Cele mai bune unitati optice

Am modificat articolul ultima data pe: 21.06.24

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

Cum aleg o unitate optica buna

 

Ghidul cumparatorului

Atunci cand vine vorba de citirea/ scrierea unor medii de stocare clasice precum CD-ul si DVD-ul, este nevoie sa apelam la niste instrumente esentiale numite generic unitati optice.

Acestea sunt ideale atat pentru uzul personal, cat si spre a fi utilizate in societati comerciale care activeaza in acest domeniu al prelucrarii informatiei.

Indiferent de motivul pentru care cauti un astfel de produs, noi iti recomandam ca, inainte de orice altceva, sa consulti ghidul nostru, unde iti indicam care sunt parametrii esentiali de luat in seama, precum si locul unde gasesc unitati optice, la un pret bun, toti cei interesati.

Tipologia: in functie de locul unde vin amplasate, ele se impart in interne si externe. Primele mentionate sunt instalate in unitatea centrala a computerului, respectiv integrate in laptop, conectandu-se la placa de baza. Ele sunt incluse in orice PC nou achizitionat.

Cei care le cauta, o fac din simplul motiv ca vechea unitate optica s-a defectat si isi doresc inlocuirea ei. Recomandarea noastra ar fi aceea de a te orienta asupra magazinelor de profil si de a intreba niste specialisti, mai ales daca nu ai cunostinte avansate in acest domeniu.

Pe de alta parte, unitatile optice externe beneficiaza de o interfata USB. Prin urmare, se conecteaza la PC cu ajutorul unei simple mufe, nefiind nevoie sa apelezi la ingineri IT pentru a le instala. Din punctul de vedere al functionalitatii, ele pot inlocui cu succes orice model intern, in unele situatii garantand chiar rezultate superioare.

 

Functionalitatea: plecand de la operatiile de baza pe care le pot indeplini, ai posibilitatea de a intalni modele read-only (ROM) sau read/write (RW). Cele dintai sunt esentiale oricarui PC, intrucat ele permit citirea mediilor de stocare. Acest lucru inseamna ca iti permit instalarea diferitelor programe, precum si a sistemului de operare. Ba mai mult, sunt extrem de utile si atunci cand vrei sa vizionezi filme sau sa asculti muzica.

O investitie mult mai inteleapta ar reprezenta-o o unitate RW, pentru ca ea este capabila atat sa citeasca discurile, cat si sa scrie pe acestea. Prin urmare, este o varianta evoluata a celei dintai, din acest motiv majoritatea celor interesati o apreciaza. Cu alte cuvinte, ea te ajuta nu doar sa accesezi continutul, ci si sa creezi discuri cu muzica, seriale, programe.

Din pacate, odata cu aparitia sistemului de operare Windows 8, pentru a viziona filmele preferate de pe DVD, ai nevoie de un software special (PowerDVD sau WinDVD), intrucat cei de la Microsoft nu mai ofera suportul in mod nemijlocit. Aceasta problema nu apare insa in cazul variantei Windows 7, prin urmare verifica ce configuratie are laptopul sau computerul tau.

 

Formatul: reprezinta unul dintre cele mai importante criterii de selectie, dat fiind faptul ca se refera la mediile de stocare pe care le poate recunoaste o unitate optica. De regula, iti poti da seama cu usurinta de acest aspect, prin simpla verificare a detaliilor tehnice. Totusi, pentru a-ti furniza toate informatiile necesare, iti prezentam in cele ce urmeaza principalele variante disponibile.

Intr-o prima ordine de idei, exista pe piata (desi se gasesc destul de greu) modele care pot recunoaste doar CD-urile, ele fiind cele mai simple si mai putin fiabile, mai ales daca tinem cont de faptul ca, raportat la uriasul flux de informatii, nu acopera necesitatile utilizatorului. Ele indeplinesc, totusi, unele sarcini elementare: citirea si/ sau scrierea CD-urilor, care au o memorie de numai 700 MB.

Intr-o alta ordine de idei, produsele cu o compatibilitate extinsa par sa fie foarte populare astazi. Ele sunt si recomandate de cele mai multe pareri despre cele mai bune unitati optice, deoarece recunosc si opereaza cu doua medii de stocare.

Cu alte cuvinte, nu doar ca poti realiza cu ajutorul lor operatiile pe care le pot duce la bun sfarsit cele dintai, ci ai si posibilitatea de a citi, respectiv a scrie (in majoritatea situatiilor) DVD-uri “single-layer” si “dual-layer” (cu unul sau doua straturi.)

Nu in cele din urma, daca iti doresti un model de ultima ora, noi iti sugeram sa alegi o unitate optica ce recunoaste si discurile Blu-ray, acestea fiind cele mai spatioase din zilele noastre: 25 GB (cu strat unic), respectiv 50 GB (bistrat). Ele se dovedesc extrem de folositoare in centrele media, precum si in cazul celor care fac filmari pentru nunti.

 

Timpul de acces: este un bun indicator al performantei produsului dorit, ignorat insa de unii cumparatori. Pentru a nu te intreba insa “de ce dureaza atat de mult preluarea comenzilor de citire sau scriere?”, ar fi bine sa retii ca aspectul in cauza exact la asta se refera: intervalul dintre momentul cand dai o sarcina de lucru si clipa cand unitatea incepe a o indeplini. De regula, se masoara in milisecunde (ms) si difera in functie de mediul de stocare – CD, DVD –, ideal fiind ca valorile specificate sa presupuna un timp de acces minim.

Viteza de lucru: defineste eficienta oricarei unitati optice, deoarece iti arata cat de repede se poate face transferul de informatii. Prin urmare, in fisa produsului intalnesti specificate valorile maxime, acestea putand fi mai multe, in functie de mediile de stocare compatibile si de sarcinile pe care le poate duce la bun sfarsit. De pilda, va exista un numar care sa iti indice viteza de lucru la citire in cazul unui CD, un altul care sa te informeze asupra aceluiasi aspect in cazul DVD-urilor s.a.m.d.

Totusi, nu se recomanda sa folosesti valorile superioare la scriere (48x, 54x) – astfel putandu-se pierde din date, mai ales daca nu utilizezi discuri ce apartin unor firme de incredere si certificate. Dimpotriva, indicat ar fi sa te bazezi pe vitezele mai mici, chiar daca asta inseamna sa astepti mai mult pana cand operatia este dusa la bun sfarsit.

Nu in cele din urma, stim ca pretul este, de asemenea, un factor decizional important, drept pentru care te indemnam sa cumperi modelul dorit de pe Internet. Conform multor utilizatori multumiti, acesta este locul unde gasesc unitati optice la preturi bune toti cei interesati. Ba mai mult, oricine are posibilitatea de a se informa despre cum functioneaza produsul in realitate, printr-un simplu click pe sectiunea review.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Apple SuperDrive 

 

Apple SuperDrive este considerat de catre multi utilizatori cea mai buna unitate optica externa, iar afirmatia nu e departe de adevar, daca tii cont de faptul ca poti inregistra date atat pe CD-uri, cat si pe DVD-uri, adica sa stochezi, sa distribui si sa citesti in masa informatii digitale precum muzica, filme, programe pentru PC.

Viteza de scriere este una optima (DVD+R DL, DVD-R DL – 6x; DVD-R – 8x; CD-R – 24x), avand in vedere ca un numar de rotatii prea mare poate duce chiar la dezintegrarea discului in unitate, mai ales daca acesta din urma este si fisurat.

Este compatibila cu MacBook Pro cu ecran Retina, MacBook Air, iMac (model 2012 si ulterior), Mac Mini (model 2009 si ulterior), Mac Pro (2003), putandu-se conecta la toate acestea cu un singur cablu USB (2.0), care este permanent atasat device-ului, fapt care se traduce prin simplitate in utilizare. Pretul este avantajos.

Avantaje

Este un model RW, deci poate scrie si pastra date, deopotriva.

Se conecteaza la device cu un singur cablu USB, deci poti spune adio firelor imprastiate prin toata casa.

Portabilitatea extrema iti permite sa-i gasesti loc usor pe birou sau in propriul rucsac.

Viteza de scriere garanteaza ca in timpul transferului de informatii, nu se vor pierde date.

Dezavantaje

Este conceputa doar pentru produsele Mac.

 

 

 

 

LG BE16NU50 

 

LG BE16NU50 este o unitate optica esentiala oricarui calculator, caci vorbim de un model RW. Cu alte cuvinte, permite stocarea, respectiv scrierea fisierelor video si a datelor atat pe CD, cat si pe DVD, avantajul sau major constand insa in faptul ca recunoaste si discurile Blue-Ray, fapt care se traduce printr-o capacitate de stocare de 6 ori mai mare in comparatie cu cea a unui DVD.

In plus, viteza de scriere pentru BD-R SL/DL este de 16x/12x, asa ca timpul de scriere al unui disc single layer nu depaseste 7,5 minute. Este potrivita, de asemenea, si pentru cel dual-layer.

Beneficiaza de o interfata de conectare moderna (USB 3.0), dar poate fi conectata si la un laptop care nu dispune decat de porturi USB 2.0. Prezinta totodata compatibilitate sporita, la nivel software, cu mai multe tipuri de Windows (XP, Vista, 7, 8, 8.1, 10). In concluzie, se numara printre cele mai bune unitati optice.

Avantaje

Este o unitate Blu-ray, asa ca poti stoca si arhiva orice tip de data HD (ex: clipuri, jocuri, etc.).

Poate fi folosita atat pentru a scrie discurile, cat si pentru a le citi.

Dispunde de USB 3.0, asa ca poate executa simultan operatiile de scriere si de citire de date.

Prezinta compatibilitate extinsa cu mai multe tipuri de Windows.

Dezavantaje

Este voluminos (1.05 kg).

 

 

 

 

ASUS SDRW-08D2S- ULITE/BL 

 

Cauti o unitate optica Asus la un pret bun? S-ar putea ca aceasta sa te multumeasca. Fiind un DVD-Writer extern, slim, negru, acesta se va potrivi de minune pe biroul tau, in timp ce te va ajuta sa scrii si sa citesti discuri in format DVD (-/+ R; +/-RW; -ROM; +/-R(DL);-ROM (DL), -RAM) si CD (-R/RW/ROM). Lucreaza, deci, foarte bine impreuna cu DVD-playerele de top.

In medie, viteza de scriere variaza de la 6x – 8x (DVD) si 24x (CD), asa ca procesul de copiere al datelor nu-ti va rapi foarte mult timp. Interfata suportata este USB 2.0, ceea ce inseamna ca pot fi transferate informatii cu pana la 60 de MB pe secunda.

Datorita flexibilitatii sale si compatibilitatii pe care o prezinta, la nivel de software, atat cu sistemele de operare Windows, cat si cu cele Mac, il poti utiliza cu usurinta pe mai multe calculatoare si, mai ales, la laptopurile cu o unitate optica defecta sau fara.

Avantaje

Este un DVD-Writer slim, deci un model fiabil.

Permite inscriptionarea de DVD-uri si CD-uri la o viteza optima de lucru.

Este compatibila atat cu sisteme de operare Windows, cat si cu cele Mac.

Interfata Drag and Drop te ajuta sa scrii mult mai usor.

Dezavantaje

Alimentarea se face prin 2 cabluri USB, fiind necesare 2 porturi.

 

 

 

 

ASUS ZenDrive Ultra-slim SDRW-08U7M- U 

 

Printre cele mai apreciate unitati optice, se numara si ASUS ZenDrive Ultra-slim SDRW-08U7M-U. Oferindu-ti posibilitatea de a citi, respectiv a scrie DVD-uri dual-layer, poti inregistra filme mai lungi sau mai mult continut video, ceea ce inseamna ca nu va trebui sa folosesti un numar foarte mare de discuri pentru serialul tau preferat, structurat pe mai multe sezoane.

Cu alte cuvinte, daca un DVD regulat poate stoca pana la 4,7 GB, acesta din urma se caracterizeaza printr-o capacitate de 8,5 GB, adica permite pana la 4 ore de inregistrare video. Viteza de scriere este de 8x in acest caz, deci timpul alocat scrierii sau citirii unui disc este de 8 minute. A nu se intelege insa ca unitatea optica nu recunoaste mediile de stocare in format CD.

Avantajul major al produsului consta in faptul ca suporta M-DISC, multumita caruia ai posibilitatea de a pastra cele mai importante amintiri (poze, clipuri video) pentru 1000 de ani sau chiar mai mult.

Avantaje

Suporta M-DISC, fapt care se traduce prin protejarea datelor pentru o perioada lunga de timp.

Realizeaza discuri in format DVD DL, pe care le poti folosi pentru documente Word si date de back-up la calculator.

Este un model ultra-slim, fiind extrem de usor de depozitat.

Produsul prezinta un bun raport calitate – pret.

Dezavantaje

Alimentarea se face la doua slot-uri USB.

 

 

 

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

LG GP57ES40

 

LG GP57ES40 este o unitate optica, ieftina si buna, care iti permite sa rulezi, fara a fi deranjat de zgomotul produs in timpul functionarii, filme, videoclipuri sau muzica. Acest lucru se datoreaza tehnologiei „Silent Play” care sta la baza sa.

Fiind un DVD-RW, acesta permite realizarea discurilor in format CD Audio/Video, CD-R, CD-ROM, CD-RW si DVD Video, DVD+R/-R, DVD +R DL/- R DL, DVD-RAM, DVD-ROM, DVD-RW si Photo CD, ceea ce inseamna ca este unitatea optica perfecta pentru orice utilizator care-si doreste sa dispuna de mai multe optiuni specializate pentru accesarea, copierea si scrierea informatiilor de pe si pe discuri.

Performanta buna este confirmata si de timpul de acces: 160 ms – DVD , 360 ms – DVD-RAM, CD – 140 ms. Cu alte cuvinte, nu vei fi nevoit sa astepti foarte mult pana ce dispozitivul va raspunde comenzilor tale. Pentru a reduce timpii de lucru, ia in considerare si timpul de formatare cand alegi standardul de inregistrare.

 

Avantaje:

Este compatibila cu mai multe sisteme de operare Windows.

Multumita tehnologiei „Silent Play”, nivelul de zgomot este redus.

Alimentarea se realizeaza exclusiv prin interfata USB 2.0, nefiind necesara o alta sursa suplimentara.

Permite atat inscriptionarea, cat si citirea informatiilor digitale.

 

Dezavantaje:

Pentru unii utilizatori cablul de alimentare poate fi considerat cam scurt.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 COMMENTS

DMCA.com Protection Status