Cel mai bun videoproiector HD

Am modificat articolul ultima data pe: 12.07.20

 

Cum aleg cele mai bune videoproiectoare HD

 

Ghidul cumparatorului

Fie ca il folosim pentru prezentarea unui studiu stiintific sau pentru a viziona un film bun, videoproiectorul castiga a devenit din ce in ce mai util in ultimul timp. Iar atunci cand imaginile pe care le proiectam dispun de o rezolutie inalta si cuprind multe detalii, avem nevoie de un dispozitiv HD.

Rezolutia se refera la nivelul de detaliu existent intr-un ecran, mai precis, numarul de pixeli (elemente punctiforme cu dimensiunea cea mai mica vizibila cu ochiul liber) utilizati si este desemnata prin valoarea numarului lor pe o linie orizontala inmultita cu numarul de pe o linie verticala (ca exemplu, 1080×720). Termenul de HD este o prescurtare a expresiei „high definition” si cuantifica nivelul de detaliu al imaginilor in rezolutie. Pentru a fi integrata in aceasta categorie, valoarea acesteia trebuie sa fie de minim 1280×720.

In sfera comerciala s-a realizat o diferentiere a rezolutiei in rezolutie HD (ce se refera la cea cu valoarea minima, numita uneori si HD Ready) si Full HD – ce identifica, de fapt, modelele cu rezolutie de 1920×1080. Diferenta dintre cele doua e data de faptul ca un ecran HD Ready, chiar daca va primi un data stream cu rezolutie mare, va realiza o redistribuire a informatiei in asa fel incat imaginea sa fie adaptata numarului fix de pixeli disponibili.

Videoproiectoarele, in schimb, dispun de o rezolutie nativa – a aparatului, dar pot fi programate sa suporte mai multe tipuri de rezolutii din sursa de date.  Inainte sa iti intrebi cunoscutii unde gasesc videoproiectoare HD la un pret bun cand cauta, trebuie sa afli ca rezolutia nu este singurul parametru de care trebuie sa tii cont cand faci o alegere.

In functie de ce iti doresti sa faci cu videoproiectorul, luminozitatea trebuie sa fie suficienta pentru a oferi o imagine clara si stralucitoare. Daca urmeaza sa sustii o prezentare intr-o camera intunecoasa, valoarea, exprimata in lumeni, a acestui parametru nu trebuie sa fie neaparat foarte ridicata, fiind posibil sa obtii o imagine buna cu un aparat ce produce un fascicul cu intensitatea de 2500 de lumeni.

Pentru evidentierea detaliilor este necesar un contrast bun – raportul dintre cea mai inchisa si cea mai deschisa culoare proiectata pe ecran, modelele standard din comert dispunand deja de o ratie standardizata, ce poate varia de la 2000:1 pana la 15000:1. Inainte sa te hotarasti asupra unei valori, ia in calcul si culoarea ecranului sau suprafetei pe care vei face expunerea.

Distanta de proiectare, denumita de producatori „throw ratio” este distanta optima la care poate fi plasat videoproiectorul fata de ecran, pentru a obtine o imagine buna ca dimensiune si claritate.

Fasciculul de lumina care formeaza imaginea este emis de o lampa, a carei durata de viata poate fi cuprinsa intre 2000 si 4000 de ore de functionare. Acest interval poate fi extins, insa, daca videoproiectorul dispune de functii care sa reduca gradul de uzura – asa cum este functia Eco, spre exemplu.

In final, atunci cand aduni pareri despre cele mai bune videoproiectoare HD, sa nu uiti sa intrebi si de posibilitatile de conectare ale aparatelor cu sursele de date. Ideal, ar fi ca interfata de conectare sa fie cat mai versatila si sa cuprinda mufe HDMI, VGA, USB, asa cum este cea a aparatelor descrise mai jos.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

BenQ 3D TW529 

 

BenQ 3D TW529 este un videoproiector fiabil, ce se adapteaza cu succes la orice tip de proiectie este folosit. Indicele mare de luminozitate, 3300 lumeni, il face potrivit pentru proiectiile realizate atat in camere obscure, cat si in conditii mai putin ideale.

Rezolutia nativa a acestui aparat este de 1280 x 800, dar poate suporta mai multe variante cu valori cuprinse intre 640 x 480 si 1920 x 1200. Contrastul ultra-ridicat, de 13000:1, asigura reproducerea celor mai fine detalii, datorita maximizarii factorului de umplere individual al fiecarui pixel. Modul SmartEco ajusteaza inteligent puterea lampii pentru a minimiza consumul de energie. Distanta optima fata de suprafata de proiectie este cuprinsa intre 1.52 si 7.62 metri.

Datorita tehnologiei LampSave, ce ajusteaza dinamic consumul lampii in functie de continutul redat, poate fi descris ca fiind cel mai bun videoproiector HD atunci cand discutam despre durata de viata a acesteia, care poate ajunge astfel pana la 10000 de ore. Interfata de conectare cuprinde 11 mufe, dintre care amintim VGA In si Out, RCA, S-Video, HDMI, Audio In si Out si mufa USB tip B.

 

 

 

 

 

Epson EB-W31 

 

Epson EB-W31 impresioneaza prin capacitatea de a reda o imagine clara si detaliata chiar si in incaperile foarte luminoase. Datorita luminozitatii pe alb si pe culoare la nivel echivalent inalt, culorile isi pastreaza precizia, fiind bine definite si clare. Dispune de un indice de luminozitate mare – 3200 de lumeni, iar durata estimata de viata a lampii este de 5000 de ore.

Rezolutia nativa a acestui videoproiector este de 1280 x 800, iar contrastul este de 15000:1, factor ce contribuie la nivelul inalt de definitie a imaginii. Modul ecologic de functionare extinde durata de viata a lampii, iar optiunea de intrerupere rapida a prezentarii, prin reducerea luminozitatii cu 70%, contribuie la obtinerea unui consum energetic scazut. Distanta optima fata de suprafata de proiectie e cuprinsa intre 1.68 si 2.02 metri.

Interfata de utilizare a fost reproiectata si include si un ecran de pornire pentru navigare facila si acces rapid la functiile esentiale. Conectivitatea este asigurata de 8 mufe, dintre care amintim USB, tipul A si B, VGA, HDMI, Composite, S-Video In, Audio In. Elementul de noutate si performanta e posibilitatea conectarii la acest dispozitiv printr-o interfata wireless.

 

 

 

 

 

Optoma S331 

 

Optoma S331 te-ar putea atrage, daca inca mai cauti un videoproiector HD ieftin si bun, prin tehnologia Eco+ ce combina un contrast ridicat al imaginii, cu economisirea energetica si prelungirea duratei de viata a lampii, estimat la 10000 de ore. Indicele de luminozitate are o valoare ridicata, de 3200 de lumeni, permitand rularea imaginilor si in camere cu conditii de lumina mai putin optime.

Rezolutia nativa a dispozitivului este de 800 x 600, dar suporta variante pana la 1080p. Contrastul este ridicat, cu o ratie de 22000:1, parametru ce adauga mai multa profunzime imaginii, textul fiind clar si bine definit – ideal pentru aplicatiile ce tin de afaceri si educatie.

Modul Eco AV Mute opreste automat aparatul atunci cand nu mai este utilizat, reducand consumul de energie cu pana la 70%, iar tehnologia de procesare BrilliantColor asigura aspectul vibrant al imaginilor. Distanta optima fata de ecranul de prezentare e cuprinsa intre 1 si 12 metri. Interfata de conectare ofera 2 mufe de tip HDMI, o mufa audio de tip jack de 3.5 milimetri (standard) si o mufa USB. Videoproiectorul dispune de difuzoare incorporate.

 

 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status