Tot ce trebuie să știi despre European Premier League

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

Liverpool și Manchester United sunt în discuții pentru a forma o nouă Ligă Europeană în care ar urma să fie implicate cele mai bune echipe din continent. Potrivit presei americane, noul turneu este susținut de FIFA și de gigantul din Wall Street, JP Morgan, care aduce un pachet de finanțare de 4,6 miliarde de lire sterline. Planul Project Big Picture vizează schimbări majore în fotbalul mondial. Vizitează Betfair Romania pentru mai multe știri din fotbal.

 

 

Ce este European Premier League?

Turneul propus de FIFA ar avea 18 echipe și ar implica meciuri acasă și în deplasare jucate în timpul sezonului european regulat, posibil uzurpând UEFA Champions League.

Echipelor ar urma să le fie plătite sume consistente pentru a se alătura competiției și se așteaptă ca premiile în bani pentru câștigători să fie în valoare de sute de milioane de lire sterline în fiecare an.

Deși în cazul organizării acestui campionat, iar calendarul meciurilor ar fi destul de încărcat, este de așteptat ca echipele de club să concureze și în ligile interne tradiționale.

Un anunț oficial despre planuri ar putea fi posibil până la sfârșitul acestei luni și există chiar și o dată provizorie pentru ca Premier League European să înceapă, unde în cursul anului 2024.

 

Ce este propunerea Project Big Picture?

Premier League a șocat lumea fotbalului cu aprobarea unui plan drastic propus de Manchester United și Liverpool pentru a revoluționa finanțele și pentru a restructura fotbalului englezesc. Planul a fost numit „Project Big Picture” și presupune:

 

– reducerea numărului de echipe din Premier League de la 20 la 18

– desființarea Cupei Ligii

– un pachet financiar de 250 milioane de lire sterline către EFL pentru a-și proteja membrii

– un cadou de 100 de milioane de lire sterline Asociației de Fotbal pentru a-și acoperi pierderile din cauza pandemiei de Covid-19

– drepturi de vot mai mari pentru cei șase titani: Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United și Tottenham.

 

 

Ce cluburi sunt implicate?

După ce au jucat un rol proeminent în propunerea Project Big Picture, Liverpool și Manchester United sunt ambele în discuții despre aderarea la turneul susținut de FIFA.

Arsenal, Chelsea, Manchester City și Tottenham sunt văzuți ca alți potențiali candidați. Se discută că ar putea fi implicate cinci echipe din Regatul Unit, ceea ce înseamnă că una dintre cele șase mari echipe tradiționale ar lipsi.

Echipe din Franța, Germania, Italia și Spania sunt, de asemenea, în negocieri pentru a deveni membri fondatori ai competiției.

 

Cum ar funcționa?

European Premier League ar fi un turneu de tip round-robin, fiecare echipă jucând una împotriva alteia de două ori pe sezon în meciurile de acasă și în deplasare.

Echipele de top clasate din sezonul ligii vor concura apoi la meciurile eliminatorii. Până în prezent nu este clar câte echipe ar implica și care ar fi formatul. Asta ar însemna că orice echipă implicată ar juca minimum 32 de meciuri într-o ligă cu 16 echipe sau 36 de meciuri într-o ligă cu 18 echipe.

 

Ce se va întâmpla cu Premier League?

Deși European Premier League ar fi inițial organizat în paralel cu competițiile interne, pare imposibil ca echipele să jongleze între două campionate mari, un exemplu semnificativ fiind Premier League.

Presupunând că Premier League rămâne o competiție cu 20 de echipe, reprezentanții englezi în Superliga Europeană ar juca minimum 70 de jocuri sau chiar mai multe dacă vor rămâne în cele două competiții de cupă internă, Cupa FA și Cupa Ligii.

O parte din planurile anunțate de United și Liverpool în Project Big Picture au fost reducerea Premier League de la 20 la 18 cluburi și abolirea completă a Cupei Ligii și a Community Shield, probabil pentru a elibera spațiu în calendar.

Competitivitatea Premier League ar fi, fără îndoială, afectată dacă cinci dintre cluburile sale ar beneficia de ofertele din varianta europeană a Premier League. Decalajul financiar ar fi probabil agravat, cu precădere datorită reducerii veniturilor din difuzare către cluburile mai mici din cauza faptului că Premier League devine mai puțin de dorit ca produs comercial.

Ciclul de difuzare existent în Premier League, care a adus 5 miliarde de lire sterline pe piața internă și încă 9,2 miliarde de lire sterline de peste mări, a fost convenit de la începutul sezonului 2019-20 până la sfârșitul anilor 2024-22. Având în vedere că această perioadă ar putea coincide cu inaugurarea European Premier League, pare puțin probabil ca tranzacțiile de difuzare din Premier League să rămână la fel de profitabile.

 

Care este poziția UEFA?

UEFA guvernează fotbalul european încă din 1954, iar formarea unei competiții europene susținute de FIFA ar produce o schimbare majoră de putere.

Potrivit presei, UEFA nu a susținut propunerile FIFA care, dacă se vor concretiza, vor provoca fricțiuni între organizații. Dacă cluburile de top din Europa ar fi de acord să adere la European Premier League, Liga Campionilor nu ar mai fi competiția emblematică de pe întregul continent.

Acest lucru ar avea un impact extrem de dăunător asupra prestigiului și finanțelor UEFA, având în vedere că este considerat egal, dacă nu chiar mai mare decât Cupa Mondială FIFA.

În noiembrie anul trecut, BT Sport a anunțat că au convenit un nou acord cu UEFA pentru a arăta jocurile Ligii Campionilor pe platformele lor în perioada 2024- 2024. Cu toate acestea, veniturile din transmisiile viitoare se vor diminua semnificativ dacă o competiție rivală cu cluburile de elită tradiționale va fi introdusă în calendarul mondial de fotbal.

 

Care a fost reacția fanilor la această știre?

În mod similar cu Project Big Picture, planurile pentru European Premier League au primit o reacție negativă de la suporteri și foști jucători.

Asociația Suporterilor Fotbalului a declarat pe Twitter că un proprietar sau finanțator al unui club de fotbal nu ar trebui să profite de o criză globală a sănătății pentru a remodela campionatele în scopul de a-și spori veniturile.

De asemenea, fanii microbiști și-au arătat dezacordul pe rețelele de socializare față de înființarea unei noi ligi, mai ales în contextul în care pandemia a zdruncinat puternic lumea fotbalului iar meciurile se desfășoară în acest moment fără spectatori.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 COMMENTS

DMCA.com Protection Status