Cele mai bune obiective foto

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

Cum alegi un obiectiv foto bun

 

Ghidul cumparatorului

Daca fotografia se numara printre cele mai mari pasiuni ale tale, este bine sa stii ca pentru o calitate crescuta a imaginilor ai nevoie, pe langa un DSLR performant si o rezolutie generoasa, inclusiv de un obiectiv pe masura, reprezentand, poate, cea mai importanta componenta a aparatului foto, deoarece claritatea unei poze /a subiectului este conditionata, in mod direct, de catre acesta.

Cu alte cuvinte, pentru atingerea scopului final de fiecare data si pentru a putea exploata la maximum posibilitatile pe care dispozitivul optic ti le ofera, cel mai bun obiectiv foto va fi cel in concordanta cu viziunea ta, capabil sa realizeze compozitia dorita.

 

 

Nu uita insa ca asemenea accesorii ofera posibilitati aproape infinite de exprimare in fotografie, drept care alegerea lor se dovedeste a fi intotdeauna o sarcina dificila pentru toti utilizatorii, fie ei fotografi profesionisti sau amatori.

Noi am hotarat insa sa-ti facem treaba mai usoara, asa ca, daca vei lectura ghidul de fata, vei da peste cateva criterii esentiale de selectie, care te vor determina sa achizitionezi cel mai bun obiectiv foto pentru scopul tau.

 

Distanta focala si unghiul de acoperire: Se masoara in milimetri (mm) si este intotdeauna inscriptionata pe obiectiv, in timp ce unghiul de acoperire il vei gasi mentionat la specificatii, fie pe site-ul producatorului, fie pe foaia cu datele tehnice si instructiunile de folosire, care insoteste orice produs nou cumparat.

Accesoriile cu distanta focala mica se numesc largi (wide, 8 – 35 mm), pe cand cele care beneficiaza de o departare focala mare poarta numele de lungi (tele, 100 – 500 mm), acestora alaturandu-li-se obiectivele foto care au un unghi de acoperire similar cu cel al ochiului uman si care se numesc simplu: standard sau normale (20 – 80 mm).

Odata ce am lamurit aceste aspecte, trebuie sa stii ca, in functie de distanta focala, modelele se impart in doua marii categorii, si anume: fixe (valoare unica) sau zoom (valoare variabila, minima/maxima).

Cele dintai, cunoscute si sub numele de obiective prime, sunt accesorii specializate, fiind cunoscute si apreciate, mai inainte de toate, pentru calitatea exceptionala a detaliilor care pot fi surprinse in fotografie, precum si pentru sharpness-ul deosebit (cat de bine reda claritatea subiectului, fie in zona centrala, fie in cea periferica a cadrului).

Totodata, ele sunt mai luminoase decat dispozitivele cu zoom, iar toate aceste caracteristici se datoreaza, in mare parte, numarului redus de piese mobile, ceea ce inseamna ca lumina nu este nevoita sa treaca prin prea multe parti componente, de unde si riscul redus al aparitiei defectelor optice. Nu in ultimul rand, obiectivele foto fixe se bucura de o deschidere mare a diafragmei, fapt care va oferi fotografiilor profunzime si un bun management al planurilor. Asigurand o geometrie excelenta a imaginii, sunt recomandate cu precadere portretelor si fotografiilor macro.

Accesoriile cu distanta focala variabila (zoom) iti permit sa acoperi o gama intreaga de necesitati, avand in vedere ca vin in mai multe variante: standard (“all around”), wide si ultra-wide si tele (teleobiective).

Primele sunt de obicei incluse in kit si se preteaza in majoritatea conditiilor, caci acopera o plaja focala larga (18 – 55 mm). Cu alte cuvinte, sunt bune la orice: peisaje, actiune sau portrete, insa dat fiind faptul ca variatia de la capatul wide la cel tele este de multi milimetri, exista riscul aparitiei aberatiilor cromatice, caz in care si calitatea fotografiilor va avea de suferit. Pentru cei aflati la inceput de drum insa, care fac poze doar in vacanta, dar si pentru persoanele care aleg sa fotografieze la evenimente speciale (nunti, botezuri etc.), unde viteza de reactie este necesara pentru a surprinde momentele inedite, un astfel de accesoriu este suficient,

Obiectivele wide si ultra-wide au distanta focala mai mica de 18 mm, pe format redus, sau de 24 mm, pe cel full-frame, astfel explicandu-se distorsiunile sau deformarile optice ale pieselor de fata, mai ales spre zona din colturi (periferia cadrului). Efectul lor este unul artistic, accesoriile de acest tip avand, de obicei, rolul de a accentua perspectiva in fotografie, motiv pentru care obiectele aflate in prim plan vor parea intotdeauna mai mari decat cele existente in background. Datorita unghiului generos de cuprindere, sunt potrivite pentru realizarea de cadre panoramice, oferind o calitate ridicata pentru tot ce inseamna poza de peisaj.

Teleobiectivele sunt piese cu focala lunga (100 – 300 mm), asa ca au capacitatea de a mari dimensiunile subiectului, deci sunt dedicate fotografierii wild-life, evenimentelor sportive si chiar realizarii de portrete. Prezinta avantajul unei luminozitati optime, asigurand astfel o imagine clara, focalizata. Numeroase pareri despre cele mai bune obiective foto le recomanda oricarui utilizator pasionat de aceasta arta, care-si doreste sa poata imortaliza subiectii aflati la distanta mare de aparat si de care nu se poate apropia din varii motive

Desi obiectivele cu distanta focala variabila ofera o gama mai larga de posibilitati de fotografiere, este bine sa stii modelele cu un factor de zoom mai mare (ex. 28 – 300 mm) reprezinta un compromis in ceea ce priveste calitatea imaginii si distorsiunile.

 

Apertura sau deschiderea diafragmei: Este un alt factor ce trebuie luat in considerare, daca vrei sa cresti calitatea fotografiilor pe care le realizezi. Aceasta se refera la dimensiunea orificiului prin care lumina ajunge la senzorul aparatului digital si este indicata pe obiectiv cu litera F (ex. F/1.4). Cu cat numarul este mai mic, cu atat deschiderea diafragmei este mai ampla, ceea ce inseamna ca pozele tale vor fi mai luminoase, fara a fi nevoie sa apelezi la tot felul de artificii digitale (ex. modificare ISO).

De asemenea, trebuie mentionat ca aceasta determina inclusiv profunzimea de camp (distanta la care subiectul apare clar si fundalul estompat) si timpul de expunere. Practic, cu cat apertura este mai mare, cu atat campul de profunzime este mai redus/ingust, obiectul care constituie interesul principal al fotografiei reusind astfel sa iasa in evidenta.

Acest tip de focus se numeste bokeh si este foarte des intalnit in cazul portretelor sau al pozelor macro. In situatia in care vrei ca in imagine sa se vada foarte bine detaliile din fundal, vei avea nevoie de o diafragma mai inchisa (se poate controla automat sau manual).

Cele mai apreciate obiective foto in acest sens sunt modelele F/1.4, respectiv F/2.8, numite luminoase si rapide deopotriva, deoarece permit intrarea unei cantitati mai mari de lumina si garanteaza utilizarea unui timp de expunere mai scurt. Pentru viteze rezontabile in timpul fotografierii, mai poti opta si pentru piese a caror apertura este egala cu F/2 sau F/1.8.

 

Calitatea constructiei obiectivului: Daca doresti ca in pozele tale sa se distinga cat mai multe detalii, contrastul sa fie unul bun, iar claritatea superioara, atunci ai face bine sa incerci sa combati cele mai cunoscute probleme cu care se confrunta orice fotograf, adaugand o importanta deosebita sticlei echipamentului optic.

De pilda, pentru reducerea aberatiilor cromatice (rezultatul focalizarii diverselor culori in puncte diferite), orienteaza-te catre un model ce contine elemente de sticla ED sau UD (cu dispersie scazuta, denumirea variind in functie de producator), intrucat le corecteaza, asigurand o claritate deosebita a imaginii.

Totodata, pentru micsorarea sau eliminarea efectului de “ghosting and flare” (zone incetosate sau cu contrast redus, produse de o sursa de lumina venita, de regula, din fata si care nu apare in fotografie), ai face bine sa te asiguri ca lentila obiectivului este prevazuta cu mai multe straturi antireflex.

Nu in ultimul rand, daca slabiciunea ta o reprezinta pozele cu subiecte bine izolate in fundal, atunci se impune sa tii cont numaidecat si de numarul, respectiv de forma lamelelor diafragmei, caci ele influenteaza in mod direct calitatea bokeh-ului. Asadar, pentru a obtine acele cerculete colorate, de lumina, pe care le-ai intalnit de nenumarate ori in fotografiile profesionale tip portret, ai nevoie de un numar cat mai mare de lamele (9).

Stabilizarea optica a imaginii: Este esentiala la viteze mari de expunere sau la distante focale ample, intrucat tremurul mainiilor poate duce la realizarea de cadre miscate. Tocmai de aceea, inainte de a te intreba unde gasesc obiective foto, la preturi bune, ceilalti pasionati de fotografie, ar trebui sa verifici daca modelul pe care ai pus ochii beneficiaza de o asemenea caracteristica. In cazul in care aceasta este prezenta, pe dispozitivul optic va scrie VR (vibration reduction, la Nikon), IS (image stabilisation, la Canon) sau VC (vibration compensation, la Tamron).

Se masoara in trepte de viteze castigate (pana la 4) si este recomandata atunci cand faci fotografii seara sau utilizezi obiective foto cu distanta focala mare, deoarece, in ambele cazuri, miscarea infinitezimala a camerei poate avea ca efect inregistrarea unor imagini neclare, iar acesta este capabil sa corecteze asemenea scapari.

Stiind toate aceste informatii, a venit momentul mult asteptat de a afla unde gasesc obiectiv foto, la un pret bun, ceilalti pasionati de aceasta arta, si anume pe Internet, multi cumparatori apreciind mediul online pentru oferta generoasa de produse, promotii si discounturi.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM

 

Construit la standarde profesionale si oferind o calitate a imaginilor de invidiat, nu e de mirare ca acest produs se numara printre cele mai bune obiective foto. Este un teleobiectiv compact, cu zoom puternic (55 – 250 mm) si cu o deschidere a diafragmei de f/4-5.6, asigurand o calitate superba a fotografiilor de tip wild-life, sport si chiar portrete.

Mai mult decat atat, acesta incorporeaza tehnologia stabilizatorului de imagine Canon, fapt care se traduce prin utilizarea unor timpi de expunere cu pana la 3.5 trepte mai mari decat de obicei, reducand astfel cu succes neclaritatea provocata de miscarea aparatului.

Aberatiile cromatice sunt scazute, de asemenea, multumita elementului din sticla UD (cu dispersie ultra-redusa)si straturilor protectoare Super Spectra, astfel explicandu-se claritatea impecabila a cadrelor surprinse si contrastul de culoare ridicat. Totodata, diafragma numara 7 lamele te ajuta sa separi excelent subiectul vizat de fundal. Dispune inclusiv de tehnologia STM a motoarelor secventiale pentru o focalizare fluenta si silentioasa la filmare.

 

Avantaje:

Este un model tele, deci permite apropierea de subiectii aflati la distanta, precum animalele salbatice, fara a-ti fi simtita prezenta.

Te ajuta sa obtii fotografii de o claritate ridicata, datorita zoom-ului puternic si elementului din sticla UD.

Are stabilizator de imagine, ajutand la mentinerea claritatii cadrelor chiar si-n cazul tremurului camerei.

Inelul de focalizare manual permite realizarea rapida si facila a reglajelor de focalizare in orice moment, simplificand utilizarea obiectivului.

 

Dezavantaje:

Pretul e pe masura caracteristicilor oferite.

 

 

Nikon 35mm F/1.8G AF-S DX

 

Iata un obiectiv foto extrem de bun atat pentru portrete, cat si pentru fotoreportaje sau fotografii la evenimente speciale (nunti, botezuri etc.)! Laudandu-se cu o deschidere maxima a diafragmei de f/1.8, compusa din 7 lamele, acest accesoriu este foarte apreciat de majoritatea portretistilor, intrucat ofera o luminozitate excelenta si un bokeh de calitate, eliminand elementele care pot distrage atentia.

Cu alte cuvinte, garanteaza un control complet pentru o profunzime de camp ingusta, in asa fel incat sa ai parte de o mai buna izolare a subiectului in fundal, si realizarea de fotografii extraordinare chiar si in conditii de lumina precara.

Acopera o distanta focala de 35 mm, formula optica asigurand totodata o rezolutie si un contrast al culorilor ridicate, dar si silentiozitate la utilizare. Designul obiectivului este compact, cu corp usor, pentru o manevrare lesne si o depozitare cat mai facila in rucsac. Produsul include o garantie pe 24 de luni.

 

Avantaje:

Cu o diafragma maxima de f/1.8, compusa din 7 lamele, acesta ofera o imagine luminoasa in vizor si un focus foarte precis.

Avand in vedere calitatile sale optice, poate fi folosit fara probleme si in situatii cu lumina slaba.

Este dotat cu motor ultrasonic SWM (Silent Wave Motor), pentru o functionare rapida si silentioasa a focalizarii automate.

Distanta minima de focalizare (30 cm) asigura utilizarea acestui obiectiv foto pentru orice subiect.

 

Dezavantaje:

Se preteaza mai mult portretelor si mai putin spre deloc celorlalte tipuri de fotografii.

 

 

Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM

 

Daca ti-ai descoperit recent pasiunea pentru fotografie si iti doresti un obiectiv foto cu care sa poti poza la fel de bine peisaje, portrete, actiune si chiar macro, poti opta pentru acest model, a carui interval zoom este variabil intre 18 – 55 mm si care are o diafragma de f/3.5 – 5.6.

Piesa garanteaza calitate exceptionala a pozelor, indiferent de subiectul surprins, datorita tratamentului Super Spectra, al carui rol este acela de a reduce reflexiile si a imbunatati claritatea, in timp ce diafragma cu 7 lamele asigura tonuri nefocalizate uniforme, pentru un aspect natural.

Accesoriul promite o claritatea sporita a cadrelor chiar si in cazul miscarii camerei sau in conditii de iluminare slaba, caci dispune de stabilizator de imagine optic, care permite un timp de expunere cu pana la 4 trepte mai lung, deci o fotografiere stabila, incetosarea imaginii fiind redusa in mod semnificativ. Asadar, daca vrei un echipament capabil in orice situatie, acest obiectiv foto, la un pret bun, este solutia.

 

Avantaje:

Este un obiectiv “all around”, deci iti asigura libertatea de a fotografia o gama larga de subiecte, fara a fi nevoie sa-l schimbi.

Beneficiaza de stabilizator de imagine optic, reducand riscul aparitiei neclaritatilor la miscarea camerei.

Asigura o calitate optica foarte buna, caci se bucura de tratament Super Spectra (reduce reflexiile).

Prezinta un foarte bun raport calitate – pret, caci include si o garantie pe 24 de luni.

 

Dezavantaje:

Se potriveste mai mult amatorilor si nu celor care doresc sa obtina o calitate profesionala a fotografiei inca de la inceput.

 

 

Nikon 40mm f/2.8G ED AF-S DX Micro

 

Daca atunci cand fotografiezi, iti place sa aduci in prim plan subiectele mici: detaliile unei flori, capul unei insecte sau picaturile de roua cazute pe o frunza, cu siguranta te va incanta acest obiectiv foto. Face parte din categoria dispozitivelor optice prime, ceea ce inseamna ca iti asigura in permanenta o distanta minima de focus (40 mm), cu ajutorul careia te poti apropia de subiectul vizat, fara a fi nevoie de alte accesorii (inele macro si inversoare). Raportul de reproducere este de 1:1.

Totodata, datorita aperturii fixe f/2.8, accesoriul ofera o luminozitate excelenta, ajutandu-te sa realizezi prim-planuri extraordinare, dar si cadre generale sau portrete de calitate, prin separarea excelenta a subiectului de fundal. Altfel spus, indiferent de subiect, cadrele tale se vor bucura de adancime si profunzime,

Dispune de motor SWM (Silent Wave Motor), asadar autofocalizarea va fi una silentioasa, iar tu vei putea fotografia de aproape fara a-ti face griji ca deranjezi sau sperii subiectul.

 

Avantaje:

Diafragma maxima f/2.8 garanteaza un bokeh cremos si uniform, precum si posibilitatea fotografierii in conditii de lumina precara.

Iti permite sa fotografiezi insecte si obiecte de dimensiuni reduse la distante foarte mici, raportul de reproducere fiind de 1.1.

Facand parte din categoria obiectivelor fixe, asigura o calitate remarcabila a fotografiilor.

Are motor silentios, neexistand pericolul de a speria subiectul pe care vrei sa-l pozezi.

 

Dezavantaje:

Sistemul de focus la obiectivele fixe este putin mai lent, deci invata sa ai rabdare.

 

 

Tamron AF-S 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro

 

Te numeri printre pasionatii fotografiei de la distanta si cauti un obiectiv foto, ieftin si bun, care sa se potriveasca asteptarilor tale? Tamron AF-S-70-300mm f/4 – 5.6 Di LD Macro s-ar putea sa fie exact produsul de care ai nevoie in schimbul unui cost decent.

Incadrandu-se in categoria teleobiectivelor, acesta se bucura de o distanta focala mare (70 – 300 mm), fapt care-l recomanda mai ales realizarii de poze in cadrul evenimentelor sportive sau celor de tip wild-life (natura, animale).

Totusi, avand in vedere diafragma maxima f/4 cu cele 9 lamele, al carei rol este acela de a te ajuta sa obtii un bokeh foarte bun si sa oferi cadrelor tale profunzime, pentru o mai mare valoare artistica, obiectivul foto poate fi utilizat cu succes si pentru portrete. Dispune de motoras, autofocalizarea fiind posibila pe camere precum Nikon D60, D3200, D5200 etc. Produsul de fata include si o garantie pe 24 de luni, astfel explicandu-se raportul imbatabil calitate – pret.

 

Avantaje:

Este un teleobiectiv, asa ca te vei putea apropia cu camera inclusiv de subiectii sensibili (insect, pasari, animale salbatice).

Distanta focala variaza intre 70 – 300 mm, deci il poti folosi cu succes la portrete, evenimente sportive si fotografie wild-life deopotriva.

Diafragma numara 9 lamele, asigurand o separare a subiectului de fundal foarte buna, de unde si impresia de profunzime in poze.

Include o garantie pe 24 de luni.

 

Dezavantaje:

Nu beneficiaza de stabilizator de imagine optic, asa ca ai grija sa nu-ti tremure mana sau te vei confrunta cu imagini neclare.

 

 

 

Cum folosesti un obiectiv foto in functie de subiect

 

Ca sa surprinzi imaginea asa cum iti imaginezi, fie ca e vorba de un portret, de un eveniment sau de o captura macro, ai nevoie de obiectivul foto potrivit. Sa il alegi, insa, poate fi dificil, mai ales daca experienta in domeniul fotografiei nu e prea bogata. Cu toate acestea, daca vrei sa ai un punct de plecare, poti incepe cu sfaturile de mai jos:

 

 

Pentru amatori si pentru o varietate de subiecti

Exista obiectivele standard, cu zoom, cu un unghi de acoperire apropiat de cel al ochiului uman. Pe acestea le poti folosi in cele mai multe situatii, fie ca faci portrete, peisaj sau cadre dinamice (actiune).

Distanta focala (exprimata in doua valori, una minima, alta maxima) a acestora e intre 28mm-50mm (altele ajung pana la 80mm). Retine ca daca preferi sa prinzi un unghi de acoperire mic, vei seta o focala mare, si invers. Astfel, poti adapta accesoriul la numeroase situatii.

Un alt avantaj al acestora e performanta in conditii scazute de iluminat: cand te afli la un concert, unde nu poti utiliza blitz-ul, si vrei sa imortalizezi scena, ori faci portrete pe inserate si vrei sa focalizezi direct pe subiect, nu pe background.

Aceste obiective sunt incluse in kitul foto, iar tinand cont de performanta si de categoria de pret, sunt potrivite incepatorilor.

 

Unghiuri largi si unghiuri lungi

Mai poti opta pentru un obiectiv wide (larg = 8-35 mm), adica cu distanta focala mica, sau pentru unul tele (lung = 100-500mm).

Modelele din prima categorie sunt potrivite atunci cand fotografiezi la petreceri, grupuri mari de oameni, in spatii inchise. Le prefera si persoanele care se ocupa de fotojurnalism. De exemplu, daca stii ca miscarile iti vor fi rastranse, cum se intampla cand faci un fotoreportaj intr-o cladire, de exemplu, vei prefera un obiectiv wide.

Daca te intereseaza peisaje deschise, panoramice, poti investi intr-un obiectiv ultra-wide (sau super-angular). Tot spre acestea te poti indrepta si daca fotografiezi cladiri si, mai ales, interioare ale caselor.

Cele din a doua categorie, tele, surprind subiecti aflati la mare distanta. Au pret crescut, insa iti permit sa capturezi imagini de la departare, din natura (pasari, mamifere salbatice), de pe strada (persoane importante insotite de bodyguarzi) sau evenimente sportive la care nu ti se permite sa stai cu obiectivul in fata subiectului.

 

Pentru capturi macro

Daca deja ai trecut de stadiul de incepator, si stii ca vrei sa te specializezi pe fotografie de portret sau pe captarea obiectelor in miniatura, poti investi intr-un obiectiv fix. Cu acesta poti obtine acele imaginii intense, in care subiectul se desprinde de fundal, poti fotografia pe lumina mai slaba, iar rezultatul final mult superior.

Aceste obiective au distanta focala fixa, de aceea e important sa le cumperi daca stii deja ce vrei sa fotografiezi. In plus, sunt mai compacte si mai usoare. Astfel, te vei putea apropia si focaliza chiar si o buburuza, pe care o vei surprinde la marime aproape sau chiar reala.

 

Obiectivele fish-eye

Gandeste-te la perspectiva pe care o are un ochi de peste, si iti poti imagina cum ies fotografiile facute cu aceste obiective. Sau priveste imaginea de deasupra unui butoi cu apa. Unghiul este foarte larg, chiar daca se poate focaliza aproape de subiect, iar imaginea finala va iesi distorsionata, circulara. Daca vrei sa faci fotografii interesante la o nunta, merita sa investesti intr-o astfel de piesa.

Ca sa surprinzi imaginea asa cum iti imaginezi, fie ca e vorba de un portret, de un eveniment sau de o captura macro, ai nevoie de obiectivul foto potrivit. Sa il alegi, insa, poate fi dificil, mai ales daca experienta in domeniul fotografiei nu e prea bogata. Cu toate acestea, daca vrei sa ai un punct de plecare, poti incepe cu sfaturile de mai jos:

 

Pentru amatori si pentru o varietate de subiecti

Exista obiectivele standard, cu zoom, cu un unghi de acoperire apropiat de cel al ochiului uman. Pe acestea le poti folosi in cele mai multe situatii, fie ca faci portrete, peisaj sau cadre dinamice (actiune).

Distanta focala (exprimata in doua valori, una minima, alta maxima) a acestora e intre 28mm-50mm (altele ajung pana la 80mm). Retine ca daca preferi sa prinzi un unghi de acoperire mic, vei seta o focala mare, si invers. Astfel, poti adapta accesoriul la numeroase situatii.

Un alt avantaj al acestora e performanta in conditii scazute de iluminat: cand te afli la un concert, unde nu poti utiliza blitz-ul, si vrei sa imortalizezi scena, ori faci portrete pe inserate si vrei sa focalizezi direct pe subiect, nu pe background.

Aceste obiective sunt incluse in kitul foto, iar tinand cont de performanta si de categoria de pret, sunt potrivite incepatorilor.

 

 

Unghiuri largi si unghiuri lungi

Mai poti opta pentru un obiectiv wide (larg = 8-35 mm), adica cu distanta focala mica, sau pentru unul tele (lung = 100-500mm).

Modelele din prima categorie sunt potrivite atunci cand fotografiezi la petreceri, grupuri mari de oameni, in spatii inchise. Le prefera si persoanele care se ocupa de fotojurnalism. De exemplu, daca stii ca miscarile iti vor fi rastranse, cum se intampla cand faci un fotoreportaj intr-o cladire, de exemplu, vei prefera un obiectiv wide.

Daca te intereseaza peisaje deschise, panoramice, poti investi intr-un obiectiv ultra-wide (sau super-angular). Tot spre acestea te poti indrepta si daca fotografiezi cladiri si, mai ales, interioare ale caselor.

Cele din a doua categorie, tele, surprind subiecti aflati la mare distanta. Au pret crescut, insa iti permit sa capturezi imagini de la departare, din natura (pasari, mamifere salbatice), de pe strada (persoane importante insotite de bodyguarzi) sau evenimente sportive la care nu ti se permite sa stai cu obiectivul in fata subiectului.

 

Pentru capturi macro

Daca deja ai trecut de stadiul de incepator, si stii ca vrei sa te specializezi pe fotografie de portret sau pe captarea obiectelor in miniatura, poti investi intr-un obiectiv fix. Cu acesta poti obtine acele imaginii intense, in care subiectul se desprinde de fundal, poti fotografia pe lumina mai slaba, iar rezultatul final mult superior.

Aceste obiective au distanta focala fixa, de aceea e important sa le cumperi daca stii deja ce vrei sa fotografiezi. In plus, sunt mai compacte si mai usoare. Astfel, te vei putea apropia si focaliza chiar si o buburuza, pe care o vei surprinde la marime aproape sau chiar reala.

 

Obiectivele fish-eye

Gandeste-te la perspectiva pe care o are un ochi de peste, si iti poti imagina cum ies fotografiile facute cu aceste obiective. Sau priveste imaginea de deasupra unui butoi cu apa. Unghiul este foarte larg, chiar daca se poate focaliza aproape de subiect, iar imaginea finala va iesi distorsionata, circulara. Daca vrei sa faci fotografii interesante la o nunta, merita sa investesti intr-o astfel de piesa.

 

 

 

Mentenanta si precautii de utilizare pentru obiectivele foto

 

Orice fotograf dedicat isi va curata echipamentul foto cu constiinciozitate. Totusi, daca nu detii de mult un aparat, e posibil sa faci mai mult rau, mai ales cand vine vorba de piesele optice. De aceea, nu te apuca de treaba pana nu cunosti cateva din trucurile pe care le aplica pana si cei mai cunoscuti fotografi.

 

 

Ia-ti precautii impotriva murdariei

Si praful, si scamele tot se vor depune, fie si din cauza incarcaturii electrostatice ce atrage impuritati pe lentila. O solutie pentru a scapa de aceste probleme este sa-ti dotezi aparatul cu un filtru UV, rezistent la pete, urme, zgariere si antireflexie.

Astfel, il vei curata pe acesta si vei proteja integritatea lentilei. De asemenea, orienteaza-te sa cumperi obiective cu garnitura la montura, ce protejeaza nu doar de praf, dar si de apa. Un parasolar e, de asemenea, util cand vine vorba de protejarea partii frontale a lentilei.

 

Solutii pentru curatare

Obiectivul trebuie intretinut curat, mai ales atunci cand il schimbi des, la aparat. Cand fotografiezi aproape zilnic, poti realiza acest proces la fiecare doua saptamani sau mai devreme, daca mediul e unul cu praf (doar tu cunosti frecventa cu care utilizezi obiectivele foto din trusa).

Poti incepe sufland usor pe lentila, iar daca observi pete, poti utiliza un servetel umed, anume pentru lentile, iar mai apoi unul uscat, pentru a indeparta scamele lasate de primul (gasesti seturi ce le contin pe amandoua).

Daca scamele persista si nu le poti elimina prin suflare, s-ar putea sa vrei sa cumperi un spray comprimat sau o pompa de aer. Cu acestea, vor disparea si firele minuscule de par, scame si nisip. Din pacate, vorbim de un consumabil in care va trebui sa investesti periodic.

Cand lucrezi des pe teren, mai ales in medii prafuite, intrebuinteaza o perie retractabila. Ai grija doar sa nu aiba contact cu alte suprafete, mai ales cu pielea, caci poate prelua grasimea si transporta pe lentila.

Lavetele din microfibra sunt mai convenabile, intrucat le poti spala (cu apa calduta si sapun), usca si refolosi (le schimbi cand observi ca lasa impuritati pe sticla). Poti utiliza si o carpa moale, din bumbac, insa in nici un caz nu aplica solventi cu benzen ori diluanti.

 

Depozitarea si transportul

Cand scoti obiectivul si te pregatesti sa il depozitezi, pune-i mai intai capacul frontal si pe cel din spate. Apoi, asaza-l intr-o punga antistatica. Daca il folosesti zilnic sau des, transporta-l intr-o husa dedicata, iar daca nu, pastreaza-l intr-un loc intunecat si racoros, la care nu poate ajunge umiditatea, asa incat sa provoace mucegai. Nici razele solare nu ii vor face bine, asa ca e indicat sa limitezi contactul. Totodata, nu il pune intr-un dulap unde tii naftalina sau camfor.

 

 

Precautii in momentul utilizarii

E esential sa nu manuiesti obiectivul si intregul aparat, atunci cand ai mainile umede. In caz contrar, se pot produce socuri electrice, piesele pot rugini sau chiar lua foc. De asemenea, pentru siguranta ta, nu privi catre soare, caci lentila obiectivului nu te va proteja, iar riscurile pot creste pana la orbire (e valabil si in cazul altor surse puternice de lumina).

Nu il lasa intr-un autoturism care se poate incinge, iar daca apar defectiuni, nu te apuca sa desfaci piesele, ci apeleaza la un ajutor specializat, caci cel mai probabil vei provoca stricaciuni.

 

 

 

Marci populare:

 

Pentru pasionatii de fotografie obiectivul este cel mai important accesoriu pentru obtinerea unor fotografii inedite si de calitate, asa ca este bine sa fie achizitionat de la branduri cunoscute si apreciate de catrei ceilalti fotografi cu experienta. Iti prezint, in continuare, cateva firme care iti pot fi partener de incredere.

Nikon este o corporatie japoneza fondata in 1917, fiind printre cei mai mari producatori mondiali de echipamente optoelectronice si instrumente de precizie. Produsele cele mai cunoscute sunt aparatele foto si binoclurile, insa inovatiile si patentele din domeniul opticii a propulsat Nikon si in alte domenii de varf, tocmai datorita preciziei de masurare a oricarui proces tehnologic.

Liniile de produse Nikon sunt: echipamente optoelectronice (aparate foto, lentile, binocluri, camere video, telescoape, microscoape), solutii medicale (microscoape de inalta rezolutie), metrologie industriala (sisteme de masura cu tehnologie video, sisteme cu raze X), echipamente customizate speciale (in industria spatiala, robotica, oftalmologie).

Lentilele Nikon inglobeaza tehnologii de mare precizie si completeaza aparatele de fotografiat pentru a obtine rezultate perfecte. Producatorul fabricatoata gama de obiective foto: fixe (normal, wide, tele, micro, fisheye), cu Zoom (normal, wide, telefoto), format DX sau FX.

Modelele cele mai populare: Nikon 85mm F/1.8 AF-S – teleobiectiv ce poate fi folosit cu succes la cadre stranse de detaliu; Nikon 35mm F/1.8 AF-S – obiectiv potrivit pentru portrete uimitoare si performanta la lumina scazuta; Nikon 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S – obiectiv cu zoom ce ofera un zoom de 7.8x ceea ce il face foarte versatil – atat pentru obiecte clare la distanta mare, cat si pentru peisaje.Canon este una dintre cele mai cunoscute corporatii din intreaga lume, fiind de asemenea in top 100 companii la nivel mondial. A fost fondata in 1937 sub numele Precision Optical Industry – ceea ce spune mult despre viziunea acestei companii. Pe parcursul dezvoltarii a produs multe inovatii, tehnologii optice si digitale in industria fotografica si video, copiere digitala, supraveghere video. A achizitionat multe companii-lider in aceste domenii, ajungand astfel sa aiba o cota foarte mare de piata, pe aceste segmente.

Canon furnizeaza camere foto si video, echipamente de printare si multiplicare, camere si software de management supraveghere video, servicii profesionale de consultanta si multe altele.

Canon este primul producator care a introdus obiectivul cu focus motorizat. Obiectivele foto Canon se bazeaza pe tehnologii inovative pentru a putea surprinde atat imagini de actiune – cum ar fi din sport, cat si imagini din “wildlife”.

Printre cele mai populare aparate pe care le poti cumpara, amintim: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM teleobiectiv cu stabilizator de imagine si focalizare fluenta; Canon EF 70-200mm f/4.0 L USM – asigura focalizare automata silentioasa si ultrarapida, constructie speciala a lentilei pentru reducerea reflexiilor si obtinerea unor fotografii foarte clare; Canon EF 35mm 2.0 IS USM – obiectiv fix cu stabilizator de imagine – foarte bun pentru fotografii in conditii de lumina scazuta.

 

Sigma este o corporatie japoneza dedicata industriei de imagine, fondata in 1960, fiind foarte cunoscuta pentru producerea de obiective si lentile de inalta calitate. Compania castiga an de an premii pentru cele mai bune obiective, la concursuri oganizate de publicatii de specialitate sau asociatii de fotografi profesionisti.

Sigma produce camere, lentile si software de post-procesare. Obiectivele sunt comercializate sub nume propriu sau produse si pentru multe alte branduri de aparate foto.

Obiectivele Sigma acopera o gama larga de aplicatii cu performante exceptionale: lentile standard cu distanta focala fixa, lentile Wide si Tele, lentile Macro ( 150 mm sau 180 mm), Fisheye (diagonale si circulare), lentile OS (cu stabilizare de imagine). Sigma produce modele speciale pentru fiecare producator.

Cele mai cautate produse, care s-ar putea sa te intereseze si pe tine, sunt: Sigma 24-70mm F/2.8 OS DG HSM Art – obiectiv cu zoom pentru aparate tip full frame, cu stabilizare optica, din gama profesionala; Sigma 85mm F1.4 DG HSM – obiectiv fix 85 mm cu autofocus optimizat si transmitere de informatii rapid; Sigma 100-400mm F 5-6.3 DG OS HSM C Canon -obiectiv Tele cu functii macro, cu stabilizare optica, potrivit si pentru imagini potret si peisaj.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu