n n
n
n
▷ Piane digitale - Ghid, Clasament si Recenzii

Cele mai bune piane digitale

Am modificat articolul ultima data pe: 16.12.19

 

Cel mai bun pian digital – Recomandarile noastre pentru 2019

 

Pianul digital este de multe ori preferat celui clasic datorita portabilitatii ridicate si unor caracteristici tehnice care permit interpretari mai complexe decat in cazul variantelor clasice. Daca parcurgerea in detaliu a unui ghid complex de achizitie necesita mai mult timp decat ai la dispozitie, te invitam sa iei in considerare varianta  Korg SP-280-BK, alegerea Clovis.ro pentru aceasta categorie de produse. Este o versiune profesionala cu 88 de clape cu ponderare graduala de tip hammer care asigura o reactie asemanatoare la lovire cu cele clasice, amplificator integrat de 44 wati si polifonie de 120 de note. Pentru cei care prefera o varianta pentru incepatori, pe care sa o amplaseze acasa, recomandam o privire asupra versiunii Korg B1SP-BK, cu stativ de tip consola, amplificator de 18wati pentru spatii mici si conectivitate MIDI, USB pentru MP3, CD-player si calculator, jack pentru casti si metronom pentru urmarirea ritmului.

 

 

Cum alegi un pian digital bun

 

Ghidul cumparatorului

Compact, usor de intretinut, transportat si depozitat, atingand un volum sonor mai ridicat decat un model acustic si oferind o varietate mai mare de sunete care pot fi redate, pianul digital a devenit in ultimii ani o varianta foarte atragatoare pentru pasionatii de muzica din intreaga lume. Diferite ca nivel de performanta, numar si tip de clape, polifonie, dimensiuni, design, functii si conectivitate, versiunile din oferta magazinelor online include solutii potrivite pentru cele mai pretentioase gusturi.

Acest ghid iti pune la dispozitie toate informatiile tehnice de care ai nevoie pentru a alege modelul potrivit stilului tau si cadrului in care il vei folosi cel mai des.

 

Experienta: Daca esti incepator in domeniul muzical, iti recomandam sa optezi pentru un pian digital, la un pret bun, accesibil, de calitate medie (polifonie 32-64 sunete, cu amplificator si difuzor integrat) si sa pui accent pe uneltele didactice pe care le include (lectii, metronom, scheme de lumina care iti indica clapele pe care trebuie sa le atingi etc.).

In cazul in care esti deja la un nivel superior de experienta, este indicat sa acorzi mai multa atentie caracteristicilor tehnice de finete, precum tipul de ponderare a clapelor si sensibilitatea acestora, sa optezi pentru un nivel de polifonie mai ridicat (128 de sunete) si posibilitatea de a reda mai multe tipuri de instrumente.

 

Contextul utilizarii: Pentru cei care doresc sa exerseze acasa, o varianta de tip consola (format asemanator cu al unui birou) poate fi o alegere potrivita, tinand cont de necesitatile reduse de mobilitate. Sunt de asemenea recomandate modelele cu amplificator si difuzor inclus si cu posibilitatea de conectare la casti, pentru a nu deranja vecinii.

Cei care utilizeaza dispozitivul in concerte si deplasari vor beneficia mai mult de pe urma achizitiei unei versiuni de tip tastatura, de dimensiuni reduse si cu greutate mai mica, la care se poate atasa un stativ in timpul interpretarii. Vor fi de asemenea utile si optiunile de conectare a unui amplificator si/sau difuzor extern pentru a imbunatati volumul sonor. Aceste modele ofera de obicei o gama mai variata de sunete si efecte sonore si o calitate mai buna a redarii.

 

Clapele: Pentru a reda cat mai bine senzatia de apasare a clapelor specifica unui model acustic, producatorii utilizeaza elemente tehnice care ofera variantelor digitale rezistenta la lovire, asemanatoare celei create in mod natural ciocanelelor si corzilor, efect care se numeste ponderare.

Optiuni neponderate vei gasi cel mai des in gama cu preturi reduse si pentru incepatori. Variantele semi-ponderate, ce reproduc doar partial senzatia de rezistenta se regasesc de obicei in segmentul economic-mediu si adesea la un pian digital portabil, pentru ca elementele tehnice care creeaza efectul adauga de asemenea si greutate.

Mai poti opta pentru optiuni cu ponderare graduala„hammer” care sunt de obicei mai scumpe. In acest caz tehnologia tine cont de faptul ca la un model clasic rezistenta la lovire este mai mare in cazul notelor joase si mai scazuta in cazul notelor inalte si redau intocmai aceste diferente.

In ceea ce priveste numarul de clape, numeroase pareri despre cele mai bune piane digitale recomanda alegerea de optiuni cu 76 pentru cei care doresc sa cante muzica clasica. Vei mai gasi in magazine optiuni cu 44, 61 si 88.

Primele, desi mai mici si usor de folosit de catre incepatori, nu permit abordarea de piese mai complexe. Pentru majoritatea celor care sunt la inceput in utilizarea unui pian digital, 88 clape se pot dovedi obositoare, iar instrumentul dificil de transportat si depozitat, aceasta varianta fiind recomandata profesionistilor care interpreteaza partituri destul de solicitante, incat sa beneficieze de avantajele unui astfel de model.

 

Sensibilitatea: Este caracteristica ce conditioneaza abilitatea de a interpreta compozitii complexe de muzica clasica si nu numai. Acest parametru face referire la capacitatea sistemului de a tine cont de forta cu care apesi clapele si imparte claviaturile in doua categorii: dinamice si non-dinamice.

In primul caz, diferenta dintre o lovitura ferma si o atingere blanda se transforma in diferenta de volum intre un sunet puternic si unul abia auzit, facand posibile interpretari de expresivitate ridicata.

Modelele din cea de-a doua categorie realizeaza redarea sunetului la acelasi volum indiferent de intensitatea lovirii, limitand libertatea de redare a pieselor.

 

Polifonia: Face referire la capacitatea instrumentului de a reda in acelasi timp mai multe note fara intrerupere. Ai nevoie de un nivel ridicat daca interpretezi piese complexe cu efecte sonore si instrumente suplimentare (toba, chitara, orga etc.).

Pentru nivel incepator sau intermediar, focusat pe lucrari orientate strict pe pian, un model cu polifonie de 64 este suficient.

In cazul in care se lucreaza la nivel profesionist, in sistem stereo si eventual cu inregistrari care includ mai multe tipuri de sunete, iti recomandam sa cauti in oferta de piane digitale la preturi bune, cu polifonie de 128 sau chiar 256.

 

Calitatea sunetului: Acest parametru depinde de biblioteca de sunete inregistrate pe care le poate reda dispozitivul. In afara celor specifice pianului, mai poti accesa si utiliza elemente sonore de chitara, toba, voce solo, cor etc. si efecte speciale, cum pune de exemplu la dispozitie RD-2000, un model avansat de pian digital Roland, cu peste 1000 de elemente audio suplimentare.

 

 

Conectivitate: Cele mai bune piane digitale includ optiune de conectare MIDI si/sau USB pentru comunicare cu calculatorul, in scopul inregistrarii, redarii sau editarii pieselor interpretate. Le poti utiliza de asemenea pentru a conecta instrumentul la iPhone, iPad, MP3 sau microfon.

Oferta disponibila in magazinele online in prezent este foarte variata atat din punctul de vedere al calitatii, cat si al marcilor existente. Pentru a te ajuta sa identifici mai usor criteriile de mai sus in exemple concrete, specialistii nostri au selectat cateva modele pe care le poti evalua rapid in descrierile de mai jos.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Korg SP-280-BK

 

Cu design placut si format de tastatura, care ofera mobilitate ridicata si ocupa putin spatiu, modelul Korg SP-280-BK este un pian digital portabil, recomandat pentru persoanele cu nivel intermediar de experienta in utilizarea acestor instrumente.

Include 88 de clape cu ponderare de tip Hammer si sensibilitate dinamica, potrivite pentru cei care doresc sa poata interpreta piese clasice de complexitate ridicata ce necesita o claviatura extinsa. La aceste calitati tehnice se adauga si polifonia de 120 de note, nivel specific versiunilor pentru intermediari si avansati. Amplificatorul integrat asigura volumul necesar interpretarii, puterea de 2 x 22Wati oferind un nivel suficient pentru o mica petrecere, fara a necesita conectarea de difuzoare externe.

Ai la dispozitie conectivitate MIDI si intrare stereo care permite cuplarea unei surse externe de sunet necesara ca acompaniament. Poti lucra cu oricare dintre cele 30 de sunete din memoria dispozitivului printre care se numara orga, clavecinul, harpa si alte instrumente cu corzi si ai de asemenea la dispozitie metronom pentru urmarirea ritmului. Daca doresti sa canti in duet, poti folosi optiunea de impartire a claviaturii in doua zone distincte, cu aceleasi tonalitati. Este livrat impreuna cu adaptor AC, suport pentru partitura si pedala.

 

Avantaje:

Compact, cu forma de tastatura, usor de transportat si instalat acasa sau pe scena, cu ajutorul unui stativ.

Claviatura profesionala cu 88 clape ponderate Hammer si sensibilitate dinamica pentru piesele complexe de muzica clasica si nu numai.

Amplificator integrat de putere inalta.

Polifonie 120 de note pentru piese de nivel intermediar si avansat.

 

Dezavantaje:

Nu include stativ care trebuie achizitionat separat.

 

 

 

Korg B1SP-BK

 

Pentru cei care doresc un pian digital Korg si sunt la inceput de drum in cariera muzicala recomandam modelul B1SP-BK, cu consola si unitate cu trei pedale. Constructia robusta a sistemului de sustinere il face potrivit pentru repetitiile in sala de clasa sau acasa, fiind mai greu de mobilizat. Iti atragem atentia ca stativul se achizitioneaza separat si este disponibil in doua variante de culori: alb si negru.

Claviatura include 88 de clape cu ponderare gradata de tip Hammer care imita foarte bine reactiile la lovire specifice pianelor acustice. Polifonia este de 120 sunete simultane, suficiente pentru interpretarea de partituri dificile, cu mai multe instrumente. Include pedala pentru reglarea volumului, suport pentru partitura si poate fi utilizata pentru interpretari in duet.

Ai la dispozitie 8 variante de sunete (3 acustice, 2 de pian electric , 2 de orga si unul de harpa), 8 cantece demo si metronom care sa te ajute in dezvoltarea abilitatilor de interpretare. Acest model de pian digital pentru incepatori are de asemenea amplificator integrat de putere medie (2 x 9wati) potrivit pentru exercitiile din spatii mici, difuzoare si conexiune pentru casti, pentru orele tarzii sau zilele de weekend in care nu vrei sa deranjezi vecini

 

Avantaje:

Claviatura cu 88 de clape potrivita pentru piese complexe si interpretari in duet.

Pnderare gradata de tip hammer ce reda cu fidelitate ridicata reactiile clapelor de pian acustic.

Biblioteca digitala cu 8 tipuri de sunete si 8 cantece demo.

Amplificator si difuzoare integrate care iti ofera redare sonora de calitate fara a fi nevoie de dispozitive externe.

 

Dezavantaj:

Stativul nu este inclus in pachet si trebuie achizitionat separat.

 

 

 

Casio CDP-130

 

Printre cele mai bune piane digitale cu integrare in stativ de tip consola se numara si modelul Casio CDP-130. Include 88 de clape cu ponderare graduala de tip Hammer, specific versiunilor pentru concerte. Polifonia este de 48 de sunete, care limiteaza combinatiile de instrumente ce pot fi integrate simultan, dar este suficient pentru cei care prefera sa exerseze in principal partiturile dedicate pentru pian.

Volumul sonor este asigurat prin intermediul amplificatorului integrat cu putere medie (2 x 8wati) si a difuzoarelor stereo. Include, de asemenea, 5 cantece demo, metronom pentru urmarirea ritmului, efecte digitale (sala de concerte, 10 variante de reverberatii, 5 optiuni cor) care te ajuta sa repeti in cele mai bune conditii partiturile, incluzand elemente sonore speciale dupa plac.

Optiunile de conectivitate ale acestui model de pian digital Casio includ MIDI si USB care permit utilizarea in combinatie cu ale dispozitive digitale de redare si inregistrare (MP3, iPhone, calculator) si jack pentru casti. Este livrat impreuna cu pedala pentru reglarea nivelului de sensibilitate, stativ pentru partituri si adaptor AC. Nu include consola pentru sustinerea pianului care trebuie achizitionata separat.

 

Avantaje:

Include amplificator si difuzoare pentru redare audio de calitate.

Claviatura cu 88 de taste cu ponderare gradata de tip Hammer si sensibilitate in trei trepte care imbunatateste semnificativ capacitatea de a interpreta piese clasice.

Posibilitate de conectare MIDI, USB si jack care asigura accesul la o varietate de sisteme de redare si inregistrare.

Pune la dispozitie 5 cantece demo si metronom, utile pentru lectii.

Pachetul de livrare include pedala, stativ pentru partituri si adaptor AC pentru alimentare la retea.

 

Dezavantaje:

Consola pentru pian nu este inclusa in pachet.

Nivelul redus al polifoniei limiteaza calitatea interpretarii pentru piese complexe cu mai mult instrumente.

 

 

 

Kurzweil M130 SR

 

Potrivit pentru pasionatii de muzica ce doresc sa-si perfectioneze abilitatile in spatiul privat al propriei case, aceasta versiune de pian digital cu stativ este dotata cu claviatura cu 88 de note si ponderare de tip hammer-action pentru o senzatie cat mai asemanatoare modelelor acustice.

Optiunile sonore includ o varietate de elemente specifice pentru pian electric sau acustic, orga, chitara si alte instrumente cu corzi. Poti imbogati piesa muzicala adaugand efect de reverberare sau de modulare pentru a obtine sunete mai bogate. Polifonia de nivel mediu (81) este suficienta pentru incepatori si cei cu experienta medie, oferindu-le posibilitatea de a aborda si partituri cu un grad mai ridicat de complexitate.

Include 50 de piese demo, unitate cu trei pedale care permite reglarea timpului de sustinere a notei pe trei niveluri si optiuni extinse de conectivitate: MIDI si USB pentru MP3, iPhone, calculator, sintetizator, un alt pian si jack pentru casti si microfon. Volumul sonor este asigurat prin intermediul amplificatorului integrat de putere ridicata (2 x 20W).

 

Avantaje:

Claviatura cu 88 de note pentru partituri complexe.

Ponderare de tip hammer si unitate cu trei pedale pentru rezistenta naturala la lovirea claviaturii si sensibilitate asemanatoare pianului clasic.

Conectivitate MIDI, USB si jack care permite utilizarea in asociere cu calculator, sintetizator si folosirea de casti.

Stativ inclus in pachetul de livrare.

Amplificator integrat cu putere mare (40W).

 

Dezavantaje:

Polifonie de nivel mediu (81) care limiteaza interpretarea pieselor cu instrumente numeroase.

 

 

 

Kurzweil KP110

 

Cu claviatura cu 61 de note, cu sensibilitate ajustabila de la pedala (pe trei niveluri), design tip tastatura si polifonie de 128 sunete modelul Kurzweil KP110 poate fi considerat un pian digital, ieftin si bun, cu functii de sintetizator, destinat profesionistilor aflati in cautarea unei versiuni performante si cu portabilitate ridicata.

Permite inregistrarea directa a interpretarilor in limita a 10 piese, precum si accesul la o varietate de efecte si 240 tipare sonore specifice celor mai populare stiluri muzicale si la o biblioteca bogata incluzand 653 sunete de pian, orga, chitara, instrumente de orchestra si populare,pe care le poti folosi pentru a crea si interpreta cele mai complexe cantece.

Ai posibilitatea de a conecta casti (daca nu doresti sa deranjezi cu un volum prea ridicat al muzici) si MP3, CD-player sau calculatorul pentru a rula alte melodii. Poti de asemenea inregistra vocea prin intermediul unui microfon legat la dispozitiv prin portul  de tip jack. Redarea audio este asigurata de amplificatorul si difuzoarele integrate cu o putere medie de 2 x10W, suficienta pentru spatiile mici in care nu este necesara conectarea de boxe externe.

 

Avantaje:

Polifonie ridicata (128 sunete), bilioteca extinsa cu 653 elemente sonore si 240 tipare muzicale.

Format tip tastatura, compact si cu portabilitate ridicata.

Optiune de inregistrare directa si o varietate de efecte sonore disponibile.

Poate fi conectat la sintetizator sau calculator prin poturile  MIDI si USB si la casti prin intermediul jackului.

 

Dezavantaje:

Unitatea cu pedale nu este inclusa in pachetul de livrare si necesita achizitie separata.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status