Cel mai bun stabilizator de tensiune ieftin

Am modificat articolul ultima data pe: 15.02.19

 

Cum aleg cele mai bune stabilizatoare de tensiune, ieftine

 

Ghidul cumparatorului

Dupa cum stii se intampla deseori sa aveti probleme cu tensiunea de alimentare. Iti doresti insa sa protejezi aparatele electrocasnice ca televizoare, aer conditionat, frigider, s.a., asa ca apelezi la un stabilizator, care reduce variatiile tensiunii de intrare si furnizeaza o alimentare corecta consumatorilor. Este denumit si AVR (Regulator automat al tensiunii) stabilizarea tensiunii facandu-se automat si fara interventia utilizatorului.

 

 

In acest ghid, vei gasi cateva caracteristici principale ce te vor ajuta sa alegi un stabilizator de tensiune ieftin la un pret bun.

Capacitatea reprezinta puterea reala maxima a stabilizatorului. Este bine de stiut ca puterea insumata a consumatorilor ce se doreste a fi protejati de stabilizator, sa nu depaseasca acesta valoare. Este recomandat sa iti iei o marja de siguranta de 15 – 20%. Verifica cu atentie capacitatea stabilizatorului in Watt sau VA, si coreleaza cu valoare declarata a puterii consumatorului prezentata pe eticheta acestuia.

Tensiunea de intrare nominala este intervalul la care functioneaza stabilizatorul, respectiv valorile minime si maxime. Este bine sa alegi un model cu limitele cat mai apropiate de valorile din localitatea unde doresti instalarea, pentru a putea proteja cat mai eficient aparatura la supratensiune – tensiune mai mare decat cea nominala a consumatorului – si la subtensiune – tensiune mai mica.

Ce se poate intampla daca mentii un consumator cu o tensiune de intrare mai mare? In afara de distrugerea aparatului, se poate deteriora izolatia conductorilor – ce prezinta un pericol de ardere, de asemenea va scadea durata de viata a acestuia. In cazul tensiunii de alimentare mai mici se reduce performanta aparatului sau poate functiona defectuos.

Din punct de vedere constructiv, pentru aplicatii casnice exista mai multe tipuri de stabilizatoare.

Modelele cu servomotor, avand o marja de eroare a stabilizarii de +/- 3%, ofera avantajele unei viteze bune de corectie si precizie mai mare, dar avand piese in miscare necesita mentenanta periodica. Acest tip de stabilizator va produce si zgomot datorita motorului, deci trebuie sa ii gasesti un loc in care sa nu te deranjeze.

Un alt tip de stabilizator este cu relee, ce are o marja de eroare de 5 -10%, dar este la un pret mai bun si greutate mai mica, ceea ce il face ideal pentru aplicatii casnice.

Protectiile necesare ale stabilizatorului sunt protectia la supratensiune si subtensiune, protectia la supraincalzire si scurtcircuit. Este foarte util ca tensiunile de intrare si de iesire sa fie monitorizate cu ajutorul contoarelor incorporate sau a afisoarelor. In cazul frigiderelor, aparatelor de aer conditionat sau similare vei alege un model cu intirziere la pornire, pentru a proteja motorul de fluctuatiile de tensiune.

Trebuie sa tii cont si de numarul si tipurile de iesiri ale stabilizatorului, pentru a putea conecta aparatura de protejat, fara a avea nevoie de adaptari ale cablurilor de alimentare, cele mai uzuale fiind prizele tip schuko.

Consultand acest ghid, in care am analizat pareri despre cele mai bune stabilizatoare de tensiune ieftine, poti sa iti faci o idee despre ce aparat ai nevoie. In continuare iti prezentam cateva modele pe care le poti achizitiona foarte usor online.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Electropower EP-SVC-500VA

 

Electropower EP-SVC-500VA are capacitatea de 400 de Watt si poate fi folosit deci la o gama larga de consumatori, atat in mediul casnic, cat si la birou.

Tensiunea de alimentare de intrare fiind intre 145-225V, asigura functionarea aparatelor electrice peste plaja nominala care este de obicei +/-8%.

La scaderea sub 180V, functioneaza la jumatate din putere, spre deosebire de produsele altor producatori care intrerup alimentarea cu energie sub 180V, in aceste cazuri unii consumatori de putere mai mica, cum ar fi iluminatul, vor functiona. Fiind un model cu servomotor, cu precizie de stabilizare de +/-3%, se recomanda pentru consumatorii cu motoare incorporate cum ar fi hidrofoare, pompe, aparate de aer conditionat, centrale termice.

Gama de temperatura de functionare de -10 +40 grade C, recomanda acest model pentru folosirea in garaje sau magazii, inclusiv pe perioada friguroasa, ceea ce este indicat, avand in vedere si nivelul de zgomot dat de functionarea servomotorului. Prezinta o singura priza de alimentare cu impamantare (de tip Schuko).

 

 

 

nJoy Paladin

 

Pentru cine isi doreste un stabilizator de tensiune ieftin si bun, nJoy Paladin 1000 poate constitui o alegere potrivita. Capacitatea de 500W il recomanda pentru consumatorii mai mari sau pentru consumatori a carei suma a puterii nu depaseste aceasta valoare. Este foarte potrivit pentru diferite tipuri de aparate electrocasnice: computere de birou, alte echipamente de tip IT (scanere, imprimante), TV, monitoare, console gaming.

Asigura de asemenea protectie si la circuitul telefonic cu ajutorul conectorilor de intrare/iesire de tip RJ11. Are in componenta circuite de protectie la supratensiune si subtensiune, supraincalzire si suprasarcina.

Plaja de tensiune la intrare este de 184-284V, deci este mai potrivit pentru zona urbana, sau unde valorile tensiunii de intrare nu depasesc aceste limite. Fiind un model cu relee, este silentios si usor, avand doar 1,86 kg, si poate fi usor integrat in casa sau la birou. Acest stabilizator este dotat cu 3 prize de iesire universale, ceea ce il face foarte versatil in conectarea aparatelor electrice cu cabluri de alimentare de orice tip.

 

 

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile

 

SilverCloud K500VA

 

Acest stabilizator poate alimenta aparate electrice si electronice cu o putere insumata de 300W, are un interval mare al tensiunii de intrare 140-260V, deci este indicat pentru localitatile in care exista variatii peste limite normale ale alimentarii cu energie.

Circuitul de intarziere cu 2 pozitii – 6 si 120 secunde – previne defectarea motoarelor pentru echipamente de tip frigider, dar si a altor echipamente ce pot fi afectate de intreruperile dese ale tensiunii de alimentare pe perioade sub 120 secunde. Pe partea frontala stabilizatorul este dotat cu 2 ecrane cu led pentru afisarea tensiunii de intrare si de iesire, pentru a putea monitoriza in timp real aceste valori.

Gama de temperatura de functionare este de la 0 la 40 de grade C, deci trebuie pozitionat intr-un loc ferit de inghet. Cele doua prize de iesire permit conectarea directa a cablurilor de alimentare, care trebuie sa fie cu impamantare (de tip Schuko).

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...