Cea mai buna boxa de podea activa

Am modificat articolul ultima data pe: 14.07.20

 

Cum aleg cele mai bune boxe de podea active

 

Ghidul cumparatorului

Cel mai mare avantaj pe care il aduc boxele active, este ca poti sa te bucuri de o auditie de calitate, fara sa fii expert in tehnica audio. Spre deosebire de variantele pasive, acestea integreaza amplificatoare si procesoare de sunet, asa ca nu trebuie sa-ti faci griji cand le instalezi. Sunt si mult mai eficiente energetic, mai usor de folosit, iar calitatea sunetului este mai ridicata decat in cazul celor pasive.Cand te gandesti unde se gasesc boxe de podea, active, la un pret bun, tine cont, mai intai, de bugetul tau si hotaraste-te daca vrei un sistem audio complet, sau un subwoofer.  Subwoofer-ul potenteaza frecventele joase si da claritate basului, asigurand un spectru sonor mai bogat. Impreuna cu satelitii, iti ofera o experienta de auditie mai complexa si te ajuta sa nu pierzi din claritatea sunetului, nici macar la un volum scazut.

Cele mai multe subwoofere redau o banda de frecventa de 20Hz-100Hz. Cele mai performante pot depasi aceste valori, coborand limita frecventelor foarte joase sub 16Hz. Unele asigura claritatea deplina a sunetelor de pana la 200Hz.

Un sistem audio integreaza pana la trei tipuri de difuzoare. Tweeter-ul reda frecventele mai inalte de 2000Hz, un difuzor mediu asigura redarea frecventelor din spectrul 200-2000Hz, iar woofer-ul, sunetele mai joase de 200Hz. O boxa de podea poate reda aproape toate frecventele, fara woofer. Pentru muzica rock si electro, e preferabil sa alegi modele care nu distorsioneaza sunetele joase.

Poti gasi boxe performante care asigura claritatea auditiei, incepand cu 45Hz. Daca, dimpotriva, preferi muzica clasica si apreciezi vocalul, cauta sisteme audio care extind gama frecventelor inalte, acoperite. Urechea umana percepe vibratiile sonore de pana la 16.000Hz, dar unele modele redau si mai bine de 18.000Hz.

Desi sunt indicatori mai tehnici, e bine sa arunci un ochi si la puterea RMS si la impedanta difuzoarelor. Puterea se asociaza, in general, cu volumul, dar nu ai nevoie de o putere prea mare decat atunci cand organizezi un concert, iar modelele active sunt destul de eficiente energetic. Impedanta iti arata daca volumul va fi suficient de puternic si atunci cand cuplezi boxa la dispozitive cu o putere mica, precum telefonul, tableta, sau mp3player-ul.

Cu cat impedanta este mai joasa, cu atat volumul va fi mai puternic cand preiei sunetul de la astfel de surse. Totusi, difuzoarele cu o impedanta prea mica pot fi “date peste cap”, daca le conectezi, de exemplu, la un mixer puternic. Pentru concerte, ai nevoie de un sistem audio de 1000-2000 wati, dar piesele destinate uzului domestic pot consuma mult mai putin.

Dupa ce parcurgi o multime de pareri despre cele mai bune boxe de podea, active, iti dai seama ca cerintele tale difera in functie de spatiul in care vrei sa le folosesti. Daca-ti doresti sa dai petreceri in aer liber sau sa asiguri muzica la un picnic, ar trebui sa optezi pentru o boxa portabila. In acest caz, uita-te cu atentie la durata de functionare asigurata de baterii. Cele mai multe modele permit pana la 8-10 ore de auditie.

Ca sa alegi o boxa potrivita pentru tine, ia-le in considerare pe cele de mai jos. Sunt apreciate de cumparatori, fiind adaptate pentru utilizari si nevoi diferite.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Magnat Monitor Supreme Sub 302A 

 

Un subwoofer care acopera o banda de frecvente de 16-200Hz iti poate atrage atentia cand cauti cea mai buna boxa de podea, activa.  Cu un difuzor de 300mm, este ideal pentru chitara-bass si percutie, deoarece boxele tale nu pot reda complex, sunete atat de joase, fara sa le distorsioneze.

Producatorii il recomanda, de altfel, pentru orice fel de muzica ai vrea sa asculti, deoarece “umple” spectrul sonor al oricarei inregistrari si permite satelitilor sa redea mai bine dinamica pieselor. Cu o putere RMS de 100W,  si o impedanta de 4-8 ohmi, intensitatea sunetelor este puternica, iar muzica nu-si pierde din claritate nici macar la un volum foarte scazut.  

Il poti conecta usor la orice sistem audio, fara sa trebuiasca sa faci prea multe calcule, asa ca este o piesa potrivita pentru orice utilizator, indiferent de experienta sa in tehnica audio. Cantareste 16 kilograme si are un design masiv si stabil.

 

 

 

 

 

JBL PRX725 

 

Daca iti doresti un sistem audio pentru bar sau concerte live, JBL iti propune o boxa de podea activa, ieftina si buna. Integreaza doua difuzoare, iar cel pentru sunete joase are 381mm, redand profunzimea basului cu o claritate deosebita. Difuzorul pentru frecvente inalte are 38mm si te asigura ca viorile, pianul si vocalul nu-si vor pierde din complexitate, la auditie.

Procesorul DSP, cu egalizator, limitare dinamica si cross-over iti permite sa redai orice tip de sunet, fara sa pierzi timpul facand probe, cu sunetistul. Banda de frecvente acoperita este de 42-18.500Hz, iar boxa integreaza un sistem de amplificare Crown.

Asigura un volum puternic indiferent de spatiul inchis, sau deschis, in care o amplasezi, avand o puterea RMS de 1500W. O poti conecta la calculator sau mixer prin doua mufe combo XLR-jack si, respectiv, doua mufe RCA. La microfon sau instrumente solo, o cuplezi prin intermediul unei mufe de iesire XLR. Cantareste 43,2kg si este recomandata pentru evenimente de anvergura.

 

 

 

 

 

Behringer MPA40BT PRO 

 

Behringer Europort iti propune o boxa portabila, potrivita pentru petreceri in aer liber si evenimente private. Alaturi de prietenii tai, poti sa asculti muzica sau sa planuiesti, chiar, o seara de karaoke sau o auditie, deoarece sistemul este prevazut cu doua intrari pentru microfon si o intrare Aux, ca sa o poti cupla usor, cu orice dispozitiv. Modelul iti permite, de asemenea, sa folosesti conexiunea Bluetooth, ca sa-l conectezi la telefon, tableta sau laptop.

Difuzorul cu impedanta de 8 ohmi si tweeter-ul, cu impedanta de 1 ohm, asigura un volum puternic, chiar si atunci cand o conectezi la dispozitive cu o putere slaba, precum telefonul sau mp3-player-ul. Sunetul este controlat printr-un egalizator cu doua benzi, ca sa ai parte de aceeasi calitate a auditiei, indiferent de sursa de muzica.

Puterea ajunge pana la 40W, iar banda de frecvente redata este de 45-18.000Hz.  Boxa este alimentata cu baterii, care au durata de functionare de 12 ore.

 

 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status