7 aspecte utile, pe care trebuie sa le cunosti despre creditele rapide

Am modificat articolul ultima data pe: 21.06.24

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

Deseori ne gasim in situatia de a avea nevoie de o anumita suma de bani, pe care, fie nu o putem obtine usor de la o banca, fie nu avem suficient timp sa o asteptam. Indiferent ca este vorba despre plata facturilor si a penalizarilor sau despre o achizitie neasteptata, care depaseste cu mult bugetul tau lunar, atunci cand ai nevoie de bani in regim de urgenta, solutia plauzibila ramane imprumutul rapid, online. In cele ce urmeaza, vei afla ce presupune un astfel de demers si cum poti fi, la randul tau, beneficiar.

 

Cum caracterizam aceste credite

Desi constituie un concept recent aparut si dezvoltat la noi, acest tip de imprumut are ca principala caracteristica flexibilitatea, intrucat nu numai procesul de creditare este unul simplificat, ci si clauzele contractuale sau modul de accesare a fondurilor sunt aspecte usor de indeplinit, in cel mai scurt timp, iar tu beneficiezi de transparenta din start.

Aceste credite rapide nebancare sunt obtinute pe baza datelor personale si financiare, prin semnarea unui contract electronic; sunt oferite de diverse institutii financiare nebancare, adresandu-se persoanelor fizice. De regula, numitele institutii au parteneriate cu anumite banci, asigurand nu numai transparenta serviciilor, ci si siguranta datelor si a tranzactiilor.

 

Ideea de la care a plecat totul

2007 a fost anul in care Romania a resimtit din plin criza financiara, iar anul urmator a adus cu sine interdictia creditelor obtinute doar cu cardul sau buletinul de identitate. Deoarece solutiile pentru acest segment pareau ca au fost astfel epuizate, s-a creat un moment propice pentru diverse IFN-uri(Institutii Financiare Nebancare), care – supervizate de BNR – au preluat in responsabilitate imprumuturile rapide.

In acelasi timp, neavand statut de banca, aceste institutii au fost si sunt inca avantajate de faptul ca pot asigura conditii de creditare mult mai accesibile. Din acest motiv, sansele ca o persoana fizica sa aplice pentru respectivul tip de imprumut cresc, mai ales ca acesta este mult mai permisiv si mai usor de obtinut decat un credit la o banca, pentru care se poate astepta mai multe zile. In plus, statutul acestor institutii, fiind acreditat legal, asigura un plan de rezerva debitorului, mai ales ca acesta se bazeaza si pe siguranta pe care o inspira supravegherea BNR.

Nu in ultimul rand, e important de amintit ca sumele de bani imprumutate sunt mici sau moderate, fapt care incurajeaza rambursarea rapida si garanteaza virarea imediata a fondurilor catre contul debitorului. Sa nu uitam si de micile avantaje pe care le asigura o astfel de aplicatie: nu e nevoie sa pregatesti un intreg dosar, nu exista timp de asteptare, iar de stat la ghiseu nici nu se mai pune problema.

 

Avantaje si dezavantaje

Dupa cum spuneam anterior, acest tip de imprumut nu este genul de credit care sa iti furnizeze bani pentru a-ti achizitiona o locuinta sau terenuri, ci sumele pe care le poti obtine astfel sunt restranse. Cea mai buna metoda de a caracteriza demersul este ca poti face rost de bani rapid, pentru a iesi fara probleme din diverse forme de impas financiar, ulterior putandu-te redresa din acest punct de vedere.

Nu oricine are prieteni care ii pot imprumuta imediat bani, mai ales daca ne referim la situatii de urgenta si la sume ce depasesc posibilitatile financiare ale unei persoane fizice. Aici mai poate fi mentionat si faptul ca nu trebuie sa oferi nicio garantie si mai ales nu trebuie sa creezi vreun depozit pana la rambursare, pe care sa risti sa il pierzi, in caz ca ceva nu decurge conform planului.

Pe scurt, apeland la un astfel de credit, beneficiezi de: virarea rapida a banilor in cont; accesibilitate pentru aproape orice persoana fizica(si aici ne referim la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca debitorul); flexibilitatea sumei si a perioadei de rambursare; totul se realizeaza online; dobanda este una fixa; poti rambursa anticipat imprumutul; toate datele si conditiile sunt stipulate in contract, asa ca nu risti sa platesti comisioane sau taxe pe care initial nu le-ai considerat.

Pe de alta parte, trebuie sa constientizezi ca, printre aceste avantaje exista si anumite limite de baza ale unui astfel de credit. Prima dintre acestea este rambursarea rapida, asta insemnand un termen maxim de 35 de zile(rareori poti identifica unele IFN-uri care iti permit peste 50 de zile pana la rambursare). Pentru unele persoane, acest element nu va fi tocmai un avantaj.

In al doilea rand, e important sa afli si ca dobanzile la aceste credite sunt considerate relativ mari, iar Dobanda Anuala Efectiva(DAE) are un coeficient ridicat(intre 2500% si 2600%). Aceasta dobanda reflecta in procente valoarea totala a creditului si, pe de alta parte, te poate ajuta sa iti dai seama de diferentele dintre diverse credite, deoarece comparandu-le iti poti stabili din start care este mai avantajos. Pe scurt, procentul DAE nu trebuie sa se confunde cu rata dobanzii, insa cu cat ar fi mai scazut, cu atat ar fi mai avantajos pentru debitor. In plus, dobanda zilnica la creditul rapid are si ea o valoare ridicata – 1.2%.

In alt treilea rand, desi cererea pentru imprumut poate fi aprobata si in cateva ore dupa ce ai aplicat, exista un interval maxim in care datele pot fi procesate si asta inseamna ca se poate astepta cel mult intre 24 si 48 de ore de la depunerea documentelor.

Penalizarile pentru nerambursarea la timp sunt mari(pana la 3.5% pe zi), desi valorile sumelor imprumutate nu pot fi etichetate ca fiind considerabile(maxim 3000 RON).

 

Conditiile pe care te angajezi sa le indeplinesti

Spuneam ca procesul de creditare este unul cu mult simplificat in cazul IFN-urilor, prin comparatie cu ceea ce intalnesti la banci, insa nu trebuie sa uitam ca demersul trebuie tratat cu aceeasi seriozitate si de aceea exista anumite aspecte fara de care nu poti primi banii.

Fiecare institutie nebancara va impune o varsta minima la care poti fi creditat, ceea ce inseamna ca aceasta poate varia, de la minim 18 ani si pana la 24 sau 21 de ani. La fel se poate intampla uneori si in cazul limitei maxime, din motive obiective. Aceasta este mentionata in anumite cazuri ca fiind 75 de ani, insa nu e o conditie sine qua non.

Pentru a beneficia de un imprumut rapid, trebuie sa fii cetatean roman si, bineinteles, actul de identitate(C.I.) sa fie in perioada de valabilitate. Mai mult decat atat, e important sa aduci dovezi care atesta ca beneficiezi de un venit lunar, care sa fie stabil(de obicei, o valoare de peste 700 RON).

Aceasta formulare permite totusi abateri de la regula locului de munca, practicata de banci, deoarece “venit stabil” poate insemna nu doar faptul ca esti angajat, ci chiar si cazul in care in contul tau intra lunar o anumita suma de bani(primesti chirie pentru o proprietate detinuta, beneficiezi se dividende sau poate fi chiar vorba despre pensie). Dovada o poti furniza usor, atasand un extras de cont, corespunzator numarului de luni mentionate de IFN-ul cu care colaborezi.

In mod firesc, si pentru ca tranzactia sa poata fi realizata de cum este aprobata cererea, e esential sa detii un cont bancar, ale carui date sa le anexezi celorlalte documente.

 

Clauze si termeni ce nu trebuie neglijati

In mare parte, ca masuri de precautie sau pentru a incuraja persoanele fizice sa acceseze un credit online rapid, IFN-urile garanteaza in general cateva aspecte esentiale. Desi le-am mentionat anterior, le amintim aici pe scurt: oferta la primul imprumut facut este dobanda 0%; dobanda zilnica va fi de circa 1.2%; se pot imprumuta intre 100 si 3000 RON; DAE ajunge intre 2500% si 2600%.

 

Cei care nu platesc la timp sau rau-platnicii…

Chiar daca figurezi in baza de date a unei banci ca persoana rau-platnica, acest aspect nu iti va afecta in vreun fel primirea unui credit rapid, nebancar.

Daca nu vei rambursa in termenul cerut suma imprumutata, vei plati comisioane mari ca penalizare, cu valori cuprinse intre 1.25% si 3.5% pentru fiecare zi de intarziere.

Nu uita ca, pentru returnarea la timp a banilor trebuie sa iei in considerare si timpul de procesare a tranzactilor cu care lucreaza banca la care ai cont, asta putand insemna o intarziere clara, daca lasi totul pe ultima zi. Pentru orice eventualitate, poti contacta IFN-ul cu care colaborezi, solicitand prelungirea imprumutului.

 

Cheltuieli pe care le ai accesand aceste fonduri

Iata ideile principale, vehiculate pana acum in legatura cu valorile creditelor de acest fel:

La primul imprumut, dobanda este 0%.

Depasirea perioadei de rambursare aduce cu sine penalizari zilnice de la 1.25%, la 23.5%, in functie de clauzele fiecarei institutii.

Dobanda este de 1.2% pe zi, cu mentiunea ca aceasta se calculeaza in raport cu perioada de rambursare si cu suma pe care ai imprumutat-o.

 

In concluzie, desi nu oricine ar considera sa aplice in orice moment pentru un imprumut rapid, aceasta metoda de a face urgent rost de bani devine din ce in ce mai populara la noi, atat prin prisma conditiilor facile de a obtine creditul, cat si pe baza numarului mare de institutii care ofera aceste servicii.

 

Lasa un comentariu

0 COMMENTS

DMCA.com Protection Status