Cele mai bune receptoare AV (receptor audio video)

Am modificat articolul ultima data pe: 25.04.24

Cel mai bun receptor AV – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Avand in vedere numarul in crestere de dispozitive electronice cu care interactionam zi de zi, achizitionarea unui receptor AV care ne permite sa vizualizam continutul media pe un singur monitor, televizor, sau proiector, indiferent de sursa, este o alegere destul de populara. Mai mult, putem crea un efect cinematic atunci cand vedem filme sau ne jucam datorita numarului de canale audio suportate. Daca nu vrei sa petreci prea mult timp cautand informatii despre un astfel de dispozitiv, recomandarea noastra este Sony STRDH770: 7 canale audio, 2 iesiri pentru subwoofer, numeroase porturi de conectare, suport pentru standarde Dolby sau DTS, toate il fac capabil sa redea continut video de cea mai buna calitate, cu rezolutie HD sau 4K. O a doua alternativa este Onkyo TX-SR252, un receiver AV cu 5 canale audio si o iesire pentru subwoofer. De notat este numarul considerabil de porturi de conectare, decodoarele audio pentru standarde Dolby sau DTS si capacitatea de a lucra cu filme HD sau 4K, inclusiv daca este folosit ultimul standard de protectie a continutului (DHCP 2.2).

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Sony STRDH770

 

Fiind un receiver AV 7.2, acest model ofera suport pentru 7 canale de amplificare audio si doua subwoofere. Puterea de amplificare pentru fiecare boxa este intre 90 W si 145 W, iar frecventa audio, impedanta, si nivelul de distorsiune se afla in parametri normali. Prin urmare, modelul poate face fata unei incaperi de dimensiuni medii fara probleme.

Versiunea include un slot USB pentru a conecta diverse dispozitive ca surse media, cum ar fi un telefon, intrari audio atat in format analog cat si digital (un conector coaxial), necesare pentru dispozitivele mai vechi, care nu au suport pentru HDMI, o iesire pentru casti pentru momentele in care nu vrei sa deranjezi, patru porturi HDMI pentru diferite surse media (consola de jocuri, DVD sau Blu-ray player), si o iesire pentru monitor composite (semnal analog). Selectia este indeajuns de variata pentru un media center de dimensiuni medii, ceea ce face acest model unul dintre cele mai bune receptoare AV.

In plus, include un receiver Bluetooth care te lasa sa creezi conexiuni fara a trebui sa folosesti cabluri. Modelul include suport pentru diverse standarde de encodare a sunetului, ceea ce inseamna ca ar trebui sa mearga cu majoritatea surselor audio. In ceea ce priveste semnalul video, ofera suport pentru rezolutie si calitate foarte ridicata (HD, 4K, HDR), HDMI Pass Through (poate fi folosit cu un Blu-ray player), si include sistemul Bravia Sync (dispozitivele conectate printr-un port HDMI pot fi controlate prin telecomanda).

 

Avantaje:

Receptor AV Sony, care include 7 canale de amplificare audio si 2 output-uri pentru subwoofer, prin urmare ofera un sunet de calitate.

Puterea amplificatorului este potrivita pentru camere de dimensiuni medii.

Ofera un numar variat de conexiuni, inclusiv prin Bluetooth.

Ofera suport pentru rezolutie HD si 4K, permitand vizualizarea imaginilor la claritate mare si contrast foarte bun.

 

Dezavantaje:

Datorita brand-ului si complexitatii dispozitivului, pretul este destul de ridicat.

 

 

 

Onkyo TX-SR252

 

Cu 5 canale de amplificare audio si o iesire pentru subwoofer, acest receptor AV Onkyo reuseste sa creeze o experienta cinematica la tine acasa. Puterea de amplificare pentru fiecare canal este de 100 W, indeajuns de mare pentru o camera de dimensiuni medii, frecventa audio si impedanta sunt in parametri normali, in timp ce nivelul de distorsiune e sub 1% (nu este sesizabil).

Modelul vine cu 3 intrari audio analog si 2 digitale, 2 intrari video composite si 1 iesire (semnal analog): aceste porturi sunt necesare pentru dispozitivele mai vechi, care nu au suport pentru standardul HDMI. Mai mult, modelul include iesiri pentru subwoofer dar si pentru casti (optiunea optima pentru a asculta fara sa deranjezi), un port USB, 4 porturi de intrare HDMI si unul de iesire (poti conecta mai multe console de jocuri sau playere si sa trimiti semnalul la un singur monitor).

Pentru a putea decoda sunetul surround primit din diferite surse, modelul include suport pentru diferite standarde, atat Dolby cat si DTS. Receptorul AV e capabil sa lucreze atat cu filme de o calitate foarte ridicata, cu rezolutie 4K (4000 p), cat si cu DHCP 2.2, ultimul standard de protectie a continutului. Mai mult, integreaza functia HDMI PassThrough (accepta semnal de la un Blu-ray player), Tone Control (pentru bass), si poate fi controlat confortabil, prin telecomanda.

 

Avantaje:

Receptor AV pentru Home Cinema, reda sunetul la o calitate superioara datorita celor 5 canale de amplificare si iesirii pentru 1 subwoofer.

Putere de amplificare de 100 W pentru fiecare canal, deci poate produce zgomote foarte puternice.

Are numeroase tipuri de porturi pentru a-ti permite sa conectezi toate device-urile din centrul tau media.

Poate decoda sunet surround livrat in diferite standarde (Dolby sau DTS).

Ofera imagini de o calitate superioara pentru ca vine cu suport pentru rezolutie UltraHD (4K).

 

Dezavantaje:

Nu ofera optiunea de a te conecta wireless.

 

 

 

Pioneer VSX-831-K

 

Daca esti interesat de un receptor AV Pioneer, acest model cu 5 canale de amplificare si 2 linii de iesire pentru subwoofer iti va atrage atentia. Fiecare canal are o putere de amplificare de 140 W (ceva mai mare decat de obicei), iar impedendanta, frecventa audio si nivelul distorsiunii sunt in parametri normali, astfel incat aceasta versiune ar trebuie sa faca fata cu brio unui home cinema de dimensiuni medii.

Produsul are un numar destul de mare de porturi HDMI (6 de intrare si 1 de iesire), prin urmare poti sa conectezi cu usurinta toate consolele si playerele tale pentru a trimite semnalul video la un singur monitor. Pe langa restul de porturi mai mult sau mai putin standard (USB, audio analog si digital, casti, composite video), versiunea include si optiunea de a fi conectata la internet, are Wi-Fi si Bluetooth integrate, dar si porturi pentru adaptoare Bluetooh sau wireless, ceea ce ofera mai multa libertate de miscare.

Mai mult, acest receiver AV, include cateva functii speciale pentru a simplifica lucrurile si mai mult: Google Cast, Apple AirPlay Certified, Spotify Digital Music, si Deezer. Prin urmare, poti sa te conectezi la device-uri Google sau Apple, sau sa accesezi servicii de music streaming. Modelul poate decoda surse audio care folosesc standarde Dolby sau DTS, include functia HDMI Pass Through (poate lucra cu playere), si ofera suport pentru continut cu rezolutie 4K, deci de o calitate foarte ridicata.

 

Avantaje:

Receptor AV 4K 5.2 cu o putere de amplificare de 140 W pentru fiecare canal, adecvat pentru a reda sunete puternice.

6 porturi de intrare HDMI, Wi-Fi si Bluetooth integrat, pe langa slot-urile standard – ofera posibilitati extinse de conexiune la alte dispozitive.

Decodori audio pentru continut care foloseste standarde Dolby sau DTS – usor compatibil cu formate similar configurate.

Suport pentru filme Ultra HD (4K) – imagini de o calitate ridicata.

 

Dezavantaje:

Fiind produs de un brand specializat pe echipamente audio, modelul are un pret destul de ridicat.

 

 

 

Yamaha RX-V383

 

Pentru cei interesati de un receptor AV, la un pret bun, acest model 5.1 (5 canale audio si o iesire pentru subwoofer) cu o putere de amplificare de 100 W per canal, merita investigat. Valorile spectrului audio, impedantei, si nivelul de distorsiune sunt in parametri normali, iar pe baza puterii livrate, dispozitivul este potrivit pentru o camera de dimensiuni medii.

Acest receptor AV are 4 porturi HDMI de intrare, si unul de iesire, deci poti conecta mai multe dispozitive (console de jocuri, DVD player sau Blu-ray player) pentru a trimite imaginea la acelasi monitor. Datorita functiei HDMI CEC, ai sa ai posibilitatea de a controla continutul cu ajutorul unei telecomenzi, ceea ce este foarte confortabil. Versiunea include slot-urile de conexiune standard: USB, casti, audio analog si digital, dar si video composite pentru dispozitivele mai vechi, care nu vin cu suport pentru HDMI. In plus, are Bluetooth integrat, in caz ca doresti sa transmiti semnalul wireless.

Modelul include suport pentru sunet surround encodat folosind tehnologii Dolby sau DTS, pentru HDMI si 4K Ultra HD Pass Through (poate fi folosit cu DVD si Blu-ray playere), prin urmare e capabil sa lucreze cu un continut de cea mai buna calitate.

 

Avantaje:

Receptor AV Yamaha 5.1 potrivit pentru camere de dimensiuni medii, avand putere de amplificare de 100 W per canal audio.

Optiunile de conectare standard sunt incluse, printre care si 4 porturi HDMI, pentru a comunica usor cu multiple device-uri.

Bluetooth integrat pentru conexiuni wireless cu aparate compatibile.

Ofera decodoare Dolby si DTS, si suport pentru continut Ultra HD (4K), asigurand sunet si imagine de calitate.

 

Dezavantaje:

Nu se poate conecta la reteaua locala sau la internet.

 

 

 

PNI AV601

 

Pentru cei care vor un receptor AV, ieftin si bun, nu sunt dispusi sa isi bata capul cu un model clasic din cauza complexitatii, dar totusi vor sa redea continut pe un monitor mai mare sau cu ajutorul unui proiector, acest dispozitiv este mult mai simplu de utilizat si ocupa si un spatiu considerabil mai mic (poate fi tinut cu usurinta pe birou si nu are nevoie de o piesa de mobilier separata).

Modelul pastreaza functia de receptor AV, numai ca nu lucreaza cu mai multe canale audio, iar conexiunea este stabilita wireless. In plus, include un port USB (poate fi conectat cu usurinta un mediu de stocare extern), port de iesire HDMI pentru conectarea monitorului sau a proiectorului, si un port pentru conectare la internet (poate fi transformat si in Access Point daca e nevoie, pentru a extinde reteaua wireless locala).

In principiu, dispozitivul fie cloneaza ecranul telefonului, tabletei, sau calculatorului pe ecranul mai mare folosind functia Miracast, fie reda continut cu ajutorul modulului DLNA (functioneaza inclusiv cu imagini HD). Poate fi controlat de la distanta (poti folosi si telecomanda virtuala), dar trebuie avut in vedere ca trebuie instalata aplicatia MirrorOp pe dispozitivul sursa (compatibila doar cu sistemul de operare Windows) pentru a putea crea o conexiune. In plus, este nevoie sa instalezi aplicatia AirFun (suport pentru Windows si Android) daca vrei sa redai media direct de pe desktop sau gadget.

 

Avantaje:

Ofera suport pentru modulul DLNA (standard pentru partajare multimedia), deci poate reda continut media pe un ecran mai mare cu usurinta.

Conexiunea se stabileste wireles, fara sa te incurci in fire.

Functia Miracast cloneaza ecranul sursa, ceea ce il face bun pentru prezentari.

Modulul DLNA reda content media, inclusiv imagini cu rezolutie HD – calitative.

Include un port pentru conectare la internet si poate fi folosit pentru a extinde reteaua wireless.

 

Dezavantaje:

Dispozitivul sursa trebuie sa fie compatibil cu modulele Miracast si DLNA.

Functioneaza pe baza unor aplicatii care au suport numai pentru Windows si Android.

 

 

Cum alegi un receptor AV bun

 

Ghidul cumparatorului

Folosirea unui receptor AV (receptor audio video) are doua mari avantaje: ofera suport pentru un sistem audio care propaga sunetul intr-un mod realist(efect Surround), si simplifica modul in care semnalul video poate fi trimis intre doua dispozitive(poti vedea filme de pe telefon pe un ecran mai mare, sau sa conectezi consola de jocuri la televizor).

Este important de mentionat ca acest dispozitiv doar decodeaza, amplifica, si trimite mai departe semnalul: este pur si simplu centrul de comanda pentru boxele si dispozitivele video care formeaza centrul tau media. Desi poti gasi online diverse pareri despre cele mai bune receptoare AV, important este sa gasesti un model care se preteaza nevoilor tale si care se potriveste cu dispozitivele pe care le ai deja. In continuare, vom trece in revista lucrurile la care e bine sa fii atent cand faci o astfel de achizitie.Numarul de canale: Spre deosebire de un sistem stereo, unde sunetul este propagat numai pe doua canale, un receptor AV standard vine cu multiple canale, pentru a crea un efect cinematic.

O versiune 5.1 ofera posibilitatea de a conecta boxe plasate in partea din fata (dreapta, stanga, si centru), plus doua boxe aditionale, in stanga si in dreapta, pentru efectul surround. Mai mult, un receptor AV 5.1 include un canal LFE care poate trimite semnal unui subwoofer, pentru bass (in acest caz, fara a fi amplificat).

Versiunea 7.1 functioneaza in acelasi mod, numai ca ofera suport pentru doua boxe in plus care vor fi plasate in partea din spate a zonei in care este instalat centrul media (dreapta si stanga).

Un sistem 9.1 are toate elementele mentionate pana acum, si doua boxe aditionale plasate in partea din fata, in stanga si in dreapta, la inaltime.

Varianta 11.1 adauga inca doua boxe, tot in fata, dreapta si stanga, numai ca vor fi plasate la o distanta mai mare.

Fiecare dintre aceste standarde poate avea si un subwoofer in plus, iar acest lucru va fi semnalat de catre producator: tipul de receptor AV va fi numit 5.2, 7.2, 9.2, sau 11.2. Cu cat numarul de boxe creste, rezultatul final va fi mai realist, desi depinde si de calitatea lor si de puterea de amplificare a device-ului. In concluzie pentru acest parametru, e bine sa stii ca poti gasi receptoare AV, la preturi bune, indiferent de numarul de canale folosite.

 

Puterea: In manualul oferit de producator de obicei este specificata puterea de amplificare pentru fiecare canal exprimata in Wati (50 -100 W este suficient pentru o camera de dimensiuni medii), dar asta este un detaliu oarecum irelevant pentru ca performanta unui astfel de dispozitiv este influentata de frecventa audio suportata (20 Hz – 20 kHz sunt valorile standard), impedanta (masurata in Ohm, reprezinta puterea generata de amplificator), sau nivelul de distorsiune (notat TDH, daca ramane sub 1% nu este sesizabil).

Aceste elemente sunt foarte tehnice si nu sunt de obicei incluse in prezentarea generala a produsului pentru ca se refera la notiuni destul de complicate, care nu afecteaza prea mult consumatorul obisnuit, pentru care diferentele nu sunt neaparat sesizabile. Totusi e bine sa verifici ca aceste valori sunt in parametri normali pentru a te asigura ca receptorul este indeajuns de puternic pentru spatiul un care vrei sa instalezi home theater-ul.

Diferenta de putere se resimte in general cand este vorba de inregistrari audio care au un spectru foarte larg: un receptor AV cu mai multi Wati va reusi sa reproduca zgomotele puternice chiar daca boxele nu au o calitate extraordinara, dar daca acestea sunt performante, nu este nevoie de mai multa putere.

 

Conectori: Un alt detaliu important este numarul de sloturi disponibile: acest lucru determina cate dispozitive poti conecta, prin urmare dimensiunea centrului tau media. Daca receptorul AV nu are indeajuns de multe optiuni pentru un anumit tip de conexiune, fie va trebui sa renunti la respectivul element, fie sa pierzi timpul schimband cabluri de fiecare data cand vrei sa le folosesti.

Tipurile de sloturi incluse sunt destul de diverse, in functie de scopul lor: USB (pentru a conecta diferite dispozitive compatibile cu acest output), intrare audio (analog sau digital), iesire pentru subwoofer, iesire pentru casti sau boxe, sau intrari si iesiri video, cum ar fi porturi HDMI sau porturi composite (pentru semnal analog). Unele modele includ si conectori wireless, cum ar fi un dispozitiv Bluetooth, astfel incat sa poti transmite informatii prin receptorul AV fara a trebui sa tratezi cu diverse cabluri.

 

Decodoare audio: Pentru a putea decoda sunetul primit din diferite surse, un receptor AV trebuie sa fie compatibil cu diverse tehnologii care trateaza cu sunetul surround, cum ar fi Dolby Pro Logic sau Dolby Digital, DTS, Dolby Digital EX, DTS ES, Dolby TrueHD, sau DTS-HD Master Audio.

Acest lucru este important pentru ca, fara suportul pentru aceste standarde, receptorul nu poate lucra cu surse care au sunetul encodat pe mai multe canale, cum ar fi DVD-uri, filme HD sau disc-uri Blu-Ray. In functie de formatul de encodare, sunetul poare fi trimis la un anumit numar de canale (Dolby Pro Logic IIx este dezvoltat pentru sistemele care au mai mult de 5 canale).Functii video: Un receptor AV se ocupa si de partea video a sursei media si trimite semnalul la monitorul sau televizorul conectat la sistemul media. Pentru a putea face fata unui video de o calitate ridicata, un astfel de dispozitiv ar trebui sa includa suport pentru cateva standarde, cum ar fi HDMI (High-Definition Multimedia Interface) sau HDR (High Dynamic Range). Cele mai multe modele pot lucra cu filme HD (1080 p), dar sunt si modele pe piata care includ support pentru rezolutii 4K (4000 p).

Daca esti pentru prima oara in postura de a achizitiona un astfel de dispozitiv si cauti un receptor AV, la un pret bun, multitudinea de detalii tehnice cu care esti intampinat este cu siguranta o provocare. Atat timp cat te asiguri ca numarul de canale suportate de dispozitiv coincide cu numarul de boxe pe care vrei sa le folosesti, puterea per boxa este intre 50-100 W (pentru o camera de marimi medii), iar modelul are indeajuns de multi conectori de tipuri variate pentru a acomoda toate dispozitivele tale, nu ar trebui sa fie probleme.

In plus, e bine sa verifici daca modelul poate decoda formate audio cu efecte surround standard (Dolby sau DTS) si este capabil sa transmita semnal video cu rezolutie HD. In continuare vom prezenta cateva modele, astfel incat sa gasesti cel mai bun receptor AV pentru tine.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu