Cele mai bune caiete de practica

Am modificat articolul ultima data pe: 14.06.21

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

Cel mai bun caiet de practica – Recomandarile noastre pentru 2021

 

Orice parinte sau cadru didactic este constient de importanta utilizarii unor materiale si metode de lucru adecvate pentru copil, in functie de varsta si de interesele acestuia. De aceea, iti propunem ca in demersul tau pedagogic sa utilizezi instrumente consacrate, cele mai la indemana in prezent fiind probabil caietele de lucru. Prima noastra propunere merge catre Mina Maria Rusu, Exercitii practice de limba si literatura romana. Caiet de lucru clasa a VI-a , Paralela 45, un produs special conceput pentru elevii de gimnaziu, care in cele 168 de pagini ale sale propune exercitii interesante si provocatoare, adaptate desigur programei scolare pentru acest an de studii. Evaluat ca unul dintre cele mai bune caiete de lucru, el se afla la a saptea editie si este in continuare foarte apreciat pentru pragmatism si puterea de sinteza, fiind folosit de multi profesori ca un material ajutator in pregatirea pentru diverse concursuri. Iar daca te afli abia la inceput de drum, avem si o a doua optiune pentru tine: A. Grigore, C. Ipate-Toma, M. Raicu, Muzica si miscare – Clasa pregatitoare – Caiet de lucru + CD, ARS Libri.

 

 

Cum alegi un caiet de lucru bun

 

Ghidul cumparatorului

Fie ca e vorba despre lucrul la clasa, sau despre activitati suplimentare pe care doresti sa le faci impreuna cu micutul tau, in primii ani de scoala, ca sa ii evaluezi abilitatile si sa il ajuti sa aprofundeze cunostintele, un caiet de practica la un pret bun reprezinta probabil cea mai eficienta metoda. Alegerea efectiva a unui produs potrivit, nu este la fel de simpla, mai ales daca luam in calcul oferta foarte variata de astfel de caiete auxiliare de pe piata. Iata cateva criterii concrete de selectie.

Varsta: Din acest punct de vedere, vom imparti caietele de lucru in variantele adecvate prescolarilor si cele potrivite pentru elevii din clasele primare. Mai departe, daca e sa aprofundam, trebuie sa spunem ca produsele pentru elevi indica pe coperta clar clasa careia ii sunt dedicate, cerintele din interior fiind in conformitate cu programa scolara. Daca insa esti in cautare de pareri despre cele mai bune caiete de practica pentru gradinita, vei vedea ca pe copertele lor sunt notate fie grupa (mica, mijlocie sau mare), fie intervalul de varsta caruia i se adreseaza.

In cazul produselor concepute pentru eleviii mai mari, de pilda cei de gimnaziu, ele sunt mult mai bine specializate si dedicate, in general, performantei sau pregatirii pentru concursuri si examene.

 

Disciplina: In functie de abilitatile pe care urmareste sa le dezvolte, fiecare caiet de lucru este incadrat intr-o anumita categorie. In invatamantul prescolar, lucrurile stau mai simplu, in sensul ca cele mai multe astfel de auxiliare se adreseaza in egala masura stimularii motorii caracteristice, pregatitoare pentru deprinderea scrisului, si notiunilor de baza de aritmetica.

Abordarea integrata care a fost implementata la clasele primare face ca disciplinele de studiu sa poarte denumiri ca Matematica si Explorarea Mediului (MEM), Comunicare in Limba Romana (CLR), Muzica si Miscare (MM), Arte Vizuale si Abilitati Practice (AVAP). Prin urmare, cel mai bun caiet de practica se va adresa uneia sau alteia dintre aceste discipline.

 

Modul de abordare: Asa cum fiecare cadru didactic are un anumit stil de a preda, si fiecare caiet de lucru abordeaza programa in felul sau caracteristic. Unele dintre ele se bazeaza mult pe joaca si pe curiozitatea innascuta a copilului, caruia ii propune sa rezolve diverse probleme intr-un stil amuzant, in timp ce altele sunt mai asemanatoare manualelor sobre si serioase, sau culegerilor de probleme. Avand in vedere faptul ca discutam despre copii mici si foarte mici, probabil ca variantele colorate si jucause sunt mai usor acceptate, mai ales cand e vorba despre a lucra suplimentar.

Daca discutam despre elevii mari, consideram ca un mod de abordare cat mai variat este util. Astfel, ei vor fi pregatiti sa faca fata cerintelor oricarui examen, iesind din tiparul unic oferit de catre profesorul de la clasa.

 

Editura: Caiete de practica la preturi bune pot fi identificate in oferta unui numar relativ mare de edituri, dar ceea ce te intereseaza pe tine este ca ele sa fie redactate inteligent, sa nu aiba greseli, sa respecte cerintele programei pentru intervalul de varsta caruia i se adreseaza, sa fie scrise pe intelesul copilului si respectand nivelul de dezvoltare cognitiva caracteristic. Una dintre metodele de a te asigura ca obtii toate aceste avantaje este sa alegi produse care se bucura de avizul Ministerului Educatiei. Chiar daca nu e o garantie ca piesa pentru care ai optat ii va placea copilului, macar ai un bun punct de pornire si un material adecvat.

 

Numarul de pagini: Din punct de vedere psihologic, se pare ca este de preferat ca produsul pe care il alegi sa nu aiba un numar exagerat de mare de pagini. Explicatia este simpla: un copil pus in fata unui caiet de lucru de 100 de foi va avea din start o senzatie complesitoare ca este depasit, ca nu va mai apuca sa faca nimic altceva un an de zile, decat exercitii de matematica. Oferindu-i un volum mai mic, il stimulezi sa isi doreasca sa “il dea gata” si ii oferi bucuria reusitei si senzatia de implinire care vine la pachet cu terminarea lucrului. Nu va opreste nimic de la a continua aprofundarea materiei cu ajutorul altor materiale.

In cazul elevilor de gimnaziu sau mai mari, numarul de pagini nu mai este la fel de important, in mod evident, caci rabdarea si motivatia de care dau dovada copiii de 12 ani sau mai mari sunt cert superioare celor care ii caracterizeaza pe cei are au doar 7 ani.

 

Conditii grafice: Copiii de azi au acces la atatea surse video de calitate, incat pentru a le capta atentia, trebuie sa concurezi cu ceva pe masura. Iata de ce te sfatuim sa alegi un model tiparit pe hartie de calitate, alba, care foloseste o multime de culori si ilustratii generoase si atragatoare. Pentru a usura putin sarcina parintilor si a copiilor, multi autori de asemenea caiete de lucru prevad spatii speciale de completat direct pe manual, in asa fel incat sa nu mai fie necesara utilizarea altor caiete suplimentare. Vei avea totusi ocazia sa il inveti pe micut cum sa foloseasca ciorna pentru exercitiile mai complicate.

Pret: Atunci cand vine vorba despre materiale de care au nevoie copiii tai, stim ca nu faci economie sau rabat la calitate. Totusi, nimeni nu poate spune ca nu s-ar bucura sa poata lucra dintr-un caiet bun si ieftin, in locul unuia la fel de bun, dar scump. Pentru produsele din aceasta categorie, preturile variaza de la cativa lei la cateva zeci de lei, in general nedepasind 50 de lei pentru copiii care nu au ajuns inca la gimnaziu. Si mai interesant este ca multe dintre edituri au tot felul de oferte speciale in cazul in care cumperi un numar mai mare de exemplare – de pilda ca sa lucrezi cu ele la clasa. Chiar daca achizitia este una individuala, preturile nu sunt in general exagerate.

Ca sa te ajutam pana la capat, am vrea sa iti propunem in continuare cateva asemenea caiete de lucru care se bucura de aprecierea specialistilor in domeniu, si care iti permit sa aprofundezi impreuna cu copilul tau materia din anul scolar in curs. Le poti achizitiona din librarii, dar sunt disponibile, cu mai putine batai de cap, si in magazinele online, adesea la preturi mult mai bune.

 

 

Modele recomandate in 2021

 

 

Mina Maria Rusu, Exercitii practice de limba si literatura romana. Caiet de lucru clasa a VI-a , Paralela 45

 

Unul dintre cele mai bune caiete de practica disponibile pentru limba romana in clasa a VI-a este intitulat “Exercitii practice de limba si literatura romana” si este publicat de una dintre editurile cu traditie in cee ce priveste manualele scolare: Paralela 45.

Piesa are nu mai putin de 168 de pagini in format 20 x 26 cm, si se afla la cea de-a saptea editie, ceea ce spune multe despre calitatea pe care o are, garantata de cererea constanta pentru acest instrument de lucru din partea profesorilor. Ceea ce pledeaza in favoarea recunoasterii calitatii acestui produs este varietatea exercitiilor propuse de catre autori.

Cunostintele care trebuie insusite de catre elevi sunt abordate dintr-o perspectiva pragmatica. Elevul este implicat activ in dobandirea competentelor cerute de catre programa scolara si chiar mai mult decat atat, caci culegerea este special conceputa pentru aprofundare si performanta, reprezentand un instrument de lucru bun in cadrul pregatirii pentru concursuri, olimpiade si examene.

 

Avantaje:
Produs publicat de una dintre cele mai bune edituri din domeniu.

Volum de dimensiuni medii, care sintetizeaza optim cerintele pentru un elev de aceasta varsta.

Abordare pragmatica in acord cu programa scolara.

Ideal pentru pregatirea de performanta pentru concursuri si examene.

 

Dezavantaje:
Nu este un manual propriu-zis, gradul de dificultate al exercitiilor propuse fiind mai mare decat ce se cere la clasa.

 

 

 

A. Grigore, C. Ipate-Toma, M. Raicu, Muzica si miscare – Clasa pregatitoare – Caiet de lucru + CD, ARS Libri

 

Un caiet de practica ieftin si bun cu ajutorul caruia iti poti ghida mai bine orele de Muzica si Miscare, sau pe care il poti alege, ca parinte, ca sa verifici intr-o maniera amuzanta cunostintele insusite de catre copil la celelalte discipline studiate, este cel oferit de editura ARS Libri, special conceput pentru clasa pregatitoare.

Caietul de lucru are un total de 64 de pagini in format 20 x 29 cm, ideale pentru a aborda subiectele integrate dezbatute deja la celalalte discipline. Iar pentru ca lucrurile sa fie si mai amuzante, el este insotit de un CD pe care copilul se va bucura sa il urmareasca si cu care va lucra cu mare placere.

Cateva dintre subiectele abordate sunt lumea animalelor si cea a plantelor, anotimpurile anului si obiceiurile si evenimentele aferente, informatii despre meserii, univers, fenomene naturale, idei de jocuri si jucarii, ba exista chiar un capitol special destinat cunostintelor despre Romania.

 

Avantaje:
Instrument de invatare care iti permite sa verifici cunostintele acumulate de copil conform programei scolare.

Design placut si interesant, care il atrage pe elev.

Include un CD pentru lucrul interactiv pe calculator, mult mai interesant pentru micut.

Abordeaza subiecte interesante si de actualitate pentru copil.

 

Dezavantaje:
Nu este util din punct de vedere al exersarii si aprofundarii cunostintelor de matematica.

 

 

 

Daniela Stoicescu, Ioana Stoicescu, Cristina Rizea, Arte vizuale si abilitati practice. Caiet de lucru pentru clasa a II-a. Ed. a II-a, Litera

 

Pentru lucrul la clasa, sau pentru parintii ai caror copii sunt pasionati de tot felul de activitati manuale, practice, recomandam caietul auxiliar de Arte vizuale si abilitati practice, aflat la a doua editie, plin de propuneri interesante.

Produsul este unul dedicat copiilor de clasa a II-a, o completare inspirata a manualului pentru aceeasi disciplina, care doteaza oficial un mare numar de unitati de invatamant, manual care a castigat de altfel premiul in cadrul evaluarii MENCS.

Ca si manualul, caietul este structurat pe unitati tematice care discuta cunostinte esentiale pentru cultura generala a copilului, abordarea fiind una unitara pentru toate disciplinele din orar, in sensul in care, de exemplu, fenomenele naturii sunt dezbatute diferit, dar in aceeasi saptamana, la fiecare dintre materii. Prezentarea foarte atractiva il face sa fie usor de acceptat inclusiv de catre copil, iar modul in care e oferita informatia o face usor de retinut.

 

Avantaje:
Caiet de lucru pentru stimularea abilitatilor practice.

Conceput in acord cu un manual premiat de catre MENCS, cu respectarea cerintelor acestuia.

Structurat pe unitati tematice in acord cu programa scolara, pentru o mai buna urmarire a activitatii de la clasa.

Prezentare atractiva care il face usor de acceptat de catre copil.

 

Dezavantaje:
Desi iti permite sa urmaresti activitatea de la clasa, nu e o piesa pentru aprofundarea notiunilor de la romana sau matematica.

 

 

 

A. Grigore, C. Ipate-Toma, Georgeta-M. Crivac, Educatie Civica – Clasa a 4-a – Caiet de lucru, ARS Libri

 

Un caiet de practica ieftin si bun, care face parte din categoria manualelor auxiliare destinate elevilor de clasa a IV-a este editat de ARS Libri, una dintre editurile care au dovedit de-a lungul timpului ca sunt capabile sa ofere produse in concordanta cu cerintele Ministerului Educatiei.

Cele 64 de pagini care alcatuiesc acest auxiliar abordeaza intr-o maniera atragatoare subiecte importante pentru viata zilnica a elevilor, menite sa ii ajute sa se integreze in societatea de azi si sa o transforme intr-o lume mai buna.

Elevul are ocazia sa aprofundeze, sub indrumarea unui adult competent, subiecte ca: Romania ca tara si ca membra a UE, trasaturi de caracter pozitive si negative, informatii despre responsabilitatea individuala si sociala, notiuni legate de comportamentul adecvat si inadecvat in familie si societate, elemente legate de drepturile copilului. Consideram ca modul in care sunt prezentate aceste elemente reprezinta un punct forte al manualului.

 

Avantaje:
Caiet auxiliar care abordeaza informatii interesante despre rolul si locul copilului in societate.

Avizat de Ministerul Educatiei.

Prezentare interesanta si pe intelesul elevilor de clasa a IV-a.

Design atragator si incitant, care il invita pe copil la dezbatere.

 

Dezavantaje:
Este probabil o piesa care poate fi exploatata la maximum intr-un colectiv de elevi, ceea ce e imposibil pentru tine, ca parinte; totusi, invita la discutii interesante si intr-un decor familial.

 

 

 

Alice Nichita, Nicoleta Ciobanu, Activitati practice 5-6 ani. Caiet pentru grupa mare, Aramis

 

Pentru pregatirea copilului in asa fel incat sa faca fata rigorilor diferite ale scolii, fara un efort de adaptare prea mare, iti propunem un caiet de lucru la un pret bun: Activitati practice 5-6 ani. Caiet pentru grupa mare, publicat in editura Aramis.

Subiectele abordate in maniera jucausa se bazeaza pe curiozitatea innascuta a copiilor si prezinta situatii din viata de zi cu zi a acestora, pentru a le stimula dezvoltarea cognitiva si realizarea de asocieri. Fiecare dintre cele 64 de pagini propune noi jocuri interesante si amuzante, care il vor atrage pe copil.

Cu ajutorul acestui instrument de lucru, prescolarii ajung sa invete mai multe despre diferite materiale de lucru, sa efectueze diverse manevre cu obiecte din natura sau sintetice; ei vor avea ocazia de a realiza diverse lucrari, individual sau in grupuri de lucru, si in general sa dobandeasca cat mai multe abilitati practice.

 

Avantaje:
Caiet de lucru redactat in conformitate cu programa pentru grupa mare de la gradinita.

Prezinta o serie de exercitii interesante sub forma de jocuri atractive pentru micuti.

Stimuleaza dezvoltarea unor abilitati practice la copii.

ii familiarizeaza pe micuti cu diverse materiale si tehnici de lucru.

 

Dezavantaje:
Unele dintre sarcini sunt mai potrivite pentru lucrul in echipa.

 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 COMMENTS

DMCA.com Protection Status