Cele mai bune stabilizatoare de tensiune

Am modificat articolul ultima data pe: 21.04.18

 

Cum alegi un stabilizator de tensiune bun

 

Ghidul cumparatorului

Fluctuatiile de tensiune afecteaza chiar si cele mai performante aparate electrice dintr-o locuinta, de la un simplu modem si pana la un calculator, masina de spalat, centrala electrica si nu numai. Fie ca vorbim de sub-tensiune sau supra-tensiune, electronicele si electrocasnicele din casa pot fi grav afectate. Daca la inceput vei observa ca nu mai functioneaza la parametri normali si nu mai dau randamentul obisnuit, in timp, ele se vor strica.

Solutia optima in astfel de situatii e utilizarea unui stabilizator de tensiune, pentru toata casa sau doar pentru anumite aplicatii. Dispozitivul actioneaza ca un intermediar pe circuit, care preia tensiunea de intrare, provenita de la priza, si o regleaza, asa incat, tensiunea de iesire, care ajunge la aparate, sa fie una constanta. De mentionat ca este cunoscut si sub denumirea de AVR (Automatic Voltage Regulator).

Sa faci o astfel de investitie, chiar si cand stii deja unde gasesc stabilizator de tensiune, la preturi bune, alte persoane, poate fi dificil si confuz. De aceea, credem ca ghidul de mai jos poate constitui un bun punct de plecare, intrucat vei invata ce tipuri de aparate exista, cum sa alegi modelul in functie de puterea totala a consumatorilor, la ce variatii de tensiune te poti astepta, dar si ce alte functii utile pot avea produsele.

 

Tipul: Dupa tehnologia avuta la baza, exista cele cu transformator (relee) si cu servomotor. De asemenea, poti alege un stabilizator de tensiune trifazic, ce ofera o tensiune de iesire cuprinsa in plaja 380V-400V, sau monofazic, cu valori de productie incadrate in 220V-240V.

Stabilizatorul cu transformator: reglarea tensiunii se realizeaza prin intermediul unor relee, care declanseaza doar la anumite valori fixe de tensiune. E potrivit consumatorilor mai mici, precum un calculator dotat pentru gaming, radiatoare electrice, fiare de calcat, cuptor cu microunde, etc. iar modelul pe care il alegi trebuie sa aiba o putere VA de 1,5 – 2 mai mare decat puterea exprimata in W a aparatelor care sunt legate la stabilizator. Aceste tipuri sunt mai ieftine, insa tine cont ca au o marja de eroare de ±5 – ±10% in stabilizare, viteza de reglare a tensiunii e mai mica, iar alimentarea poate fi intrerupta in timpul procesului.

Stabilizatorul cu servomotor: detecteaza valorile diferite ale tensiunii de intrare, iar in cazul unei erori, acceseaza valori intermediare de tensiune pe circuitul de iesire. Datorita acestui lucru, reglarea se realizeaza in mod constant, de unde rezulta si o marja de eroare mai mica, de doar ±1%.  Poti alege modelul daca ai nevoie de un stabilizator de tensiune pentru frigider, centrala termica, masina de spalat, hidrofor, pentru aparatul de aer conditionat, etc. Cand cumperi, ai grija ca puterea in VA a produsului sa fie de 2-3 ori mai mare decat totalul puterii (in watti) a electrocasnicelor legate. Poti observa ca sunt superioare celorlalte, atat la fiabilitate, cat si la performanta, intrucat stabilizarea se face mai rapid si cu mai multa precizie. Totusi, necesita mentenanta periodica, iar cele mai multe pareri despre cele mai bune stabilizatoare de tensiune cu servomotor indica costuri mai ridicate.

 

Capacitatea: Un stabilizator trebuie sa fie mai puternic decat toate electrocasnicele ce vor fi conectate la iesirea sa. Da, vei fi nevoit sa faci niste adunari, insumand puterea consumata a tuturor echipamentelor electrice pe care le vei conecta. E important ca puterea totala a consumatorilor sa nu o depaseasca pe cea maxima a AVR-ului, intrucat vei solicita electrocasnicele si le poti arde.

E necesar sa faci distinctia intre puterea aparenta VA – Volt Amper si cea reala (exprimata in watti), pe care o vei afla in functie de factorul de putere (pf). pf poate fi 0.8 sau orice alta valoare, intrucat ea variaza in functie de tehnologia avuta la baza si de producator.  Exista o schema de calcul prin care poti afla puterea reala, care e de forma: W=VA x pf. De exemplu, un stabilizator de tensiune de 3000VA, va avea 2400W (=3000 x 0.8). Totusi, daca nu ai chef de calcule, poti aproxima, tinand cont ca puterea reala reprezinta in jur de 80% din cea aparenta.

 

Functii si dotari: Un produs bun si performant va fi echipat cel putin cu functie de intarziere la pornire (perioadele tranzitorii de reglaj, ce apar in caz de pana de curent, de exemplu, sunt eliminate, pentru a nu afecta aparatele conectate); cu comutator la tensiunea de intrare, pentru echipamente sensibile (calculatoare, imprimante, televizoare, etc.) si pentru cele cu motor de curent alternativ, care sunt mai solicitante, precum frigidere, congelatoare, etc.

De asemenea, e necesar sa aiba protectie la supraincarcare, sub si supratensiune, iar pentru a urmari, in timp real, valorile de intrare si de iesire ale tensiunii, iti recomandam un stabilizator cu ecran digital si cu indicatori LED. Drept conectori, te poti astepta ca fiecare dispozitiv sa aiba stecher shuko si de tip IEC 19.

Montarea: Desi exista si regulatoare care pot fi asezate direct pe podea, noi insistam asupra celor cu fixare pe perete. Desigur, daca ai nevoie de un stabilizator mic, cu care sa-ti protejezi calculatorul, de exemplu, il poti ascunde si sub birou. Totusi, in cazul unuia pentru intreaga locuinta, e de preferat sa fie asezat la un nivel mai inalt, ferit in principal de contactul cu umezeala sau apa. In felul acesta, vei elimina si orice risc de electrocutare a animalelor de companie sau a copiilor mici.

 

Cunoscand toate acestea, dispui de suficiente informatii pentru a identifica usor un model de AVR din comert, care sa fie potrivit consumatoarelor electrice pe care le detii acasa. Nu iti mai ramane decat sa descoperi un produs care sa se si incadreze in bugetul de care dispui. Indiferent cat esti pregatit sa investesti, s-ar putea sa fie o idee inteleapta sa faci cumparaturile pe Internet, locul spre care se indreapta multi cumparatori interesati unde gasesc stabilizator de tensiune, la un pret bun.

Ofertele online tind sa fie mai accesibile, iar asta se datoreaza variatelor reduceri puse la dispozitie, precum si anumitor perioade de promotii. In plus, daca ai dubii in legatura cu un model, comentariile lasate de alti utilizatori te pot lamuri in privinta calitatii promise. Mai jos, gasesti o lista de produse, in care sunt prioritizate cele mai populare stabilizatoare, alese in functie de raportul performanta – costuri.

 

 

Modele recomandate in 2018

 

 

nJoy Akin 3000 

 


In cazul in care locuiesti intr-o zona in care apar des fluctuatii de curent, s-ar putea sa fie imperativ sa cauti cele mai bune stabilizatoare de tensiune, cu care sa-ti protejezi obiectele electronice din casa. Vei putea lega mai multi consumatori din locuinta, intrucat e capabil sa regleze echipamente ce insumeaza pana in 2400W (3000 VA). De asemenea, ofera o tensiune de iesire de 220V, fiind, deci, un dispozitiv monofazic.

Interfata suporta un conector Schuko si unul IEC 19. Are ecran digital, pe care poti urmari valorile de intrare si iesire, se bucura de functie de intarziere la pornire, eliminand perioadele tranzitorii ce pot avea consecinte negative asupra echipamentelor conectate, si e prevazut cu optiune de selectie a tensiunii. De mentionat ca da randament si la conditii de temperatura de 0 – 40 grade Celsius, cantareste aproape 9 kg si are dimensiuni de 29.7 x 15.0 x 19.9 cm.

Vrei sa-ti protejezi electronicele importante de fluctuatii de tensiune si esti dispus sa faci o investitie mai insemnata? Vei face o alegere inspirata, cu produsul nJoy Akin 3000.

 

Avantaje:

AVR cu o capacitate de pana la 2400W (puterea reala).

E capabil sa protejeze electronicele mai solicitante, precum o masina de spalat sau o pompa de apa.

Are display digital, pentru monitorizarea constanta a parametrilor de lucru.

Asigura protectie la supraincalzire, scurtcircuit si suprasarcina.

Are o garantie extinsa pe 36 de luni.

 

Dezavantaje:

Fiind un dispozitiv cu capacitate mare, e bine sa te astepti la preturi ceva mai ridicate.

 

 

 

 

Electropower EP-SVC-1000VA 

 


Electropower EP-SVC-1000VA este un stabilizator de tensiune cu servomotor, iar asta poate fi un motiv suficient pentru a-i acorda atentie. Multumita tehnologiei pe care o are la baza, stii ca va lucra in mod constant, asa incat sa mentina o tensiune de iesire optima pentru aparatele tale casnice. De asemenea, constructia este una fiabila, asa ca te vei bucura de investitie pentru mult timp.

Indiferent de valoarea de intrare, dispozitivul va oferi o tensiune de iesire de 230V, fiind tot ceea ce-ti poti dori pentru bunastarea centralei tale termice si a altor consumatori. Pentru ca da, vei putea lega mai multe aparate, care sa nu depaseasca o putere reala de 800W. Va oferi protectie  la supraincalzire, scurtcircuit si suprasarcina, are afisaj LED si un buton rosu pentru oprire/pornire.

Iata un produs care trece usor drept cel mai bun stabilizator de tensiune cu servomotor, astfel ca investitia nu poate fi decat una meritata.

 

Avantaje:

Stabilizator cu servomotor, cu o marja de eroare de doar ±1% – ±2.5%.

Are capacitate pentru 800W.

Poate functiona optim chiar si in conditii de temperatura scazuta/inalta si umiditate (fara condens).

Vine cu un raport calitate – pret foarte avantajos.

 

Dezavantaje:

Exista cumparatori care s-au declarat deranjati de sunetul pe care il emite in momentul stabilizarii fluctuatiei.

 

 

 

 

SilverCloud K1000VA 

 


In cazul in care ai inceput sa observi cum centrala ta termica intra tot mai des in avarie, iar situatia dureaza inca de la inceputul iernii, s-ar putea ca problema sa fie temperaturile scazute, care provoaca fluctuatii de tensiune pe reteaua electrica. Iar asta e doar unul dintre scenariile in care un stabilizator precum cel de fata devine util. Vei putea lega la el mai multe produse electrice, cu conditia ca puterea reala a acestora sa nu depaseasca 600W.

La intrare, primeste tensiuni ce variaza intre 140 si 260 V, iar echipamentele alimentate vor primi 220V. E un dispozitiv excelent, in cazul in care te temi ca lipsa de curent va duce la stricarea alimentelor si a aparatelor frigorifice cu totul, iar asta datorita circuitului de intarziere a semnalului de iesire, care va impiedica defectarea motorului compresor. Pe spate se gasesc doua prize Shuko, iar in fata e dispus un contor pe care poti citi parametrii de lucru, alaturi de 3 LED-uri ce indica starea de functionare.

Te intereseaza sa cumperi un stabilizator de tensiune pentru centrala termica, frigider sau congelator? SilverCloud K1000VA e una dintre cele mai bune optiuni pe care le ai.

 

Avantaje:

Poate alimenta aparate ce consuma cumulat pana la 600W.

Panoul frontal e prevazut cu un contor dublu, pe care poti urmari valorile de intrare si iesire.

E potrivit pentru echipamentele de refrigerare, avand functie de intarziere a iesirii.

Ofera protectie la scurtcircuit si la suprasarcina.

Poate fi manevrat usor, avand maner si o greutate de doar 4,5 kg.

E un produs ieftin.

 

Dezavantaje:

Nu e potrivit, daca ai cerinte de alimentare mai mari.

 

 

 

 

Well AVR-REL-1000VA 

 

Iata un stabilizator de tensiune Well, la un pret bun, care pana in prezent nu e dezamagit nici un cumparator, dupa cum arata recenziile pozitive. Dispozitivul va putea furniza o tensiune constanta pentru orice consumator care e mai sensibil la fluctuatii, precum centralele termice sau calculatoarele. Vei putea conecta orice aparat care se incadreaza in puterea reala de 600W.

Trebuie sa stii ca acesta e un model de stabilizator bazat pe tehnologia de functionare cu relee. Tensiunea de iesire pe care o ofera nu va scadea sub 210V si nici nu va depasi 240V, astfel ca te bucuri de protectie in caz de suprasarcina, scurtcircuit si supraincalzire. Prin intermediul unui buton rosu, dispus pe suprafata stabilizatorului, vei avea posibilitatea de a selecta optiunea de intarziere a semnalului de iesire, in cazul in care echipamentul conectat necesita astfel de protectie.

Daca nu vrei sa faci o investitie prea mare si doresti un AVR cu performante mai mult decat decente, te poti multumi cu un produs precum cel fabricat de Well.

 

Avantaje:

Stabilizator de tensiune cu relee, capabil sa alimenteze pana la 600W.

Este silentios in functionare.

Se bucura de protectie la supratensiune, tensiune scazuta si suprasarcina.

Ofera un raport calitate – pret excelent.

Vine cu garantie pe 2 ani.

E livrat impreuna cu instructiunile de utilizare.

 

Dezavantaje:

Are un singur conector pentru iesire.

 

 

 

 

Gembird EG-AVR-1001, AVR 1000VA 

 

Cand caderile de curent au loc la ordinea zilei, riscul ca aparatele electronice sa se arda e foarte mare, iar un stabilizator de tensiune, ieftin si bun, precum acesta, e tot ce ai nevoie pentru a pune capat problemei. Il poti conecta la centrala electrica, la televizor, la calculator sau la monitor, la un sistem audio si chiar la un player pentru filme sau un router; de fapt, vei reusi sa-ti protejezi orice aparat sensibil la fluctuatiile de tensiune din retea, iar avand in vedere oferta irezistibila, poti investi chiar in doua produse.

In orice caz, tine minte ca poate alimenta doar consumatori care, impreuna, nu depasesc 600W. Situatia de functionare este afisata prin intermediul unui LED, iar in cazul in care primeste curent ce depaseste 240V, va reduce imediat valoarea in jurul celei de 200-210V. E silentios, cu exceptia situatiilor in care identifica fluctuatii sau caderi, caz in care va emite un scurt bip.

Iti doresti ca aparatele din casa sa fie protejate de scurtcircuit, supratensiune, suprasarcina si supraincalzire? Nu ai decat sa cumperi produsul Gembird.

 

Avantaje:

Model de stabilizator de tensiune Gembird EG-AVR-1001, AVR 1000VA, popular printre cumparatori.

Asigura un grad inalt de protectie, tuturor echipamentelor ce consuma pana in 600W.

E prevazut cu doua prize pentru alimentarea aparatelor.

Are garantie de 24 de luni.

 

Dezavantaje:

Cablul de alimentare este scurt.

 

 

 

 

Alte articole populare de pe site-ul nostru:

 

Cum alegi un sistem audio 5.1

Cel mai bun aspirator fara sac

Cea mai buna motocoasa Husqvarna

Tablou electric

Polizor de banc

 

 

Leave a Reply

6 Comments on "Cele mai bune stabilizatoare de tensiune"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Doru
Guest

Buna ziua, am o problema cu primul model descris mai sus(nJoy Akin 3000) dupa aproximativ 1 an de folosire am observat ca indicatorul IN apare relativ ~ 240 dar in OUT apare uneori ~ 205. Acest comportament l-am observat cam de o luna de zile. A mai patit cineva asa? Este normal?

George Costache
Guest

Buna ziua,
Ma puteti ajuta si pe mine cu o informatie? mai exact imi puteti spune si mie daca exista vreo societate in Romania care sa produca stabilizatoare de tensiune si care este aceea?
Multumesc!

Florin
Guest

Buna ziua,
Detin de cateva zile un stabilizator de tensiune Chrome 500VA pe care-l folosesc la o centrala termica. M-am intrebat si va intreb daca este normal ca la iesire tensiunea sa fluctueze constant, concret intra 215 iese 213, in urmatoarea secunda am 212 la intrare si iese 210, apoi pot avea 220 si iese 218. La 204V si sub aceasta valoare comuta la 220 pastrand o diferenta de aproximativ 18V fata de intrare. Multumesc anticipat.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (50 votes, average: 4.86 out of 5)
Loading...