n n
n
n
▷ Microfoane ieftine. Analiza comparativa

Cel mai bun microfon ieftin

Am modificat articolul ultima data pe: 15.12.19

 

Cum aleg cele mai bune microfoane ieftine

 

Ghidul cumparatorului

Pentru karaoke, podcasturi, tutoriale pe youtube si alte proiecte care necesita amplificarea sau inregistrarea vocii, ai nevoie de un microfon ieftin, la un pret bun. Vei gasi in magazinele online o varietate de modele, insotite de o lista intreaga de caracteristici cu denumiri mai mult sau mai putin familiare. Este un domeniu in care, daca stii la ce parametri sa te uiti, poti achizitiona un produs bun, la o valoarea accesibila. Verifica in ghidul de mai jos care sunt indicatorii cheie care dezvaluie utilitatea si calitatea unui astfel de dispozitiv.

In functie de tehnologia de captare si transmitere a sunetului, vei intalni de obicei patru mari categorii.

Modelele de tip ribbon sunt cele mai pretentioase si mai scumpe. Sunt potrivite pentru inregistrarile din studio, de tip stereo sau care vizeaza focusarea pe un singur instrument. Sunt delicate, fragile, orientate pe zona de frecvente joase si redau caracteristicile naturale ale sunetului. Fragilitatea si sensibilitatea lor provine din faptul ca vibratiile acustice sunt transmise printr-o banda metalica si nu printr-o diafragma, asa cum se intampla in cazul versiunilor de mai jos.

Optiunile cu condensator sunt recunoscute prin sensibilitatea si acuratetea cu care capteaza sunetele. Sunt recomandate pentru incaperi linistite, de tip studio, pentru ca prind foarte usor orice zgomot ambiental. Pentru că sunt sensibile la umiditate, se recomanda a fi folosite in combinatie cu pop-filtru care inlatura saliva si asigura o calitate mai buna a captarii prin inlaturarea zgomotelor secundare (respiratie, consoane suieratoare, etc.).

Cele mai populare sunt microfoanele de tip dinamic, care sunt mai ieftine, mai putin pretentioase si pot fi utilizate atat in studio, cat si in evenimente live. Sunt rezistente la umezeala si socuri, sunt compacte si nu necesita alimentare externa, spre deosebire de cele tip ribbon care au nevoie de alimentare continua la 9 – 48V Phantom Power.

Formatul USB este mai nou prezent pe piata si ofera cateva avantaje tehnice particulare. Optiunile de acest tip au preamplificator incorporat (nu mai e nevoie de mixer) si convertor analog-digital care face posibila transferarea sunetului direct catre calculator unde este citit si redat de programe specializate.

Caracteristica polara este un alt element de care trebuie sa tii cont si care defineste forma campului de sensibilitate al microfonului. Cele mai folosite si mai accesibile sunt modelele unidirectionale (cardioide), care capteaza sunetul din fata si le omit pe cele din laterale sau spate. Sunt recomandate pentru inregistrarile in studio si live si sunt ideale pentru solistii vocali. Variantele omnidirectionale capteaza undele sonore din toate directiile si sunt folosite frecvent in cazul spectacolelor simfonice si atunci cand se doreste inregistrarea mediului audio dintr-o incapere.

Modelele bidirectionale, care prind sunetele fata si spate, dar le ignora pe cele din laterale, sunt indicate pentru interviuri si emisiuni care presupun discutii fata in fata.

Din punct de vedere al dimensiunii diafragmei, poti alege intre modele mari (intre 3/4inch si 1inch in diametru) – potrivite pentru captarea si redarea sunetelor de frecventa joasa, versiuni mici (sub 1/2inch) – recomandate pentru inregistrarea undelor sonore de frecventa inalta, si medii, care prind unde inalte si le redau mai ample si mai calde.

Frecventa de raspuns este un parametru care indica gama de frecvente pe care o receptioneaza si o transmite mai departe un microfon. Se măsoară în hertz (Hz) si este cuprinsa in general intre 20 si 20.000 Hz. Microfoanele pentru voce vor avea de obicei o limita minima mai ridicata, eliminand segmentul sub 80-90Hz pentru a asigura un sunet mai clar.

O alta caracteristica tehnica relevanta este sensibilitatea, care masoara abilitatea dispozitivului de a transforma presiunea acustica in impedanta electrica si se incadreaza in intervalul 18 – 70dbV. Cele mai multe microfoane de tip analog au un nivel de sensibilitate cuprins intre 35 -45dbV, suficient pentru redarea sunetelor din imediata apropiere. Ca regula de baza, cu cat este mai aprope de zero, cu atat este mai sensibil microfonul.

Dupa forma fizica, modul de fixare si utilitate vei gasi in magazinele online variante wireless, cu clema, de tip spion, bullet (asemanatoare capului unei crose de golf), shotgun (subtiri si slungi pentru inregistrari de la distanta) si de suprafata (microfoanele obisnuite cu fixare pe sol, pereti sau tavan).

Despre achizitia unui astfel de dispozitiv, numeroase pareri despre cele mai bune microfoane ieftine spun ca magazinele online ofera cele mai bune si mai variate optiuni. Noi am selectat cateva dintre cele mai populare modele pe care ti le prezentam in randurile de mai jos.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Behringer C-1U

 

Este un model de microfon cu condensator, destinat inregistrarilor realizate in studio sau intr-o incapere in care este liniste. Gandit pentru a oferi oricarei persoane ce inregistreaza materiale pentru youtube sau realizeaza podcasturi, Behringer C1-U este o versiune tehnica calitativa si usor de folosit, cu interfata USB incorporata care face posibila conectarea direct la calculator.

Din punct de vedere al caracteristicii polare, este o versiune de tip unidirectional, potrivita pentru a capta undele sonore emise de o persoana care vorbeste direct catre dispozitiv. Nivelul de sensibilitate incadreaza frecventele cuprinse intre 40 si 20000Hz. Pentru rezultate optime, utilizatorii recomanda o distanta de inregistrare de 4 – 10cm de suprafata de captare.

Are dimensiunile de 169 x 54mm si o greutate de 0.88kg si este livrat fara stativ, pe care va trebui sa il achizitionezi separat pentru a asigura stabilitatea si precizia orientarii campului de sensibilitate in timpul inregistrarii audio.

 

 

 

WVNGR C05

 

Setul include 2 dispozitive de tip wireless, care transmit informatia catre receptor prin intermediul undelor radio FM, eliberandu-te astfel de grija cablurilor. Acest tip de microfon, ieftin si bun, este ideal pentru nunti, aniversari si orice gen de eveniment care implica prezenta unui solist vocal, indiferent ca vorbim despre profesionisti sau un karaoke amical.

Are o frecventa de raspuns cuprinsa intre 100 – 10000Hz si o sensibilitate de de receptie de 30dB, specifica pentru modelele conventionale, care asigura o calitate buna a redarii semnalului acustic. Distanta de operare fata de receptor este de 10m patrati, oferind o libertate destul de mare de miscare.

Alimentarea se face prin intermediul unei baterii de 9V cu spatiu alocat in dispozitivul cu dimensiuni de 420 x 180 x 50mm. Vei gasi in pachetul de livrare 2 microfoane, receptorul insotit de cablu audio cu lungimea de 1m si instructiunile de utilizare.

 

 

 

Akyta karaoke

 

Daca esti in cautarea unui microfon pentru karaoke, skype sau gaming, iti recomandam acest model de calitate buna, disponibil la un pret accesibil. Este un format ergonomic, livrat impreuna cu stand de fixare usor de folosit, care asigura stabilitatea in timpul utilizării.

Unghiul microfonului in suport poate fi ajustat ușor pentru adaptarea la situatia in care este utilizat si la inaltimea persoanei care il foloseste. Se conecteaza la calculator prin intermediul unei mufe de tip Jack de 3.5mm, avand la dispozitie un cablu cu lungimea de 2m care ofera lejeritate si libertate de miscare.

Are culoare neagra si include switch on/off. Persoanele care l-au achizitionat il recomanda pentru calitatea buna a redarii sunetului, cu mentiunea ca in situatiile in care nu este configurat corect este posibil sa se auda si unele zgomote adiacente (bazaituri), dar la un volum destul de redus pentru a nu reprezenta un inconvenient important.

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status