Indici si coduri de siguranta la incaltamintea de protectie

Am modificat articolul ultima data pe: 14.06.21

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

Daca esti cat de cat familiarizat cu ce inseamna incaltaminte de protectie de calitate, atunci stii ca aceste produse nu se cumpara la intamplare sau dupa culoare si design. Afla din acest articol ce standarde definesc aceasta categorie de echipament si ce semnifica cele mai frecvent folosire coduri.

 

Echipamentul de protectie iti ofera siguranta necesara pentru a-ti putea indeplini sarcinile de serviciu, in conditii de risc, fara a-ti afecta sanatatea si pastrand un nivel ridicat de performanta. Ceea ce putini stiu este ca alegerea acestor produse este la fel de tehnica ca selectia unui utilaj si trebuie facuta pe baza unor standarde foarte clare. Iata ce indicative poti gasi in prezentarea bocancilor pentru protectie si ce iti spune fiecare dintre ele.

 

Standardele care reglementeaza echipamentul de protectie

La nivel european, calitatea si caracteristicile produselor care sunt incadrate in categoria  produsele de protectie individuala sunt definite de Regulamentul 2016/245 pentru echipamentul de protectie personala emis de Parlamentul European. 

Standardul EN ISO 20345 este cel care stabileste conditiile minime si optionale pe care trebuie sa le indeplineasca incaltamintea care face parte din aceasta categorie, la care se mai adauga doua standarde suplimentare: EN ISO 206/245: 2011 si EN ISO 206/245: 2012 ce acopera doua clase diferite de protectie.

 

Niveluri de protectie acoperite de EN ISO 206/245: 2011

Daca in descrierea bocancilor, cizmelor sau ghetelor este utilizata combinatia de litere SB inseamna ca ai in fata o pereche care ofera nivelul de protectie de baza insemnand structura cu talpa anti-aderenta, ce limiteaza riscul de alunecare si bombeu cu insertie dura, metalica sau compozit, care poate respinge un impact de pana la 200jouli. Este vorba in acest caz despre cerintele minime pentru ca un produs sa fie incadrat ca incaltaminte de protectie, valabile pentru locuri de munca cu grad redus de risc.

Indicatorul S1 iti spune ca pe langa talpa anti-alunecare si varful intarit, incaltamintea pe care o verifici mai ofera, prin constructie si materiale, protectie antistatica, suprafata rezistenta la actiunea uleiurilor si calcai cu absorbtie de energie. Acest tip de bocanc iti poate fi folos daca lucrezi intr-un spatiu cu material inflamabile, in ateliere de reparatii auto sau fabrici din industria alimentara, unde esti expus frecvent la uleiuri si grasimi si daca petreci mult timp in miscare.

Variantele clasificate S3 adauga suplimentar si un strat intermediar la nivelul talpii, confectionat din metal, care previne patrunderea de obiecte ascutite (cuie, sticla etc.). Iti ofera deci toate caracteristicile standardului S2 plus protectie antiperforare. Este un avantaj foarte util celor care lucreaza in domeniul demolarilor, constructiilor, tamplariei etc.

Este important sa tii minte ca, daca pana la S3, caracteristicile se cumuleaza, cand ajungem la produsele de incaltaminte descrise prin indicativul S4 nivelul de referinta este S1. Vorbim deci despre talpa aderenta, bombeu intarit, protectie antistatica si impotriva actiunii uleiurilor, calcai cu absorbtie de energie – toate acestea oferite la un produs confectionat, in acest caz, integral din cauciuc sau polimer, printr-o singura turnare, ceea ce ii ofera un nivel foarte bun de impermabilitate. In aceasta categorie de incadreaza cizmele de cauciuc potrivite pentru cei care lucreaza la sistemele de canalizare, in constructia de drumuri si poduri, vanatori, padurari etc.

Pentru persoanele care au nevoie de toate avantajele unui model de bocanci de protectie (aici produse comparate de noi) din categoria S4, dar stiu ca sunt expusi la riscul de a calca in cuie, metale taioase sau cioburi, exista nivelul S5 care adauga strat mediu metalic in talpa, cu rol de protectie antiperforare.

Daca ai nevoie de un model care sa ofere doar bombeu rezistent la 200jouli si talpa cu protectie antiperforare cauta indicativul SBP (P-ul adaugat la S1 si S2 indica de asemenea suplimentarea cu talpa rezistenta la perforare).

 

Niveluri de protectie acoperite de EN ISO 206/245: 2011

Indicativul OB inseamna talpa anti-alunecare si cam atat, si include atat bocanci si ghete, cat si modele cu calcaiul liber, cum sunt sabotii cu bareta care se prinde de picior. Un nivel superior de protectie ofera produsele de incaltaminte clasificate O1 care includ doar modelele cu calcai acoperit si ofera in plus: talpa cu structura antialunecare, protectie anti-statica si calcai cu absorbtie a impactului, fiind potrivite pentru persoanele care merg mult in timpul zilei.

Daca vrei o versiune care sa asigura si un minim de rezistenta la apa, iti recomandam sa te orientezi catre un produs clasificat O2. Atentie! Aceasta clasificare inseamna ca carambul iti asigura protectie la apa pentru minim 60 de minute, deci daca ai nevoie de o durata mai mare cauta o versiune care o garanteaza.

Nivelul O4 cumuleaza caracteristicile de pana acum la care adauga talpa interioara profilata, pentru sustinerea mai buna a piciorului.

 

Gradul de aderenta (SR – slip resistant)

Pentru cei care doresc sa intre mai in detaliu in ceea ce priveste caracteristicile talpii anti-alunecare si sa stie cam cat de multa aderenta ofera produsele clasificate astfel, putem spune ca bocancii sau sabotii pe care vei gasi indicativul SRA au fost testati pe suprafata ceramica udata cu solutie de apa si sapun, cele cu mentiunea SRB se descurca bine pe podea de otel udata cu glicerol, iar SRC cumuleaza ambele conditii de testare.


Alte indicative

Pe langa indicativele de baza, exista si cele suplimentare indicate fie prin litere, fie prin pictograme. De exemplu, HRO este folosit pentru a semnaliza incaltaminte capabila sa reziste la temperatura de 300oC pentru 60 de secunde (pictograma cu flacara si 300oC), in timp ce CI indica un model care iti asigura izolatie termica pentru 30 de minute la -20oC, iar HI la 150oC pentru aceeasi perioada de timp.

FE indica incaltamintea rezistenta la metal topit, conceputa special pentru turnatorii, iar o pictograma cu doua cutite incrucisate iti spune ca produsul respectiv este rezistent la taiere, fiind recomandat pentru taietorii de lemne si cei care lucreaza frecvent cu dispozitive electrice care sectioneaza prin rotire.

Bocancii intariti in partea de sus a carambului, care asigura protectia metatarsienelor sunt semnalizati cu ajutorul unei pictograme care infatiseaza un bocanc cu segmentul superior al carambului colorat in negru.

 

 

Lasa un comentariu

0 COMMENTS

DMCA.com Protection Status