Cel mai bun pick-up audio ieftin

Am modificat articolul ultima data pe: 27.09.20

 

Cum aleg cele mai bune pickup-uri audio ieftine

 

Ghidul cumparatorului

Te afli în căutarea unui pick-up audio ieftin, la un pret bun, care sa iti incante auzul cu sunetul original emis de discurile de vinil? Il gasesti usor intr-o varietate de magazine on-line, cu poze din diferite unghiuri si o intreaga lista de detalii tehnice atasate. Care dintre ele sunt cele mai importante? Iti spunem mai jos in ghidul dedicat patefoanelor.

 

 

Ai de ales in primul rand intre modele care asigura propulsia platanului si invartirea discului prin intermediul unei curele – mai silentioase, preferate de audiofili, si cele in structura carora discul este fixat direct deasupra motorului – preferate de DJ pentru ca permit rotirea in revers fara deteriorarea acului si a vinilului si pentru ca ofera o viteza constanta de rotatie.

Trebuie sa tii cont de asemenea de viteza de rotatie care iti indica ce tip de discuri poti asculta: cele mari au nevoie de 33rpm, cele mici de 45rpm, iar versiunile mai vechi de 1950 solicita 75rpm. Unele modele indica direct dimensiunea compatibila exprimata in inch sau mm.

Calitatea sunetului emis este influentata si de raportul semnal/zgomot de fundal care trebuie sa fie de minim 50dB. Daca doresti o calitate mai buna a redarii acustice, poti cauta variante cu 60 sau 65dB, dar vor fi cu siguranta mai costisitoare.

Pentru ca aceste dispozitive audio emit unde sonore de intensitate scazuta, vor avea nevoie de un sistem de preamplificare, care sa permita conectarea de boxe prin transformarea semnalului phono in analogic.

Exista modele care au deja unul integrat si le poti recunoaste prin prezenta unui port USB sau chiar includerea de boxe in pachetul de livrare. Si nu in ultimul rand, daca planifici sa folosesti aparatul pentru o durata mai mare de timp, verifica tipul dozei, care poate fi MM (cu magnet mobil – se poate inlocui doar prin schimbarea intregului segment, inclusiv brat si ac) sau MC (cu bobina mobila – se poate schimba doar piesa in sine). Variantele entry-level, accesibile la pret, vin cu doza MM integrata, care potrivit opiniilor utilizatorilor experimentati are o durata de viata de la cateva sute si pana la 1000 de ore. Dozele tip MC sunt mai rare, mai pretentioase din unct de vedere tehnic si mai scumpe.

In functie de bugetul disponibil poti alege din oferta magazinelor on-line orice varianta care poate reda cat mai bine melodiile tale preferate. Analizand numeroase pareri despre cele mai bune pick-up-uri audio ieftine, noi am ales ca exemple cateva optiuni care ilustreaza in detaliu criteriile de mai sus.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Sony PSLX300USB

 

Este un model cu operare automata a bratului de citire, care protejeaza discurile impotriva zgarieturilor ce pot interveni prin operarea manuala a acestuia. Sistemul de propulsie prin curea asigura un nivel redus al vibratiilor, iar acul de citire din diamant contribuie la o calitate deosebita a sunetului emis.

Permite ascultarea atat a discurilor de dimensiuni mici, care necesita o viteza de rotatie de 45rpm, cat si a celor mari care au nevoie de 33rpm. Are preamplificator integrat cu iesire audio RCA si port USB si permite conectarea la orice amplificator care accepta intrare standard de pick-up sau direct la calculator, atunci cand vrei sa transformari albumele preferate de vinil in formate mp3.

Include capac de protectie care previne depunerea prafului pe componentele aparatului. Are o dimensiune de 420 x 95 x 360mm si o greutate de numai 3.3kg care il face usor de amplasat pe orice suport dedicat sau obiect de mobilier.

 

 

 

AKAI TTA-05USB

 

Aceasta varianta entry-level cu aspect vintage se evidentiaza prin posibilitatea de reglare manuala a vitezei si fortei de apasare a bratului pe disc prin intermediul stroboscopului. Include doua niveluri de viteza, 33 1/3rpm pentru discuri mari si 45rpm pentru versiunile mici.

Poate fi conectat la orice sistem de amplificare datorita iesirii audio RCA. Pentru cei care nu detin boxe, exista si varianta conectarii direct la laptop prin intermediul portului USB compatibil cu MAC si Windows. Platanul este actionat de un sistem de propulsie prin curea care absoarbe vibratiile emise de functionarea motorului asigurand o calitate ridicata a sunetului. Printe optiunile suplimentare oferite mentionam controlul anti-skating care permite imbunatatirea balantei de redare stereo si software-ul Audacity care poate fi utilizat pentru a imbunatati caracteristicile sonore ale melodiilor redate.

Opiniile celor care au incercat modelul atrag atentia asupra dimensiunilor destul de voluminoase si recomanda ca setari optime pentru utilizare o contragreutate de 2g si valoarea antishaking la nivelul 3.

 

 

 

AKAI ATT-09

 

Modelul AKAI ATT-09 este o versiune manuala dedicata nostalgicilor si pasionatilor de vinil care doresc sa poata asculta si discuri produse inainte de anul 1950. Cu preamplificator integrat, cu iesire audio RCA si adaptor DC inclus, merita sa fie inclus pe lista de optiuni a audiofililor aflati in cautarea unui pick-up audio, ieftin si bun.

Permite ascultarea vinilurilor de dimensiuni mici (7 inch), care au nevoie de o viteza de rotatie de 45rpm, a variantelor mari (10, 12 inch) care necesita 33rpm, precum si a versiunilor mai vechi care au nevoie de un nivel special de 78rpm. Raportul semnal/zgomot este de 50dB, potrivit pentru cei care se afla la inceput de drum in aprofundarea acestui hobby si nu doresc sa ia startul cu o investitie financiara prea mare.

Are o dimensiune de 484 x 465 x 137mm, o greutate de 3.35 kilograme si design retro, cu aspect de lemn. Include doua difuzoare de 2.4W care amplifica sunetul permitand ascultarea melodiilor preferate fara conectarea de boxe suplimentare.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status