Cele mai bune ecrane de proiectie

Am modificat articolul ultima data pe: 27.10.20

 

Cum alegi un ecran de proiectie bun

 

Ghidul cumparatorului

Televizorul pur si simplu nu va ofera experienta vizuala pe care o doriti, atunci este momentul sa investiti intr-un ecran de proiectie. Cu ajutorul acestuia, locuinta dumneavoastra se va transforma intr-un adevarat cinematograf.

Dar inainte de a face o asemenea investitie, trebuie sa luati in considerare o serie de aspecte tehnice. Daca nu stiti ce caracteristici trebuie sa indeplineasca ecranul potrivit, sau unde se gasesc ecrane de proiectie la un pret bun, atunci va invitam sa cititi urmatoarele randuri, pentru a face alegerea corecta.

Atunci cand alegeti un ecran de proiectie pentru retroproiector, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele aspecte: dimensiune, aspect ratio, reflectivitate, tip, culoare.

 

Cel mai bun ecran de proiectie

Dimensiunea: Fiecare proiector produce o anumita cantitate de lumina. Pe masura ce imaginea este marita, luminozitatea scade. Majoritatea proiectoarelor pot produce o imagine cu o luminozitate puternica si o dimensiune de 100 inch.

In acest caz, inaltimea incaperii este aspectul limitant atunci cand alegeti dimensiunea ecranului de proiectie. De asemenea, acesta nu trebuie sa fie pozitionat direct pe podea, deoarece acolo se pozitioneaza de obicei boxa centrala a sistemului audio, iar orice obiect asezat in fata ecranului va distorsiona imaginea.

Atunci cand alegeti ecranul de proiectie e bine sa aveti in minte amplasarea in incapere si distanta de la care se va face vizionarea, deoarece un ecran cu o dimensiune potrivita are diagonala egala cu o treime din distanta de vizionare. Spre exemplu, daca distanta de la ochii privitorului la ecran este de 3 metri, atunci diagonala ecranului trebuie sa fie de 100 centimetri.

 

Aspect ratio: Aceasta caracteristica se refera la raportul dintre lungimea si latimea ecranului. Pentru a beneficia de o imagine de calitate, alegeti un ecran cu un aspect ratio general acceptat, de 16 x 9, deoarece majoritatea proiectoarelor creeaza o imagine de aceasta proportie.

Cu toate acestea, daca doriti sa achizitionati un ecran de proiectie cu un aspect ratio diferit, dimensiunea imagii proiectate poate fi ajustata cu ajutorul comenzii zoom de pe proiector. O alta metoda de ajustare a dimensiunii imaginii in functie de dimensiunea ecranului de proiectie este utilizarea de lentile anamorfice. Acestea se utilizeaza in combinatie cu setarile proiectorului.

Asadar, din proiector veti mari imaginea pe lungime, iar cu ajutorul lentilei veti ajusta latimea, adaptand astfel dimensiunea imaginii la cea a ecranului. Utilizarea acestei lentile pastreaza luminozitatea imaginii, dar ia din contrastul culorilor.

 

Reflectivitate: Toate ecranele de proiectie au un anumit grad de reflectivitate. Acesta se determina in comparatie cu reflectivitatea unei suprafete uniforme, numita suprafata Lambertiana. Un ecran cu  reflectivitate de 2.0 reflecta o cantitate de doua ori mai mare decat un ecran de 1.0, asta inseamna ca ecranul concentreaza lumina, asadar in loc ca imaginea sa fie proiectata in toate directiile, aceasta este directionata intr-un anumit punct, oferindu-i claritate.

O reflectivitate mare inseamna ca imaginea va fi clara in centrul ecranului, iar spre margini isi va pierde din luminozitate, asadar, persoanele ce privesc din lateral nu vor avea o imagine de calitate. Reflectivitatea ecranului trebuie sa fie direct proportionala cu dimensiunea acestuia.

Asadar in cazul unui ecran de mari dimensiuni, o reflectivitate mare va creea imagine de calitate, insa acest lucru genereaza si un cost mai ridicat comparativ cu modelele cu reflectivitate redusa, dar cu o oferta de pret mult mai accesibila.

 

Material: Majoritatea ecranelor de proiectie sunt fabricate din vinyl cu o suprafata reflexiva deasupra. Exista de asemenea ecrane perforate sau tesute, care se utilizeaza atunci cand doriti sa amplasati boxele in spatele ecranului, creand un efect acustic deosebit, dar pierzand din luminozitatea imaginii.

Un alt tip de ecran de proiectie este cel din material rigid, care atunci cand nu este utilizat arata ca un LCD de mari dimensiuni. Acesta ofera avantajul ca reflecta lumina ambientala.

 

Ecran de proiectie bun

 

Tip: Ecranele de proiectie pot fi fixe sau retractabile. Ecranele fixe sunt ceva mai accesibile ca pret si datorita faptului ca nu se ruleaza, mentin o suprafata perfect plana, care ofera o imagine de calitate. De asemenea, acest tip de ecran este mult mai usor de instalat decat cel mobil.

Ecranele mobile sunt mai practice, deoarece pot fi ascunse atunci cand nu sunt utilizate, asadar nu vor ocupa spatiu in locuinta. Acestea pot fi montate pe perete sau pe tavan si pot avea motor, sau pot fi utilizate manual. Un aspect important de avut in vedere atunci cand achizitionati un monitor retractabil este sistemul de tensionare, care permite obtinerea unei suprafete de proiectie perfect plane., asadar nu optati pentru un ecran care sa nu prezinte un asemenea sistem.

In functie de modul de actionare, monitoarele retractabile pot fi manuale sau motorizate. Cele motorizare pot fi comandate prin intrerupator de perete, care nu ofera mare avantaj fata de cele manuale, deoarece necesita sa parasiti locul din care priviti pentru a ajusta ecranul, sau cu telecomanda.

Telecomanda poate fi clasica, cu infrarosii, radio frecventa, sau un model ceva mai special, telecomanda incorporata in proiector, care actioneaza ecranul atunci cand proiectorul este pornit.

 

Culoare: Cand ne gandim la ecrane de proiectie, culoarea care ne vine in minte de cele mai multe ori este alb, insa acestea sunt disponibile si in gri sau negru. Acestea se utilizeaza in camerele cu o luminozitate crescuta.

Asadar, daca ecranul de proiectie va fi amplasat intr-o incapere perfect intunecata, sau in care aveti control complet asupra luminii ambientale, atunci optati pentru un ecran alb. Pe de alta parte, daca va place sa urmariti filme cu lumina aprinsa sau nu puteti intuneca complet camera in care este amplasat proiectorul, atunci optati pentru un ecran de culoare mai inschisa.

Odata ce ati hotarat ce model de ecran de proiectie raspunde nevoilor dumneavoastra, este momentul sa aflati raspunsul la intrebarea “unde gasesc ecran de proiectie la un pret bun?”. Noi va sfatuim sa apelati la oferta magazinelor online, care ofera o descriere detaliata a specificatiilor tehnice ale fiecarui produs si dau voie cumparatorilor sa evalueze modelul achizitionat, asadar veti putea afla pareri despre cele mai bune ecrane de proiectie din partea unor persoane care au utilizat modelele respective.

Pentru a va usura cautarea, am alcatuit o lista cu cele mai apreciate modele de ecrane de proiectie existente pe piata.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Sopar Superior SOP220TS

 

1. Sopar Superior SOP220TSPentru aceia dintre dumneavoastra care doresc sa achizitioneze un ecran de proiectie, dar fara a sacrifica definitiv o portiune din locuinta pentru a instala un model fix, permanent, atunci va recomandam acest model, oferit de Sopar Superior.

Acesta este un ecran manual, in format 1:1, cu dimensiuni de 200 x 200 centimetri. Modelul are o diagonala de 256.5 centimetri, ceea ce presupune o distanta optima de vizionare de 6-7 metri, fiind un model util in sala de cursuri sau in sala de sedinte, si o greutate de 11 kilograme, asadar va fi usor de transportat. Modalitatea de fixare a acestui ecran de proiectie este realizata cu ajutorul unui trepied si ofera un unghi de vizibilitate de 150 de grade.

Produsul acesta ofera o mobilitate ridicata, asadar il veti putea transporta oriunde aveti nevoie si va ofera posibilitatea de a recrea atmosfera de cinematograf la dumneavoastra acasa, fara sa pierdeti din spatiul de locuit.. Acesta este disponibil la un pret mediu comparativ cu alte produse din aceasta categorie. De asemenea, acesta beneficiaza de o perioada de garantie de 12 luni.

Avantaje

Model ce ofera posibilitatea de a economisi spatiu in locuinta, deoarece nu necesita montare pe perete.

Ecran de proiectie mobil, cu trepied, care poate fi cu usurinta acolo unde aveti nevoie.

Ofera un unghi de vizibilitate de 150 de grade, asadar imaginea poate fi vizualizata si din lateral, la aceeasi calitate crescuta.

Produsul beneficiaza de o perioada de garantie de 12 luni.

Dezavantaje

Model cu comanda manuala, mai dificil de ajustat fata de unul automat.

 

 

Ligra Ecoroll 180

 

2. Ligra Ecoroll 180Daca sunteti in cautarea unui ecran pentru proiector la un pret bun, atunci ecranul de proiectie manual Ligra Ecoroll este o solutie potrivita.

Acesta este potrivit atat pentru amenajarea unui cinematograf in locuinta dumneavoastra, cat si pentru realizarea de prezentari business. Acesta este fabricat din vinyl alb, mat, tratat ignifug. Modelul are un format 1:1 si dimensiunile 180 x 180 centimetri si este conceput pentru fixarea de tavan sau perete.

Produsul este actionat manual, iar carcasa metalica este prevazuta cu sistemul Ligra Controlled Screen Return, care permite strangerea corecta si controlata a ecranului de proiectie, pastrand suprafata neteda a acestuia, cu o interventie minima din partea utilizatorului. Culoarea alba a vinilului va pastra contrastul culorilor, insa pentru o imagine de calitate necesita luminozitate scazuta in incapere. Modelul este mai ieftin fata de cel precedent, fiind comercializat la un pret accesibil si beneficiaza de o perioada de garantie de 12 luni.

Avantaje

Model ce ofera posibilitatea de a economisi spatiu in locuinta, deoarece nu necesita montare pe perete.

Ecran de proiectie mobil, cu trepied, care poate fi cu usurinta acolo unde aveti nevoie.

Ofera un unghi de vizibilitate de 150 de grade, asadar imaginea poate fi vizualizata si din lateral, la aceeasi calitate crescuta.

Produsul beneficiaza de o perioada de garantie de 12 luni.

Dezavantaje

Model cu comanda manuala, mai dificil de ajustat fata de unul automat.

 

 

 

3. Hama 18793Un ecran pentru videoproiector ieftin si bun este si modelul Hama 18793. Acesta este conceput pentru toate formele de proiectie frontala, fiind potrivit pentru prezentarile de afaceri, scolare sau il puteti utiliza pentru a amenaja un cinematograf in propria locuinta.

Modelul este un ecran de proiectie manual, fiind fabricat din PVC alb. Datorita dimensiunilor generoase, de 155 x 155 centimetri, imaginea va putea fi vizualizata de toata lumea, chiar si intr-o incapere aglomerata. Acesta are o greutate de 6 kilograme, fiind usor de transportat acolo unde aveti nevoie, utilizand manerul de transport din plastic cu care este prevazut.

Pentru utilizare, acesta va fi montat pe un trepied, a carui picioare sunt dotate cu capace de plastic anti-alunecare, pentru un grad crescut de stabilitate. Acest ecran de proiectie este reglabil continuu si este pivotabil, asadar puteti privi din orice unghi. Trepiedul are o inaltime de 219 centimetri.

Avantaje

Ecran de proiectie mobil, pe care il puteti muta cu usurinta acolo unde aveti nevoie.

Pentru un transport facil, acesta este prevazut cu un maner special.

Produsul este prevazut cu sistem de pivotare, asadar puteti adapta pozitia in functie de necesitati.

Trepiedul este dotat cu capace anti-alunecare, care ii ofera o stabilitate ridicata.

Dezavantaje

Ecranul este fabricat din PVC alb, iar partea din spate nu blocheaza lumina, asadar pentru o imagine de inalta calitate trebuie amplasat intr-o incapere cu luminozitate redusa.

 

 

 

4. GBC PSAX1106DCele mai bune ecrane de proiectie sunt cele electrice. Acesta ofera posibilitatea de a cobora sau ridica ecranul cu ajutorul unei telecomenzi, fara a parasi locul de unde priviti, aspect deosebit de util intr-o sala de curs.

Daca doriti sa achizitionati un astfel de ecran, modelul GBC PSAX 106D este un produs de calitate, la un pret accesibil. Acesta este fabricat din vinil de culoare alba, cu bordura neagra. Dimensiunile ecranului sunt de 228 x 143 centimetri, intr-un format de 16:10. Diagonala este de 106 inch. Modelul poate fi fixat pe tavan sau perete si este controlat cu ajutorul unei telecomenzi cu fir, care permite aplicarea de comenzi standard, sus, jos si stop.

Dupa cum am precizat, daca pretul este un factor hotarator in achizitionarea unui ecran de proiectie, atunci acest model este cel mai potrivit, deoarece are o oferta de pret mult mai mica fata de produse de acelasi gen. Modelul beneficiaza de o perioada de garantie de 12 luni.

Avantaje

Ecran de proiectie electric, care va permite sa ii ajustati pozitia fara a parasi fotoliul.

Va ofera posibilitatea de a economisi spatiu din locuinta, acest fiind conceput pentru a fi montat pe perete sau tavan.

Modelul prezinta o bordura de culoare neagra, care va oferi un contrast ridicat imaginii.

Produsul beneficiaza de o perioada de garantie de 12 luni.

Dezavantaje

Ecranul nu coboara si nu se ridica automat la actionarea retroproiectorului.

 

 

 

6. EliteScreens VMAX135XCel mai bun ecran de proiectie esta fara indoiala modelul EliteScreens VMAX135X. Acesta este un ecran electric de mari dimensiuni cu montare pe perete, ideal pentru aceia dintre dumneavoastra care doriti sa va amenajati un cinematograf in propria locuinta.

Panza are o latime de 299 centimetri si o inaltime de 168 centimetri, cu un aspect ratio de 16:9. Aceasta este de culoare alba, mata usor de curatat si cu o reflectivitate de luminii de 1.1. Partea din spate a panzei este de culoare neagra, impiedicand penetrarea luminii din spate, iar marginile sunt tot negre, oferind un contrast ridicat al imaginii. Unghiul de vedere al acestei panze este de 160 de grade.

Sistemul electric al acestui ecran este economic si silentios. Acesta este actionat automat in momentul in care este pornit proiectorul, aspect util atunci cand doriti sa economisiti din timpul necesar instalarii ecranului, pentru a-l aloca unei prezentari importante. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul unui trigger de 5-12V. Modelul beneficiaza de o perioada de garantie de 2 ani.

 

Avantaje:

Ecran de proiectie electric, actionat atunci cand intra in functiune retroproiectorul.

Partea din spate si marginile sunt de culoare neagra, oferind imagii o calitate deosebita.

Reflectivitatea luminii este de 1.1, asadar imaginea va fi de cea mai buna calitate atat in centru, cat si pe margini.

Sistemul de actionare al aparatului este silentios.

 

Dezavantaje:

Modelul nu este potrivit pentru o locuinta de dimensiuni medii, deoarece in acest caz poate fi mult prea mare.

 

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Hama 00018782

 

5. Hama 00018782Un alt model de ecran de proiectie disponibil la un pret accesibil este Hama 00018782. Acesta este un model care se monteaza pe perete, panza fiind fabricata din PVC si corpul din metal. Panza este alba, cu bordura neagra si are o grosime de 290 micrometri. Dimensiunile ecranului sunt de 200 centimetri latime si 175 centimetri lungime, rezultand o diagonala de 238 centimetri.

Aria de proiectie a acestuia este de 190 x 143 centimetri. Greutatea acestui produs este de 7.28 kilograme, fiind usor de instalat, asadar il veti putea utiliza cu succes in propria locuinta.

Coborarea si ridicarea ecranului se face manual, nefiind prevazut cu telecomanda, insa datorita faptului ca este montat pe perete, ocupa mai putin spatiu atunci cand este strans, fata de un model cu trepied. Conform ceritficatului emis de producator, perioada de garantie pentru acest ecran de proiectie este de 2 ani.

 

Avantaje:

Ecran de proiectie cu comanda manuala, fiind mai rezistent la uzura fata de un model automat.

Panza de proiectie este prevazuta cu o bordura neagra, care mareste contrastul, rezultand o imagine mai clara.

Modelul este conceput pentru a fi montat pe peret sau tavan, asa ca pentru a-l utiliza nu trebuie decat sa coborati panza.

Perioada de garantie in cazul acestui produs este de 24 de luni.

 

Dezavantaje:

Fiind un model comandat manual, va trebui sa parasiti locul de vizionare pentru a-i ajusta pozitia.

 

 

Vega Manual WS V 150

 

7. Vega Manual WS V 150Daca doriti sa achizitionati un ecran de proiectie ieftin, special conceput pentru prezentari business si educationale, cu o marime potrivita pentru salile de sedinte cu dimensiuni medii, atunci ecranul Vega Manual WS 150 este o optiune potrivita. Acesta este un model cu montare pe perete si comanda manuala.

Dimensiunea panzei este de 153 x 165 centimetri si prezinta o bordura neagra de 3 centimetri, rezultand o zona vizibila cu dimensiunile de 147 x 109 centimetri, cu un aspect ratio de 4:3. Alaturi de suprafata de proiectie profesionala din vynil, bordura neagra creste contrastul, oferind o imagine de inalta calitate. La acest lucru contribuie si portiunea posterioara a ecranului, de culoare neagra, care impiedica patrunderea luminii din spate.

Carcasa este metalica, de culoare alba si este prevazuta cu sistem antipraf. De asemenea, aceasta prezinta sistem roll-up mecanic, care permite blocarea ecranului in orice pozitie. Produsul beneficiaza de o perioada de garantie de 12 luni.

 

Avantaje:

Ecran de proiectie cu montare pe perete, care permite economisirea spatiului.

Partea din spate si bordura sunt de culoare neagra, marind contrastul imaginii, oferindu-i o claritate marita.

Este prevazut cu sistem roll-up mecanic, cu ajutorul caruia poate fi blocat in pozitia cea mai buna.

Prezinta cea mai buna oferta de pret dintre produsele din aceasta categorie.

 

Dezavantaje:

Ecran de proiectie manuala, asadar trebuie sa parasiti locul de vizionare pentru a-i ajusta pozitia.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status