Cele mai bune schiuri Atomic

Am modificat articolul ultima data pe: 25.09.20

 

Cum aleg cele mai bune schiuri Atomic

 

Daca esti in cautarea unei activitati care sa te puna in miscare si sa te binedispuna pe timpul iernii, si nu numai, schiurile Atomic ar putea fi produsul de care ai nevoie.

Atomic este o companie austriaca renumita, care produce schiuri si echipamente pentru sporturi de iarna. Totul a inceput in 1955, de la initiativa lui Alois Rohrmoser. Impreuna cu cei 4 angajati ai lui, au reusit ca dupa doar 14 ani, sa produca 72.000 de perechi de schiuri, valoare mult mai mare in comparativ cu cele 40 de perechi de schiuri pe care le-au produs in primul an.

E necesar sa cunosti calitatea accesoriilor tale si siguranta pe care te poti baza in momentul in care le folosesti. Fiecare pereche de schiuri Atomic este realizata manual, chiar si stratul de design este adaugat de maini dibace. Produsele sunt construite in asa fel incat sa permita fiecarui schior sa isi indeplineasca obiectivele.

Brand-ul ofera numeroase modele si marimi, care asteapta sa fie selectate de catre tine. Pentru a cumpara schiuri Atomic, la un pret bun , citeste ghidul care urmeaza:

 

Alege lungimea pieselor in functie de inaltimea pe care o ai. Trebuie sa tii cont si de faptul ca in cadrul virajelor, un schi scurt se va comporta mai bine in comparatie cu unul lung. Insa, schiul scurt prezinta o instabilitate avansata fata de opusul sau.

Pentru utilizatorii cu inaltimi cuprinse intre 132 si 137 cm, sau mai putin, se poate opta pentru lungimi cuprinse intre 130 si 139 cm. Daca inaltimea e situata intre 142 si 147 cm, lungimea adecvata va fi de la 140, la 149 cm.

La inaltime de 152 – 158 cm se pot alege schiuri cu lungimea incepand de la 150 si pana la 159 cm. Daca ai intre 163 si 168, schiurile potrivite pentru tine au intre 160 si 169 cm.  Totodata, inaltimilor cuprinse intre 173 si 178 cm le corespund lungimile 170 pana la 179 cm. Nu in ultimul rand, pentru cei de la 183, pana la 188 cm, lungimile corespunzatoare se afla in intervalul 180-189.  

Mai e necesar sa cunosti unele dintre principalele tipuri de schiuri Atomic pentru a sti ce gen sa alegi.

Schiurile All Mountain sunt potrivite pentru orice tip si strat de zapada, se deosebesc de celelalte prin faptul ca latimea centrala masoara intre 75 mm si 90 mm (Atomic Vantage 85, Atomic Vantage 85 W, Atomic Backland 95 ).

Schiurile de carving sunt cele mai intalnite printre cei care practica acest sport si e recomandata folosirea lor pe partiile intretinute. Latimea centrala este de obicei cuprinsa intre 70 si 72 mm, tranzitia de pe o parte, pe alta fiind mult mai usoara datorita mijlocului subtire (Atomic Redster X5 + Mercury 11 Bindings, Atomic Redster X7 + X 12 Bindings, Atomic Vantage X 74 Skis + Lithium 10 Bindings).

Cele de tip powder sunt late si lungi, cu scopul de a fi stabile pe zapada de tip powder, adica cea proaspat cazuta, si au latimea in centru intre 90 si 140 mm (Atomic Backland FR 117, Atomic Backland Bent Chetler, Atomic Backland BC Mini)

Schiurile Freeride sunt asemanatoare cu tipul powder, insa nu sunt la fel de rapide. Mai late decat modelele all mountain, ele au latimea centrala intre 80 si 100 mm( Atomic Backland FR 102, Atomic Backland FR 117, Atomic Backland FR 109).

Cele Big Mountain au lungimea si latimea mai mari decat orice alta categorie, intre 90 mm si 130 mm in latime, respectiv 180 mm si 210 mm lungime (Atomic Backland FR 117 , Atomic Backland FR 102, Atomic Automatic Amp Sth 16 Wtr).

Printre caracteristicile esentiale se numara: profilul, lungimea schiului, radiusul, dar si legaturile compatibile cu tipul de schi practicat. Profilul se refera la forma de la varf catre coada a obiectului, care poate fi indoita sau nu.

Exista 3 tipuri principale de forme si anume: camber(este potrivit pentru cei care prefera viteza, fiind bombat in partea din mijloc, contactul cu zapada se realizeaza la nivelul varfului si al cozii), rocker(este recomandat incepatorilor pentru ca permite invatarea rapida a miscarilor de baza) si flat(este plat, prezentand o  manevrabilitate mai buna decat genul camber si o aderenta mai buna decat rocker).

Radiusul este calculat in metri, acesta reprezentand raza de rotatie a schiului, mai exact, raza in care schiul poate face un viraj de 360 de grade. Virajele sunt mai stranse cu cat radiusul este mai mic.

Recomandate pentru incepatori sunt schiurile cu radius mediu intre 14 si 16 m (Atomic Redster XT-X + XTO 12, Atomic Blackeye Arc + XTO 12).

Pentru cei avansati sunt indicate radiusurile mai mici de 14 m (Atomic Cloud 7+Lith. 10, Atomic Vantage Wmn X74+Lith. 10).

Radiusul cu o valoare care depaseste 16 m este adecvat pentru cei care doresc sa ia viraje cat mai largi (Atomic Redster G9+ X12 TL, Atomic Redster TR+ X12 TL).

Afla in continuare o serie de pareri despre cele mai bune schiuri Atomic, citind in continuare ghidul.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Atomic Vantage X 74 R 

 

Primul produs despre care discutam este unul de tip carving, un model modern, destinat in special fetelor, care face parte din categoria schiurilor usoare, realizate cu scopul de a fi utilizate pe partie.

Siguranta si stabilitatea este data de stratul rigid Carbon Tank mesh de pe suprafata schiurilor, care aduce un plus de rezistenta si reduce greutatea. Pentru viraje fara pericol, expertii de la Atomic au folosit tehnologiile Light Woodcore si Extra-full Firewall. Totodata, s-a utilizat si profilul radical 3D Exo, care minimizeaza si balanseaza greutatea, astfel incat schiorii sa ia virajele cu mai multa rigiditate.

Este un model de tip all mountain, potrivit pentru orice lungime a stratului de zapada. Lungimea schiurilor se poate regla, aceasta poate fi de 140 cm, 146 cm, 152 cm sau 158 cm, fapt ce constituie un avantaj pentru cei care doresc sa experimenteze schiatul in diverse moduri si marimi. Radiusul masoara 13.2 m (virajele sunt stranse, deci este adecvat pentru avansati),  latimea pe mijloc este de 74 mm iar greutatea este de 1.56 kg/ schi (aspect care solicita o buna rezistenta din partea schiorului).

 

button 2

 

 

 

 

Atomic Redster CS 173 

 

Acest model de la Atomic este unul performant, recomandat adultilor. Este construit pe baza unor tehnologii care duc schiatul la un cu totul alt nivel. Designul este bazat pe tehnologia Redster, care determina o alunecare mai usoara pe partie, dar si un control mai bun, indiferent de viteza pe care o ai.

Legat de constructia produsului, aceasta este bazata pe aspectul si trasaturile schiurilor de tip all mountain, datorita latimii din centru, care masoara aproximativ 74 mm. Beneficiul este ca se potrivesc pe orice tip de zapada. Totodata, in ceea ce priveste dimensiunile, este bine sa stii ca lungimea este de aproximativ 173 cm, iar radiusul este de 16 m, fiind marimea potrivita pentru incepatori si avansati.

Realizat pe baza tehnologiei Full Sidewall, acest produs prezinta o putere si o precizie mai mare pe toate tipurile de teren. O alta tehnica pe care o intalnim este Powerwoodcore, care la viteze mari, iti poate oferi stabilitate, dar si vibratii scazute.

 

button 2

 

 

 

 

Atomic Vantage Girl II 100 

 

Daca esti tanar si iti doresti schiuri Atomic, ieftine si bune, Vantage Girl II 100 ar putea fi modelul potrivit pentru tine. E important sa cunosti faptul ca pretul este mai scazut, fata de al celorlalte produse din aceeasi categorie.

Modelul despre care discutam in momentul de fata este recomandat atat incepatorilor, intermediarilor, cat si avansatilor. Acestora le este permis sa faca viraje controlate fara efort, datorita tehnologiei Bend-X. Referitor la forma schiului, aceasta este de tip camber in proportie de 90%  si 10% rocker. Avantajul acestui tip de de schi este faptul ca iti ofera performante excelente indiferent de conditiile variate de zapada.

In ceea ce priveste dimensiunile, acestea incadrazeaza produsul in categoria schiurilor de tip Big Mountain pentru ca lungimea schiului este mare, de aproximativ 100 cm si latimea de 101 mm. Acest gen de schiuri sunt recomandate avansatilor si expertilor care cauta sa abordeze conditii dificile de zapada. Radiusul masoara 7 m (deci, virajele sunt stranse), profilul cozii este drept, latimea din mijlocul schiului este de 66 mm, iar latimea cozii este de 82.5 mm. In plus, schiurile au o greutate de 0.84 de kilograme, fiind relativ usoare de transportat atat pentru copii, cat si pentru adulti.

 

button 2

 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status