Cel mai bun reportofon

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

 

Reportofoane – Opinii si Recenzii in 2024

 

Lucrati care jurnalist, reporter, ori sunteti un student care doreste sa inregistreze cursurile de la facultate in format audio? Sau poate studiati muzica si vreti sa salvati anumite reprezentatii live, la filarmonica ori in alte situatii? Atunci s-ar putea sa aveti nevoie de un reportofon. Recomandarile noastre in privinta acestor aparate incep, pentru anul curent, cu Tascam DR-05, care poate fi reglat sa capteze sunetele clar atat in situatii silentioase, cat si in cele galagioase, cum ar fi concertele. Este un model performant, ce inregistreaza la o calitate ridicata, in multiple moduri, setarile sale fiind numeroase, rezultand in auditii foarte clare. Ca o a doua recomandare, va indreptam catre Tascam DR-100MKII, care este foarte subtire (1 centimetri), include ecran luminat, optiuni multiple de inregistrare in functie de distanta si zgomot si se poate conecta prin USB fara nevoia vreunui cablu separat.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Tascam DR-05
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Poate fi reglat in moduri numeroase, pentru a inregistra clar si in situatii galagioase (concerte, de exemplu), si in medii silentioase (in natura, intr-o sala de lectura), ori cand sunt prezente sunete foarte inalte. Protejeaza astfel calitatea inregistrarii, iar fisierele sunt de o fidelitate asemanatoare CD-urilor.

In pachetul de livrare, nu este livrat vreun cadru micro SD, prin urmare va trebui sa il cumparati separat.

Este una din cele mai bune optiuni pentru jurnalisti ori muzicieni, intrucat se potriveste in toate situatiile, este foarte rezistent, iar autonomia sa este de peste 7 ore, destul de mult printre aceste produse.

A 2-A OPTIUNE!

Tascam DR-100MKII
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Are patru microfoane (doua omnidirectionale si doua cardioide), ceea ce rezulta in calitate ridicata a inregistrarilor, precum si in optiuni variate de captare a sunetului. Include si conectori XLR/TRS, pentru sisteme profesionale audio.

Este un model performant, iar asta inseamna ca se comercializeaza la preturi ridicate, vizibil peste alte produse.

Modurile multiple de inregistrare si volumul ce se poate ajusta independent, pe langa functia “phantom power” de +48V, fac din acest reportofon instrumentul optim pentru utilizatorii exigenti, cu asteptari de inalta fidelitate, pe masura bugetului.

A 3-a Optiune!

Spy Expert CAROSR16GB280
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Dimensiunile de stick il fac discret (are circa 5 centimetri lungime), insa memoria de 16 Gigabiti asigura pana la 296 de ore de inregistrare. Se poate activa printr-un singur buton si capteaza sunet de pana la 10 metri distanta.

Nu ofera microfoane duble si multiple posibilitati de reglare a sunetului, precum reportofoanele profesionale.

Desi aduce cu un gadget de spionaj, nu este nimic ilegal in legatura cu acest produs. De fapt, noi putem sa il recomandam in special studentilor ce vin cu laptopul la cursuri, pentru a inregistra, eliminand nevoia de a lua notite scrise.

 

 

Pareri despre cele mai bune reportofoane

Avem pe lista noastra aparate de inregistrat mari, mici, ieftine si scumpe, pe scurt, cate ceva pentru fiecare. Daca sunteti un inrait al sunetului hi-fi ori daca doar doriti sa inregistrati cursuri la facultate, speram ca selectia noastra sa includa ceva care sa va fie pe plac:

 

 

Reportofon:

 

Tascam DR-05

 

Am putea spune ca acesta este cel mai bun reportofon al momentului, insa am fi putin ne-profesionisti, intrucat nu toti cititorii nostri ar fi de acord cu respectiva catalogare. Insa putem sa punem modelul printre primele recomandari pe care le facem. Acum, sa argumentam de ce: in primul rand, are doua microfoane de inalta calitate, amplasate la 90 de grade, captand sunetul din aproape orice directie.

Sunetul este inregistrat in calitatea de 24 biti la 96 de kiloHertzi, aproape de cea oferita de CD-urile audio. O alta functie este reglarea in functie de galagie: puteti inregistra clar atat in medii silentioase (sali de lectura, de exemplu), cat si in situatii galagioase, precum concertele. Modul “peak reduction” va reduce automat nivelul sunetului atunci cand sunt prezente frecvente foarte inalte, astfel rezultand o inregistrare inteligibila.

Mai este prezenta si o functie de redare a fisierelor la viteze diferite, fara a afecta tonul. Are o autonomie de aproximativ 7 ore, ecran LCD, difuzor propriu, iesire pentru casti si se alimenteaza cu baterii AA (2 la numar). Ca dezavantaj, nu este livrat cu un card de memorie micro SD.

 

Avantaje:

Permite setarea de moduri de inregistrare in conditii foarte silentioase, ori galagioase.

Inregistreaza la calitate ridicata, aproape de cea de CD: 24 de biti si 96 kiloHertzi,

Include cele doua baterii AA necesare punerii in functiune.

Se potriveste si nevoilor muzicienilor, prin redarea fidela a muzicii inregistrare, la viteze variabile, fara a afecta tonul melodiei.


Dezavantaje:

Nu este livrat impreuna cu cardul micro SD necesare ca memorie, acesta trebuind cumparat separat.

 

 

 

Olympus WS-852

 

Un mic reportofon digital, Olympus WS-852 se adreseaza celor fara multe pretentii, insa care doresc un display cu cristale lichide, luminat, pe care sa vada diversele date despre inregistrare, precum lungimea, data si intensitatea sunetului pe cele doua microfoane. E convenabil, mai ales la pretul sau super accesibil. Butoanele sunt usor de gasit, iar sub ele se afla si difuzorul, ce reda fisierele stocate.

Spre deosebire de mini-aparatele de inregistrat de tip stick, aparatul poseda, deci, destule avantaje. Partea mai putin atractiva este memoria limitata, de 4 Gigabiti, iar faptul ca necesita doua baterii de tip AAA inseamna ca va trebui sa investiti in asa ceva, constant (multe alte modele se pot incarca la USB). Acest reportofon Olympus masoara 111,5 x 39 x 18 milimetri, prin urmare este ultra-portabil.

Ofera si functie de anulare a zgomotelor de fond, punand vocile in fata. Inregistreaza in format MP3 si permite descarcarea fisierelor prin USB. Se ofera si jack casti de 3,5 milimetri. Recenziile i-au laudat calitatea constructiei, solida si usor de folosit, precum si prezenta ecranului, iar per total, ofera destul de mult, la pretul sau.

 

 

 

 

Reportofon profesional:

 

Tascam DR-100MKII

 

Lansat de Tascam, o companie sub renumitul nume audio TEAC, acest reportofon profesional se adreseaza celor mai exigenti clienti, in special muzicienii si inginerii de sunet fiind tinta sa. Inregistreaza pe doua canale, insa are patru microfoane, doua de tip cardioid si doua omnidirectionale.

Astfel, se va oferi nu doar o calitate ridicata in diverse medii de sunet, ci si multiple reglaje, selectabile din meniul generos al aparatului. In plus, volumul poate fi controlat individual, pe fiecare canal, pentru a se mula pretentiilor utilizatorului cat mai bine, iar iesirile gemene XLR/TRS permit conectarea la sisteme audio profesionale. In plus, are si sisteme de blocare, ce previn deconectarea accidentala. Ca functii, se ofera “phantom gain” si “low noise”, pentru a spori puterea live a microfoanelor, respectiv pentru a elimina zgomotele de fundal.

Este prezenta si o iesire digitala coaxiala, compatibila cu formatul IEC60958-3 (S/PDIF). Puteti sa conectati si microfoane externe, desigur, iar ca formate, poate inregistra in WAV si MP3 de pana la 320 de kilobiti pe secunda. In pachetul de livrare, este prezent si un card de memorie de 2 Gigabiti, iar daca vi se pare mic, puteti sa il inlocuiti cu unul mai generos. Ca dezavantaje concrete, este un produs destul de scump, destinat celor cu pretentii ridicate.

 

 

 

Hawkel SS-RF616

 

Cine cauta un reportofon, la un pret bun, care sa includa aproape toate functiile disponibile la modelele mai scumpe, va fi, probabil, incantat de acest produs. Are doua microfoane omnidirectionale, ce pot capta sunete chiar si de la 60 de metri distanta, in anumite conditii.

Functiile de reducere a zgomotelor de fundal ori a celor puternice sunt incluse, iar calitatea inregistrarii poate varia de la 32 pana la 1536 kilobiti pe secunda, in functie de setarile stabilite de utilizator. Reportofonul este inclus si cu un mod prin care se porneste automat atunci cand detecteaza voce umana, ceea permite o gestionare eficienta a bateriei. In plus, atunci cand bateria este aproape de descarcare, aparatul va salva automat fisierul in curs de inregistrare, pentru ca acesta sa nu se piarda.

Include si intrare de microfon, poate salva in formatele MP3 si PCM, se incarca prin USB, include afisaj si mufa jack pentru casti, iar memoria sa este de 6 Gigabiti. Masoara 100 x 34,5 x 12,5 milimetri si cantareste 96 de grame, iar meniul sau poate fi afisat in 28 de limbi.

 

Avantaje:

Include functii de anulare a zgomotelor de fond.

Poate inregistra in calitate de la 32 pana la 1536 kbps, dupa cum doreste utilizatorul.

Salveaza automat ultimul fisier atunci cand este aproape de descarcare.

Are meniu in 28 de limbi.

 

Dezavantaje:

Nu i se pot atasa carduri de memorie aditionale, pentru mai mult spatiu de stocare.

 

 

 

TSM AR-THQ-A81

 

Aparatul de aici este, la prima vedere, un reportofon de tip USB, cum sunt cele spion, insa in ciuda acestui aspect, se incadreaza in categoria echipamentelor profesioniste, fapt dezvaluit si de pretul sau, destul de ridicat. Ofera pana la 150 de ore de inregistrare si are o distanta de operare de pana la 12 metri, datorita sensibilitatii ridicate a microfonului, care elimina si zgomotele de fundal, ce pot compromite vocea.

Mai mult decat atat, puteti opta si pentru functia in care aparatul incepe inregistrarea doar cand percepe voci, ceea ce va elimina din grija pentru baterie. Se conecteaza prin USB, iar pentru securitate, se va debloca numai cu amprenta utilizatorului. Calitatea sunetului a fost adesea laudata prin recenzii, intrucat acest gadget nu foloseste sisteme de compresie digitala. Ca dezavantaj, ofera numai format mono de inregistrare, iar capacitatea sa de stocare este relativ scazuta (4 Gigabiti de memorie proprie).

Masoara 68 x 13 milimetri, iar bateria adiacenta de tip Li-pol ii asigura circa 500 de ore de autonomie, intre doua incarcari. Per total, este un aparat care pune accent pe un sunet de inalta fidelitate, insa lasa de dorit cand vine vorba de microfoane duble si moduri variate de operare.

 

 

 

 

Reportofon spion:

 

Spy Expert CAROSR16GB280

 

Daca ar fi sa alegem cateva aparate, pentru titlul de cel mai bun reportofon de tip spion, acest model cu siguranta s-ar afla in selectia noastra. Arata ca un stick normal, de circa 5 centimetri lungime, insa memoria sa este impresionanta, de 16 Gigabiti, care se traduce prin pana la 296 de ore de continut stocat, in functie de calitatea pentru care optati.

Ofera si functie de activare vocala, care porneste inregistrarea de indata ca percepe voci umane in jur, iar raza de la care detecteaza sunete este de maximum zece metri. Toate aceste specificatii si particularitati il fac indeosebi recomandabil studentilor ce cauta sa inregistreze un curs, astfel eliminand nevoia de a lua notite. Aparatul se incarca prin USB, iar autonomia sa este de circa 18 ore. Daca il tineti inserat in laptop, se va incarca constant, astfel putand functiona in mod continuu.

Atentie, insa! Chiar daca producatorul specifica o serie de situatii in care va putea fi folosit, nu toate acestea sunt legale (de exemplu, urmarirea unor angajati sau parteneri de afaceri). Aparatul, in sine, nu este ilegal, insa spionajul si incalcarea intimitatii sunt. Lasand deoparte aceste aspecte (de bun simt, la urma urmei), putem incheia spunand ca micul reportofon echilibreaza foarte eficient pretul cu calitatea!

 

 

 

Hawkel VR-08

 

Micul aparat pe care il includem in aceasta pozitie, pe lista noastra, se adreseaza unor sectiuni aparte de clienti potentiali: aceia care nu doresc sa fie descoperiti cand inregistreaza ceva.

Chiar daca vi se pare ca ar putea fi un produs gen James Bond, exista destule situatii de zi-cu-zi in care ar putea fi util: de exemplu, atunci cand doriti sa inregistrati un curs la facultate, fara a face profesorul sa se simta prost, punand un reportofon conventional pe birou! Produsul arata ca un stick de memorie normal, putand fi atasat si la breloc, iar capacitatea sa de stocare este de 4 Gigabiti, inregistrand in MP3 la 128 de kilobiti pe secunda, prin urmare o calitate decenta a sunetului. Intrucat este mic si fara multe butoane si functii, nu va anula zgomotele de fundal, iar microfonul sau incorporat este relativ modest, putand prinde sunet de la distante de maximum 8 metri.

Insa, ofera o autonomie de 15 ore, atunci cand este incarcat complet, putand inregistra circa 4 ore de continut. Daca vreunul dintre dumneavoastra se gandeste daca acest produs este legal, va putem spune ca legea nu interzice astfel de dispozitive, ci doar ce faceti cu inregistrarile conteaza.

 

Avantaje:

Este foarte mic, semanand cu un stick USB standard (6,5 x 2 x 1 centimetru).

Are o autonomie de 15 ore, putand inregistra 4 ore de continut.

Se comercializeaza la un pret foarte convenabil pentru cele mai multe buzunare.

Se insereaza direct intr-un PC pentru a descarca fisierele, ne-fiind nevoia vreunui cablu separat.

 

Dezavantaje:

Nu are functii de software pentru anularea zgomotelor de fundal.

 

 

 

SpyGadget 9126.24

 

Unul din punctele din prima remarcabile la acest reportofon spion este pretul, mai mult decat accesibil. Ca si alte aparate din categoria sa, are forma unui simplu stick de memorie, el putand fi utilizat atat conectat la un USB, cat si de sine statator, pe baza bateriei. Cei 8 Gigabiti ca spatiu de stocare permit inregistrarea de pana la 70 de ore de continut, in format WAV de 128 kilobiti pe secunda.

Poate functiona in temperaturi de la zero la 40 de grade Celsius, iar dimensiunile sale sunt de 70 x 21 x 9,4 milimetri. Suporta sisteme de operare Windows XP, Vista, 7 si 8, iar la formatare, va trebui sa selectati optiunea “FAT32). Ca dezavantaje, nu putem spune decat ca nu include prea multe posibilitati de reglare, precum selectarea formatelor sau sunet stereofonic, iar durata bateriei este slaba, de circa 1 ora.

Tinem sa va avertizam, si aici, ca produsul nu este ilegal, dar daca spionati pe cineva, s-ar putea sa incalcati legea. Per total, este un reportofon, la pret bun, util in special studentilor ce inregistreaza cursuri, mai ales daca acestia nu au pretentii mari din punct de vedere tehnic.

 

 

 

 

Reportofon Sony:

 

Sony ICDUX560B.CE7

 

Cand ne gandim la cele mai bune reportofoane si firmele care le produc, Sony s-ar putea sa nu fie primul nume care ne trece prin cap, el fiind mai degraba legat de tehnica TV si audio hi-fi. Insa acest model impacheteaza calitatea producatorului japonez intr-o carcasa mica, iar functiile sale numeroase ii justifica popularitatea.

Are ecran LCD luminat, doua microfoane discrete, insa performante, USB de tip tata incorporat (adica nu necesita conectarea la un astfel de slot utilizand un cablu separat), precum si o memorie interna de 4 Gigabiti, exensibila prin inserarea de carduri micro SD. Se incarca foarte repede, producatorul mentionand ca 3 minute conectat la un USB garanteaza circa o ora de inregistrare. Ca formate, poate inregistra in MP3, AAC, LPCM si WMA, iar designul subtire (101 x 37 milimetri, cu 10 milimetri grosime) il face usor de transportat in buzunar.

Puteti sa ascultati ce ati inregistrat fie prin difuzorul incorporat, fie prin casti. Butoanele cu comenzi sunt destul de mari si usor de nimerit, iar ecranul prezinta bateria, fisierul, intensitatea sunetului pe canale si modul de inregistrare. Pachetul de livrare al produsului include husa si adaptor de priza. Ca dezavantaje, nu este compatibil cu computerele de la Apple.

 

Avantaje:

Are USB tata incorporat, prin urmare se poate conecta la un computer fara a fi nevoie de un fir.

Memoria proprie este de 4 GB, extensibila prin carduri micro SD, la nevoie.

Cele doua microfoane sunt incorporate in carcasa, prin urmare nu se vor agata de nimic cand scoateti reportofonul din buzunar.

In pachetul de livrare, este inclusa si husa pentru transportul in siguranta.

 

Dezavantaje:

Multi utilizatori au spus ca nu este compatibil cu computerele Apple.

 

 

 

Sony ICD-PX240.CE7

 

Un reportofon Sony, ca acesta, imbina dimensiunile reduse (circa 115 x 28 x 12 milimetri)  cu un numar mare de functii, ce pot fi selectate si controlate prin intermediul display-ului cu cristale lichide si a butoanelor amplasate atat pe panoul frontal, cat si pe partile laterale. In partea de jos a sa se afla si un difuzor, insa cel mai bine veti evalua calitatea inregistrarii utilizand o pereche de casti, prin jack de 3,5 milimetri.

Pentru a descarca fisierele, conectati-l la un computer prin firul USB-miniUSB primit in pachet, insa nu tot prin aceasta modalitate se va incarca si bateria. De fapt, este alimentat de doua baterii AA, care asigura circa 32 de ore de folosire (depinde de marca bateriei). Memoria incorporata in acest aparat este de 4 Gigabiti, iar unii clienti s-ar putea sa fie nemultumiti de absenta posibilitatii de a o mari, prin carduri SD.

Teoretic, insa, aparatul poate stoca 65 de ore de fisiere, in format MP3 la 128 kilobiti pe secunda. Ofera si functie de Noise Cut (eliminarea zgomotului) si Speed Control (se modifica, cu aceasta, viteza derularii). Per total, este un aparat destul de usor de folosit, insa nu se adreseaza cumparatorilor mai pretentiosi.

 

 

 

 

Reportofon Olympus:

 

Olympus WS-853

 

Cu o memorie proprie de 8 GB, acest produs va atrage destul de repede atentia potentialilor cumparatori, intrucat multe modele au cel mult 4 GB, fara a insera vreun card separat de stocare a datelor. Reportofonul se insereaza simplu in computere, prin USB-ul incorporat si retractabil.

Pe partea laterala, are doua mufe de tip jack: una pentru casti, dupa cum este de asteptat la cele mai multe modele, dar si una pentru un microfon extern, daca decideti ca cele doua incorporate nu ofera calitatea dorita. In ceea ce priveste software-ul, acesta regleaza automat nivelul, atunci cand in fundal sunt zgomote prea puternice, astfel garantand inteligibilitatea inregistrarii. Daca sunt prezente in fundal zgomote constante, dar nu puternice, functia low-cut filter le va elimina automat.

Puteti, de asemenea, opta in patru moduri, in functie de marimea salii si numarul de persoane care vorbesc: grupuri mari, grupuri mici, doua persoane si, eventual, una singura. In plus, daca nu aveti un simt al vederii bun, veti putea opta pentru afisarea datelor pe ecran in litere mari, modul standard fiind cu caractere mici.

 

Avantaje:

Are USB de tip tata incorporat, prin urmare se conecteaza la un computer fara a fi nevoie de cabluri separate.

Include mufa jack de 3,5 milimetri pentru atasarea unui microfon extern, la nevoie.

Permite eliminarea zgomotelor de fond, prin software, garantand o inregistrare inteligibila si clara.

Se poate opta si pentru un mod de afisarea a informatiilor pe ecran in litere mari, daca cele standard sunt prea mici pentru dumneavoastra.

 

Dezavantaje:

Inregistreaza doar in format MP3, in timp ce alte modele permit selectarea din formate multiple pentru fisierele stocate.

 

 

 

Olympus LS-12

 

Acest aparat nu este chiar un reportofon ieftin, insa nu se afla nici printre cele mai scumpe, mai ales daca luati in calcul faptul ca este din categoria de echipamente profesionale. Are doua microfoane, functie de autoreglare a regimului de inregistrare (pe baza intensitatii fonice), metronom inclus (special pentru muzicieni, dar si pentru cei ce efectueaza inregistrari pentru a fi procesate intr-un studiou, ulterior), iar toate acestea sunt usor de gasit prin intermediul ecranului cu cristale lichide.

Functia de Low-Cut este selectabila la anumite frecvente. Astfel, se poate elimina din inregistrare, de exemplu, zgomotul traficului, ori zbarnaitul unui aparat de aer conditionat (in functie de treapta pentru care optati). Are o memorie proprie de 2 Gigabiti, insa ii puteti atasa si carduri SD / SDHC de pana la 32 Gigabiti, iar inregistrarea se face in formatele MP3 si PCM. Aparatul masoara 52,5 x 138,7 x 23,5 milimetri si cantareste 170 de grame.

Per total, este performant, calibrat in special pentru muzicieni si sunetisti, in calitate audio ridicata, fara compresie, pretul sau fiind in deplin justificat. Ba chiar unele recenzii au spus ca se compara cu aparate de doua ori mai scumpe, ceea ce este un avantaj nu chiar de neglijat, in ochii potentialilor cumparatori de tipul exigent si pretentios.

 

 

 

 

Reportofon digital:

 

Acvil SS-RF05

 

Daca cautati reportofoane, la preturi bune, cu element Bluetooth incorporat, noi va recomandam acest mic gadget, care seamana, prin forma si dimensiuni, cu un MP3 player obisnuit. Are cateva butoane, usor de gasit prin pipait, slot pentru casca si un mic display, vizibil si la intuneric. Include si slot pentru carduri micro SD, daca memoria incorporata, de 8 Gigabiti, nu va este de ajuns.

Unii cititori s-ar putea sa se intrebe: la ce foloseste interfata wireless Bluetooth, la un astfel de aparat? Ca sa le raspundem, principiul este simplu: daca, de exemplu, doriti sa inregistrati o convorbire prin telefon Smart, veti putea sa o transmiteti catre aparatul acesta, pentru a fi stocata, prin urmare fiind eliminata nevoia de a instala aplicatii. In pachetul de livrare, este inclus si un microfon mono, foarte util pentru interviuri, conectabil prin jack de 3,5 milimetri.

Distanta de captare a sunetelor poate fi chiar si de 10 metri, daca nu este zgomot mult in jur, iar autonomia bateriei este de pana la 16 ore (se incarca prin USB sau de la priza, cu adaptor). Aparatul masoara 93 x 30 x 15 milimetri, prin urmare poate fi transportat in buzunar, cu usurinta.

 

 

 

 

 

Profesional ACC cu acumulator 

 

Iti prezentam un reportofon profesional cu acumulator, care are marele avantaj de a putea fi incarcat si la calculator, prin cablul USB, ceea ce te scuteste de a mai purta grija bateriilor si e mult mai simplu de a-l avea pregatit tot timpul. Se poate incarca si prin adaptor cu iesire DC 5V, iar autonomia acumulatorului e de 650 de ore.

Are memorie flash de 8 GB, pentru numeroase ore de inregistrari, suporta mai multe formate audio, poti sterge fisierele direct din dispozitiv, iar display-ul e mic, insa intuitiv de controlat.

Este un model de dimensiuni mici ( 8.3×3.4×1.3 cm), ceea ce iti permite sa inregistrezi chiar si atunci cand nu vrei sa fii observat facand asta. Atractiv e si continutul pachetulul care iti va fi livrat, iar pe langa reportofon, primesti si casti, microfon, adaptor pentru inregistrare de pe telefon fix (are functie de dictafon), cablul USB, cel de 3,5mm pentru portul jack, cablu RJ11, plus un manual de utilizare.

 

 

 

 

 

Sony ICD-PX240 

 

Sony ICD-PX240 este un reportofon potrivit cel care cauta un dispozitiv ieftin si bun, care sa indeplineasca toate functiile de baza de care ai nevoie de la un astfel de gadget. Modelul de fata inregistreaza in format MP3, iar fisierele pot fi descarcate, pentru prelucrare ulterioara, prin intermediul cablului USB.

Are memorie interna da 4 GB, ceea ce inseamna ca poti inregistra pana la 1043 de ore, iar fisierele care raman in memorie pot fi organizate, pentru a le gasi rapid si a sti ce fel de inregistrari sunt. Dispozititvul functioneaza pe baterii, doua de tip AAA, care sunt incluse in pachet. Cu acestea, poti inregistra incontinuu timp de 32 de ore.

Are display si butoane intuitive de folosit, iar datorita boxelor incorporate, de 300mW, sunetul captat si redat va fi destul de dinamic si puternic. Mentionam ca modelul are port pentru casti, precum si functie de izolare a zgomotelor, care insa e cam slaba.

 

 

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Ca si in cazul multor altor aparate electronice, reportofoanele pot varia considerabil in functii si performante. De fapt, putem spune din prima ca elementele comune tuturor aparatelor sunt inregistrarea sunetului (evident!) si dimensiunile mici (nu veti gasi model mai mare decat un telefon sau o tableta). Iata cum sa alegeti aparatul optim:

 

Tip de reportofon (standard, spionaj, profesional): am ales sa categorisim aparatele pe care ne axam in acest articol, in trei grupe diferite, insa aceasta abordare este a noastra, alti utilizatori sau publicatii putand avea alte perspective.

Ca sa incepem, am intitulat categoria “reportofoane standard” cu gandul la gadget-urile care nu sunt nici profesionale, nici de tip spionaj. Ele au un numar rezonabil de functii, display, adesea microfoane stereo, si sunt gandite sa arate ca niste echipamente de inregistrare. Cateva exemple ar fi Sony ICD-PX240.CE7 si Acvil SS-RF05.

 

 

Cele de spionaj sunt proiectate pentru a fi usor confundate cu stick-urile de memorie USB, uitati-va numai la SpyGadget 9126.24 sau la Spy Expert CAROSR16GB280, incluse in lista noastra. Ele sunt mici si nu ofera foarte multe functii, butoane ori display-uri cu cristale lichide, iar performantele lor (calitatea audio) lasa de dorit. Tot aici, poate sa intre si produsul de tip pix reportofon.

In final, avem reportofoanele profesionale, cum sunt Tascam DR-100MKII sau Olympus LS-12 – acestea pot avea de la doua la patru microfoane, volum independent pentru fiecare canal, diverse functii de anulare a zgomotului iar, per total, ofera cea mai ridicata calitate audio, fiind si cele mai scumpe aparate dintre toate.

 

Microfoane: la diversele de modele de reportofoane, ieftine si bune, de tip stick, se ofera adesea sunet mono, printr-un singur microfon. Multe dintre cele de genul standard, pentru publicul larg, au cate doua elemente de captare a sunetului, unul pentru canalul stang stereo si celalalt pentru cel drept.

In anumite cazuri – si aici amintim Tascam DR-100MKII – sunt prezente patru microfoane. De ce? Asta pentru a se mula pe diverse preferinte – doua sunt omnidirectionale si doua sunt cardioide.

Sa explicam, putin, diferenta dintre cele doua: cele din prima categorie capteaza sunetul din toate directiile, insa nu pot izola o anumita sursa. La a doua, este invers, sursa dorita (de exemplu, vocea) fiind captata deosebit de clar, fara interferente de la zgomotele din fundal.

 

Memorie: capacitatea de stocare se refera la cate date pot fi pastrate in aparat. In functie de durata si de calitate, numarul fisierelor poate varia, iar din acest motiv, ne vom referi doar la Megabiti (ori Gigabiti, multiplul lor) ca element de masurare al acestui factor.

Pe piata, puteti gasi reportofoane cu memoria de la 2 GB pana la 16 GB, insa multe modele au si sloturi pentru carduri SD ori micro SD, care pot merge pana la 64 de GB aditionali, ori chiar mai mult.

 

Display: un mic ecran cu cristale lichide este o optiune foarte potrivita pentru aproape toate gadgeturile din ziua de azi, reportofoane, MP3 playere, si asa mai departe. Nu toate aparatele din aceasta lista dispun de asa ceva, prin urmare elementul respectiv poate descalifica un produs.

Daca ecranul este si luminat, cu atat mai bine, acest lucru garantand vizibilitatea noaptea, ori in conditii de iluminare slaba.

 

Conectori: o mufa jack de 3,5 milimetri, pentru casti, este iesirea standard pentru cam toate reportofoanele. O intrare de microfon extern, tot de acest tip, este adesea intalnita la modelele de pe piata.

 

 

Pe langa acestea, interfetele USB sau micro USB permit atat descarcarea fisierelor pe un computer, cat si reincarcarea bateriilor (la aparatele cu acumulator reincarcabil).

La anumite modele, cum este Tascam DR-100MKII, sunt prezente si mufele XLR, care sunt speciale pentru sistemele audio performante, cum sunt mixerele din studiourile de inregistrari.

 

Baterii: capacitatea de reincarcare, fie prin adaptor de la priza, fie prin USB, este optiunea cea mai dorita de catre public, pentru ca elimina banii cheltuiti pe baterii si totodata inseamna si mai putina poluare pentru mediu.

Insa, nu toate reportofoanele ofera asa ceva, unele functionand pe baterii AA, ori de alte tipuri. De fapt, putem spune ca cele de buget sunt reincarcabile prin USB, adesea, in timp ce modelele profesionale utilizeaza acumulatori separati, in multe cazuri.

 

Functii: tot felul de filtre, precum Low Cut, vor elimina zgomotele sub o anumita frecventa, care adesea provin de la trafic sau de la aparatura, precum aerul conditionat. Eliminandu-le, vocea umana (care adesea este tinta inregistrarii) va fi mult mai clara, fara interferente.

Exista si modele care permit alterarea vitezei inregistrarii, iar volumul diferentiat, pe canale, poate fi util cand sunteti inginer de sunet. Functiile variaza de la model la model, iar noi le vom mentiona in descrierile noastre de produse.

 

Dimensiuni: in introducere, am specificat ca aproape toate reportofoanele sunt mici, insa gadgeturile profesionale sunt cele mai voluminoase (in medie, au dimensiunile unui telefon mic, insa sunt mai groase). Modelele de spionaj, cum sunt cele care seamana cu un stick USB, au circa 5-7 centimetri lungime, prin urmare pot fi tinute in buzunar, fara sa atraga atentia.

Modelele comune (asa cum le-am categorisit noi) sunt la mijloc, la circa 10-15 centimetri lungime, insa cu un design slim. Vom mentiona marimea si, eventual, greutatea, la toate produsele incluse.

 

Elemente speciale: am mentionat mai sus, la criteriul conectori, ca Tascam DR-100MKII, dar si alte modele, pot avea conectori XLR pentru echipamente audio profesionale. Acest tip de mufe este destul de rar, prezent doar la modelele pretentioase.

Printre alte tipuri de elemente speciale putem aminti interfata Bluetooth, ce permite inregistrarea wireless, fara unde de sunet. Un exemplu de astfel de aparat este Acvil SS-RF05, care poate inregistra de pe telefoane, daca este conectat la acestea prin Bluetooth.

Pe de alta parte, exista gadgeturi profesionale axate pe calitatea sunetului, fara insa a oferi inregistrare stereo, iar aici amintim TSM AR-THQ-A81.

 

 

Pret: ca sa oferim si niste cifre estimative, reportofoanele de tip stick pot costa de la 50 pana la circa 200 de RON, cele standard, pentru uz fara pretentii, se invart la circa 200-300 de RON, insa pot depasi considerabil acest prag.

Dupa cum era de asteptat, modelele profesionale costa cele mai mult. Puteti da oricat, de la 1000 la peste 2000 de RON pe aceste aparate, in functie de specificatii si de tehnologiile utilizate.

In mare, am terminat elementele principale de selectie pentru un reportofon. Speram ca v-au ajutat, ori ca o sa va ajute, intr-o eventuala alegere a ofertei optime. Avem, desigur, si o sectiune de intrebari frecvente, care urmeaza mai jos:

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Exista reportofon audio video? – Cat costa?

Da. Cei mai multi oameni se vor gandi la o camera digitala, insa exista si reportofoane, asemanatoare cu cele standard, pentru sunet, ce includ si camera de filmat. PNI RedStone PNI-AV1080 este un exemplu de astfel de produs, el putand capta si stoca imagini in rezolutie Full HD de standard 1080P. Avantajul unui aparat de tipul acesta este dimensiunea redusa (107 x 30 x 11 milimetri, pentru exemplul oferit), insa pe ecranul mic al sau s-ar putea sa vedeti cam neclar imaginile captate.

 

 

Cum este util un stick reportofon?

Avantajele sale sunt dimensiunile (5-7 centimetri lungime, prin urmare usor de transportat), dar si discretia (puteti sa il mascati, conectat la laptop, pentru a inregistra o persoana fara ca aceasta sa se prinda).

 

Unde gasesc sa cumpar ceas reportofon?

Puteti gasi astfel de gadgeturi atat in unele magazine fizice, cat si pe site-urile de comert online. Ca sa va ajutam, iata cateva exemple, cu tot cu linkurile care va vor retrimite pe paginile unde puteti plasa o comanda: iUni 5012, iUni 1068, D&V DVS si un model de ceas pentru comoda, INew C278.

 

Cat costa, in functie de design, un reportofon de spionaj cu inregistrare audio secreta?

Daca optati pentru un reportofon de spionaj de tip stick, atunci pregatiti-va sa scoateti intre 60 si circa 300 de RON pentru un gadget, iar in cazul in care va orientati catre un model mascat intr-un ceas, de regula acestea nu coboara sub 100 de RON, putand ajunge si la peste 500 de RON, in anumite cazuri.

 

Din punct de vedere legal, este permisa inregistrarea secreta?

Abordand aceasta intrebare, trebuie sa incepem cu un sfat serios: noi ne-am documentat in privinta raspunsurile oferite, insa nu ar trebui sa le considerati pe acelasi nivel cu expertiza unui avocat. Aceasta fiind spusa, putem spune ca DA, este permisa inregistrarea, insa nu asta conteaza, ci conteaza CE faceti cu ea.

Daca aveti, de exemplu, un reportofon Sony si doriti sa inregistrati cursul unui profesor, cel mai bine ar fi sa ii cereti acordul. Insa, daca l-ati inregistrat si nu doriti sa faceti nimic cu fisierul (gen, sa il faceti public, sa il editati si sa il postati undeva), acest gest nu ar fi foarte diferit de fotografierea cuiva pe strada.

Pe de alta parte, daca ati surprins o fapta penala, inregistrand-o, atunci aceste inregistrari ar putea fi folosite ca probe legale intr-un proces, daca, de exemplu, ati surprins o talharie pe strada, la care ati fost martor pe nepregatite.

 

 

Se poate folosi inregistrarea cu un reportofon spion ca proba in instanta?

Da, dar depinde modul in care a fost obtinuta. In urmarirea penala a cuiva, in scopul adunarii de probe, va fi nevoie de mandat sau de incuviintarea anumitor autoritati. Daca este vorba de o inregistrare facuta fara planuire prealabila (de exemplu, ati surprins o amenintare sau un atac pe strada), atunci se poate folosi ca proba, in unele cazuri.

Daca inregistrarea a fost facuta ilicit (de exemplu, ati plantat un reportofon in casa cuiva, prin efractie), atunci veti avea probleme legale, iar inregistrarea s-ar putea sa fie declarata nula. Inca o data, raspunsul la aceste intrebari pot varia de la caz la caz – adresati-va unui avocat, pentru a afla detalii mai specifice!

 

 

 

Cele mai apreciate functii ale reportofonului digital si cum se folosesc acestea

 

Inainte sa adresam subiectul legat de avantajele functiilor unui reportofon digital, specificate chiar si in manualul de utilizare, trebuie sa amintim, mai intai de toate, definitia acestui aparat: in linii mari, el este un reportofon care inregistreaza pe medii precum memoria Flash, ori carduri SD, sub forma de semnal binar, tehnologia utilizata fiind asemanatoare cu cea a computerelor.

De cealalta parte, avem reportofoanele analogice, care inregistreaza pe banda magnetica (mici casete, asemanatoare cu cele audio). Aceasta tehnologie este acum depasita, intrucat, dupa cum veti vedea, mediul digital este superior, din mai multe puncte de vedere:

 

 

Capacitatea de stocare

Un prim avantaj pentru tehnologia utilizata in reportofoanele digitale este sporirea accelerata a capacitatii de stocare, adica cat timp de conversatie (ori muzica) poate fi inregistrat. Memoriile Flash au devenit, pe parcursul anilor, atat mai rapide, cat si mai mici.

Pentru anul curent, capacitati de 8 sau 16 Gigabiti sunt suficiente pentru a stoca sute de ore de continut, ba chiar si mii, daca optati pentru modificarea calitatii (compresiei) la care se inregistreaza.

Daca tot vorbim despre compresie, trebuie sa spunem ca, adesea, posesorii de reportofon profesional vor cauta o calitate ridicata a sunetului (mai ales la inregistrarile de muzica!), fara a-i interesa timpul (in orice caz, multe modele de aparate permit utilizarea cardurilor SD, pentru sporirea memoriei).

De cealalta parte, daca, de exemplu, aveti un stick reportofon spion cu activare vocala, 74 ore de stocare, pentru inregistrarea cursurilor, atunci va fi nevoie de atentie sporita in utilizarea orelor respective, ca sa nu ramaneti fara memorie in timpul vreunui curs.

 

Modificarea tonului, anularea zgomotelor

Inregistrarea unui fisier audio digital, prin mijloace electronice elaborate, permite selectia unor multiple optiuni care sa raspunda nevoilor mai exigente. De exemplu, un interviu poate fi compromis de prezenta unui zgomot de fond enervant (zbarnaitul unor masinarii, traficul din oras, si asa mai departe).

Optiunile de filtru Low Cut, prezente la diverse modele de reportofon, vor elimina sunetele sub anumite frecvente (de exemplu, 200 de Hertzi). Astfel, vocea celui intervievat va ramane clara, insa influenta din fundal va fi diminuata considerabil. La alte modele se poate opta pentru alterarea vitezei de redare a fisierului, ori modificarea tonului.

In orice caz, optiunile sunt multe, cand vorbim de formatele digitale. In cazul unui reportofon spion activare vocala, el va porni cum detecteaza frecventele vocii omenesti, ceea ce este util in economisirea bateriei.

 

Controlul prin display

Varietatea larga de optiuni, prezentata mai sus pe scurt, ar fi greu de gestionat fara prezenta unui ecran, ori display. Aparatele de inregistrare digitale profesionale dispun, de regula, de asa ceva, insa daca aveti un reportofon spion, de tipul celor care imita stick-urile USB, atunci ecranele vor fi absente (nu la toate modelele, insa la marea majoritate).

Pe display, puteti vedea durata inregistrarii, ora exacta, nivelul de zgomot pe fiecare canal, nivelul de incarcare a bateriei, folderele cu fisiere, ori alte informatii, in functie de model.

 

 

Miniaturizarea

Ca si componentele de calculator ori telefoanele personale, reportofoanele digitale au fost imbunatatite ca performante, insa si dimensiunile li s-au redus. Astazi, puteti intalni, de exemplu, un reportofon Sony de 10 centimetri lungime, cu functii profesionale si display, cum este ICD-TX650B. Exemplele pot continua si este destul de cert ca, pe viitor, aparatura va deveni mai performanta, mentinandu-si dimensiunile compacte.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu