n n
n
n
▷ Sonometre - Ghid, Clasament si Recenzii

Cele mai bune sonometre

Am modificat articolul ultima data pe: 14.11.19

 

Cel mai bun sonometru – Recomandarile noastre pentru 2019

 

De la nervozitate, insomnie si binecunoscutul stres, care sta la baza atat de multor boli, ameteli, dureri de cap, oboseala auditiva, tahicardie si pana la lezarea timpanului si pierderea auzului, o varietate de afectiuni acute sau cronice sunt cauzate de poluarea acustica. Daca te-ai decis sa verifici la ce intensitati sonore iti expui sanatatea sau ai nevoie de astfel de date pentru proiecte de evaluare a locului de munca sau de cercetare stiintifica, vei avea nevoie de un sonometru de calitate. Printre recomandarile noastre pentru aceasta categorie de produse se numara si modelele Trotec SL400 si Trotec SL300. Primul este o versiune performanta de clasa 2, cu toate caracteristicile de baza de care ai nevoie pentru a evalua zgomotele cu frecventa intre 31,5 Hz si 8kHz, atat pe termen scurt, cat si in proiecte de lunga durata pentru care ofera o memorie generoasa, autonomie ridicata de functionare si sistem de fixare pe stativ. Daca o capacitate ridicata de stocare a informatiilor nu este un „must have” pentru tine si ai nevoie mai curand de masuratori precise de moment, poti opta pentru alternativa Trotec SL300.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Trotec SL400
Click aici pentru pret!

Model performant, incadrat in clasa 2 de precizie conform standardelor, cu certificat de calibrare, afisaj digital cu lumina de fundal pentru citire usoara si functie de inregistrare a datelor care permite salvarea valorilor in memorie. Poate fi conectat la calculator, prin cablu USB, si are o autonomie functionala de cel putin 30ore care permite utilizarea facila in teren.

Acopera intervalul standard de decibeli, ceea ce limiteaza utilizarea in proiecte tehnice care necesita evaluarea de unde sonore sub 30 sau peste 130dB.

Sonometru de clasa 2, cu portabilitate ridicata si functii care permit evaluarea presiunii sunetului intr-o varietate de contexte.

A 2-A OPTIUNE!

Trotec SL300
Click aici pentru pret!

Este o versiune de calitate tehnica superioara, la un pret ceva mai accesibil, care pune la dispozitie functiile de baza necesare pentru evaluarea zgomotului atat in spatii interioare, cat si in exterior, fiind dotat cu protectie impotriva vantului. Dispozitivul se incadreaza in clasa 2 de precizie si este alimentat de o baterie cu durata lunga de viata.

Este prevazut cu o memorie limitata, care permite inregistrarea a maxim 50 de valori, ceea ce poate afecta evaluarile care implica perioade mai lungi de timp.

Model certificat de clasa 2 cu precizie de nivel mediu, potrivit pentru analize care nu necesita memorarea de cantitati mari de date.

Aparat cu portabilitate ridicata, determinata de autonomia superioara a bateriei care tina pana la 70h si protectia la vant care permite utilizarea in analize realizate in exterior. Ofera de asemenea o precizie ridicata de evaluarea a zgomotelor si posibilitatea de a alege intre cele doua optiuni de lucru, cu frecvente ponderate A si C, in functie de profilul studiului desfasurat.

Este un model de clasa 2 cu domeniu de masurare standard, care nu ofera adaptabilitatea necesara pentru analize tehnice mai avansate.

Sonometru certificat conform standardelor in vigoare, ideal pentru evaluarea zgomotelor din locuinta, institutii publice, zone cu trafic intens si locuri de munca.

 

 

Cum alegi un sonometru bun

 

Ghidul cumparatorului

Sonometrul este un dispozitiv cu microfon care masoara schimbarile produse in presiunea aerului de catre undele sonore, afisand pe un ecran valorile intensitatii, exprimate in decibeli (dB) sau frecventa sunetului inregistrat, indicat in herti (Hz). Pentru ca modelele pe care le poti achizitiona difera semnificativ atat ca pret, cat si ca parametri tehnici si calitate a rezultatelor oferite, este important sa stii ce tip de aparat iti este necesar si cum sa il alegi corect.

Afla, din continutul acestui ghid, care sunt clasele de precizie si care este cea potrivita pentru tine, tipurile de date afisate si cand ai nevoie de ele, la ce te ajuta memoria si optiunile de conectivitate si care sunt principalele functii pe care trebuie sa le cauti.

 

 

Standarde si clase de precizie: Principalul standard utilizat la nivel international pentru aceasta categorie de produse este IEC 61672-1 din 2013, care le imparte in doua clase de performanta, ce difera din punctul de vedere al tolerantei la eroare in raport cu gama de frecvente acoperita, alegerea facandu-se in functie de scopul achizitionarii.

Pentru uz general, cel mai bun sonometru va fi unul de clasa 2, cu precizie satisfacatoare si pret mai scazut, in timp ce pentru proiecte de cercetare-dezvoltare sau de audit a mediului de lucru in domeniul industrial, medical etc., se folosesc de regula cele din clasa 1, cu precizie mai ridicata si care sunt adaptate pentru a masura cu acuratete o varietate mai mare de frecvente.

Astfel, la frecventa de referinta de 1kHz (urechea umana normala percepe in general sunete in intervalul 500Hz – 8kHz), aparatele de clasa 1 ofera o toleranta de +/- 1.1dB, iar cele de clasa 2 de +/-1.4dB.

Peste nivelul de 8kHz si sub 20Hz, zone in care doar o parte dintre optiunile din a doua categorie permit masurarea, diferenta creste, acestea fiind segmente abordate mai putin in practica analizelor acustice de rutina si mai mult in ariile de studii specializate. De exemplu, la nivelul de 10kHz, produsele de tip 1 au o eroare de +2.6dB, -3.6dB, in timp ce masuratorile celor de tip 2 sunt caracterizate de o toleranta de +5.5dB, – infinit. In general, se considera acceptabila o valoare de +/-2dB si o plaja de frecvente cuprinsa intre 30Hz si 8kHz.

Vei mai gasi de asemenea, in descrierea unor modele de sonometre la preturi bune, standardele ANSI S1.4, IEC 606651 care clasifica versiunile de aparate pe aceleasi principii, tot in doua categorii, singura diferenta fiind utilizarea termenului de „tip” in loc de „clasa” (tip I si II). La fel de important este sa verifici daca produsul este insotit de un certificat de calibrare, care garanteaza acuratetea rezultatelor obtinute.

 

Domeniul de masurare: Majoritatea modelelor lucreaza pe un interval de masurare cuprins intre 30 si 130dB, care acopera necesarul de sensibilitate pentru cele mai frecvente utilizari. Orientativ, iti putem spune ca urechea umana percepe sunete incadrate intre 0 si 180dB si ca nivelul maxim de expunere peste care auzul nostru este in pericol crescut este de 85dB cu o expunere de 8h, calculat pentru cei care lucreaza in domenii cu poluare acustica (industrie, trafic intens etc.). Conform OMS nr. 536 din 1997, in locuinte, unitati de invatamant, biblioteci etc. valoarea nu trebuie sa depaseasca 35dB.

 

Valori afisate: Cele mai comune optiuni de afisare pe care le vei regasi in meniul unui sonometru, la un pret bun, sunt valoarea minima si maxima inregistrata si Leq – presiunea medie a sunetului pentru o anumita perioada de timp.

La unele versiuni vei gasi, de asemenea, si posibilitatea de a evalua sunetul in mod dBA, care ia in considerare perceptia umana, atenuand o parte dintre elementele acustice minime si maxime si punand accent pe intervalul mediu.  

Modul dBC inregistreaza presiunea undelor sonore exact asa cum este si se utilizeaza de regula atunci cand se evalueaza receptia acustica a unei masini. Pentru utilizare in conditii obisnuite (locuinta, loc de munca, intersectie etc.) este suficient modul A, insotit de optiune Leq.

 

Memorie si autonomie: Daca ai nevoie sa evaluezi emisiile acustice dintr-o anumita locatie pentru o perioada mai mare de timp, iti va fi de ajutor un model cu functie de memorare a datelor (functie datenlogger), care inseamna o capacitate ce poate varia de la 50 si pana la peste 30.000 de valori inregistrate.

Iti va fi de asemenea foarte utila si posibilitatea de a-l monta pe un stativ care sa ii asigure stabilitatea, optiune care se traduce tehnic in prezenta unui filet care permite fixarea pe acest accesoriu si, ocazional, si stativul necesar.

Majoritatea modelelor sunt concepute pe ideea de portabilitate, ceea ce inseamna ca permit functionarea cu alimentare pe baza de baterie care poate fi livrata impreuna cu produsul sau in unele cazuri necesita achizitie separata. Autonomia variaza in general intre 10 si 30h, in functie de versiunea tehnica achizitionata.

 

Functii si conectivitate: Pe langa functia de oprire automata, care te ajuta sa economisesti baterie, iti va mai fi de ajutor cea de Hold, care fixeaza o valoare inregistrata si cea de iluminare a ecranului, activata prin senzor sau manual, care asigura o buna vizibilitate in conditii de intuneric sau lumina slaba.

Unele variante de fonometru includ alarma, data si ora si ofera posibilitatea de modificare a timpului de evaluare a presiunii sunetului, de regula pe doua trepte, fast (125ms) si slow (1s), cea dintai fiind utilizata in situatii in care este necesara inregistrarea rapida (ex. zgomotul facut de artificii). Timpul de reactie asociat de regula functionarii acestor aparate este de 125 sau 500ms.

Prezenta unui port USB permite conectarea la PC si uploadarea datelor pentru analizare cu softuri specializate, iar existenta unei bucse 3.5 inseamna ca poti de asemenea face legatura cu un analizator de frecventa sau chart recorder X-Y, daca ai nevoie.

Accesorii si conditii de mediu: Daca vrei sa beneficiezi din experienta altor persoane care utilizeaza aceste produse, iti vom spune ca multe pareri despre cele mai bune sonometre recomanda ca accesoriu esential protectia impotriva vantului, care permite utilizarea in mediul extern, fara ca curentii de aer sa puna probleme in evaluarea sunetelor.

Iti recomandam sa verifici intotdeauna si conditiile de temperatura si umiditate in care fiecare model asigura functionarea optima.

Daca vrei sa stii unde gasesti versiuni de calitate ale acestui produs, iti putem spune ca poti achizitiona un sonometru online, din oferta disponibila pe internet care include o gama variata din punct de vedere tehnic si la preturi suficient de diferite pentru a gasi modelul potrivit. Poti consulta cateva exemple dintre cele disponibile pe Internet, in prezentarile de mai jos.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Trotec SL400 

 

Este un sonometru profesional cu precizie de +/-1.4dB, incadrat in clasa 2, potrivit standardului IEC 616672-1, si in tipul 2, conform ANSI S1.4, cu caracteristici tehnice potrivite pentru evaluarea presiunii sonore atat in locuinta, cat si in zonele cu trafic intens, pe santiere si in spatii de lucru industriale. Acopera ca domeniu de masurare intervalul 30 – 130dB si frecventele cuprinse intre 31.5Hz si 8kHz, parametri relativ standard pentru acest tip de produs.

Afiseaza valorile minime si maxime inregistrate si include functie datenlogger care permite inregistrarea a pana la 32.700 de date care pot fi depozitate in memoria aparatului, astfel incat il poti utiliza si pentru proiecte care presupun evaluari pe termen lung. Este de asemenea prevazut cu filet pentru stativ, care permite montarea stabila pe un astfel de accesoriu profesional.

Se numara printre cele mai bune sonometre de uz general si poate fi conectat la calculator prin intermediul portului USB, oferind astfel posibilitatea de transmiterea si analiza a datelor prin intermediul unor softuri de specialitate. Include de asemenea bucsa de 3.5mm care extinde optiunile de conectivitate. Este insotit de certificat de calibrare si are o autonomie functionala, oferita de baterie, de minim 30 de ore.

Avantaje

Model cu certificat de calibrare, conform cu specificatiile standardelor IEC 616672-1 si ANSI S1.4.

Este dotat cu memorie care poate inregistra pana la 32.700 de valori, utila pentru proiectele care necesita evaluari pe durate extinse de timp.

Permite conectarea la calculator pentru uploadarea informatiilor inregistrate.

Bateria ofera autonomie de minim 30h de utilizare, crescand gradul de portabilitate al aparatului.

Dezavantaje

Nu poate fi utilizat pentru evaluari care implica unde sonore de peste 130dB sau sub 30dB.

button 2

 

 

 

 

Trotec SL300

 

Cu protectie contra vantului si o precizie de +/-1.4dB, acest model conform cu standardele in vigoare, incadrat in clasa 2 de precizie, este ideal pentru evaluarea zgomotului in locuinte, scoli, spitale, birouri, intersectii sau locuri de munca in exterior, de tipul santierelor, oferind o calitate buna a masuratorilor.

Afiseaza atat valorile minime si maxime, cat si mesaj de eroare, atunci cand datele inregistrate nu se incadreaza in interval, este prevazut cu display cu fundal iluminat pentru vizibilitate optima si include functie Hold, pentru retinerea valorii masurate.

Are un timp de raspuns de 500ms, suficient pentru masuratori obisnuite si este alimentat de baterie de 9V, inclusa in pachet, cu autonomie de minim 30ore. Pentru proiectele care necesita evaluari de lunga durata, permite montarea pe un stativ cu ajutorul filetului de 3.5mm inclus in design. Are un domeniu de masurare cuprins intre 30 si 130dB (standard) si o rezolutie de 0.1dB, permitand in acelasi timp inregistrarea in memorire a 50 de valori evaluate.

Avantaje

Model cu protectie impotriva vantului, ce poate fi utilizat in exterior.

Versiune profesionala incadratata in clasa a 2, cu precizie medie (+/-1.4dB).

Include baterie care ii ofera o independenta functionala de minim 30 ore.

Afiseaza mesaje pentru valori inregistrate in afara domeniului de masurare, oferind o precizie mai ridicata de lucru.

Dezavantaje

Memoria permite inregistrarea a doar 50 de valori masurate.

button 2

 

 

 

 

Testo 815

 

Pentru cei care cauta un model de sonometru, la un pret bun, cu o autonomie mai mare a bateriei decat nivelurile generale oferite de aceste produse, recomandam versiunea Testo 815 cu independenta functionala de 70 de ore la o incarcare completa. In ceea ce priveste domeniul de masurare, se incadreaza in intervalele obisnuite (32 – 130dB, 31,5Hz – 8kHz), avand insa o acuratete ceva mai buna decat alte versiuni similare, de +/-1.0dB.

Permite evaluarea sunetului pe frecvente ponderate A/C, in functie de scopul masuratorii si reglarea pe domenii partiale de masurare (30 – 80dB, 50 – 100dB si 80 – 130dB), pentru adaptarea la categoria de intensitate sonora analizata.

Este clasificat clasa 2 conform standardului IEC 606651 si este potrivit pentru evaluarea zgomotelor produse de diverse surse prezente in viata cotidiana sau la locul de munca, precum aparate de aer conditionat, cluburi, autoturisme, masini industriale, etc. Include protectie impotriva vantului care permite masurarea cu acuratete a sunetelor din exterior.

Avantaje

Baterie care ofera autonomie ridicata, de minim 70ore.

Include functia de masurare frecvente ponderate pentru adaptare la proiecte diverse.

Este prevazut cu protectie de vant care asigura curatetea masuratorilor in spatii exterioare.

Acuratete mai buna decat alte versiuni (+/-1.0dB).

Dezavantaje

Domeniu standard de masurare care nu permite adaptarea la studii de specialitate ce necesita evaluarea de frecvente foarte inalte sau joase.

button 2

 

 

 

 

Trotec BS06

 

Util pentru masurarea nivelului de zgomot in propria locuinta si la locul de munca, acest model de sonometru, ieftin si bun, permite evaluarea undelor sonore cu intensitate cuprinsa intre 40 si 130dB, cu ponderare a frecventelor de tip A, ceea ce inseamna ca este adaptat la modul de perceptie al sunetelor specific urechii umane.

Pentru a asigura masuratori precise chiar si in mediul extern, pe timp de vant, aparatul este prevazut cu o protectie care diminueaza efectul curentilor de aer si protejeaza microfonul impotriva particulelor de praf. Are un nivel de acuratete de +/-3.5dB, mai scazut decat la alte modele, dar suficient pentru utilizari generale, in situatii care nu necesita precizie inalta. Aafiseaza valorile minime si maxime identificate si pune la dispozitie functia Hold, pentru pastrarea pe display a rezultatului.

Ecranul este luminat automat in conditii de vizibilitate redusa si aparatul se deconecteaza singur atunci cand nu este utilizat, pentru a economisi bateria care are o autonomie de peste 30 de ore.

Avantaje

Model accesibil la pret, potrivit pentru utilizare in locuinta si la locul de munca.

Versiune cu portabilitate ridicata, cu protectie la vant si baterie cu autonomie de peste 30 de ore.

Este prevazut cu display cu fundal luminat activat prin senzor, care permite citirea in bune conditii si pe intuneric.

Masuratori de frecvente ponderate pentru valori relevante pentru perceperea sunetului de catre urechea umana.

Dezavantaje

Nivel de precizie a masuratorii ceva mai redus decat a altor versiuni (+/-3.5dB).

button 2

 

 

 

 

FSM 130

 

Potrivit pentru masurarea nivelului de zgomot in resedinte private, firme si institutii publice, acest model face parte din categoria versiunilor conforme cu standardul IEC 651, clasa 2, potrivite pentru analize care nu necesita un grad foarte ridicat de precizie sau domenii de evaluarea extinse pe frecvente foarte joase sau inalte.

Este prevazut cu porturi de iesire pentru semnal AC/DC care permite conectarea la analizor si dispozitiv de inregistrare si include sistem automat de verificare a calibrarii. Ofera o acuratete de +/-1.5dB, testata la nivelul mediu de 100db si acopera un domeniu de masurare cuprins intre 35 si 130dB, care include majoritatea nivelurilor de interes public.

Permite alternarea masuratorilor intre cele doua moduri de ponderare a frecventelor, A si C, pentru adaptare la receptor uman si respectiv electronic, si alegerea domeniului partial de analiza intre frecvente joase si inalte. Pentru a putea citi usor rezultatele masuratorilor, dispozitivul include functie Hold pentru retinerea pe ecran a valorii identificate si poate de asemenea memora si nivelul maxim evaluat.

Avantaje

Sonometru pentru evaluarea poluarii sonice din locuinta si mediul extern, clasificat in clasa 2 conform standardelor in vigoare.

Ofera acuratete de +/-1.5dB, medie, specifica clasei din care face parte.

Poate fi conectat la analizor si dispozitiv de inregistrare a datelor.

Permite comutarea intre frecvente ponderate de tip A si C in functie de analiza derulata.

Dezavantaje

Nu dispune de memorie pentru inregistrarea mai multor valori.

button 2

 

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status