n n
n
n
▷ Fonometre ieftine. Analiza comparativa

Cel mai bun fonometru ieftin

Am modificat articolul ultima data pe: 15.11.19

 

Cum aleg cele mai bune fonometre ieftine

 

Ghidul cumparatorului

Cu ajutorul unui fonometru, se pot masura intensitatea si frecventa sunetelor dintr-un mediu dat, fapt ceea ce poate usura luarea de pasi pentru limitarea poluarii fonice. Daca nu sunteti pregatit/a sa cheltuiti multi bani pe un asemenea dispozitiv, in randurile ce urmeaza va prezentam cei mai importanti factori de urmarit, atunci cand doriti un fonometru ieftin, la un pret bun.

Plaja de intensitati a sunetului este un prim factor de analizat. Ea descrie cat de slabe si cat de puternice sunt sunetele ce pot fi masurate de senzorul dispozitivului. Cu cat plaja este mai ampla (de la sunete foarte slabe la foarte puternice), cu atat fonometrul va fi mai performant.

Insa aici alegerea depinde si de nevoile dumneavoastra de masurare: putine locuri au zgomote mai puternice de 100 de decibeli, iar cele sub 30 decibeli de-abia sunt percepute de urechea umana!

Daca aveti nevoie de masuratori precise (de exemplu, aveti cerinte de un prag de intensitate intr-un mediu de lucru si nu stiti daca le veti indeplini), acuratetea ridicata este de dorit. De exemplu, un model cu o precizie de +/- 1,5 decibeli se va indeparta cu maximum aceasta marja de intensitatea reala a sunetului, el fiind mai precis decat un model cu acuratetea de +/- 2,5 decibeli.

Fireste, mai multa precizie inseamna, de regula, si un pret mai ridicat.

Un fonometru va trebui sa poata masura atat frecvente joase, cat si cele medii si inalte. Modelele cu o plaja ampla de frecvente vor putea fi utillizate in cat mai multe situatii, potrivit multor pareri despre cele mai bune fonometre ieftine. SmartGadget 9177 poate masura sunete de la 31,5 Hertzi la 8 kiloHertzi.

Daca aveti nevoie sa masurati sunete mai inalte decat atat (8 kiloHertzi este destul de ascutit, ganditi-va la tipete de nou-nascut, ca exemplu), orientati-va catre un model mai performant.

Protectie impotriva vantului e importanta. In spatiile exterioare, perceptia sunetului de catre microfonul fonometrului tine si de cat de puternic va bate vantul. Astfel, va fi necesar ca membrana sa fie protejata de catre un burete, iar ca sistemul de masurare sa fie calibrat pentru a contracara efectul curentului de aer.

Totodata, este bine ca acest burete sa fie detasabil, intrucat nu veti avea nevoie de el in spatiile de interior.

Nu uitati sa evaluati si functiile. Majoritatea modelelor de fonometre pot memora valori, pot afisa valorile minime si maxime, sau eventual pot oferi modalitati de conectare la computere sau la alte dispozitive. Desigur, mai multe functii inseamna mai multe performante si preturi mai ridicate.

Pentru modelele la preturi accesibile, pe care ne axam in acest articol, memorarea valorilor, precum si afisarea minimelor si maximelor, sunt standard, iar adesea puteti intalni si display-uri luminate pentru citirea masuratorilor pe intuneric.

Mai jos, prezentam mai pe larg doua din modelele bine vandute de fonometre, din categoria celor de preturi accesibile. Produsele respective, desi nu din cale-afara de performante, sunt bine construite si rezistente la conditii grele de lucru, timp indelungat.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Trotec BS06 

 

Modelul pe care il prezentam aici este un fonometru ieftin si bun care poate satisface nevoile celor mai multi cumparatori obisnuiti. Poate fi cu succes utilizat pentru masurarea intesitatii zgomotelor fie in propria locuinta, fie la locul de munca, pentru a lua masuri cat mai eficiente in contracararea stresului creat de galagie.

Poate masura sunete de la 40 la 130 de decibeli (de la vocea fireasca a unei persoane pana la zgomotul unui ciocan pneumatic), iar ca functii, poate afisa valoarea minima si maxima, precum si memorarea uneia dintre valori. Display-ul luminat se va aprinde automat, atunci cand pasiti intr-un mediu cu lumina slaba. De asemenea, pentru a lungi cat mai mult durata de viata a bateriei, display-ul se va inchide dupa doua minute de nefolosire. Precizia instrumentului s-ar putea sa fie elementul care ar descuraja unii cumparatori: la o marja de +/- 3,5 decibeli, ea este vizibil mai mare decat la alte modele, prin urmare aparatul nu se afla printre cele mai precise de pe piata.

Producatorul Trotec specifica si o gama de parametri de mediu in care poate fi utilizat acest fonometru: in ceea ce priveste temperaturile, el poate masura zgomote in medii de la 0 la 40 de grade Celsius, iar ca umiditate, de la 10 la 75 %. In plus, produsul este livrat cu burete pentru microfon, acesta avand rolul de a elimina bruiajul oferit de vant, atunci cand utilizati fonometrul in spatiile exterioare.

 

 

 

 

 

SmartGadget 9177 

 

Pentru SmartGadget9177, beneficiati de un fonometru mic, simplu, usor de transportat si de folosit. Pe ecranul sau cu cristale lichide, veti putea citi foarte usor informatia afisata, iar acuratetea dispozitivului este printre cele mai bune din categoria sa de produse: +/- 1,5 decibeli, care reprezinta marja maxima de eroare de la care sa va asteptati.

In afara de acest avantaj, mai putem mentiona ca si plaja de intensitati ale zgomotelor masurate este destul de ampla, intre 30 si 130 de decibeli, adica orice zgomot de la o soapta la un ciocan pneumatic sau un avion cu reactie ce zboara aproape de sol. Producatorul specifica si o gama de frecvente pentru zgomotele asupra carora veti indrepta microfonul aparatului: acestea pornesc de la 31.5 Hertzi (ganditi-va la o tuba sau la un contrabas) si merg pana la 8 kilohertzi (un tipat de femeie sau plansul unui bebelus).

Poate functionat in conditii de temperatura de la zero la patruzeci de grade Celsius, iar buretele anti-vant va permite o utilizare eficienta in mediile exterioare, aparatul pastrandu-si precizia in astfel de situatii. Ecranul este, de asemenea, iluminat, lumina aprinzandu-se automat, atunci cand intrati intr-o camera intunecata, ori daca intentionati sa masurati zgomotele pe timp de noapte. Ca functii, afiseaza valorile minime si maxime masurate si totodata are si o functie “hold” ce pastreaza o anumita valoare in memorie.

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status