotezi un food truck, cel mai mult trebuie sa investesti in echipamentul de gatit. Un blat de lucru este esential. Acesta trebuie sa fie realizat la comanda, tinand cont de dimensiunile din interior, pentru a eficientiza spatiul. 

Pe acesta vei pregati mancarea, iar ca sa iti fie mai usor, ar trebui sa fie dotat cu spatii de depozitare pentru vesela. Masina de tocat carne este utila, atunci cand vrei sa prepari burgeri sau alimente pe baza de carne tocata, un tooster iti este de ajutor, in momentul in care servesti clientilor sandwichuri calde. 

Pe langa acestea mai adauga un blender (pentru prepararea sucurilor naturale), tigai wok, ustensile, presa de burgeri, cuptor cu microunde si grill. Bineinteles ca, alegerea electrocasnicelor se face in functie de meniu. Exemplele prezentate sunt doar orientative.

 

Echipamentul de incalzire

Daca intentionezi sa servesti clientilor preparate calde, trebuie sa investesti in electrocasnicele necesare pentru incalzire. Poti cumpara un arzaror cu doua ochiuri, asemanator cu aragazul, la care sa adaugi butelii de camping cu volum mare. 

Acestea sunt mai dificil de transportat, insa le poti folosi mai mult timp, de aceea sunt rentabile din punctul de vedere al raportului cantitate-pret. Pe langa acesta mai achizitioneaza si o friteuza si o oala ce mentine sosurile sau ciorbele la temperatura optima pentru servire.

 

Ustensilele pentru preparat

Alimentele trebuie gatite in camion, pentru a ajunge la produsul finit, de aceea ai nevoie de diverse ustensile. Tocatoarele sunt folositoare pentru a marunti alimentele. Pe langa acestea trebuie sa mai ai cutite, clesti de gratar (ca sa poti manevra alimentele), tigai, cratite pentru sosuri, termometru, tavi din metal. 

Toate acestea te vor ajuta in timpul procesului de gatire. Aceste obiecte nu sunt foarte scumpe, iar in timp se pot uza, de aceea trebuie sa le inlocuiesti. Vasele de calitate sunt usor de folosit si pot influenta gustul mancarii.

 

Accesoriile de unica folosinta

In momentul in care dai preparatul clientilor este indicat sa folosesti elemente de unica folosinta. Pentru clatite, poti folosi caserole din plastic, farfurii din carton, dar si furculite si cutite de unica folosinta. Aceste produse se vor consuma rapid, de aceea trebuie investit la materiale consumabile. Vei mai avea nevoie de servetele, manusi de unica folosinta, folie din plastic. Pe langa acestea, toppingurile trebuie lasate la vedere pentru a permite clientului sa vada care sunt optiunile.

 

Aparatele pentru pastrarea alimentelor

Alimentele trebuie pastrate la temperaturi optime, pentru a nu pune in pericol sanatatea consumatorului. Pe langa frigiderele clasice, mai poti depozita si in lazi frigorifice. In interiorul acestora poti mentine alimentele congelate, pentru a le putea utiliza cat mai mult timp. 

Ca sa depozitezi inghetata sau bauturile racoritoare, ai nevoie de o vitrina frigorifica. Aceasta mentine alimentele la temperaturi scazute, fara a le ingheta. Sunt prevazute cu geam, pentru a permite clientului sa isi aleaga produsul.

 

Produse pentru igienizare si afisaj

Igiena este un element foarte important, de aceea trebuie sa acorzi o atentie sporita acestui aspect. Ca sa cureti pardoseala ai nevoie de un mop, matura si galeata. Cosurile de gunoi trebuie sa fie cat mai mari ca sa incapa cat mai multe resturi. Alege modele cu capac, ca sa fie acoperit gunoiul. 

Folosind bureti si sarma de vase, vei putea sa cureti vesela dupa finalizarea fiecarui preparat. Chiuveta trebuie sa fie cat mai spatioasa, de aceea ar trebui sa alegi un model cu doua sau trei compartimente. In fata food truck-ului poti pune afise cu meniul pe care il oferi clientilor. 

Ar trebui sa ai o tabla pe care sa scrii ofertele ce sunt in vigoare. Suprafata poate fi stearsa cu o carpa umeda, de aceea poti rescrie informatiile ori de cate ori este nevoie.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status