Cel mai bun Smart TV

Am modificat articolul ultima data pe: 18.04.24

 

Cel mai bun televizor Smart – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Ai nevoie de un nou televizor pentru living si noile optiuni de pe piata te lasa in ceata? Daca vrei sa faci saltul catre Smart TV, insa nu stii dupa ce optiuni sa te uiti, fii fara griji, iti dam noi informatiile necesare in articolul urmator, si iti oferim, pentru inceput, doua exemple apreciate de public, potrivit recenziilor gasite online. Sony BRAVIA 55XF9005 4K UltraHD pune la dispozitia cumparatorului un ecran mare, de nu mai putin de 138 cm, la rezolutie UltraHD 4K, asa ca imaginile vor avea claritate superioara. Functioneaza pe baza sistemului de operare Android TV Nougat, asa ca rularea aplicatiilor va fi fluida, sunetul clar fiind scos prin doua boxe de 10W fiecare. Este o oferta actuala, scoasa pe piata in 2024, asa ca va avea variate optiuni de conectare, printre care Wi-Fi, Bluetooth, LAN, dar si intrare pentru antena clasica, loc pentru card CI+ (antena digitala), intrari USB, HDMI si jack pentru casti. Daca preferi o optiune mai restransa ca dimensiuni, indreapta-ti atentia spre modelul Samsung 40MU6102 4K UltraHD.

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Optiunea aceasta cu o diagonala considerabila, de 138 cm, si multiple optiuni de conectare cu alte dispozitive prin cablu si wireless, prezinta o rezolutie superioara, UltraHD, pastrand fidelitatea imaginii in orice conditii si imbunatatind in mod inteligent contrastul si luminozitatea culorilor, devenind o adevarata experienta audio-vizuala pentru cumparatorii in cautare de optiuni de brand.

Deoarece foloseste componente avansate si are o infatisare impresionanta, costul de achizitie va fi mai mult decat restrictiv pentru mare parte a nisei de piata.

Produsul de fata este destinat celor care sunt in cautarea echilibrului dintre imaginea perfecta si optiunile multifunctionale smart, pentru care bugetul nu reprezinta o problema.

A 2-A OPTIUNE!

Samsung 40MU6102 4K
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Varianta aceasta de TV cu functie smart imbina o tehnologie la mare cautare cu dimensiunile accesibile publicului larg, avand un ecran performant ce ruleaza la rezolutie 4K pentru a reda culori si umbre intense, lasand utilizatorul sa foloseasca telefonul mobil drept telecomanda, printre alte optiuni de conectare fiind incluse si stick-urile USB sau HDD-urile externe.

Sistemul de operare pune accentul pe multiplele aplicatii disponibile, insa nu acorda aceeasi atentie si programelor TV prin cablu, unii utilizatori mentionand ca imaginea nu este fluida.

Luand in considerare dimensinile, optiunile si micile probleme semnalate ale produsului, se intelege de ce acesta este o optiune apreciata de mare parte a consumatorilor de tehnologie.

A 3-a Optiune!

LG 43UJ635V 4K
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Imbinand utilitatea unui televizor inteligent cu un pret accesibil, oferta aceasta de brand se bucura de un ecran cu diagonala de 108 cm, accesibila pentru orice incapere, continutul fiind redat in format UltraHD, asa ca detaliile clipurilor filmate la setari maximale vor fi pastrate, dispunand de o panoplie de variante de conectare cu dispozitive externe si avand un consum redus.

Sistemul de operare nu este foarte bine optimizat, avand si putina memorie, pentru unii cumparatori dispozitivul oprindu-se atunci cand ruleaza prea multe aplicatii in acelasi timp.

Se situeaza printre preferintele de top ale romanilor pentru ca imbina un pret competitiv cu optiuni intalnite in descrierea multor produse mult mai restrictive din punctul de vedere al costurilor.

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Sony BRAVIA 55XF9005 4K UltraHD

 

Modelul acesta de televizor smart cu ecran mare, de tip LED, care masoara 138 de cm in diagonala, foloseste rezolutie UltraHD cu tehnologie HDR, asa ca imaginile vor fi redate fidel, si in conditii de lumina (pe timp de zi), si pe intuneric, nuantele de negru fiind profunde, iar cele colorate pastrandu-si vibranta.

Foloseste sistemul de operare Android TV, in versiunea Nougat, avand o interfata prietenoasa si fluida, de care alti cumparatori sunt foarte multumiti, tocmai de aceea considera produsul unul din cele mai bune televizoare smart de pe piata, la ora actuala. Pentru redarea sunetului dispune de doua boxe de 10W fiecare, iar daca ai nevoie de un plus de volum, producatorul recomanda adaugarea unui soundbar (pentru sunet surround).

La capitolul conectivitate sta foarte bine, incluzand Wi-Fi integrat, Bluetooth, LAN, slot CI+, intrare pentru antena si o panoplie de alte porturi (4 HDMI, 2 USB, jack pentru casti, etc.). Mai adaugam si ca are un consum de 145 W, acceptabil avand in vedere dimensiunile produsului. Daca vrei sa faci o astfel de achizitie offline, la Altex, televizoare smart de acest fel vei gasi.

Avantaje
Smart TV de la Sony, un brand reputat in lumea electronicelor si electrocasnicelor.
Ecranul LCD reda culorile si detaliile imaginii cu claritate, prezentand un echilibru intre luminozitate si intensitate.
Rezolutie 4K HDR – scenele luminoase si cele intunecate sunt amplificate pentru confortul vizual al privitorului.
Dispune de variate optiuni de conectivitate necesare unui dispozitiv inteligent (Wi-Fi, Bluetooth, etc.).

Dezavantaje
Pretul este pe masura dimensiunilor si a calitatii componentelor interne, restrictionand nisa de cumparatori.

 

 

 

 

Samsung 40MU6102 4K UltraHD

 

Produsul acesta foloseste tehnologia HDR, pentru a reda culori vii si detalii realiste la rezolutie UltraHD, impartind ecranul de dimensiuni medii, de 101 cm, in mai multe portiuni pentru a se optimiza culoarea, contrastul si claritatea, in asa fel incat privitorul sa fie uimit de fidelitatea imaginii.

Ca optiuni de conectivitate, include o intrare pentru antena si tuner digital, prezinta Wi-Fi integrat, conexiune LAN si slot CI+ pentru cartela de satelit, avand trei porturi HDMI, doua intrari USB si iesire audio digitala. Pentru redarea sunetului, este prevazut cu doua boxe de 10 W fiecare, utilizatorii fiind multumiti de sunetul emis de acestea. Bineinteles, un iubitor al sunetului poate atasa un sistem 5.1 sau un soundbar.

Cu ajutorul telecomenzii se poate face controlul vocal, dispozitivul fiind compatibil si cu controlul Smart View direct de pe telefonul mobil, sistemul de operare incluzand un Smart Hub, care aduna la un loc aplicatiile dorite. Mentionam ca ecranul LED are un consum de 130 W.

Avantaje
Televizor LED smart Ultra HD de la Samsung.Diagonala de 101 cm – potrivita pentru un living spatios sau pentru dormitor.
Ecran LED la rezolutie UltraHD – redarea fidela a imaginilor, cu contrast bun si claritate optima.
Include variate optiuni de conectare (Wi-Fi, antena TV, satelit, HDMI, etc.).
Accepta control vocal sau folosind telefonul mobil.

Dezavantaje
Unii utilizatori nu sunt multumiti de calitarea redarii posturilor TV clasice, care sacadeaza.

 

 

 

 

LG 43UJ635V 4K UltraHD

 

Optiunea aceasta de TV smart LED de la LG pune la dispozitia cumparatorului o diagonala de 108 cm la rezolutie UltraHD, cu functie HDR, asa ca redarea imaginii va fi cat se poate de clara, potrivit descrierii produsului. Culorile sunt bogate, iar contrastul unul puternic, calitatea pastrandu-se chiar si la un unghi mai larg de vizualizare.

Foloseste sistemul de operare proprietar, webOS 3.5, controlul facandu-se cu telecomanda magica (Magic Remote). Are aplicatii preinstalate, precum Netflix, Smartshare, Amazon sau YouTube, acceptand si comenzi vocale gratie microfonului integrat in telecomanda. Totodata, prin legarea telefonului mobil de TV prin Wi-Fi, acesta se poate transforma intr-un mediu propriu de difuzare a continutului media (necesita descarcarea unei aplicatii).

La capitolul conectivitate sta destul de bine, avand trei porturi HDMI si doua USB, o iesire audio digitala, conexiunea la Internet facandu-se cu ajutorul Wi-Fi-ului integrat. Vom mentiona consumul relativ mic pentru un panou de aceasta marime, de 63 W. In anumite perioade face parte din oferta de televizoare smart de la Flanco, daca vrei sa-l vezi in magazin.

Avantaje
Televizor cu diagonala de 108 cm, potrivit pentru sufragerie sau dormitor.
Imaginile isi pastreaza claritatea si contrastul, multumita rezolutiei optime UltraHD cu HDR.
Se conecteaza nativ la internet (Wi-Fi integrat) fara a fi nevoie sa faci setari manuale.
Permite citirea informatiilor direct de pe stick-uri USB.Consum relativ mic de energie, de 63 W.

Dezavantaje
Memoria redusa (4 GB) face ca aparatul sa se opreasca daca sunt deschise prea multe aplicatii.

 

 

 

 

Sharp 40UG7252E 4k UltraHD

 

Iata un Smart TV, la un pret bun, produs in 2024, care are un display LED de dimensiuni medii, cu diagonala de 102 cm, asadar va fi potrivit pentru un living sau un dormitor, ori chiar un bar. Pentru ca foloseste rezolutie UltraHD cu functie de contrast dinamic, imaginile vor avea detalii foarte bine reproduse, contrastul culorilor fiind unul echilibrat. Asta inseamna insa ca redarea programelor TV poate avea de suferit, caci acestea nu sunt inca disponibile in acest format.

Dispozitivul este prevazut cu intrare pentru antena TV, avand si slot CI+ pentru cardul antenei satelit, conexiunea la retea facandu-se prin intermediul Wi-Fi-ului integrat. Alte optiuni de conectare includ porturi HDMI (3), USB-uri (3), intrari pentru componente si video, si iesire audio digitala.

Sistemul de operare proprietar (SHARP AQUOS NET) poate deveni greoi la deschiderea mai multor aplicatii concomitent, facand navigarea un proces deficitar, potrivit unor review-uri, avand si optiuni preinstalate precum Netflix, Deezer sau YouTube (vei avea nevoie de cont si subscriptie platita pentru a le accesa pe unele din ele). Este compatibil cu functia Miracast a telefonului mobil, putandu-se conecta pentru a reda continutul de pe ecranul gadgetului.

Avantaje
Televizor smart cu program de operare proprietar si aplicatii preinstalate.
Diagonala de 102 cm este suficienta pentru vizionare confortabila a continutului video in sufragerie sau dormitor.
Ecranul LED la rezolutie UltraHD (4K) are contrast dinamic ce asigura redarea unei imagini clare si fluide.
Diferite optiuni de conectare (HDMI, USB, Miracast).

Dezavantaje
Cele doua boxe incorporate nu exceleaza in redarea sunetului, potrivit unor recenzii.

 

 

 

 

Hitachi HB4T61 HD

 

Optiunea aceasta de televizor smart, ieftin si bun, foloseste un ecran LED cu rezolutie HD (1366 x 768), cu un unghi de vizibilitate bun, care insa nu va excela in ce priveste pastrarea detaliilor imaginilor la rezolutii mai mari, pierzand accente de culoare. Din fericire, se adreseaza unui segment de piata care dispune de un buget limitat, asa ca vom presupune ca si spatiul disponibil va fi mai restrans si asteptarile sunt mai mici, in acest caz fiind o alegere acceptabila.

Potrivit unor cumparatori, sunetul este redat la claritate buna prin cele doua boxe incorporate, de 6 W fiecare, la capitolul optiuni de conectare neexceland insa, caci dispune doar de doua porturi HDMI, unul pentru USB, iesire pentru casti, un port VGA (se poate conecta drept monitor la PC) si iesire SCART (pentru dispozitive mai vechi de redare audio si video – VCR). Include si tuner digital care faciliteaza folosirea unei antene satelit.

Controlul cu ajutorul telecomenzii din dotare este fluid si usor, fara a exista intreruperi, potrivit unor review-uri, YouTube functionand fara cusur. Are un consum mic, de 31 W, si suport Wi-Fi nativ. De la eMag, televizoare smart de acest tip poti achizitiona, simplu si rapid.

Avantaje
Televizor LED smart high definition 81cm Hitachi HB4T61 – o alegere de buget.
Ecran de dimensiuni mici (80 cm), potrivit pentru un spatiu restrans (dormitor, bucatarie).
Include optiuni de conectare de baza (HDMI, USB, Wi-Fi incorporat).
Consum de energie mic (31 W).
Boxele redau sunetul clar, potrivit unor utilizatori.

Dezavantaje
Rezolutia inferioara nu desemneaza un produs de viitor.

 

 

 

 

Samsung 32T5302

 

Pentru orice locuinta este util un TV inteligent, precum modelul acesta mai accesibil ca si dimensiune, ce are un ecran de 80 cm, astfel incat sa poata fi montat atat intr-o sufragerie mai mica, un dormitor sau o camera a copiilor sau un birou, cat si in bucatarie. In ce priveste calitatea, e vorba despre un LED la rezolutie Full HD, suficient de bun pentru redarea continutului video standard. 

Imaginea este luminoasa si detaliata gratie functiei HDR, tehnologiile PurColor si Ultra Clean View fiind responsabile cu intensificarea nuantelor. Se poate conecta cu Alexa si Google Assistant, putandu-se conecta si la telefoane mobile inteligente, unde continutul poate fi partajat direct pe ecran. 

Are doua difuzoare integrate, cu tehnologie Dolby Digital Plus si Multiroom Link, pentru redarea fidela a continutului, putandu-se conecta prin wi-fi. Are interfata USB, HDMI, cu porturi pentru AV, Internet si slot CI+. Se poate monta pe perete, fiind compatibil VESA 100 x 100.

 

 

 

 

LG Smart TV

 

LG OLED55B8PLA

 

Aparatul pe care il prezentam aici masoara in diagonala 139 centimetri, prin urmare ocupa mult loc, iar noi recomandam amplasarea sa in special in saloane mari ori dormitoare generoase (peste 20 de metri patrati). Rezolutia oferita este de 3840 x 2160 pixeli, valoarea specifica standardului 4K, Ultra HD.

Insa, particularitatea sa este tehnologia OLED, care genereaza o calitate extraordinara a culorilor si nuantelor de negru. Acest tip de display este, insa, destul de scump, prin urmare aici avem principala obiectie, ori dezavantaj, cand vine vorba sa il recomandam. Ca sunet, are decodor Dolby Atmos si Surround, iar calitatea iesirii sale audio este peste cea a multor alte Smart TV-uri. In plus, puterea sa muzicala este de 40 de Wati, foarte ridicata pentru acest tip de aparate.

Pe spate, se gasesc patru porturi HDMI, un slot CI+, trei mufe USB, mufa jack audio si iesire digitala optica. Compatibilitea VESA cu suporturile de perete, pentru acest LG Smart TV, este 300 x 200. Include si telecomanda Magic Remote, echipata cu comanda vocala.  

 

 

Philips Smart TV

 

Philips 43PUS7303/12

 

Echipat cu sistem de operare Android, o imagine foarte buna, datorata HDR-ului activ si diagonalei de 108 centimetri, pe rezolutie 4K Ultra HD, acest Smart TV Philips ofera multe motive ca sa il cumparati.

Pretul nu este printre cele mai mici, insa nici nu exceleaza, mai ales daca luam in calcul procesorul P5, care duce la o fluiditate remarcabila cand vizionati continut transmis prin live streaming. Prin accesul la magazinul Google Play, veti putea instala numeroase aplicatii, exact ca pe un telefon, iar pentru o experienta cinematografica foarte placuta, puteti activa si lumina ambientala de pe spate, in diverse culori.

Are sunet DTS-HD, difuzoare de 20 de Wati, compatibilitate VESA 200 x 200, patru porturi HDMI si doua USB, iar prin telecomanda, puteti sa il controlati si prin comenzi vocale. Ca dezavantaje, este greu sa ii gasim unul notabil, putem spune doar ca in pachetul de livrare nu este prezent un cablu HDMI, iar unul care sa suporte 4K va fi destul de scump, achizitionat separat.

 

 

 

Smart TV Box

 

Apple TV MP7P2MP/A

 

Instalatia Apple TV va transforma orice televizor conventional intr-unul inteligent, acest gadget fiind printre cele mai fiabile de pe piata. Permite streaming in 4K, are o memorie proprie de 64 de Gigabiti si lucreaza foarte bine cu aplicatia Apple TV, ce se poate instala pe iPhone si iPad.

Mai mult decat atat, include si o telecomanda prin care puteti sa controlati cu vocea aparatul, iar produsul este compatibil si cu controllere pentru gaming.

Poate face upscaling peste 1080p si masoara 98 x 98 x 35 milimetri. Ca dezavantaje, este considerabil mai scump decat alte modele de Smart TV Box.

 

 

 

 

X96Mini TV Box x96-02

 

Nu aveti un Smart TV, ci doar un televizor standard? Atasandu-i acest mic aparat, veti beneficia de functiile de Internet care va lipsesc.

Are 1 Gigabit de RAM si 8 Gigabiti de memorie, poate reda cam orice fisier video, audio sau foto, contine iesire de sunet, HDMI, doua sloturi USB, dar si slot de card, pentru a-i mari memoria.

Poate reda si continut in 4K de pe web, iar suportul pentru aplicatia Digi il face de dorit, pe piata din Romania. Acest Smart TV box merge si cu mouse extern, iar pretul la care se comercializeaza este surprinzator de mic. Sistemul sau de operare este Android 7.1.2.

 

 

 

 

 

 

 

Cum alegi un televizor smart bun

 

Ghidul cumparatorului

Lumea dispozitivelor electronice evolueaza constant, tocmai de acea, in prezent, cea mai buna alegere pe care o poti face in materie de televizoare este o optiune smart. Ce inseamna televizor smart, te intrebi? Ei bine, este un dispozitiv care arata exact ca un tv clasic, dar care foloseste un sistem de operare ce iti permite sa accesezi diferite aplicatii preinstalate (programe, browsere web, canale de muzica online, etc.), conectandu-se la Internet prin Wi-Fi sau cablu.

Majoritatea acestor aplicatii sunt compatibile cu ecranele 4K, asa ca vor oferi o imagine extrem de clara, chiar si atunci cand dispozitivul nu are o rezolutie atat de mare. Dispun de optiuni de conectare variate, permitand utilizatorului sa adauge continut cu ajutorul unui stick si sa transforme ecranul intr-un monitor, de exemplu, multe variante incorporand si comenzi de voce, accesibile prin intermediul telecomenzii, sau control de pe telefonul mobil.

Daca deja ti se pare ca nu mai intelegi nimic, cum ai putea decide care e cel mai bun televizor smart pentru casa ta? Urmareste informatiile din randurile urmatoare pentru a afla care sunt caracteristicile pe care trebuie sa le aiba dispozitivul tau electrocasnic.

Rezolutia: Primul lucru care iti sare in ochi atunci cand cumperi televizoare Smart Tech, Samsung, LG etc., este claritatea imaginii. Aceasta este data de numarul pixelilor care incap pe intreaga suprafata a ecranului. Cele trei tipuri de rezolutie existenta in cazul TV-urilor smart sunt HD, Full DH si UltraHD.

Optiunile HD (720p) sunt cele mai slab calitative, insa se folosesc inca in cazul dispozitivelor de dimensiuni reduse si mai economice, acestea fiind potrivite pentru bucatarie. Inseamna ca segmenteaza imaginea in 1280 x 720 pixeli dispusi pe ecran, aceasta fiind suficient de clara pe un receptor ce masoara pana in 80 cm; mai apoi devine relativ neclara si nu merita investitia. Din fericire, aceste tipuri de televizoare smart, la preturi bune, se gasesc inca in multe magazine si devin o solutie acceptabila pentru un buget si/sau spatiu limitat.

Variantele Full HD au formatul 1920 x 1080p, fiind cea mai comuna rezolutie la ora actuala. In general, imaginea este clara, mai ales pe un ecran pana in 120 cm, culorile fiind suficient de vii. Majoritatea posturilor TV ruleaza la rezolutie Full HD sau HD, asa ca un astfel de produs este satisfacator pentru cei care inca mai consuma media traditionale, dar o imbina cu Netflix sau YouTube din confortul canapelei sau al patului.

Insa daca vrei sa faci o investitie de viitor, UltraHD este alegerea cea mai buna. Un televizor smart 4K ofera imaginea cea mai clara, bogata si intensa, aducandu-te cel mai aproape de savana, terenul de fotbal sau introducandu-te direct in actiunea filmului preferat. Majoritatea aplicatiilor online, dintre care amintim Netflix, YouTube si Amazon Instant, ofera continut 4K (minim 3840 x 2160 pixeli), iar filmele in acest format se comercializeaza de cativa ani buni. Iar daca dispozitivul pe care vrei sa il cumperi are si HDR (High Dynamic Rate – contrast dinamic), cu atat mai bine. Aceasta functie ofera un contrast superior, mai multe culori si luminozitate mai buna.

 

Marime: Bineinteles, aspectul acesta depinde de fiecare utilizator si de spatiul de care dispune acesta. Adaugam ca dimensiunea ecranului dicteaza si consumul electric al dispozitivului (acesta variaza si in functie de tehnologia folosita, asa ca nu poate fi categorisit in mod obiectiv), atunci cand intentionezi sa cumperi un televizor smart JVC, Samsung, Philips sau de la oricare alt brand.

Putem face insa o impartire a produselor in functie de marimea ecranului, gasindu-se optiuni mai mici, cu diagonala pana in 80 cm, cum e, de exemplu, un televizor smart, 60 cm. Astfel de device-uri vor fi HD sau Full HD, ele avand de obicei un sistem de operare mai “lenes”, care nu va putea rula mai mult de doua aplicatii in acelasi timp, in mod eficient. Reprezinta o optiune accesibila daca iti doresti un televizor smart, ieftin, pentru un spatiu restrans (living mic, bucatarie, dormitorul copiilor, camera de hotel), insa nu te astepta la performante extraordinare.

Variantele de marime medie au o diagonala intre 80 si 125 cm, acestea beneficiind adesea de tehnologie OLED si rezolutie UltraHD. Ca atare, imaginea va fi foarte clara si vibranta din punctul de vedere cromatic. Sunt recomandate pentru dormitor sau sufragerie, caci pot ocupa un spatiu considerabil cand sunt situate intr-un ansamblu de mobilier. O alternativa este insa montarea pe perete.

Nu uitam nici de optiunile gigant, cu ecrane de peste 125 cm in diagonala, acestea putand ajunge si pana la 150 cm sau chiar mai mult. Se adreseaza unei nise restranse de piata, caci folosesc tehnologii scumpe, pe care nu oricine si le poate permite. In mod aditional, ocupa enorm de mult spatiu, fiind restrictive si din aceasta perspectiva.

Ecran: O diferentiere clara se face intre tehnologiile folosite in constructia ecranului, in cazul televizoarelor smart alegerea constand in LED sau OLED. 

Ecranul LED, care se gaseste in majoritatea ofertelor de tip HD si Full HD, foloseste diode emitatoare de lumina care echilibreaza luminozitatea imaginii in mod inteligent, acestea fiind mai putin costisitoare decat celelalte variante, gasindu-se mai rar si la televizoare smart, la un pret bun, la rezolutie UltraHD. Ecranul este luminos chiar si in conditii dificile (in bataia razelor solare), calitatea imaginii fiind multumitoare, caci tehnologia continua sa fie imbunatatita. Daca te uiti des la sporturi insa, vei avea o problema, caci LED-ul nu reproduce fidel miscarile rapide, pierzand detalii, iar pixelii nu pot sa devina complet negri. Imaginea sufera si cand privesti dintr-o parte.

Ecranul OLED foloseste diode organice emitatoare de lumina, controlate la nivelul pixelilor, capabile sa reproduca “negrul cel mai negru” si contraste uimitoare de culoare. Asadar, un televizor smart 4K OLED va reproduce fidel culorile si imaginile cu totul, retinand calitatea fotografiilor si a videoclipurilor, chiar si cand privesti dintr-un unghi dificil. Pretul unui astfel de produs este insa mult  mai mare, luminozitatea putand suferi in anumite cazuri.

Mai adaugam si faptul ca se observa emergenta ecranelor curbate, care iau ochii posibililor cumparatori, insa acestea nu ofera un avantaj clar asupra tipurilor clasice, ba chiar distorsioneaza intr-o oarecare masura imaginea, reducand diversitatea unghiurilor de privire, nefiind necesare cu adevarat. Ba mai mult, ochii pot obosi mai repede, fapt pentru care popularitatea lor incepe deja sa scada, producatorii de top renuntand la comercializarea acestora, in mare parte.

Daca vrei sa vezi in mod real astfel de diferente, la Media Galaxy, televizoare smart de multe tipuri poti sa gasesti.

 

Conectivitate: Un aspect important pentru atunci cand vrei televizoare smart, ieftine si bune, este prezenta conectorilor.

Cu cat ai la dispozitie mai multe porturi si tehnologii, cu atat mai bine. Un TV bun cu functie inteligenta va fi capabil de conectare la internet prin Wi-Fi si LAN si va putea fi controlat cu ajutorul telefonului mobil prin intermediul Bluetooth-ului.

In mod aditional, este de preferat sa alegi un model cu cel putin patru iesiri HDMI (dintre care macar una cu compatibilitate HDCP, care permite monitorului sa “citeasca si sa redea” imaginile 4K din aplicatiile care suporta aceasta rezolutie), doua porturi USB si macar unul pentru dispozitive audio.

Iar pentru utilizatorii care nu doresc sa piarda functia TV-ului clasic, vor fi utile o intrare pentru antena si un slot CI+ pentru cartela TV, daca platesti un abonament satelit.

 

Program de operare: Cele mai ravnite sunt televizoarele smart ce ruleaza pe iteratii ale sistemului de operare Android TV, insa poti gasi si alte OS-uri. Important este ca interfata sa fie intuitiva si fluida, sa nu sacadeze si sa nu dea eroare cand ti-e lumea mai draga. Deoarece se foloseste memorie RAM atunci cand ruleaza filme si videoclipuri (aplicatii, in general), va fi nevoie si de un procesor bun.

Din pacate, aceste informatii se gasesc mai greu, chiar si in magazinele online, asa ca un cumparator familiarizat cu Internetul va putea cauta informatiile acestea pe pagina oficiala a produsului electrocasnic vizat.

Nu ar trebui sa lipseasca aplicatiile uzuale preinstalate, precum un browser web, Netflix, aplicatii de muzica (Pandora, Google Play) sau jocuri pentru copii.

Multe oferte de televizoare smart Full HD sau UHD de generatie noua vor include si un asistent virtual precum Alexa sau Google Assistant, sau functie de comanda vocala, realizabila cu ajutorul microfonului implementat in telecomanda, insa comenzile vor trebui enuntate in limba engleza, de cele mai multe ori.

Branduri apreciate: Vom mentiona si cativa producatori apreciati pe piata de nisa, printre exemple gasindu-se sortimente de televizoare smart Philips, Horizon, Samsung, LG, Sony, Sharp, Panasonic sau Toshiba. Alegerea apartine fiecarui posibil cumparator insa, caci fiecare din aceste branduri pune la dispozitia publicului un numar de game si articole pe toate gusturile, dimensiunile si preturile. Daca vrei ceva mai accesibil financiar, cauta sa cumperi un televizor LED, smart, Wellington, Star Light sau Nei.

In concluzie, iti punem la dispozitie o scurta lista de articole electrocasnice reprezentative pentru nisa aceasta de piata si, daca mai ai nelamuriri, poti oricand verifica si cateva pareri despre cele mai bune televizoare smart, pe care le gasesti online, acolo unde iti sunt puse la dispozitie nenumarate oferte la preturi imbatabile, pe care nu le gasesti in magazinele de profil, daca, de exemplu, te gandesti sa cumperi de la Selgros, televizoare smart.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Ce inseamna Smart TV?

Termenul acesta se refera la imbinarea tehnologiilor din IT cu televizoarele conventionale. Cu alte cuvinte, un Smart TV efectueaza cel putin o parte din sarcinile pe care le poate duce un computer personal, precum instalarea si rularea unor aplicatii, browsing-ul pe Internet, ori rularea de jocuri simple.

Din punctul de vedere al harware-ului, cele mai multe TV Smart ieftine, dar si cele mai scumpe, includ un procesor, precum si un tip de memorie virtuala, asemanatoare cu cea RAM. Lipsesc, insa, procesoarele grafice performante, omoloage placilor video de pe computerele personale.

Asta inseamna ca redarea de imagini tridimensionale nu va fi prea performanta, deci mai degraba ar fi potrivit sa comparam Smart TV-ul cu tabletele si telefoanele inteligente, decat cu PC-urile.

 

Cam cat ar costa cel mai ieftin Smart TV?

Pretul pentru un Smart TV, ieftin si bun, depinde in principal de tehnologia utilizata pentru display (LED, OLED, QLED), de diagonala, de rezolutie si, nu in ultimul rand, de brand (multe firme renumite profita de reputatia lor pentru a spori usor preturile – aceasta practica este discutata, insa adevarul este ca brandurile mai putin cunoscute au, de regula, produse mai ieftine).

Asadar, daca doriti sa aflati cam ce preturi au cele mai ieftine televizoare inteligente, modelele de circa 60-80 centimetri ar fi printre acestea. Putem sa oferim Smart Tech 3219NSA ca un exemplu de astfel de produs, in momentul scrierii ghidului nostru de cumparatorui, pretul sau fiind de sub 1000 de RON.

 

 

Ce este un Smart TV Box?

TV-Box-urile sunt niste mici computere care, conectate la un televizor conventional LED (de regula printr-un cablu HDMI) il vor transforma intr-unul Smart, adica se vor ocupa de browsing, streaming in 4K, chiar si de rularea aplicatiilor si jocurilor, in functie de model.

Cele mai ieftine astfel de aparate costa sub 500 de RON, iar cele mai scumpe depasesc 1000 de RON. Daca aveti deja un Smart TV, nu aveti nevoie de un TV Box, iar o alta alternativa ar fi sa conectati un laptop la televizor, daca doriti streaming online sau alte tipuri de navigare pe web.

 

Cum se face o actualizare de software Smart TV Samsung?

Folosind, bineinteles, telecomanda Smart TV pentru Samsung, va trebui sa intrati in meniul de setari de la televizor. Va trebui, preferabil, ca aparatul sa fie conectat la Internet si, mai important, conexiunea sa fie stabila, cu semnal puternic.

Astfel, recomandam o conexiune prin LAN, cu fir, pentru cele mai bune rezultate. Din meniul de setari, cautati optiunea “update software” – sub meniul “Support” – si apasati “update now” – va aparea un ecran care va cauta actualizari, iar daca exista vreuna, va aparea o intrebare daca doriti instalarea ei.

Puteti, de asemenea, sa bifati optiunea “automatic update” – ea va actualiza software-ul automat, imediat dupa ce o versiune noua va fi lansata.

 

Este posibila vizionarea filmelor 3D pe Smart TV?

Da, dar va trebui sa aveti un model care sustine continut de tip 3D. Sunt multe astfel de aparate, in special de la brandurile de top din industrie, ce ofera asa ceva.

Puteti gasi diverse produse de tip LG Smart TV, de exemplu, compatibile cu genul acesta de formate. O sa mai aveti nevoie si de ochelari 3D, precum si de un fisier special (de exemplu, un Blu-Ray original, cu filmul respectiv).

 

 

Pot vedea filme online pe Smart TV Samsung?

Bineinteles ca da. Indiferent daca aveti un televizor Samsung, ori un Philips Smart TV, ori orice alt aparat de la alte branduri, atata timp cat includ accesul la web, prin aplicatiile de browsing.

 

 

 

Instructiuni de conectare laptop la Smart TV

 

Aveti mai multe optiuni, in aceasta privinta, ele insumand atat metode ce utilizeaza un cablu intre laptop si televizor, cat si metode ce nu au nevoie de niciun fel de fir intre ele. Sa le discutam, pe scurt, pe fiecare, in pasi simpli:

 

 

Metode de conectare cu cablu

Puteti conecta atat laptop-urile, cat si sistemele desktop, la televizoare Smart sau non-Smart prin folosirea unui cablu HDMI sau VGA. Cablurile respective vor fi inserate cu un capat in mufa speciala de pe panoul din spatele televizorului, pe cand celalalt capat va fi inserat in interfata video a laptop-ului.

Cablurile HDMI sunt de preferat, in defavoarea celor de tip VGA, intrucat acestea din urma nu transmit si sunetul catre difuzoarele televizorului. Dezavantajul metodei cu cablu este ca va fi nevoie sa stati relativ aproape de Smart TV, pe cat permite cablul.

Daca, de exemplu, doriti sa stati pe canapea, privind la televizor, cu laptopul langa dumneavoastra, atunci va trebui sa adoptati o metoda de conectare wireless.

Daca este sa oferim un ghid mai exhaustiv la metodele de conectare prin fir, atunci va trebui sa mai spunem si ca puteti lega cele doua aparate de la un USB la un HDMI, cu adaptoare speciale ce pot realiza conectarea dintre cele doua.

Partea neplacuta este ca, pentru a putea utiliza aceste adaptoare, va trebui sa instalati aplicatii software speciale pe laptopul dumneavoastra.

 

 

Metode de conectarea fara cabluri

Sa spunem ca aveti un televizor performant, de exemplu un Philips Smart TV, sau unul de la alta firma renumita, atunci s-ar putea ca acesta sa fie echipat cu functie de Mirroring.

Daca veti intra pe laptop (cu Windows 10), o sa puteti adauga setul TV la lista de periferice, dupa care veti putea transmite exact imaginea de pe ecranul computerului la televizor, activand functia de mirroring.

Daca aveti un computer Apple, cum ar fi, de exemplu un Macbook, va trebui sa descarcati o aplicatie pe laptopul dumneavoastra, iar dupa ce aceasta va fi instalata, va trebui sa o lansati si sa bifati optiunea de permitere a mirroring-ului catre televizor.

Nota: acesti pasi sunt pentru televizoarele Samsung. Am mentionat deja ca nu toate brandurile si modelele permit mirroring wireless – va trebui sa fiti siguri ca tipul de Smart TV pe care il aveti, ori pe care doriti sa il achizitionati, ofera si aceasta optiune in software-ul sau.

O alta metoda de a conecta cele doua elemente este cu ajutorul aparatului Google Chromecast, care se introduce in slotul HDMI al televizorului si se conecteaza, la randul sau, la reteaua wi-fi.

Acest aparat are capacitatea de a trimite un tab de pe browserul Google Chrome instalat pe laptopul dumneavoastra, direct pe ecranul televizorului. Astfel, veti putea utiliza doua ecrane, la laptop, adica monitorul propriu si Smart TV-ul din camera.

 

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori

Televizoare Smart – Opinii si Recenzii in 2024

 

Romanilor le place sa isi imbunatateasca aspectul camerei folosind un smart TV, pentru a putea oricand avea acces nu doar la posturi de televiziune, ci si la diferite aplicatii de entertainment. Din acest articol vei afla cate ceva despre acest tip de electrocasnic si, daca nu ai timp sa citesti, iti spunem din start ca Samsung 49RU7302 se afla in topurile actuale de vanzari ale romanilor deoarece are un ecran LED curbat mare, de 123 cm, cu redare a imaginilor in format 4 K Ultra HD, foarte bun, care impresioneaza prin calitatea vizuala, avand HDR si UHD Dimming, cu Smart Hub pentru control rapid al aplicatiilor de pe telecomanda sau telefon, dispunand de o varietate de porturi si interfete de conectare, precum si de boxe. O alta optiune apreciata si populara este Samsung 43TU8072.

 

Tabel comparativ

 

 

Pareri despre cele mai bune Smart TV-uri

Descriem, in randurile care urmeaza, o serie de produse, selectate atat pe baza specificatiilor si functiilor unice pe care le ofera, cat si in functie de popularitatea lor printre sectiunile de recenzii si comentarii, pentru a va ajuta sa selectati ofertele cele mai atractive:

 

Samsung 49RU7302

 

Fanii brandului Samsung sunt oricand gata de o noua descoperire si inovatie, in aceasta instanta fiind vorba despre un ecran mare de tip LED, care reda fidel culorile, care masoara nu mai putin de 123 cm, astfel incat va arata foarte bine in sufragerie sau dormitor. E compatibil VESA 200 x 200, pentru pozitionare direct pe perete. 

Rezolutia este ideala, 4K Ultra HD, astfel incat pixelii mici sa ajute la obtinerea unor imagini foarte clare, care nu deranjeaza ochiul. Foloseste un sistem de operare specific, avand acces imediat la aplicatii precum Netflix, HBOGo sau YouTube (unele vor necesita subscriptie platita separat), pentru navigare folosindu-se de telecomanda sau telefonul mobil (compatibil cu Android si iOS). 

Printre tehnologiile specifice imaginii se afla HDR 10+, Contrast Enhancer, UHD Dimming si module de film si natural, existand tuner digital integrat, avand doua boxe si Dolby Digital Plus. Se conecteaza prin Wi-Fi si Bluetooth, avand o interfata variata, cu porturi HDMI, USB, AV si slot CI+.

 

 

Philips 55PUS6503/12

 

Acest Smart TV, la un pret bun, are o diagonala de 139 de centimetri, fiind un produs mare, prin urmare potrivindu-se in special cu livingurile si birourile generoase. Rezolutia display-ului este de 3840 x 2160 pixeli, standardul 4K Ultra HD.

Ofera si suport pentru HDR, functie de Incredible Surround si echilibrare automata a volumului (ceea ce ofera o mai buna experienta audio), iar ca putere, are doua difuzoare ce aduna, in total, 20 de Wati, incluzand si decodoare Dolby Digital Plus. Poate inregistra continut si direct pe stick-uri de memorie Se poate conecta la Internet cu sau fara fir, iar pe spate, puteti vedea 3 sloturi  HDMI, un conector CI+, doua intrari USB, alaturi de mufele pentru video composite si iesirea digitala optica.

Permite autodetectarea de aparate Philips conectate (playere, sisteme sunet), iar compatibilitatea VESA oferita este 300 x 200. Ca dezavantaje, dorim sa spunem ca absenta sistemului de operare Android inseamna ca nu veti putea instala aplicatii pe acest televizor.

 

 

Smart TV Samsung

 

Samsung 43TU8072

 

Iata un televizor pe care sa il montezi usor pe perete, in sufragerie sau dormitor, ori pe care il poti folosi si in cadrul unei afaceri (bar sport, receptie, restaurent, etc.), facand parte dintr-o colectie accesibila ca pret de televizoare smart de la Samsung. Modelul are un ecran LED de 108 cm, la rezolutie 4 K UltraHD, care a devenit standardul modern de actualitate, prezentand preturi din ce in ce mai accesibile. 

Sistemul de navigare este intuitiv, usor de folosit si ofera acces rapid la diferite aplicatii, precum Netflix, FilmBox, HBOGo, Spotify sau Pago, display-ul are o gama larga de culori, optimizandu-le, spre a observa detaliile, putandu-se folosi si in modul Ambient, unde poti pune fotografii, HDR-ul prezentand luminozitate. Optimizarea ecranului se efectueaza si prin modulul Game Enhancer, pentru jocuri. 

Poti accesa continuturile diferite cu telecomanda sau telefonul, putand folosi comenzi vocale, avand la dispozitie si Google Assistant. Prezinta o oarecare varietate cand vine vorba despre porturile integrate, tinand cablurile ascunse in spatele picioruselor, spre a evita dezordonarea. De audio se ocupa cele doua difuzoare integrate cu Dolby Digital Plus si Adaptive Sound Control, functii ce imbunatatesc calitatea. Are compatibilitate VESA standard, 200 x 200, pentru montare pe perete.

 

LG 32LK6200PLA

 

Amatorii brandului LG au la indemana un astfel de produs atunci cand au la dispozitie un spatiu restrans unde pot pune un TV ori cand bugetul este unul limitat. Aceasta varianta economica are un ecran LED de 80 cm, la rezolutie full HD, astfel incat continutul sa fie suficient de clar si sa nu oboseasca ochii la privire. 

Designul este simplu, de culoare alba la rama, asa incat se va asorta unor anumite gusturi, ramele din jurul ecranului fiind mai groase, ceea ce inseamna ca poate ocupa mai mult loc decat un alt model cu diagonala similara. Printre tehnologiile vizuale gasite se afla Dynamic Color si HDR, care ajuta la imbunatatirea calitatii si a detaliilor. 

Sunetul este virtual surround, emuland sunetele naturale si directia lor atat cat se poate de pe cele doua mici boxe. Pentru a controla aplicatiile si functiile televizorului cu vocea vei avea nevoie de o telecomanda Magic Remote care nu e inclusa in cutie, din pacate. Se poate monta pe perete si are interfete USB si HDMI, printre altele, asigurand varietate in ce priveste conectarea la alte dispozitive.

 

 

Horizon Smart TV

 

Horizon 43HL7330F

 

La 109 centimetri si o rezolutie Full HD (1920 x 1080 pixeli), s-ar putea ca unii din cumparatori sa ocoleasca acest Horizon Smart TV, preferand produse cu standardul 4K sau Ultra HD, in schimb. Insa, pe de alta parte, pretul la care puteti gasi televizorul compenseaza, fiind printre cele mai atractive din oferta actuala.

Are difuzoare de 2 x 8 Wati, cu egalizator digital pe 5 benzi si decodoare Dolby Digital Plus si TruSurround, ca imagine, are rata de refresh dinamica, la 100 de Hertzi, ceea ce duce la o miscare mai naturala, iar la Internet se conecteaza prin interfata Wi-Fi integrata. Conectorii sunt: RF si AV (intrari), slot CI+, mufa LAN, iesire audio optica, doua porturi HDMI, intrare component si o intrare PC de tip D-sub cu 15 pini.

Are doar un singur slot USB. Se poate prinde pe suporturi de perete VESA 200 x 200, iar modul de Hotel TV permite instalarea unor ecrane personalizate de primire, daca aveti o pensiune sau alta afacere de turism.

 

 

 

Smart TV Panasonic

 

Panasonic TX-55FX700E

 

Acest Smart TV Panasonic se situeaza in categoria mare de diagonale, masurand 139 centimetri intre colturi, asadar se intelege de la sine ca se potriveste in saloane. Dupa cum era de asteptat la marimea sa, ofera o rezolutie 4K, precum si suport activ pentru HDR.

Permite ajustari locale (adica doar pe o portie a ecranului) a contrastului, reglaje HDR10+, un media player incorporat ce reda aproape orice fisier, dar si suport pentru comenzi vocale.

Procesorul Quad-Core permite o navigare extrem de rapida pe Internet sau in aplicatiile pe care le veti instala, iar pe panoul din spate, gasiti cate trei sloturi HDMI si USB, un slot CI+, iesire casti, precum si iesire audio digitala optica, slot LAN si Audio Return Channel (ARC), pentru a simplifica conexiunea la sistemele de sunet externe, pe doua canale. Ca dezavantaje, putem cita pretul, care nu este exagerat, dar peste cel al altor produse asemanatoare. Este compatibil VESA la 300 x 300 milimetri.

 

 

Smart TV cu diagonala 60 cm

 

LG 24MT496-PZ

 

Data fiind diagonala destul de mica a acestui Smart TV, 60 de centimetri, designerii s-au putut limita la o rezolutie de standard HD (1366 x 768 pixeli), aceasta fiind suficienta pentru a nu obosi ochii utilizatorului. Fiind relativ mic, se potriveste bine si in bucatarii ori in dormitoare mici.

Are difuzoare de 2 x 5 Wati, cu surround virtual si egalizator pe bas, medii si inalte, compatibilitatea VESA este 75 x 75, iar ca functii speciale, permite Mirroring, Miracast, slot CI+ si se poate conecta la Internet atat prin wi-fi, cat si prin conexiune LAN. Include doua sloturi HDMI si doua USB, iar meniurile sale sunt foarte rapide.

Ca dezavantaj, cele mai multe pareri despre aparat au citat pretul, surprinzator de ridicat pentru un Smart TV diagonala 60 cm, cu rezolutie HD Ready. Per total, este o optiune foarte buna, pentru bucatarii, terase, ori birouri mici, cand spatiul este relativ restrans.

 

 

Accesorii

 

Tastatura Smart TV

 

Rii RTMWK12P

 

 

Pentru a controla anumite functii si a cauta mai usor diferite informatii pe care le cauti online, pe televizor, o tastatura fara fir poate fi de ajutor, caci iti va permite sa tastezi mai repede decat daca ai folosi o telecomanda si butoanele directionale, de pilda. Modelul acesta are un design elegant, simplist, cu rame subtiri, pentru a ocupa un loc restrans. 

Avand in vedere ca tastele sunt chiclet, adica subtiri si joase, vor fi mai putin zgomotoase. Si, pentru un plus de ajutor, in partea dreapta se afla un touchpad de 3.8 inch, astfel incat sa nu mai ai nevoie de un mouse fara fir. Dispozitivul este dotat cu baterii, astfel incat sa nu ai grija incarcarii sale continue. 

Distanta maxima de conectare este de 10 metri (fara a exista obstacole intre gadget si tv), putandu-se conecta si cu TV Box-uri, telefoane si dispozitive Android sau Playstation 3. Se instaleaza fara dificultati, prin wireless, dar nu este iluminata.

 

 

Rii RTMWK12P

 

Tastatura Smart TV de aici poate fi utilizata atat cu televizoare, cat si cu consolele de jocuri ori cu computere personale.

Include un touchpad mare, de 3,8 inch, pentru controlul precis al cursorului, insa tastele sale nu sunt luminate, prin urmare s-ar putea sa aveti dificultati in gasirea lor pe intuneric.

Masoara 26 x 8 x 1,3 centimetri, fiind aproximativ de dimensiunile standard pentru PC, iar raza sa maxima de transmisie este de aproximativ  zece metri. Nu necesita instalarea unui driver, daca o utilizati, de exemplu, ca tastatura Smart TV pentru Samsung, insa pe Windows, va trebui sa instalati asa ceva (software-ul se va descarca de pe net).

 

 

Telecomanda Smart TV

 

LG Magic Remote AN-MR650A

 

Telecomanda Magic Remote permite controlul unui cursor prin indreptarea sa catre butoanele din meniu pe care doriti sa le accesati – exact ca o bagheta magica! Acest gadget este compatibil cu televizoarele LG, iar un alt avantaj al sau este suportul pentru comanda vocala.

Include si buton dedicat pentru Netflix, dar si unul pentru Amazon, iar cu functia zoom local, veti putea mari o bucata din ecran, pentru a vedea anumite detalii.

In plus, puteti roti si fotografiile de 360 de grade, in cazul in care vizionati acest gen de continut. Nota: aceasta telecomanda este compatibila cu televizoarele din generatia 2017, cu rezolutie 4K.

 

 

Ghid de cumparare

 

Iata-ne si la acest ghid, axat pe televizoarele Smart, care se anunta a fi urmatorul pas (daca nu sunt deja) in home entertainment. Veti observa, desigur, ca lista de criterii care va urma in paragrafele de mai jos, seamana foarte mult cu listele de la televizoarele conventionale, pe care le-am abordat in alte articole.

Asta pentru ca elementul comun al tuturor modelelor de Smart TV-uri, la preturi bune, ori scumpe, este posibilitatea de a naviga pe Internet si de a instala aplicatii, care va fi inclusa in criteriile de alegere, mai ales pentru o casa moderna.

Dupa cum v-ati obisnuit, ordinea factorilor de diferentiere este (cat-de-cat) in functie de importanta, insa trebuie sa spunem ca nu toti cititorii se vor ghida dupa aceasta clasificare.

 

Dimensiuni: marimea conteaza din doua perspective: ce fel de experienta de vizionare doriti si cat de mult loc aveti in camera unde planuiti sa amplasati televizorul Smart.

La prima categorie, unii cumparatori s-ar putea sa se gandeasca la vizionarea de filme, intr-o experienta cat mai aproape de cea de la cinematograf. Asadar, ecranele mari, de peste 100 de centimetri, vor fi de dorit.

Probleme pot aparea daca un televizor generos nu are loc in camera, de exemplu, daca peretele este ocupat de rafturi. In aceste cazuri, modelele medii (100 – 80 centimetri) si cele mici (puteti gasi chiar si Smart TV Samsung 80 centimetri) s-ar putea sa fie de preferat.

 

Rezolutie: ca regula, cu cat este mai ridicata rezolutia, cu atat ar trebui sa fie si televizorul mai mare. Din fericire, aproape toti producatorii de Smart TV-uri, ieftine si bune, ori scumpe, au inceput sa adopte in masa standardul 4K Ultra HD (3840 x 2160 pixeli) pentru produsele lor, adica cea mai inalta rezolutie disponibila in acest moment.

Mai puteti gasi modele Full HD (1920 x 1080 pixeli) sau chiar HD Ready (1366 x 768 pixeli, cum este la LG 24MT496-PZ). Mai trebuie sa mentionam ca un televizor mare, cu o rezolutie ridicata, permite si vizionarea de la distante mici, pe cand modelele cu rezolutii scazute pot obosi ochii, daca privitorul sta aproape.

 

Tip display: cele mai multe modele (cu preturi rezonabile) au display-uri LED standard, insa Smart TV-urile mai scumpe vor utiliza tehnologii de ultima generatie, care pot accentua nuantele de negru, luminozitatea si culorile, pentru a oferi cele mai bune imagini.

Printre aceste display-uri avansate, putem enumera OLED si QLED, care pot fi intalnite la multe modele Samsung, LG, ori display-ul Retina, la monitoarele Apple (aceast firma inca nu are televizoare Smart proprii).

Trebuie sa mentionam ca, pentru anul curent, genul de tehnologie pe care il include display-ul este unul din factorii care influenteaza cel mai mult pretul!

 

Functii speciale de browsing: aici putem mentiona butoanele dedicate pentru Youtube, Amazon, HBO sau Netflix, ce lanseaza instantaneu aceste pagini, chiar daca televizorul este inchis.

Printre alte particularitati, putem mentiona HUB-ul media Samsung, prezent la multe modele de la acest nume, de pe care puteti pre-vizualiza continut inainte de a intra pe site-uri, ori aplicatii precum SmartThings, tot de la Samsung, care poate utiliza smartphone-urile ca telecomanda.

Alte modele permit Steam Link, pentru aplicatia de jocuri, cu acelasi nume, ori butoane ce pot fi personalizate cu scurtaturi (adica iconite de desktop).Sunet: la acest capitol, trebuie sa mentionam ca, in ciuda tuturor eforturilor pe care le depun proiectantii de televizoare, absenta unor incinte acustice bine-calculate se simte.

Cu alte cuvinte, difuzoarele incluse in carcasa aparatului nu se vor compara cu un sistem dedicat, extern, cum sunt cele home cinema sau cele stereo, cu amplificator.

Ca putere audio, puteti gasi Smart TV-uri de la 2 x 5 Wati, pana la 2 x 20 de Wati, insa conteaza mult atunci cand sunt prezente decodoare Dolby (DTS, TruSurround, si asa mai departe). Cu ajutorul acestora, diferenta se va simti, mai ales cand conectati sisteme audio externe.

Conectorii Audio Return pot simplifica numarul de cabluri, dar numai cu sisteme soundbar si cele stereo, iar, pentru multa lume, o interfata Bluetooth, la care sa conectati sisteme wireless, s-ar putea sa fie atractiva.

 

Comanda vocala: este dificil sa faceti browsing pe Internet, iar cel mai bun Smart TV pe care sa il alegeti ar trebui sa permita cautari usoare pe Youtube sau pe alte site-uri.

Aveti mai multe optiuni pentru acest aspect: la unele televizoare, puteti utiliza telefonul pentru cautare, prin aplicatii speciale.

O a doua optiune ar fi atasarea de tastaturi wireless, pentru a cauta, multe dintre acestea fiind echipate si cu touchpad-uri, prin care sa controlati cursorul.

O alta optiune este comanda vocala, cum este la LG Magic Remote si la alte modele. Pur si simplu pronuntati instructiunea in microfonul telecomenzii (de exemplu, “lansati youtube”) si televizorul va intra pe site-ul dorit, ori va cauta ceea ce vreti pe Google.

Fireste, nu toate aparatele Smart TV includ asa ceva, iar prezenta acestui element poate influenta pretul, in unele cazuri.

 

Conectori: in acest criteriu de alegere, mai mult nu inseamna neaparat mai bun. Cu alte cuvinte, un Smart TV cu patru conectori HDMI si patru de tip USB nu o sa fie mai bun decat unul cu cate doi conectori de fiecare tip.

De fapt, numarul de mufe si tipul lor variaza in functie de gusturile si dorintele utilizatorilor. Unii, de exemplu, vor dori iesire digitala optica pentru audio, altii vor fi multumiti doar de un slot jack de 3,5 miimetri, pentru casti.

In alte cazuri, cumparatorul s-ar putea sa aiba multe periferice USB – hard drive-uri externe, slot pentru tastatura sau mouse, ori stick-uri de memorie. Asadar, in functie de ce doriti sa conectati la televizorul dumneavoastra Smart, evaluati si paleta de conectori de pe panoul de pe spate.Compatibilitate VESA: vom include, in descrierile produselor, si factorul de aici – aceasta se refera la distanta dintre gaurile pentru suruburi, de pe spatele oricarui aparat, indiferent daca vorbim despre un Smart TV, la pret bun, ori despre modelele high-end.

Daca, de exemplu, compatibilitatea VESA este 200 x 200, atunci gaurile vor fi in forma de patrat (una de alta, doua sus, doua jos), cu latura de 200 de milimetri, iar suportul de perete pe care veti printe televizorul trebuie sa ofere aceasta pozitie. Aceeasi logica se aplica si la alte valori: 75 x 75, 300 x 200 si asa mai departe.

Din moment ce doar o parte din potentialii cumparatori vor dori sa isi monteze aparatul pe un suport de perete, am socotit ca acest element nu este esential pentru a alege cel mai bun Smart TV si l-am lasat la coada topului nostru de criterii de alegere a produselor.

Asadar, daca mai aveti nelamuriri si intrebari, le vom aborda pe cateva din acestea in sectia care urmeaza, in care adresam cateva dileme des intalnite, cu privire la televizoarele Smart, cum se aleg si cum se instaleaza acestea:

 

» Ascunde recomandarile anterioare

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Claudia NICOLAE

March 11, 2020 at 7:10 am

Comentarii clare si binevenite. Tonul este rezonabil. Multumesc
Cel putin la acest topic… nu am gasit data postarii. Ar fi binevenita ca referinta.

Am incercat sa ma abonez pentru ca imi place stilul in care sunt scrise articolele. Nu am reusit.

Raspunde
                                   
Team MacroTehnicus

March 11, 2020 at 7:24 am

Buna, Claudia,

Multumim pentru feedback!

Din pacate, nu avem deocamdata un newsletter, insa vom considera serios aceasta optiune.

Updatam periodic articolele, incercand sa tinem pasul cu produse nou-aparute pe piata romaneasca, asa ca, daca identifici erori la acest capitol, lasa-ne un comment si ne vom organiza sa oferim continut la zi pentru subiectul respectiv.

Toate cele bune!

Echipa MacroTehnicus.ro

Raspunde