Cel mai bun microfon Shure

Am modificat articolul ultima data pe: 25.02.20

 

Cel mai bun microfon Shure – Recomandarile noastre pentru 2020

 

Un microfon este elementul cu care incepe amplificarea vocii sau a multor instrumente muzicale. Totodata, el poate dicta reusita unei sesiuni de inregistrare, daca este ales cum trebuie de catre inginerii de la studiourile caselor de discuri. Printre firmele renumite de microfoane, brandul american Shure si-a asigura un loc important, in cei peste 90 de ani de la fondare, iar produsele respective sunt subiectul sugestiilor din acest articol. Ca recomandari pentru anul curent, ne-am hotarat asupra modelului Shure GLXD24R/B58 ca prima sugestie, intrucat este un pachet wireless (microfon si receiver) cu o raza mare (pana la 60 de metri), iar calitatile dozei sale dinamice raspunde eficient cerintelor profesionistilor. Pe un loc doi, ca recomandare alternativa de fapt, ne-am hotarat asupra altui pachet de microfon si emitator, Shure BLX24/BETA58, cu doza de tip condensator, mai potrivit detaliilor si sunetelor inalte, ceea ce il face optim pentru solistii vocali.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Shure GLXD24R/B58
Click aici pentru pret!

Transmite foarte bine la distante pana la 30 de metri (la interior) si 60 de metri (la exterior), este super-cardioid, prin urmare minimizeaza influenta zgomotelor nedorite, iar sistemul cu receiver poate acomoda pana la 11 alte sisteme identice.

Pretul acestui set cu microfon este ridicat, intrucat este destinat profesionistilor cu un anumit nivel de exigente.

Indiferent daca vorbim despre solisti ori despre ingineri de sunet, produsul de aici este printre cele de top, de la producatorul acesta. Specificatiile (doza dinamica, constructia de tip supercardioid) asigura o amplificare reusita in toate situatiile.

A 2-A OPTIUNE!

Shure BLX24/BETA58
Click aici pentru pret!

Raza de transmisie a acestui set cu microfon fara fir este impresionanta, de pana la 100 de metri. Cu functia One Touch QuickScan, se detecteaza cea mai eficienta frecventa de transmisie automat.

Microfonul este pus in functiune cu ajutorul unor baterii. Asta inseamna ca va trebui sa cumparati constant cate doua, de tip AA (alte modele au acumulator incarcabil prin USB sau adaptor).

Acest set de amplificare este potrivit indeosebi pentru muzicienii de jazz sau muzica usoara, data fiind doza sa de tip condensator, detaliata si sensibila, mai ales cand vine vorba de frecvente inalte.

Shure Beta 58A
Click aici pentru pret!

Este un microfon potrivit pentru solisti, prin constructia sa, axata pe captarea fidela a frecventelor vocilor omenesti. Rezista destul de bine la socuri si cazaturi, iar sistemul de atenuare a vibratiilor reduce microfonia si alte efecte nedorite.

Foloseste fir cu conectori XLR pentru a se conecta la amplificare sau mixer, ceea ce inseamna ca libertatea de miscare pe care o ofera este limitata.

Pentru ca nu utilizeaza acumulatori, este mic (circa 15 centimetri lungime), iar in materie de calitate, este fidel si cautat. Fiind cu fir, cel mai bine este folosit in conferinte, ori in situatii in care va fi prins pe un brat.

 

 

Cum alegi un microfon Shure bun

 

Ghidul cumparatorului

Brandul american de echipament audio Shure are o istorie lunga, compania fiind fondata in 1925. Microfoanele reprezinta principala lor categorie de produse, alaturi de alte piese adiacente pentru amplificare si inregistrari. Daca sunteti artist, posesor de bar sau de sala de conferinte, ori inginer de sunet, iar aceste microfoane sunt subiectul ghidului pe care il cititi acum. Prezentam principalele criterii de diferentiere si alegere dintre diversele modele de pe piata, mai jos, explicand importanta fiecaruia in sunet, functionalitate si compatibilitatea cu diverse echipamente audio:Cu fir/fara fir: desi acest criteriu nu are o importanta ridicata in ceea ce priveste calitatea sunetului, multi cumparatori vor fi interesati in special de nivelul de mobilitate pe care il permite un microfon Shure, la un pret bun.

Solistii formatiilor si cei care tin conferinte (ori petreceri de karaoke) vor fi in special atrasi de microfoanele wireless, intrucat asa se pot plimba prin sala, ori dansa in voie, fara a fi incomodati de cabluri in exces. Insa avantajele variantelor cu fir tin de conectivitate: nu trebuie sa va ganditi la probleme cauzate de selectarea frecventelor de transmisie sau de durata de viata de baterie, doua probleme specifice microfoanelor wireless. Pe scurt, daca are loc o problema in timpul unui concert, trebuie doar sa verificati cablurile de conexiune.

 

Scop (voce, tobe, chitara, bas): exista o impartire a modelelor, pe care multe pareri despre cele mai bune microfoane Shure o pun in topul criteriilor de alegere: scopul. Produsul ales este pentru voce? Atunci va trebuie unul calibrat pentru zgomotele de frecventa medie, special pentru gama vocala a oamenilor.

Microfoanele pentru tobe sunt, adesea, de tip cardioid sau supercardioid. Cele pentru chitara ori alte instrumente cu corzi ar trebui sa fie eficiente in preluarea unei game de frecvente cat mai mare, in special la sunetele inalte.

Microfoanele bidirectionale sunt utile in timpul conferintelor si cursurilor, ele preluand sunet atat din fata, cat si din spate – dezavantajul acestora este ca nu izoleaza sunetele prea bine, prin urmare nu sunt folosite des in concerte si cu atat mai putin in studiourile de inregistrare audio. Aparatele pentru diverse destinatii variaza in design si in componente si performante, iar aceste elemente sunt explicate mai jos:

 

Tipar polar: microfoanele pot fi de tipul omnidirectional, cardioid, super-cardioid sau bi-directional, in ceea ce priveste acest aspect. Conceptul este simplu: totul tine de directia din care este captat sunetul.

Prima categoria, ce le include pe cele omnidirectionale, consta in microfoane ce preiau sunet din tot mediul inconjurator, insa nu sunt bune la izolat o sursa.

Cele cardioid si super-cardioid sunt puternic directionale, izoland sursa de sunet din directia indicata (din acest motiv, trebuie sa stiti cum sa tineti microfonul). Avantajul, in acest caz, este ca nu vor fi prinse zgomotele din fundal, ceea ce duce la o claritate si calitate deosebita a sunetului.

Microfoanele bidirectionale, asa cum am explicat mai sus, preiau sunete din fata si spate, dar nu din lateral, ceea ce le face indicate la conferinte si cursuri, unde si publicul trebuie sa intervina.

 

Raspuns in frecventa: acesta se masoara in Hertzi si are un prag minim (frecvente joase) si un prag maxim (frecvente inalte). Modelele de microfoane Shure, la preturi bune, pe care le-am ales, variaza in ceea ce priveste acest aspect. Ideea centrala este ca, pentru cantat la voce, accentul trebuie pus pe frecventele medii, asadar nu este atat de important ca basul si inaltele sa exceleze. La un microfon instrumental pentru vioara, de exemplu, va fi importanta gama inalta, dar la contrabas, captarea frecventelor joase este esentiala. Cele mai multe modele prind de la 50-60 de Hertzi pana la 15.000 – 16.000 Kilohertzi.

 

Tip de sunet: capsula incorporata in microfon dicteaza tipul de sunet care reiese din acesta. Desigur, si alte elemente ale echipamentului de amplificare conteaza, precum mixerul sau egalizatorul, insa un microfon ales gresit poate strica ideea unui artist fata de cum ar trebui sa sune muzica sa.

Asadar, avem trei tipuri de capsula: dinamica – pentru un sunet cald si plin, iar microfoanele cu acest tip de capsula sunt rezistente la sunete puternice, precum tobele, fiind recomandate pentru muzica rock sau alte stiluri energice.

Capsula de tip condensator pune accent pe detalii si pe sunetele inalte, ea avand o sensibilitate mare si o fidelitate ridicata. Este un model preferat de artistii de jazz si de inginerii de sunet.

Capsulele de tip panglica (ribbon) sunt excelente in captarea frecventelor inalte, indicate atat vocalistilor cat si atunci cand doriti sa prindeti detaliile cinelelor bateriei, la inregistrarile din studio. Acest tip sunt rareori folosite live, insa, din pricina faptului ca sunt foarte sensibile si delicate, prin urmare usor de stricat.Echipamente adiacente: in paleta de produse, puteti gasi un microfon Shure, la un pret bun, fara ca acesta sa aiba transmitatoare, dar si seturi care contin receiver-transmitator, acestea din urma fiind mai scumpe. Prin urmare, daca aveti deja receivere in echipamentul de amplificare ori inregistrare, decizia dumneavoastra s-ar putea indrepta doar catre microfoanele de sine statatoare. Am inclus mai multe produse de fiecare tip, in selectia noastra de recomandari.

Asadar, iata care sunt cateva din modelele bine-cotate si populare, ce pot fi cumparate de la brandul pe care ne-am axat. Speram sa gasiti repede cel mai bun microfon Shure pentru dumneavoastra, iar daca se intampla sa il intalniti, online il veti putea comanda foarte usor si rapid.

 

 

Modele recomandate 2020

 

 

Shure GLXD24R/B58 

 

Printre cele mai bune microfoane Shure de pe piata se afla acest sistem – chiar daca este destul de scump, nu putem spune ca atinge pragul descurajant, mai ales daca tineti la calitatea reprezentatiilor live pe care le veti avea.

Microfonul este fara fir, de tip super-cardioid, prin urmare extrem de directional, izoland sunetul sursa si ignorand zgomotele de fundal intr-un mod eficient. Ca domeniu de lucru, acesta este de pana la 30 de metri la interior si 60 de metri in aer liber, in timp ce bateria reincarcabila asigura pana la 16 ore de functionare.

Ca raspuns de frecventa, preia orice sunet de la 50 pana la 16.000 de Hertzi, iar sistemul digital al transmitatorului ofera posibilitati de control digital automat al frecventelor, acomodand pana la 11 sisteme asemanatoare intr-un sistem de sunet. Microfonul rareori ramane fara semnal, multumita reglajelor digitale automate, iar functia de comunicare bidirectionala asigura potrivirea automata cu aproape orice tip de receiver.

Avantaje

Are o raza de pana la 60 de metri (exterior) si 30 de metri (la interior).

Scaneaza digital receiverele, pentru a se conecta fara batai de cap.

Poate suporta pana la 9 - 11 astfel de seturi, intr-o instalatie de sunet.

Bateria sa tine pana la 16 ore, incarcata complet.

Dezavantaje

Sistemul este destul de scump, fiind adresat profesionistilor.

button 1

 

 

 

 

Shure BLX24/BETA58 

 

Setul acesta contine un emitator wireless, cu o baterie de pana la 14 ore de autonomie si la distante de pana la 100 de metri – astfel situandu-se printre cele mai puternice microfoane fara fir. Functia One Touch QuickScan va detecta automat cea mai eficienta frecventa, prin intermediul unui microprocesor special calibrat pentru acest scop.

Ca design, este de tip super-cardioid, eficient in captarea directionala a sunetului, fara interferente de la zgomotele de fundal. Se potriveste in special pentru voce, dar si pentru instrumente muzicale (indeosebi cele cu corzi). Are o constructie de inalta calitate, cu transmitator echipat cu display cu LED.

Necesita baterii de tip AA (doua la numar, incluse in pachetul de livrare), iar acest lucru s-ar putea sa fie o sursa de obiectii, intrucat exista si modele Shure care se pot incarca prin USB. Per total, raspunde foarte bine nevoilor profesionistilor, indiferent daca vorbim despre muzicieni sau despre ingineri sunetisti de la studiourile de inregistrare.

Avantaje

Acest set are distanta de transmisie este de pana la 100 de metri.

Functia One Touch QuickScan detecteaza cea mai eficienta frecventa de transmisie, in mod automat.

Ca ton, este de tip condensator, mai sensibil si mai detaliat in captarea sunetelor inalte.

Display-ul cu LED este usor de citit, chiar si pe intuneric.

Dezavantaje

Utilizeaza baterii, ceea ce poate fi o bataie de cap (acestea sunt incluse in pachetul de livrare).

button 1

 

 

 

 

Shure Beta 58A

 

Aici nu prezentam un set, ci doar microfonul, fara sistemul de transmitator inclus in alte oferte de la Shure. Beta 58A este, pentru multi, un produs de top, care merita investitia. Nivelul puterii de iesire este ridicat (-51 decibeli), ceea ce il face indicat in special pentru solisti. Ca design directional, este super-cardioid, prin urmare extrem de eficient in captarea sunetului dorit si evitarea zgomotelor de fundal.

Ca paleta de frecvente, capteaza sunete de la 50 de Hertzi la 16 Kilohertzi. Este si relativ mic, la doar 15 centimetri lungime, ceea ce il face usor de manevrat si de catre copii. Ca bonus, recenziile i-au laudat si constructia solida, unii utilizatori mentionand ca aparatul rezista destul de bine la scapari repetate.

In plus, este echipat si cu un sistem de minimizare a vibratiilor, atunci cand este montat pe un brat. Ca sa spunem cate ceva si despre dezavantaje, principalul sau minus este faptul ca foloseste fir.

Avantaje

Este special calibrat pentru solisti, captand eficient spectrul de frecvente al vocii.

La doar 15 centimetri, este usor de tinut in mana timp indelungat, chiar si de catre copii.

Rezista destul de bine la cazaturi si socuri.

Include un sistem de atenuare a vibratiilor ce pot afecta sunetul, atunci cand este fixat in brat.

Dezavantaje

Se conecteaza prin fir la sistemul de sunet, ceea ce limiteaza mobilitatea.

button 1

 

 

 

 

Shure SM58

 

Daca va aflati printre cititorii care cauta un microfon Shure, ieftin si bun, si nu sunteti deranjat de conectarea acestuia prin fir la sistemul de sunet, modelul de aici este recomandarea noastra. In prezentarea producatorului, vedem ca poate capta frecvente de la 50 la 18.000 de Hertzi, iar designul sau este de tip super-cardioid, prin urmare puternic directional.

Are o sensibilitate de -51 decibeli si cantareste 207 grame. Include si un filtru de compensare a efectului de proximitate, reducand microfonia si prevenind sunetul infundat, mai ales la frecventele joase, cum este basul. Punctul sau de nul este situat la aproximativ 125 de grade, asfel izoland sunetul-sursa (de exemplu, vocea solistului) de zgomote si ecouri din fundal.

Multi dintre cititorii nostri se vor intreba care este minusul, din moment ce diferenta de pret dintre acesta microfon si altele de la Shure este considerabila. Putem spune ca minusul (daca poate fi numit asa) este calitatea sunetului, care il face potrivit pentru karaoke cu prietenii, si nu pentru studiouri ori reprezentatiile unor artisti exigenti.

Avantaje

Are o plaja de frecvente ampla, intre 50 si 18.000 de Hertzi.

Izoleaza bine sunetele-sursa, prin designul super-cardioid.

Include buton de pornire si oprire, foarte practic in reprezentatiile de karaoke.

Filtrul de compensare a efectului de proximitate reduce microfonia.

Dezavantaje

Nu se afla printre produsele destinate artistilor exigenti sau inginerilor de sunet de la studiourile de inregistrari.

button 1

 

 

 

 

Shure SM57-LCE 

 

SM57-LCE este un microfon Shure, la un pret bun, calibrat pentru scopul de a capta cu eficienta ridicata sunetele instrumentelor muzicale, de la chitare si viori la seturi de tobe. Asadar, in special cei ce lucreaza in studiourile de inregistrari vor fi atrasi de un astfel de aparat, dar si persoanele implicate in concerte live cu orchestre.

Tipul de design este cardioid, ceva mai putin directional ca microfoanele super-cardioide, data fiind destinatia sa. Sunetul generat este de tip dinamic, cald si plin, dar si rezistent la sunete puternice, precum cele generate de un set de tobe rock. Ca set de frecvente, porneste de la 50 de Hertzi si merge pana la 15.000 de Hertzi, iar sensibilitatea sa este ridicata, de -54,5 decibeli.

Are o greutate de 298 de grame si utilizeaza conexiunea cu fir pentru a face legatura cu sistemul de sunet. Ca sa mentionam si dezavantaje, nu este la fel de eficient ca cele super-cardioid, pentru captarea vocii.

Avantaje

Este un model special calibrat pentru instrumente muzicale.

Are o sensibilitate ridicata, la -54,5 decibeli.

Sunetul de tip dinamic se preteaza la multe tipuri de muzica si instrumente.

Poate fi utilizat cu eficienta atat live, cat si in studiouri.

Dezavantaje

Solistii exigenti vor prefera microfoane de tip super-cardioid, speciale pentru voce.

button 1

 

 

 

 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status