fbpx

Cele mai bune schiuri de tura

Am modificat articolul ultima data pe: 17.07.19

 

Cum aleg cele mai bune schiuri de tura

 

Ghidul cumparatorului

Schiul de tura este o forma de schi “off-piste”, care foloseste deplasarea pe schiuri – atat la urcare, cat si la coborare – prin propria forta a schiorului, spre deosebire de schiul alpin care, la urcare, foloseste mijloace mecanizate. Daca iti doresti sa practici acest sport, dar nu esti prea priceput, te vom ajuta sa iti gasesti o pereche de schiuri de tura, la un pret bun, care sa te ajute sa devii expert.


Dimensiunea schiurilor este foarte importanta, deoarece ea determina functionalitatea lor si tipul de activitati pentru care sunt recomandate.

Lungimea schiurilor de tura se alege in functie de inaltimea si greutatea schiorului, iar daca comanzi online iti poti alege marimea potrivita cu ajutorul tabelelor cu masuratori. Pentru o persoana potrivita, lungimea schiurilor este egala cu inaltimea, persoanele mai corpolente vor alege lungimi mai mari (cu 15 – 25 cm), cei slabi mai mici decat inaltimea.

Latimea (se masoara in partea din mijloc) poate varia in limite largi si se alege in functie de activitatile pe care vrei sa le faci. Schiurile mai late sunt adecvate pentru zapezi adanci si dificile, avand o portanta buna, dar nu sunt recomandate pentru zapada tare si portiuni de gheta, unde sunt mai utile cele inguste. De aceea se recomanda o latime medie, de 90 – 100mm.

Este important si radiusul (partea curbata a skiului) care, in functie de unghiul de curbura, iti descrie genul de curba pe care il poti aborda. Radiusul comun este intre 13 – 21 si iti ofera control si versatilitate.

Forma schiurilor este de asemenea un factor important.

Forma clasica, camber, prezinta o curbura normala, cu mijlocul mai sus fata de sol, astfel ca la aplicarea presiunii, capetele sa exercite o presiune suficienta in zapada.

Mai nou a aparut forma de tip rocker, care este inversa – adica mijlocul atinge solul si capetele sunt ridicate. Sunt potrivite pentru zapada mare si adanca.

Ca un compromis au aparut schiuri camber, la care capetele se ridica, pentru a putea fi folosite atat pe pista, cat si in zapada.

Materialele din care sunt confectionate schiurile de tura pot fi: din spume de plastic, foarte ieftine si de o calitate slaba; din lemn combinat cu fibre de sticla si carbon, care sunt excelente pentru coborare; exclusiv din carbon – foarte scumpe, foarte usoare.

Analizand pareri despre cele mai bune schiuri de tura si despre tipul de legaturi folosite, iti recomandam legaturile in puncte. Mai jos, iti prezentam cateva modele pe care le poti achizitiona online.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Dynastar Cham Alti 79

 

Dynastar Cham Alti 79 sunt schiuri de tura dedicate barbatilor inalti, avand o lungime de 178 de cm. Sunt recomandate atat persoanelor care abia incep sa cocheteze cu acest sport, cat si celor care au ceva experienta, incepatori sau intermediari. Tehnologia folosita (amestec din lemn si acril – Rohacell) permite structuri usoare, rezistente si de inalta performanta.

Au un raport excelent de greutate raportat la suprafata, ceea ce ofera siguranta schiorului. Cantaresc 1300 grame per bucata si sunt usor de transportat, daca sunt legate la rucsac. Prezenta miezului din lemn ii asigura rigiditate – pentru a fi sigure pe gheata, dar si flexibilitate – necesara pentru portiunile cu zapada mare. Schiurile cu miez din lemn sunt cele mai performante la coborare. Radiusul este de 20 ceea ce confera o siguranta mare la coborare si o curba mai larga. Se preteaza pentru orice fel de zapada fie mai tare, afanata sau umeda.

Tehnologia all-mountain rocker, combina cele doua tipuri de geometrie, adica au camber normal in zona mediana, dar varful incepe sa fie curbat in sus mai repede decat la schiurile normale, respectiv la cativa zeci de cm de varf. Schiurile Dynastar Cham Alti 79 ofera stabilitate pe teren solid dar si portanta in zapada mare. Sunt prevazute cu legaturi reglabile, tip ALTI 12 RTL. Sunt vesele si cu un design placut.

 

 

 

Dynastar Glory 84 Open-NX 11 W B93

 

Dynastar Glory 84 Open – NX 11W B93 sunt schiuri de tura dedicate pentru femeile care iubesc sportul de iarna si au mai cochetat cu acest gen. Avand o lungime de 149 cm sunt pentru persoane nu foarte inalte, pentru acest sport lungimea schiurilor fiind egala cu inaltimea. Pot fi folosite de femei cu inaltime de 150cm sau daca sunt slabe 165cm maxim. Latimea schiului in zona de mijloc este de 83 mm, fiind la mijloc intre schiurile usoare de competitie (64 – 70mm) si cele late pentru zapada.

Raza de curbura este de 14, mica, ceea ce inseamna ca faciliteaza viraje mai stranse, din acest motiv sunt recomandate persoanelor cu experienta sau avansate. Fiind de tip all-mountain sau pista, model rocker, inseamna ca forma schiului este adaptata mai mult spre utilizarea pe partie, dar pot fi folosite si la zapada, avand o portanta buna.

Fiind din clasa avansata, au ca material de baza lemnul laminat si o structura de tip sandwich. Sunt proiectate pentru a imbunatati aderenta si pentru a oferi precizie si diversitate. Au un timp de raspuns bun, fiind usor de manuit. Legaturile sunt reglabile, lejere si performante, pentru a fi folosite cu usurinta atat la urcare, cat si la coborare, si sunt de tip XPRESS. Cred ca te-ai convins ca daca vrei schiuri de tura, ieftine si bune, acest model este o varianta optima.

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status