Cele mai bune fonometre

Am modificat articolul ultima data pe: 11.07.20

 

Cel mai bun fonometru – Recomandarile noastre pentru 2020

 

Poluarea fonica este unul din pericolele cele mai subtile si, din nefericire, cele mai trecute cu vederea in mediile moderne de lucru si, de ce nu, chiar si in casele in care locuim. Evaluarea nivelului de zgomot poate fi importanta ca prim pas pentru a lua masuri impotriva poluarii fonice, iar in aceasta privinta fonometrele sunt instrumentul la care trebuie sa recurgeti. Recomandarile noastre pentru anul curent sunt modelele TROTEC SL 400 si  TROTEC SL 300.  Modelul 400 ofera cea mai larga gama de frecvente si de niveluri sonore ce pot fi evaluate cu unul din cele mai ridicate grade de precizie de pe piata. Pe langa aceste avantaje, produsul este si utilizabil in medii nefavorabile, umede, cu vant, sau cu iluminare scazuta. Modelul 300 este pe locul doi in topul preferintelor noastre. Ofera game foarte bune de frecvente si niveluri sonore ce pot fi masurate, conectivitate flexibila, insa este livrat si la un pret mult mai accesibil decat alte modele.

 


Cum alegi un fonometru bun

 

Ghidul cumparatorului

Sonometrele (sau fonometrele) sunt utilizate pentru analizarea intensitatii zgomotelor dintr-un mediu. De ce este util un astfel de instrument? Pentru ca poluarea fonica este o problema destul de serioasa, iar evaluarea nivelului de zgomot este primul pas pentru a remedia aceasta problema. Prin efectuarea acestui proces, se pot evidentia zonele de lucru cele mai nocive prin galagie, si se pot lua masuri pentru contracararea galagiei, catre un mediu de lucru mai sigur si mai sanatos.

Alegerea unui fonometru la un pret bun urmeaza sa fie explicata in ghidul de mai jos. Va trebui sa evaluati cateva criterii importante de selectie, cand vreti sa cumparati un astfel de aparat: domeniile de masurare si de frecventa, gradul de precizie, software-ul cu care este echipat produsul, conectivitatea cu alte dispozitive, timpii de reactie, precum si cat de rezistent este echipamentul la conditii dificile de mediu.

 

 

Domeniul de masurare al intensitatii zgomotelor: unitatea de masura folosita este decibelul, iar orientativ, expertii spun ca o persoana cu un auz normal ar trebui sa perceapa zgomote intre 0 si 10 decibeli.

Nivelul de 30 decibeli corespunde vorbitului in soapta, iar la 60 de decibeli se incadreaza conversatiile la ton normal. La 100 de decibeli se situeaza o motocicleta turata bine, iar concertele mari depasesc 110 decibeli.

Pragul dureros este de peste 140 decibeli. Cand alegem un model de fonometru, gama ar trebui sa fie cat mai mare, iar multe din modelele de pe piata vor acoperi plaje mari de intensitati masurabile (in cele mai multe cazuri, intre 30 si 120 dB).

 

Domeniile de frecvente: Pe langa nivelul de zgomot, un alt factor este gama de frecvente acoperita. In descrierea multor fonometre la preturi bune veti vedea adesea specificate mai multe niveluri de intensitate, separate pe gama de frecvente. De exemplu, pentru frecventele joase (40 – 600 Hz) un model poate intregistra pana la 80 decibeli, frecventele medii (de ex. 600 – 4000 Hz) vor fi masurate pana la 110 dB, iar cele inalte (peste 4000 Hz) vor merge si mai sus.

Este bine sa cautati o gama de frecvente cat mai larga, prin urmare, insa nu toate zgomotele vor putea fi inregistrate la aceeasi gama de intensitati. Explicatia pentru acest fapt este ca, in primul rand, zgomotele joase la intensitati foarte mari sunt destul de rare in viata de zi cu zi, iar in al doilea rand, este greu de construit un fonometru care sa aiba o sensibilitate atat de mare, incat sa acopere toate plajele de frecvente la intensitati extreme. Un astfel de fonometru si-ar gasi cu greu o piata de cumparare, si nu ar avea un pret foarte accesibil.

 

Precizia: aceasta reprezinta marja de eroare in luarea masuratorilor. Potrivit multor pareri despre cele mai bune fonometre, o precizie de +/- 2 decibeli este acceptabila pentru masurarea nivelurilor de zgomot de la locurile de munca normale.

Cand se masoara zgomote foarte slabe ca intensitate, insa, veti avea nevoie de grade mai mare de precizie. De exemplu, la TROTEC SL400, intalniti o precizie de +/- 1.4 dBA.

La marea majoritate a modelelor de pe piata, aceasta specificatie se mentine sub pragul de +/- 2 dBA, si doar la aparatele foarte ieftine precum TROTEC BS06 gasiti marje de erori mai mari (in cazul acestui model, +/- 3.5 dBA).

 

Memorarea datelor: in cazul in care evaluati nivel de zgomot in diverse zone ale unei cladiri mari de birouri, si nu dispuneti de un carnetel pe care sa notati valorile inregistrate, fonometrele cu o capacitate de memorie cat mai mare devin foarte folositoare.

Functia data logging este extrem de utila, in aceasta privinta. Activand-o cand amplasati fonometru pe un trepied si il lasati acolo mai mult timp, veti beneficia de inregistrari ale nivelului sonor facute la intervale periodice, care vor fi stocate in memoria dispozitivului, pentru ca apoi sa poata fi descarcate pe un computer. Astfel, veti putea intocmi rapoarte cu privire la fluctuatia nivelului sonor intr-un spatiu de-a lungul a unei perioade de timp date.

Tinem sa mentionam ca produsele mai performante sunt cele care ofera astfel de functii, memoria fonometrelor de buget fiind redusa sau lipsind aproape complet.

 

Conectivitate: conexiunile prin USB catre computerul personal, smartphone sau alte periferice de calcul sunt, prin urmare, estentiale pentru functia live logging, descrisa mai sus, spre trimiterea datelor pentru a fi procesate de programe speciale.

Pe langa acest tip de conexiuni, modelele mai performante ofera si bucse de 3,5 miimetri pentru a fi racordate direct la analizatoare de frecventa sau la chart recordere care redau evolutia sunetelor perceptute pe doua axe, X si Y.

In plus, fonometrele acestea mai performante au si filet pentru amplasarea lor pe un stativ ori trepied, filetul fiind de regula de ¼ toli.

 

Conditiile de mediu: masurarea nivelurilor de zgomot in mediile de lucru cu ajutorul unui fonometru inseamna expunerea acestui dispozitiv electronic la diverse conditii care, de obicei, pot fi nocive pentru circuite si senzori. In plus, in anumite situatii, puteti avea dificultati in inregistrarea si citirea valorilor, ceea ce previne folosirea eficienta a aparatului ales.

Din aceste motive, atunci cand cautati cel mai bun fonometru pentru nevoile dumneavoastra, este indicat sa selectati un model care sa faca fata factorilor urmatori:

Temperatura: multe modele specifica limite inferioare de zero grade si superioare de 40 de grade, pentru a putea fi utilizate in mod eficient pe orice vreme, sau in medii incinse, precum fabricile.

Umiditatea: aceasta este trecuta in procente. Exista medii de lucru foarte umede, si acest lucru poate afecta eficienta dispozitivelor electronice pe termen lung. Cautati un prag cat mai ridicat de umiditate pentru modelul ales, daca acesta va fi utilizat in conditii precum cele din depozite, abatoare, ori unele uzine.

Altitudine: puteti intalni modele care specifica altitudinea maxima la care pot fi folosite (de ex. 2000 m). Acest factor nu este atat de important, insa poate afecta precizia cand folositi aparatul la mari altitudini, din cauza rarefierii aerului.

Intuneric: display-urile luminate sunt foarte utile atunci cand utilizati fonometrul in spatii prost iluminate. Cel mai riscant scenariu este sa nu fie nici intuneric total, dar nici lumina, si sa cititi gresit una din cifre, astfel compromitand masurarea. Din fericire, cele mai multe modele de pe piata ofera ecrane cu cristale lichide ce sunt luminate.

Protectie vant: cunosteti zgomotul vantului ce bate intr-un microfon – sigur ati avut de-a face cu efectul respectiv cand utilizati telefonul. Daca produsul dorit va fi folosit in exterior, este bine sa verificati daca are protectie impotriva vantului (de regula, acest lucru se realizeaza prin invelirea microfonului intr-un material poros, asemanator cu buretele).

 

 

Baterie: bateriile care pun in functiune fonometrele pot fi livrate cu produsul sau nu, in al doilea caz fiind necesara cumpararea lor separata. Un criteriu destul de important pentru unii utilizatori este specificarea duratei de functionare a unui fonometru, dupa ce a fost echipat cu o baterie noua.

Acest aspect este important pentru modelele performante, precum TROTEC SL 400, care ofera functie live logging si poate fi lasat multe ore in acelasi loc pentru a lua masuratori la intervale specificate. In cazul acestui model, producatorul specifica o durata de functionare de peste 30 de ore de la echiparea cu o baterie noua.

Dupa ce ati citit ghidul nostru, ar trebui sa fiti suficienti de increzatori pentru a cumpara direct din mediul online un fonometru potrivit. Mai jos, vi se ofera posibilitatea efectuarii unei astfel de comenzi, la fiecare din cele cateva produse pe care noi le-am considerat suficient de performante atat pentru bugetele mai mari, cat si pentru buzunarele mai mici.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

TROTEC SL 400 

 

Aflat in topul recomandarilor noastre, modelul SL 400 de la TROTEC poate fi considerat de unii ca fiind piparat ca pret, comparativ cu alte dispozitive. Insa, daca va uitati la avantajele sale, costul sau este mai mult decat justificat, acesta fiind unul dintre cele mai bune fonometre pentru cele mai multe nevoi.

Este omologat cu clasa de precizie 2, standardul IEC 61672, prin urmare este foarte fiabil pentru masurarea nivelurilor de zgomot in mediile de munca. Functia live logging pe care o ofera este utilizata pentru memorarea valorilor masurate la intervale de tip prestabilite, pentru ca ulterior acestea sa fie descarcate pentru procesare pe un computer sau la un analizator de frecvente. In memoria sa pot intra pana la 32.700 de valori inregistrate.

Domeniul de masurare al intensitatii este intre 30 si 130 de decibeli, iar ca frecvente poate percepe intre 31,5 Hz si 8 kHz. Poate opera la temperaturi intre 0 si 40 de grade Celsius, in umiditate de pana la 90%. Ofera pana la 30 de ore de functionare continua, echipat cu o baterie noua, de tipul 6P22 de 9 volti.

 

Avantaje:

Functie de live logging, memorand datele la intervale, pentru procesarea lor in grafice.

Poate masura palete de frecvente si intensitati sonore destul de vaste.

Conectivitate USB si bucsa de 3.5 milimetri, si posibilitate de amplasare pe stativ, ca sa puteti lasa aparatul timp indelungat pentru a face inregistrari periodice.

Precizie foarte buna, de +/- 1,4 db.

 

Dezavantaje:

Putin mai scump, comparativ cu alte fonometre.

 

 

TROTEC SL300 

 

Un fonometru la un pret bun, care sa fie si destul de fiabil si performant pentru nevoile profesioniste (de genul auditului) poate fi SL300 de la TROTEC. Ca domeniu de frecvente, oscileaza intre 31,5 Hz si 8 kHz, iar precizia sa este de +/- 1,4 dB.

Afiseaza o alarma cand valorile ies peste sau sub domeniul sau de masurare, si arata si valorile maxime si minime pentru sunetul inregistrat. Poate masura zgomote intre 30 si 130 de decibeli, ca intensitate, adica de la soapte la motociclete. In ceea ce priveste temperaturile de functionare, opereaza intre zero si 40 de grade Celsius, in aer cu o umiditate de pana la 90%.

Producatorul specifica si limita maxima de altitudine pentru utilizarea dispozitivului (2000 metri). In pachetul produsului se livreaza fonometrul in sine, cutia speciala de depozitare, un set  de baterii, si protectia impotriva vantului. Afisajul este luminat, pentru a permite citirea in conditii de iluminare scazuta, si pe ecran sunt afisate si data si ora.

 

Avantaje:

Game de frecvente si intensitati foarte bune, pentru analiza zgomotelor de fond precum coolerele si sistemele de aerisire, pana la galagia creata de un santier.

Poate fi utilizat in conditii de mediu destul de grele (intuneric, vant, altitudine inalta etc.).

E prevazut cu alarma pentru depasirea gamelor de frecvente detectabile.

Livrat cu baterii si cutie speciala de depozitare.

 

Dezavantaje:

Nu are functie de live logging.

 

 

SmartGadget 9177    

 

SmartGadget 9177 o sa isi gaseasca cu siguranta cumparatori printre cei dintre dumneavoastra care nu sunt dispusi sa cheltuiasca multi bani pe un fonometru. Produsul este mic, destul de simplu, iar ca specificatii, prezinta valori destul de bune in ceea ce priveste intervalul de masurare al intensitatii (intre 30 si 130 dBa) si cel al frecventelor (31.5 Hz pana la 8 Khz).

Microfonul este echipat cu burete, pentru a nu interfera vantul cu masuratorile, iar display-ul cu cristale lichide este luminat, facilitand astfel citirea cifrelor in semi-intuneric si intuneric. Acuratetea aparatului este de +/- 1,5 decibeli. Ca temperaturi de functionare, poate opera intre zero si 40 de grade Celsius, insa producatorul nu mentioneaza si un prag pentru umiditatea aerului, prin urmare nu ar fi indicat sa il expuneti umezelii foarte mult timp.

Foloseste trei baterii de 1,5 volti de tipul AAA, care nu sunt incluse in pachet, si va trebui sa le cumparati separat.

 

Avantaje:

Pretul sau este foarte convenabil, date fiind performantele aparatului.

Game de frecvente si intesitati masurabile destul de bune, pentru a analiza atat mediile cu zgomot de fond, cat si cele afectate drastic de galagie puternica (aeroporturi, santiere).

Display-ul luminat asigura o buna folosire chiar si in conditii de iluminare proasta/intuneric.

Poate memora ultima valoare masurata – prin urmare nu trebuie sa notati tot timpul masuratorile pe hartie.

 

Dezavantaje:

Nivel de protectie scazut impotriva conditiilor precum umiditatea.

 

 

FSM 130 

 

FSM 130 ofera un echilibru foarte bun intre pret, performante si fiabilitate. Poate fi folosit pentru monitorizarea nivelurilor sonore aproape oriunde, iar gama de intensitate sonora ce poate fi inregistrata este separata in doua grupe de frecvente, joase si inalte.

Pentru cele joase, poate masura intre 35 si 100 de decibeli, iar pentru cele inalte, intre 65 si 130 de decibeli. Un aspect binevenit este posibilitatea de a stoca masuratorile, pentru a fi trimise catre aparate de analizare si de intocmire a graficelor, prin intermediul conexiunii speciale.

Precizia dispozitivului este de +/- 1,5 decibeli, masurata la pragul de 94 dB. Ca rezistenta la factorii de mediu, poate fi utilizat la temperaturi intre 0 si 40 de grade si in conditii de umiditate in aer de cel mult 80%. Microfonul este protejat impotriva vantului de o bucata sferica de burete. Are si software de calibrare automata interna. Este pus in functiune de o baterie de 9 volti, livrata in pachetul produsului.

 

Avantaje:

Memoreaza datele inregistrate, ce pot fi ulterior exportate.

Bine protejat impotriva intemperiilor, cu o carcasa etansa ce protejeaza de umezeala, si cu componente ce isi pastreaza performanta la temperaturi extreme.

Gama buna de intensitati masurabile, intre 35 si 100 de decibeli ca nivel de intensitate a zgomotelor.

Software de calibrare automata, pentru a seta pragurile de masurare in mod precis.

 

Dezavantaje:

Nu are ecran luminat, si prin urmare nu se pot citi valorile usor in conditii de semi-intuneric si intuneric.

 

 

TROTEC BS06 

 

Modelul BS06 este un fonometru ieftin si bun de la TROTEC, destul de simplu in ceea ce priveste performantele, prin urmare indreptat catre utilizatorii amatori ce doresc sa afle nivelurile de zgomot din propria locuinta, ori din birou.

Gamele de intenistate si frecvente sunt asemanatoare cu cele specificate de modelele mai performante (intensitati intre 40 – 130 decibeli si frecvente intre 31,5 Hz si 8 kHz), insa precizia este considerabil mai slaba decat la multe alte fonometre: +/- 3,5 decibeli. Poate afisa valorile minime si maxime si memora ultima functie masurata.

Pentru a economisi bateria, se inchide automat dupa cateva minute de inactivitate. In mod convenabil, display-ul se aprinde automat, cand aparatul este folosit in conditii slabe de iluminare. Poate functiona pana la temperaturi de 40 de grade Celsius si in conditii de umiditate de 75%. In pachet se livreaza si bateria produsului.

 

Avantaje:

Pret foarte mic, fiind potrivit pentru bugetul celor mai multi utilizatori.

Are display luminat si functie de auto-stingere, pentru economisirea bateriei.

Include filet pentru stativ, deci poate fi amplasat pe un trepiedi.

Se preteaza la conditii de operare de umezeala pana la 75%.

 

Dezavantaje:

Precizie destul de slaba, fiind mai degraba potrivit pentru acasa si locuri de munca la care expunerea e redusa.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status