Cele mai bune centrale termice electrice

Am modificat articolul ultima data pe: 23.10.17

 

Cum alegi o centrala termica electrica buna

 

Ghidul cumparatorului

In situatia in care vrei sa incalzesti o locuinta care nu a fost racordata pana in prezent la reteaua de distributie de gaze sau spatiul ce trebuie administrat nu are o suprafata foarte mare, una dintre solutiile viabile pe care le poti aborda este sa achizitionezi o centrala alimentata cu energie electrica. Spre deosebire de cele pe gaz sau pe lemne, aceste aparate vor utiliza exclusiv energie electrica, pe care o transforma in putere termica. Principala problema controversata care se iveste in aceasta situatie este sa calculezi marja de consum la o centrala termica electrica.

Daca produsul este ales corespunzator, in functie de izolatia imobilului, de dimensiunea spatiului ce trebuie incalzit si de confortul termic necesar pentru locatari, va fi posibila economisirea atenta a resurselor, fara cheltuieli in plus sau exagerate, mai ales pe timp de iarna. Totusi, nu e de ajuns sa cunosti aceste detalii ca sa afli unde gasesc centrale termice electrice la preturi bune restul utilizatorilor sau sa stii exact ce model iti trebuie. De aceea, iti recomandam sa parcurgi acest simplu ghid de cumparare, pentru afla care trebuiesa iti fie prioritatile.

A.1 Centrale termice electrice

Tipul: Va trebui sa decizi daca iti cumperi o varianta conventionala sau o centrala termica electrica pe inductie. Prima alternativa este mai putin costisitoare, insa are o eficienta clasica, identificata pana la 90 – 95%. Asta inseamna ca din cantitatea de energie absorbita, numai acest procent este corect valorificat. Chiar si in aceasta situatie, daca alegi corect ceilalti parametri de functionare ai centralei, nu va conta foarte mult diferenta.

Totusi, unii experti declara ca pentru celalalt tip, adica o centrala termica cu inductie, randamentul ajunge si la 99%. Asadar, a doua varianta este mai eficienta, insa mai greu de procurat, intrucat va avea un cost mai mare, iar putine modele din aceasta categorie pot fi procurate momentan de pe piata din Romania.

 

Puterea termica necesara: Poate varia intre 3kW si 200 sau chiar 300kW, cand vorbim de produse industriale.

Pentru a obtine o cifra facil de integrat in calculele tale, pleci de la volumul spatiului, calculat prin inmultirea suprafetei cu inaltimea incaperilor. Valoarea obtinuta va trebui pusa in relatie cu coeficientul de izolare termica, pentru a afla puterea efectiva a modelului de centrala ce trebuie ales.

Coeficientul se stabileste in felul urmator: daca nu ai deloc izolatie termica, iar locuinta este una veche, se consuma cam 60W pentru a incalzi un metru cub de aer. Pentru locuintele de asemenea vechi, insa izolate, necesarul scade la 50W la 1mc, in timp ce pentru apartamente noi si adecvat izolate, ai nevoie doar de maxim 40W/mc.

Sa zicem ca, la o locuinta tip apartament, noua si izolata cu un strat de minim 3cm de vata minerala sau polistiren, suprafata de 70mp si inaltimea de 2.5m, puterea centralei trebuie sa fie cuprinsa in intervalul 6 – 9kW. La spatii de peste 100mp, va trebui sa adaptezi un aparat de circa 12kW, in timp ce pentru 200mp e obligatoriu sa optezi pentru o versiune de 24kW.

 

Consumul: Chiar daca nu toti au grija facturii la curent, poate fi socant sa descoperi ca trebuie sa platesti o suma tripla fata de un alt locatar care foloseste o centrala pe gaz. De aceea, ca sa fii ferit de surprize neplacute iti propunem sa-ti calculezi singur si consumul in kilowati. In cele mai optime conditii, o mare majoritate de pareri despre cele mai bune centrale termice electrice sustin ca o piesa de 9kW poate consuma in medie 1300kW pe luna, daca  locuinta este corect izolata, iar centrala include un termostat de ambient setat la o temperatura conventionala de maxim 23 de grade Celsius.

Pentru spatii mai mici, de circa 50 – 60mp si la un consum de 6kW, totalul lunar se ridica la 800, poate 900kW. Pentru 18kW in relatie cu suprafete de 160 – 170mp, centrala poate consuma chiar si 2500kW lunar, in timp ce pentru 24kW poti sari de cifra de 3000. Ulterior, nu trebuie decat sa inmultesti valoarea respectiva cu costul unui kilowat, pentur a sti ce factura te asteapta.

 

Spatiul administrat: la fel de bine cum poti alege o centrala termica electrica de apartament, se mai poate sa instalezi una industriala, de putere mai mare. Dispozitivele pot fi monofazate sau trifazate, cu mentiunea ca acest aspect trebuie adaptat bransamentului la retea deja existent. La bransamentul trifazat, se pot conecta consumatori monofazati, numai ca puterea lor cumulata trebuie repartizata in mod echilibrat pe cele trei faze.

Daca bransamentul spatiului respectiv este deja definitivat, e recomandat sa alegi o centrala la fel configurata, pentru ca schimbarea tipului de bransament inseamna o sumedenie de eforturi si alergat dupa autorizatii, inclusiv o taxa de bransare considerabila. In plus, depinde si voltajul pentru care este proiectat aparatul, intrucat cele industriale functioneaza cu 380V, iar cele conventionale sunt centrale termince electrice de 220V. Daca se specifica posibilitatea de functionare in ambele standarde, atunci aceasta problema dispare.

A.2 Centrale termice electrice (singura varianta)

Echipamente necesare: Printre acestea e util sa enumeram: rezistente electrice puternice si vasul de expansiune. Primele elemente trebuie sa ofere puterea necesara pentru incalzirea eficienta a apei din instalatie(echivalenta cu puterea mentionata de producator), iar vasul e util in protectia la presiune. Cand apa se incalzeste, aceasta se extinde in vasul de expansiune, fara ca nivelul de presiune din interiorul centralei sa atinga valori periculoase. Orice model vrei sa cumperi, va trebui sa verifici daca accepta conectarea unui termostat de ambient, foarte util pentru centrale termice electrice economice. In acest mod, consumul se face numai pentru a mentine temperaturile la valorile dorite, atunci cand acestea scad.

 

Alte functii: In mare parte din situatii, trebuie sa te gandesti daca sa mizezi pe un dispozitiv simplu, cu pompa sau daca sa optezi pentru o centrala termica electrica cu boiler incorporat. In primul caz, o pompa va opri alimentarea cu apa calda a corpurilor de incalzit, pentru a-ti furniza apa menajera calda, iar in al doilea, boilerul se va ocupa de acest aspect. O a treia optiune inseamna sa cumperi separat un boiler electric, care sa functioneze independent de centrala. Va trebui sa iei in considerare costurile de pornire pentru toate aceste trei variante, alegand-o pe cea mai convenabila ca pret.

 

Exista destul de multe branduri care ofera centrale termice electrice de vanzare, iar printre acestea putem aminti: Bosch, Vaillant, Ferroli, Protherm, ACV, Romstal,  sau Ecotermal, dar nu intotdeauna gasesti aceste oferte in magazine. Asadar, celor care nu stiu unde gasesc centrala termica electrica la un pret bun le sugeram cumpararea online, de pe Internet. Ca sa aratam ca ne-am gandit la cele mai rentabile alternative, iti propunem si un scurt clasament de produse.

 

 

Tabel de comparatie

 

 

 

Modele recomandate in 2017

 

 

Protherm 28kW

 

2.Protherm 28kWCand ai nevoie de incalzire pentru spatii relativ mari, in cazul apartamentelor ce depasesc 160mp, e foarte firesc sa te intereseze o centrala de minim 28kW. Din acest motiv iti recomandam modelul Protherm aici prezentat, care va oferi puterea termica necesara pentru administrarea eficienta a cel putin 174mp.

Eficienta ii este confirmata de un randament superior, de 99% si de calificativul 3 stele, dat in privinta acestui parametru. De asemeni, ca toate modelele Protherm, si acesta include un sistem de control cu microprocesor, care permite un regim de lucru cu modulare continua a puterii oferite.

In acest mod si pe baza conectarii eficiente cu termostat ambiental si cu un senzor extern, poti reduce din consum, primind o factura mai adecvata la energie electrica. Se controleaza simplu, setarile facandu-se pe baza display-ului electronic si a panoului de comanda intuitiv. Sistemul de autodiagnoza si cel de protectie la inghet iti garanteaza fiabilitate ridicata. Lipseste un boiler, dar acesta poate fi cumparat si separat sau ales un model termoelectric cu serpentina, dupa preferintele de utilizare. Fiind alimentata electric, piesa este si foarte silentioasa, generand doar 20dB de zgomot.

Costurile sunt medii, iar garantia pe care o primesti este valabila 36 de luni. Din acest motiv si pentru cei care prefera o metoda relativ ecologica de incalzire a locuintei, recomandam produsul aici mentionat ca alternativa utila.

 

Avantaje:

Datorita puterii de 28kW, centrala poate incalzi spatii de minim 174mp

Include un microprocesor, care asigura control eficient al puterii oferite, permitand administrarea corecta a resurselor

E fiabila, pe baza optiunii de autodiagnoza si a celei cu protectie anti-inghet

Randamentul oferit este calculat la 99%

 

Dezavantaje:

Pentru piesele mai mari de 24kW, consideram ca vei primi o factura considerabila la energie electrica absorbita

button 2

 

 

 

 

Protherm Ray 12kW

 

1.Protherm Ray 12kWCei care au intentia sa cumpere cea mai buna centrala termica electrica pentru un apartament de dimensiuni moderate sunt sfatuiti sa apeleze increzatori la solutia reprezentata de acest model Protherm. Dispozitivul are montaj mural si este gestionat de un microprocesor ce asigura modularea continua a puterii, pentru a oferi o functionare cat mai economica.

Intrucat puterea este de 12kW, dispozitivul se va integra eficient in spatii de circa 75mp, atunci cand locuinta este mai veche si pentru suprafete de pana la 90mp, cand apartamentul este nou si mai eficient izolat, conform ultimelor standarde aparute. Randamentul ajunge la 99%,  piesa fiind catalogata in clasa de eficienta energetica cu 3 stele.

Nu include un boiler, dar are o pompa cu doua viteze si un vas de expansiune. Poate realiza si incalzire prin pardoseala, daca se conecteaza la un circuit adecvat. Poate fi conectata la distributie monofazata, dar tensiunea conventionala de alimentare este mentionata ca fiind 400V. Displayul electronic si protectia la inghet reprezinta doua functii foarte utile pentru orice cumparator. Se poate conecta cu un senzor extern si cu un termostat, pentru a oferi cele mai bune rezultate in economia de energie.

Cu o garantie de 36 de luni si un cost de achizite moderat, aceasta piesa poate fi incadrata printre cele mai bune centrale termice electrice accesibile mai multor categorii de utilizatori.

 

Avantaje:

Ofera o putere de 12kW, adecvata pentru apartamente cu spatiu de peste70mp

Randamentul de peste 99% o situeaza in clasa cu eficienta energetica mare, de 3 stele

Functioneaza relativ economic, cu microprocesor, si accepta legarea cu termostat de ambient si senzor extern

Se monteaza facil, fiind o piesa murala

 

Dezavantaje:

Nu include boiler

button 1

 

 

 

 

Protherm Ray 9kW

 

3.Protherm Ray 9kWPentru apartamente mici, cu suprafata de 50 – 60mp, aceasta centrala termica electrica de 9 kW va reprezenta o solutie ecologica, nu foarte costisitoare in privinta consumului. Piesa este una murala, cotata cu un randament ce depaseste 99%, aspect care i-a permis sa obtina 3 stele drept calificativ pentru clasa de eficienta energetica.

Puterea oferita este modulata continuu, in baza unui sistem intern cu microprocesor. Incalzirea se poate face eficient si economic, deoarece exista posibilitatea de a-i monta deopotriva senzor extern si termostat, in functie de cerintele utilizatorului. Lipseste boilerul, dar exista optiunea de a-i conecta unul extern, fara complicatii.

Toate procesele pot fi supravegheate pe un display digital si eficient controlate prin panoul electronic. Nu lipseste nici protectia la inghet, nici functia cu autodiagnosticare, care iti arata eventuale erori de functionare. Produsul este compact, 74 x 41 x 31cm, cantareste putin, 34Kg, si e asigurat cu protectie electrica adecvata, IP40.

Din moment ce cumparatorul primeste garantie de 3 ani si va cheltui o suma similara cu cea utila in cumpararea unui model pe gaz, consideram ca aceasta oferta merita includerea in topul realizat.

 

Avantaje:

La o putere de 9kW, consumul estimat nu va depasi 1500kW pe luna, in conditii adecvate de izolare si utilizare

Asigura incalzirea unor spatii de 50 – 70mp, fiind potrivita in apartamente mici si garsoniere

Centrala termica electrica ieftina si buna

Este asigurata cu toate sistemele de fiabilizare necesare(anti-inghet, protectie electrica, auto-diagnoza)

 

Dezavantaje:

Nu se recomanda in apartamente si case de dimensiuni medii, caci nu va face fata

button 1

 

 

 

 

Protherm Ray 24kW

 

4.Protherm Ray 24kWPrintre ofertele la centrale termice electrice 24 kW remarcam acest model Protherm. Fiind proiectat sa ofere 24kW, va reusi sa incalzeasca rapid un spatiu de pana la 150, poate chiar 200mp. Tehnologia cu microprocesor incorporat garanteaza nu numai functionarea ecologica, ci si pe cat se poate de economica.

La acest capitol, remarcam clasa de economie cu 3 stele si posibilitatea de a functiona cu termostat si alti senzori externi de modulare a temperaturilor oferite pe circuitul de incalzire. Se administreaza prin intermediul unui panou digital, pe care va fi usor sa faci setarile dorite. Este lipsita de boiler, dar unul termoelectric ii va putea fi legat, pentru a oferi si apa calda menajera.

Functioneaza cu vas de expansiune, pentru protectia la presiuni mari si cu o pompa cu doua viteze, unde comutarea pe fiecare dintre treptele oferite se va face automat, in functie de semnalele date de microprocesor. Optiuni ca auto-diagnoza si anti-inghet sunt incorporate pentru a demonstra fiabilitatea produsului.

Cu necesitati minime de mentenanta, insotita de o garantie convenabila, de 3 ani, si echipata cu majoritatea sistemelor fiabile de functionare, aceasta piesa e recomandata utilizatorilor care doresc sa aiba caldura fie la o casa de vacanta, fie intr-un apartament ecologic.

 

Avantaje:

Asigura putere mare de incalzire, gestionand cu succes spatii pe peste 150mp

Functionarea este controlata automat, prin microprocesor, necesitand minime conditii de intretinere si reglaj

Se intrebuinteaza in siguranta, avand protectie electrica, la presiune si sistem de auto-diagnosticare

Accepta conectarea boilerelor externe si a termostatelor, pentru folosinta optima intr-o locuitna complet echipata

 

Dezavantaje:

Pentru unii, consumul energetic la o putere de 24kW oferita s-ar putea sa impuna cheltuieli mari

button 2

 

 

 

 

Protherm Ray 18kW

 

5.Protherm Ray 18kWAlternativa electrica pentru utilizatorii care vor sa obtina caldura cat mai eficient in spatii de circa 110 – 120mp poate fi considerata aceasta centrala termica de 18kW. Modul de functionare permite o administrare usoara, posibila prin intermediul microprocesorului integrat, care gestioneaza eficient toate procesele interne. Din acest motiv, conditiile de supraveghere si mentenanta vor fi minime. Se va monta pe perete, iar randamentul de 99.5% amintit de catre producatori determina repartizarea acestui item intr-o clasa buna ca eficienta energetica: 3 stele.

Se livreaza fara boiler, dar conectarea unui model cumparat separat se va face foarte usor. Pentru functionarea sigura, pompa inclusa este automatizata, un vas de expansiune previne formarea presiunilor mari, iar functiile de anti-inghet si protectie electrica vor completa tabloul capabilitatilor. Multi utilizatori s-au declarat foarte multumiti si de controlul electronic al comenzilor, indeplinit pe baza ecranului digital si a panoului adiacent.

In cazul unor apartamente de dimensiuni mici si moderate si chiar pentru o casa de vacanta, aceasta optiune poate fi luata in considerare, in eventualitatea in care alte alternative de incalzire lipsesc.

 

Avantaje:

E potrivita pentru spatii de circa 115mp, datorita celor 18kW oferiti

Se administreaza cu usurinta, avand un microprocesor integrat, care face toata treaba

Este eficient protejata si izolata electric, garantand fiabilitate

Poate accepta conexiunea cu un boiler, pentru completarea sistemului de asigurare a apei menajere

 

Dezavantaje:

Unii potentiali cumparatori nu sunt foarte multumiti de raportul cost-putere oferita.

button 1

 

 

 

 

Protherm Ray 6kW

 

6.Protherm Ray 6kWMai puternica decat o minicentrala termica electrica de 3 kwh, dar suficient de ieftina pentru a putea constitui o optiune accesibila, aceasta piesa se caracterizeaza pe baza unei puteri de 6kW, care o determina sa incalzeasca bine garsoniere si apartamente mici. Suprafata ce va putea fi eficient administrata, in raport cu o inaltime de 2.5m, va fi de aproximativ 38 – 40 metri patrati.

Fiind catalogata cu 3 stele ca eficienta, un randament de 99% ii poate fi usor asociat. Beneficiaza de un sistem de modulare continua a puterii oferite, gestionat optim de microprocesorul intern. Produsul este echipat cu pompa si cu vas de expansiune, asemeni modelelor clasice electrice. Se utilizeaza facil si fiabil, caci nu lipsesc nicidecum functiile de siguranta la inghet sau izolarea electrica. Cu un consum maxim de 1000kW pe luna, chiar si factura la curent in perioada de iarna nu va fi una de speriat.

Sugeram alegerea acestei oferte celor care nu numai ca sunt interesati de o centrala ecologica, fara emanatii de noxe, dar care totodata doresc gestionarea unor spatii restranse.

 

Avantaje:

Centrala termica electrica la un pret bun

Asigura 6kW, adecvati pentru spatii de maxim 40mp

Consumul calculat la niste conditii de functionare si izolare corespunzatoare este relativ scazut, de maxim 1000kW/luna

Fiind echipata cu multiple functii de siguranta, aceasta piesa are o intrebuintare fiabila

 

Dezavantaje:

Nu poate oferi mai multa caldura, pentru spatii cu dimensiuni moderate, avand capabilitati limitate

button 2

 

 

 

 

Reply here

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (21 votes, average: 3.76 out of 5)
Loading...