Cel mai bun soundbar

Am modificat articolul ultima data pe: 18.03.24

 

Soundbaruri – Opinii si Recenzii in 2024

 

Un sunet de calitate, puternic, fermecator in camera in care vizionati filme, nu necesita multe incinte acustice, fire nenumarate trase pe sub covor sau pe sub mobila, ori un amplificator complicat, cu multiple efecte, decodoare si moduri de conectare. Astfel, sistemele soundbar – cu o boxa orizontala, discreta si eleganta, acompaniata uneori de un subwoofer si rareori de incinte spate – au devenit din ce in ce mai preferate in anii recenti. Ca recomandari pentru anul curent, indreptam potentialii cumparatori catre Samsung HW-K335, care utilizeaza interfata Bluetooth, include un subwoofer, precum si decodor Dolby Digital si DTS 2.0 – si toate acestea, la un pret convenabil! Ca o a doua recomandare, pentru cei mai pretentiosi, sugeram sistemul LG SK10Y.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Samsung HW-K335
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un sistem soundbar compact, doar din doua piese, care se pot conecta si prin interfata Bluetooth, prin urmare nu veti avea fire inestetice peste tot. Poate rula si documente FLAC si ofera decodor Dolby Digital.

In pachetul de livrare nu este prezent si un cablu optic, in cazul in care doriti acest fel de conexiune cu televizorul. Va trebui, asadar, sa il cumparati separat.

Soundbar-ul acesta este pentru utilizatorii fara pretentii, care nu doresc sa incarce livingul cu foarte multe echipamente, insa sa aiba parte de un sunet clar, puternic si placut pentru filmele vizionate.

A 2-A OPTIUNE!

LG SK10Y
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un model foarte puternic (550 de Wati muzicali), ofera decodoare Dolby multiple (TrueHD, Digital Plus si Atmos) si suporta latime de banda 4K prin HDMI. Mai mult, suporta Chrome Cast si are si conectare ARC.

Se comercializeaza la un pret destul de ridicat, descurajant pentru o mare parte din potentialii cumparatori de sisteme soundbar.

Daca sunteti mai exigent/a in ceea ce priveste calitatea sunetului si doriti o experienta 5.1, fara multe boxe voluminoase, atunci investitia in acest produs merita. Tehnologia inclusa, extrem de avansata, o sa va transforme livingul in sala de cinema.

A 3-a Optiune!

Sony HT-SF150
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Include decodoare Dolby Digital si Dolby Dual Mono si poate fi utilizata si ca player media pentru stick-uri USB. Streaming-ul prin Bluetooth functioneaza eficient, daca doriti sa redati continut de pe telefon.

Daca planuiti sa utilizati in aceeasi incapere cu boxele Google Home, s-ar putea ca semnalul Bluetooth sa bruieze capacitatea soundbar-ului de a receptiona.

Exista multi cumparatori care doresc sa imbunatateasca sunetul televizoarelor, fara a cumpara sisteme mari. Acest produs este una din cele mai recomandabile solutii pentru o astfel de situatie.

 

 

Pareri despre cele mai bune soundbaruri

Am ales, pentru dumneavoastra, oferte cat mai variate, pentru prezentarea de produse din aceasta sectiune. Le-am descris cu plusuri si minusuri si speram ca veti gasi rapid sistemul cel mai potrivit, ca specificatii si pret:

 

 

Soundbar Samsung:

 

Samsung HW-K335

 

La 130 de Wati muzicali si doua incinte acustice (soundbar si subwoofer), acest kit audio va umple cu usurinta de sunet un living de pana in 30 de metri patrati. Se monteaza cu usurinta, fie prin cablu, fie prin Bluetooth, legatura cu televizorul stabilindu-se foarte repede.

Poate fi controlata si cu telecomanda unor sisteme TV, ofera reglaje pentru inalte si pentru bas, include conectori USB, sistem DSP de sunet, pe langa Surround, iar decodoarele Dolby Digital si DTS 2.0 fac parte din pachet.

Poate reda chiar si formatul audioful FLAC, insa acest soundbar Samsung nu include in pachet cablul optic, ce transmite un semnal fidel, insa acesta poate fi, bineinteles, cumparat separat. Per total, este unul din cele mai recomandabile sisteme de sunet de acest tip, pentru incepatori, nu numai din punctul de vedere al calitatii, dar si al pretului sau destul de avantajos.

 

 

 

Samsung HW-M4500

 

Cel mai bun soundbar este greu de ales, intrucat trebuie analizate atat specificatiile tehnice, cat si elementele subiective, precum forma si culoarea acestor aparate. Pentru fanii design-ului nonconformist, modelul HW-M4500 s-ar putea sa fie optiunea potrivita, data fiind curbura boxei principale, un element care il situeaza aparte fata de marea majoritate a produselor.

In pachet, pe langa boxa soundbar, este inclus si un subwoofer, puterea combinata a celor doua elemente fiind de 260 de Wati muzicali. Chiar daca modelul acesta a fost proiectat pentru televizoarele high-end cu ecran curbat, el poate fi utilizat cu orice TV. Transmisia semnalului se face prin conexiune fara fir, iar telecomanda speciala Samsung va permite controlarea atat a sistemului de sunet, cat si a plasmei si a DVD player-ului. Insa, pentru acest lucru va trebui sa aveti un televizor Samsung! Mai mult decat atat, prin descarcarea unei aplicatii gratuite, veti putea controla sunetul si cu telefonul propriu.

In materie de conectori, beneficiati de intrare auxiliara optica, HDMI si USB, iar software-ul inclus poate reda fisiere MP3, WAV, AAC, OGG si FLAC. Masoara 107 x 4,7 x 13 centimetri, iar subwoofer-ul masoara 17 x 35 x 30 centimetri. Singura obiectie pe care unii cumparatori ar putea sa o aiba este ca forma curbata necesita putin mai mult spatiu orizontal pentru amplasarea boxei.

 

Avantaje:

Include subwoofer in pachet, ceea ce atrage indeosebi cinefilii ce doresc un sistem puternic si zgomotos.

Nu utilizeaza cabluri intre boxe, transmisia semnalului fiind wireless.

Poate reda fisiere FLAC de inalta calitate audio, pe langa MP3, WAV, OGG si AAC.

Daca aveti un TV Samsung, il veti putea controla alaturi de Blu-Ray Player si soundbar cu o singura telecomanda.

 

Dezavantaje:

Forma curbata s-ar putea sa necesite mai mult spatiu orizontal pentru amplasarea boxei, ceea ce ar putea starni unele obiectii la cumparatorii cu etajere inguste.

 

 

 

 

Soundbar LG:

 

LG SK10Y

 

Un soundbar LG nu este ideea multora de produs de top in industria audio de home entertainment, firme precum JBL, Klipsch sau Bang&Olfusen fiind numele principale din domeniu. Insa, iata ca producatorul coreean indrazneste, cu acest model, sa se adreseze si paturii mai pretentioase de cumparatori.

Cele doua boxe, cea orizontala si subwooferul, reusesc sa simuleze un efect 5.1, prin tehnologia avansata inclusa, mai ales cand este prezent un semnal 4K audio. Se permite si conectarea ARC (canal de retur audio), ceea ce elimina din cablurile de conectare intre aparate. Include multiple decodoare Dolby, reda si fisiere FLAC si AAC, iar la 550 de Wati muzicali, poate asigura nevoile chiar si intr-un salon de 50 de metri patrati.

Ca dezavantaj, putem mentiona ca pretul s-ar putea sa descurajeze multi din cumparatori. Per total, insa, raspunde destul de bine exigentelor celor care doresc sa investeasca intr-o experienta multimedia de calitate.

 

 

 

LG SK8

 

La acest soundbar LG, pretul de comercializare este mediu, iar principalul punct de vanzare al sau este decodorul Dolby Atmos, pe care se pune mult accent, data fiind prezenta sa in filmele recente. Sistemul are 2.1 canale, acoperind eficient intreaga gama de frecvente audio, medii, joase si inalte.

Cipul de sunet de inalta rezolutie este un element central in redarea acestora, iar axarea pe aplicatia Chromecast permite o foarte usoara accesare a continutului de pe site-uri precum Spotify. Include si decodoare Dolby Digital, pe langa Atmos, are port optic, HDMI, intrare jack auxiliara, dar si USB, iar in ceea ce priveste reglajele de sunet, aveti atat reglaje pentru joase, medii si inalte, dar si presetari pentru muzica, filme sau sporturi.

In cazul in care aveti si un televizor de la LG, veti putea utiliza telecomanda Magic Remote pentru a controla toate instalatiile, inclusiv soundbar-ul. Ca sa discutam si despre dezavantajele oferite de acest model, in pachet nu este inclus cablul HDMI de conectare.

 

 

 

 

Soundbar Sony:

 

Sony HT-SF150

 

Pentru cei ce doresc un soundbar, la un pret bun, care sa nu includa subwoofer ori sateliti de spate, modelul acesta de la Sony ofera echilibrul pret-calitate care i-a atras atatea laude din partea celor care au scris recenzii. Boxa are doua canale, pe bass reflex, iar puterea generata este de 120 de Wati muzicali, in timp ce consumul de curent este de doar 30 de Wati.

Sistemul include decodor Dolby Digital si Dolby Dual Mono, iar ca porturi, este oferit un HDMI special, prin care puteti conecta toate sursele de la televizor cu un singur fir, alaturi de un slot USB. Daca decideti sa conectati un stick de memorie prin USB, puteti reda fisiere audio de tip MP3, WMA si WAV. Puteti, de asemenea sa transmiteti semnalul audio prin Bluetooth, direct de pe tableta ori telefon.

Ca dimensiuni, boxa masoara 90 x 6,4 x 8,8 centimetri si cantareste doar 2,4 kilograme. Recenziile i-au laudat redarea frecventelor joase, in pofida absentei vreunui subwoofer, precum si faptul ca se poate schimba sursa de semnal foarte repede, printr-o apasare de buton. In ceea ce priveste dezavantajele, este greu sa gasim vreunul serios. Cel mult, unii utilizatori au spus ca se aude intrerupt atunci cand este folosita cu boxele Google Home.

 

Avantaje:

Ofera un raport pret-calitate excelent.

Include decodoare Dolby Digital si Dolby Dual Mono.

Poate reda continut direct de pe stick-uri de memorie USB, in formatele MP3, WMA si WAV.

Include interfata Bluetooth, prin care puteti face streaming media de pe telefon, tableta sau laptop.

 

Dezavantaje:

Unii utilizatori au spus ca, atunci cand sunt prezente boxe inteligente Google Home in camera, semnalul poate fi bruiat, cand se face streaming prin Bluetooth.

 

 

 

Sony HTRT3

 

Ceea ce vedeti aici ar putea fi definit mai bine ca sistem home cinema, decat un simplu soundbar. In total, sunetul este transmis pe sase canale, prin patru boxe. Canalele frontale si cel central sunt incorporate in soundbar, canalele de spate au fiecare propriul satelit, iar frecventele joase sunt redate prin subwoofer.

Puterea muzicala combinata a sistemului este de 600 de Wati muzicali. Boxele isi transmit semnalul prin conexiune wireless, asa ca nu trebuie sa duceti grija cablurilor. Puteti sa faceti streaming de pe telefon, prin Bluetooth, iar posibilitatea de conectare NFC printr-o singura atingere cu subwooferul este convenabila si rapida. Pe spatele subwooferului se afla intrarile HDMI, cea analogica si cea optica, iar pe fata sa aveti slot-ul USB pentru stick-uri cu muzica.

Puteti, de asemenea, alege intre diverse presetari de sunet, precum cele pentru jocuri, film, muzica si sporturi. Ca obiectie, putem spune ca televizorul la care o sa il conectati ar trebui sa aiba HDMI cu canal de intoarcere audio (Audio Return Channel sau ARC), prin urmare modele mai vechi de televizoare s-ar putea sa nu fie compatibile cu sistemul acesta.

 

Avantaje:

Este un sistem 5.1 cu soundbar, incluzand si sateliti spate, pentru o experienta home cinema adevarata.

Include posibilitatea de conectare prin Bluetooth cu NFC, trebuind doar sa atingeti subwooferul cu telefonul pentru a se conecta.

Este echipat si cu decodor Dolby Surround.

Se poate regla volumul individual pentru fiecare boxa, din telecomanda.

 

Dezavantaje:

Daca sunteti in cautarea unui soundbar pentru camere mici, acest produs probabil ca ocupa cam mult loc, dat fiind faptul ca are patru boxe.

 

 

 

 

Soundbar Philips:

 

Philips HTL2183B/12

 

Cu un mic difuzor central, acest soundbar Philips este gandit pentru a pune accent pentru redarea vocilor, difuzorul in cauza luand rolul de canal central, in cazul sistemelor home cinema. Langa el se afla si un mic display, care arata sursa de semnal (TV, radio, auxiliar), iar subwooferul adiacent se ocupa de sunetele de sub 200 de Hertzi.

Redarea de continut de pe dispozitivele portabile, fie ele telefoane sau playere media, este un alt punct pe care s-a insistat, la acest sistem audio. Astfel, interfata Bluetooth functioneaza usor, iar optiunea de conectare prin intrare auxiliara ramane valabila pentru cei care o doresc. Desigur, ca si la multe alte produse asemanatoare ca pret, este prezenta si redarea de pe stick-uri USB.

Ca decodoare, include Dolby Digital si Pro Logic 2, imbunatatind astfel surround-ul, iar puterea muzicala totala generata este de 150 de Wati. Ca dezavantaje, multi utilizatori au spus ca functioneaza bine doar pana la nivelul 30 din 45, dupa aceea aparand vibratii neplacute.

 

 

 

Philips Fidelio B5/12

 

La prima vedere, acest soundbar Philips Fidelio B5/12 se diferentiaza clar, fata de majoritatea modelelor prezentate, prin faptul ca, in primul rand, are o forma aparte, cu forme usor rotunjite si plate, dar si prin faptul ca include, pe langa boxa principala si subwoofer, doi sateliti pentru spate.

Prin procesorul digital inclus, veti putea selecta intre moduri de sunet, in functie de tipul de continut consumat: “Voce”, “Film”, “Muzica” sau “Camp apropiat”, acesta din urma fiind destinat statului foarte aproape de televizor, pentru a-i nu deranja pe cei care dorm. Puteti si anula boxa centrala si subwooferul, ascultand doar la satelitii wireless (intregul sistem poate fi utilizat fara cabluri).

Are 210 Wati, ca putere muzicala, iar pe panoul de conectori, aveti interfata optica, cea coaxiala, trei de tip HDMI si iesirea jack de 3,5 milimetri. Ca minusuri, este un model destul de futurist ca design si s-ar putea sa nu fie pe placul tuturor.

 

 

 

 

Soundbar JBL:

 

JBL Bar 5.1

 

Ajungem si in domeniul companiilor dedicate exclusiv industriei audio, cu un soundbar JBL ce consta din patru incinte acustice diferite: boxa centrala, subwoofer-ul si doi sateliti, care, daca doriti, pot fi incorporati in cea centrala, ca prelungiri a acesteia. Designul incintelor este simplu, elegant, discret, fara forme rotunjite sau culori batatoare la ochi.

Raspunsul in frecventa porneste de la 35 de Hertzi, subwooferul fiind foarte eficient in aceasta privinta. Conexiunea prin Bluetooth este obligatoriu prezenta, iar decodoarele digitale sunt DTS, Dolby Digital si Dolby Pro Logic II. Producatorul promite o putere muzicala de 510 Wati, adecvata chiar si pentru camere mari, de 50, pana la chiar si 80 de metri patrati.

Include si sistem de calibrare cu microfon (inclus in pachet), pentru a obtine cel mai bun sunet, indiferent de amplasarea spatiala a boxelor. Puteti sa si “intarziati” digital sunetul intre centru si spate, pentru a calibra timpul in care sa ajunga la urechile dumneavoastra (functie utila in camerele mari). Per total, un sistem fara multa concurenta, la categoria sa de pret!

 

 

 

JBL Bar 2.1

 

Cu o putere de 300 de Wati si o calitate a sunetului vrednica de brandul JBL, sistemul soundbar pe care l-am ales si pe care il vedeti aici, va reda o experienta apropiata de o sala de cinema, avand in vedere ca este inclus in pachet si un subwoofer activ. Ceea ce va atrage foarte mult cumparatorii este absenta firelor, semnalul fiind transmis prin conexiune Bluetooth.

Pe langa interfata wireless, mai puteti utiliza, pentru conectare, un slot HDMI, o intrare auxiliara RCA si un USB. Atat soundbar-ul, cat si subwoofer-ul sunt discrete, reduse ca dimensiuni, masurand 97 x 6 x 8 centimetri, respectiv 21x 21 x 37 centimetri. Daca doriti cele mai bune soundbaruri atat pentru filme, cat si pentru muzica ori jocuri, cu siguranta ca veti fi destul de multumit de acest produs, in special pentru ca acopera tot spectrul de frecvente audibile, intr-un mod destul de eficient (40 pana la 20.000 de Hertzi).

Pentru camere de pana in 50 de metri patrati, se comporta excelent, iar ca sa ii gasim vreo sursa de obiectii, am putea sa spunem ca este putin mai scump decat alte soundbar-uri asemanatoare ca putere si specificatii, insa pretul sau nu este nici pe departe nejustificat.

 

Avantaje:

Include subwoofer de 16 centimetri in diametru, care acopera frecventele joase si sporeste experienta de auditie.

Absenta cablurilor este binevenita de cei care nu doresc fire incalcite in jurul televizorului, transmisia semnalului fiind prin Bluetooth.

Functia JBL Soundshift permite comutarea sunetului de la televizor la telefon, ca sursa, doar printr-o atingere de buton.

Poate fi controlat cu telecomanda televizorului la care este conectat.

 

Dezavantaje:

Fiind un produs de calitate, este ceva mai scump decat alte soundbar-uri asemanatoare ca putere si specificatii.

 

 

 

 

Soundbar Bose:

 

Bose SOLO 5 TV

 

O alta firma destul de solida, ca nume, este Bose, iar produsul prezentat aici include o singura boxa de tip soundbar, care se va conecta la televizorul dumneavoastra cu un singur cablu, fie el coaxial, optic sau analogic. Boxa va recunoaste imediat tipul de conexiune, iar din acest moment, este gata sa fie folosita.

Cu ajutorul telecomenzii, veti putea regla sunetul la bas si inalte, dar va sta la dispozitie si modul de dialog, in cazul in care doriti sa intelegeti foarte usor ce se vorbeste la o emisiune. Mai mult decat atat, telecomanda este prevazuta cu control universal, asadar veti putea lansa comenzi si la alte aparate, precum consolele DVD playerele sau sistemel de home cinema.

Per total, acest soundbar Bose surprinde utilizatorii prin tehnologia folosita. Ca dezavantaj, insa, putem spune ca absenta unui subwoofer se simte, redarea sunetelor joase fiind mai modesta, prin urmare.

 

 

 

 

Soundbar Panasonic:

 

Panasonic SC-HTB488EGK

 

Pentru cine doreste un soundbar Panasonic, includem si acest model simplu, relativ accesibil ca pret, constituit din boxa centrala si subwoofer. La o putere muzicala de circa 200 de Wati, este adecvat pentru camerele mici si medii, de pana in 40 de metri patrati.

Puteti fie sa instalati sistemul cu cabluri, fie sa utilizati interfata Bluetooth, pentru a elimina din fire. Ca porturi, include doar o iesire HDMI si un port optic audio, iar in ceea ce priveste decodoarele, beneficiati de Dolby Digital si DTS Digital Surround.

Prezenta unui singur port HDMI ar putea fi o sursa de obiectii din partea clientlor ce vor dori conectarea a mai multe perifierice la televizor, insa per total, este un sistem decent, la pretul sau. Usurinta cu care se poate conecta prin Bluetooth il face foarte potrivit si pentru cei ce doresc streaming de pe telefon.

 

 

 

 

Soundbar Blaupunkt:

 

Blaupunkt LS175

 

Acest soundbar, ieftin si bun, se adreseaza persoanelor care cauta sa imbunatateasca sunetul slab al televizoarelor plasma, fara sa cheltuie foarte mult si fara alte incinte acustice in afara de o singura boxa ce vine sub TV. Are doar 80 de centimetri latime, in timp ce multe alte plasme se apropie de 1 metru, iar inaltimea sa este de 6 centimetri.

Se poate conecta la telefoane, computere personale, ori tablete, utilizand o interfata Bluetooth, dar si prin intrare de tip auxiliara RCA, pe langa cea optica si HDMI. In plus, este inclus si un suport special pentru prinderea pe perete a boxei, in cazul in care nu o veti amplasa in fata televizorului. Are doua difuzoare de 40 de Wati fiecare, iar functia Auto Power Off va inchide soundbarul daca nu primeste semnal dupa circa 30 de minute de functionare.

Ca obiectii, produsul nu se poate compara cu un subwoofer cand vine vorba de redarea frecventelor joase, insa mediile si inaltele au fost laudate de catre cumparatori, mai ales daca va ganditi cat de putin costa acest produs. In pachetul produsului, sunt incluse telecomanda si conectorul pentru intrarea optica.

 

Avantaje:

Pretul acestui produs – foarte convenabil – este unul din punctele sale forte.

Include suport pentru prinderea in perete.

La 80 de centimetri, este mai compacta decat alte soundbaruri.

Include functie de autoinchidere, daca nu primeste semnal timp de cateva zeci de minute.

 

Dezavantaje:

Poate fi considerat slab ca putere, cand vine vorba de redarea frecventelor joase, insa oricum ofera un sunet superior multor difuzoare incorporate in televizoare.

 

 

 

 

Razer Leviathan 5.1

 

Razer Leviathan 5.1 este un dispozitiv audio ce combina tehnologiile de inalta calitate cu designul elegant, drept care se numara printre cele mai bune soundbar-uri pentru PC. In primul rand, acesta se potriveste cu usurinta sub orice monitor de calculator sau sub orice configurare a consolei din camera de zi, astfel ca montarea si pozitionarea sa nu vor ridica probleme.

In al doilea rand, aparatul acustic se bucura de o putere RMS de 60 W si reda sunete clare si bogate pe 5.1 canale, multumita tehnologiei Dolby si subwoofer-ului dedicat din dotare, astfel ca este boxa perfecta pentru urmarirea filmelor sau serialelor, ascultarea muzicii preferate sau recrearea scenelor epice de lupta din timpul jocului.

In al treilea rand, merita mentionat ca soundbar-ul de fata poate fi folosit si cu alte dispozitive mobile, precum telefonul sau tableta, intrucat se poate conecta la acestea prin Bluetooth v4.0, cu ajutorul tehnologiei aptX, raza de acoperire fiind de pana la 10 metri.

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Sisteme audio de tip soundbar sunt, din multe puncte de vedere, destul de asemanatoare unele cu celelalte: accentul este pus pe o boxa centrala, lunga, orizontala, acompaniata sau nu de alte incinte. Cu toate acestea, se pot observa variatii mari in ceea ce priveste pretul modelelor, prin urmare pot exista diferente notabile intre diversele produse. Iata cum sa diferentiati intre ele:

 

 

Numar de boxe: de la una la patru. Termenul de soundbar inseamna “bara-de-sunet”, referindu-se la boxa centrala, lunga si subtire ca forma. Echipata cu difuzoare, de regula in partile laterale, aceasta poate reda sunet stereo, fara a necesita doua incinte diferite. Pe langa aceasta, cel mai des este prezent un subwoofer, pentru accentuarea frecventelor joase, dar in unele cazuri puteti primi si sateliti spate (doua boxe mici). Astfel, se va realiza un efect surround de home cinema eficient.

Insa, cele mai multe pachete de soundbaruri au fost lansate exact pentru a raspunde nevoilor clientilor ce nu doresc multe echipamente in camera, asa ca doua incinte este, de regula, oferta standard. In unele cazuri (daca aveti un receiver home cinema), veti putea conecta astfel de sisteme impreuna cu alte boxe, separate, daca sunteti adeptul acestui tip de amenajari.

 

Numar de difuzoare: aici, ne vom referi la incinta centrala, orizontala, intrucat subwooferele au, de regula, doar un singur difuzor de bas, iar satelitii spate fie una, fie doua difuzoare.

Pe scurt, pe lungimea boxei centrale puteti avea doua difuzoare, trei (unul amplasat central), sau chiar mai multe, de la model la model. Fireste, cu cat numarul lor este mai mare, cu atat va treste si puterea.

La unele sisteme, vor exista si difuzoare pe partea superioara, ori laterala, pentru a imprastia cat mai bine sunetul in toate directiile. Daca tipul acestora difera (unele pentru bas si altele pentru inalte), atunci si calitatea sonora va fi mai ridicata.

 

Pret: atat numarul de boxe, cat si cel al difuzoarelor, vor influenta pretul, mai mult insemnand bani mai multi pentru a cumpara sistemul dorit. Bineinteles, mai sunt si multi alti factori ce influenteaza acest aspect.

Orientativ, sistemele cu o incinta pot costa de la sub 500 la peste 1500 de RON, cele care includ si subwoofer pot ajunge chiar si peste o mie de euro, iar cele mai scumpe boxe de tip soundbar se pot gasi la circa 1500 de euro, acestea de regula incluzand si sateliti pentru spate.

Putem spune ca exista cam orice pentru oricine, in categoria aceasta de produse, iar daca nu sunteti dispus/a sa platiti pretul intreg pentru o oferta, oricand veti avea posibilitatea si de a explora piata second hand, unde s-ar putea sa faceti economii considerabile la produse de calitate, sau gasi soundbaruri ieftine si bune, in stare aproape noua.

 

 

Conectori: aici, este obligatoriu sa fie prezent cel putin un slot HDMI si/sau unul auxiliar de intrare audio. Adesea, pentru redarea de pe stick-uri de memorie, vor fi incluse si interfetele de tip USB. Iesirile jack de 3,5 milimetri, pentru casti, pot fi si ele intalnite la foarte multe modele, iar intrarile optice sunt preferate de audiofili, pentru calitatea semnalului, destul de ridicata.

 

Display: pentru multi utilizatori, prezenta unui mic afisaj cu LED sau cu cristale lichide poate usura mult folosirea unui sistem de sunet – se poate vedea sursa pe el (TV/auxiliara/radio) sau reglajele de sunet (bas, inalte). Un astfel de model este Philips HTL2183B/12, care are in partea centrala LED-urile, ascunse discret in spatele grilei pentru difuzoare.

 

Putere: multe soundbaruri, la preturi bune, au specificata o putere muzicala si una reala. Aceasta din urma este mult mai mica decat prima, ambele fiind exprimate in Wati. Pe scurt, puterea muzicala reprezinta nivelul de galagie, iar celalalta, consumul de curent. Orientativ, insa, fara a intra in detalii tehnice, 200 de Wati sunt mai mult decat suficienti pentru camerele normale de apartament (circa 20-30 de metri patrati), iar ce depaseste aceasta valoare, este pentru saloane mari, 500 de Wati acoperind bine un living de 50 de metri patrati.

 

Calibrare digitala: daca aveti o camera mare si doriti cel mai bun soundbar cu putinta, cu boxe pentru spate, preferabil, atunci aveti de rezolvat o problema. Aceasta tine de intarzierea sunetului si de intensitatea perceputa de utilizator (daca sta mai aproape de o boxa, fata de alta). Aceste aspecte se rezolva cu calibrarea digitala, pe baza de microfon special, inclus in pachet, si astfel auditia va fi optima. JBL Bar 5.1 este un astfel de sistem audio, toate reglajele si calibrarile putand fi efectuate usor, chiar de catre posesor.

 

Interfata Bluetooth: lumea va aprecia mai mult chiar si un soundbar ieftin, daca acesta elimina din cablurile inestetice din camera. Din acest motiv, posibilitatea de a transmite semnalul audio prin Bluetooth a devenit aproape obligatorie la produsele din categoria aceasta. Din aceste motive, vom mentiona prezenta sa, la prezentarile de sisteme incluse, pentru a nu lasa dubii in privinta posibilitatii ascultarii prin acest mod, fie de pe gadgeturi precum telefoanele sau tabletele, fie de pe televizoare sau computere personale.

 

 

Brand: in domeniul electronicelor de entertainment, numele firmei poate asigura o baza de fani solida, mai ales daca discutam despre o companie a carei activitate s-a axat pe produse de nisa, cum este JBL, care se ocupa numai cu incinte acustice. Daca optati pentru un soundbar Samsung, pe de alta parte, firma coreeana fiind renumita pentru televizoare, atunci parerile fata de sistemele lor sunt impartite, unii cumparatori privindu-le cu mai putina incredere decat alte firme, precum Bose. In orice caz, cel mai bine este sa testati personal daca este cu putinta, soundbarul ales. Astfel, veti putea lasa la o parte ideea de brand si sa va concertati pe performanta concreta audio a sistemului.

Acum ca ati citit intregul nostru ghid de criterii de cumparare, sunteti mai bine pregatiti sa alegeti un soundbar, la pret bun. Mai aveti intrebari? Daca da, iata si o rubrica care, speram noi, le va adresa cu succes:

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Ce este un soundbar?

Definitia acestor aparate este un sistem de sunet care emite undele dintr-o incinta mai mult lunga decat inalta, adica cu o forma de baton, teoretic aceasta fiind amplasata fie sub, fie deasupra unui televizor sau monitor. Cu toate acestea, asa cum veti observa uitandu-va la ofertele din comert, sub termenul de “soundbar” intra pachete multimedia de boxe, pe langa cea orizontala, lunga, intrand si diverse alte incinte. Putem enumera subwoofer-ele si boxele de surround, pentru spate, la acest capitol.

 

 

Cat costa un soundbar Blaupunkt?

Marfurile fabricate sub sigla Blaupunkt si-au facut o reputatie in ultimii ani, mai ales pentru preturile lor accesibile. Puteti gasi soundbaruri de la brandul respective, pornind de la 300 si mergand pana la circa 800 – 1000 de RON.

 

Cat costa un soundbar fara subwoofer?

Daca doriti doar boxa lunga, orizontala, adica soundbar-ul insusi, fara niciun fel de alta incinta inclusa, atunci plaja de preturi variaza considerabil. Cele mai ieftine modele se invart in jurul sumei de 300 de RON (vezi exemplul Blaupunkt, mai sus), iar cele mai scumpe pot costa si 4000 de RON (sunt modele de la LG sau alte firme, precum Sonos sau Denon). Puteti sa gasiti si sume intermediare, desigur, pentru astfel de produse, existand optiuni de 2000, 2500, 1000 de RON, dupa cum explorati piata.

 

Cum instalez un suport de soundbar?

Folosind o bormasina (cel mai bine) sau cuie (daca nu aveti de ales), pentru a fixa structura in perete. Tineti minte sa utilizati dibluri lungi, mai ales daca materialul din perete este moale, altfel s-ar putea ca priza sa nu fie puternica si soundbar-ul sa cada, cu tot cu suport. Chiar daca aceste boxe nu sunt, adesea, foarte grele, este bine sa faceti o treaba buna cand dati gaurile respective. Mai mult decat atat, sa nu uitati sa folositi si o nivela cu bula, cand trasati semnele unde veti da gauri. Cu ajutorul acestui instrument, o sa determinati pozitia optima orizontala de prindere, in caz contrar, rezultatul va fi foarte inestetic, cu soundbar-ul inclinat intr-una din directii, contrastand puternic cu linia televizorului din vecinatatea sa.

 

Cum configurez un soundbar Bluetooth?

Va trebui, mai intai, sa apasati butonul care activeaza modul de cautare si imperechere a soundbar-ului cu un alt aparat. De multe ori, va trebui sa il tineti apasat, altfel nu se va activa. Pe urma, va trebui sa intrati in meniul de sunet al televizorului dumneavoastra Smart si sa selectati optiunea “Bluetooth Audio” sau ce alta optiune asemanatoare aveti (poate varia, de la un model de TV la altul – in unele cazuri, va trebui sa intrati intr-un meniu intitulat simplu “Bluetooth”). Acolo, veti gasi numele boxei, in lista, iar dupa introducerea unui cod de securitate (pentru a preveni conectarea altor surse la soundbar), se va stabili legatura dintre cele doua.

 

 

Ce sa aleg: soundbar 5.1 sau soundbar 2.1?

Depinde: doriti si sunet din spatele dumneavoastra, cand vizionati filme, sau doar din fata? Intrebarea asta tine atat de aceasta preferinta, cat si de alte elemente de practicalitate, precum daca aveti sau nu loc pentru inca doua boxe, in spate (ele nu ar trebui sa stea langa ureche, ci la o anumita distanta), dar si de insirarea de cabluri in camera (s-ar putea, totusi, sa le puteti conecta pe toate doar prin Bluetooth). Pentru mai multe detalii, va invitam sa cititi sectia urmatoare, care discuta diferentele dintre Home Cinema si soundbar-urile simple:

 

 

 

Soundbar vs Home Cinema

 

Soundbar sau Home Cinema? Ce ma avantajeaza mai mult? Care sunt diferentele dintre cele doua tipuri de sistem audio? Vom oferi raspunsuri, pe scurt, la aceste intrebari, in sectiunea aceasta.

 

 

Care sunt diferentele dintre soundbar si Home Cinema?

Am mentionat la intrebarile de mai sus ca termenul de soundbar se refera la boxa lunga, subtire, menita sa ofere sunet stereofonic, atunci cand este amplasata sub, sau deasupra unui televizor sau monitor. Dar, am mai spus si ca, in comert, adesea vedeti sub numle de soundbar seturi de boxe, adesea boxa centrala acompaniata de un subwoofer, pentru a accentua frecventele joase.

Asadar, soundbarurile au aparut ca solutie de imbunatatire a sunetului slab oferit de difuzoarele televizoarelor, fara a fi nevoie de amplificatoare si receivere exterioare, cabluri nenumarate, ori incinte acustice prin toata camera. Ordinea si simplitatea sunt cuvintele cheie. La un sistem Home Cinema, pe de alta parte, accentul se pune pe cat mai multe boxe, ca sa umple camera de sunet, redand cat mai fidel sonorizarile de cinematograf.

 

Ce puteti alege?

Ca sa categorisim produsele, la aceste sisteme, puteti avea configuratii 5.1 (centru, doua boxe fata, doua spate si subwoofer), 7.1 (inca doua boxe laterale se adauga) sau chiar 7.2 (cu doua subwoofere gemene). De regula, toate aceste incinte sunt coordonate de un amplituner central, de unde se fac legaturile cu diversele surse de semnal. Amplasarea tuturor incintelor trebuie sa fie conform unui plan, cu anumita distanta fata de ascultator, astfel incat experienta cinematografica sa fie de maxima calitate.

In multe cazuri, optiunea pentru un soundbar se adreseaza celor care doresc sunet mai bun de la televizoarele amplasate in camere mici, mai ales daca opteaza pentru produse ce includ doar boxa centrala si atat. Sistemele Home Cinema sunt pentru saloane generoase, ale pasionatilor de filme. Mai mult decat atat, o sonorizare simpla, fara multe elemente, economiseste spatiu, dar si permite pastrarea liniei estetice a optiunilor de amenajare interioara, in camera respectiva.

 

 

Exista diferente de costuri intre cele doua sisteme?

Sa ne adresam putin si preturilor. Am discutat deja cateva sume orientative, la sectia de Intrebari Frecvente, mai sus, iar daca este sa le comparam cu banii pe care ii veti dea pe un sistem Home Cinema, atunci veti iesi mai ieftin in cele mai multe cazuri. Daca preturile pentru soundbar-uri merg de la 300 de RON pana la peste 1000 de Euro, atunci pentru sistemele de celalalt tip pot costa de la 700 de RON pana la peste 2000 de Euro, in functie de performante, firme si numarul de boxe.

Asadar, ca sa concluzionam si sa oferim un raspuns la intrebarea care dintre cele doua tipuri de sonorizari sunt mai potrivite pentru dumneavoastra, totul se reduce la cat de important este un sunet apropiat de experienta cinematografica. Daca doriti cele mai impresionante boxe, atunci orientati-va catre Home Cinema. Daca doriti un sunet mai bun, fara multe boxe si fire prin camera, atunci o simpla boxa soundbar este pentru dumneavoastra.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu