Cea mai buna placa de baza Gigabyte

Am modificat articolul ultima data pe: 24.09.20

 

Cum aleg cele mai bune placi de baza Gigabyte

 

Ghidul cumparatorului

Atunci cand alegi sa iti construiesti un sistem trebuie sa te asiguri ca fiecare piesa aleasa de tine este compatibila cu asteptarile tale, cu tipul de sistem pe care vrei sa il obtii la final si cu celelalte piese selectate. Primul pas spre a-ti construi propriul calculator este sa iti alegi microprocesorul, iar al doilea pas este alegerea placii de baza pe care vei monta apoi celelalte componente – placutele de RAM, placa video, audio, unitatile de stocare si placa de retea.

Gigabyte este un producator cu traditie in productia de componente de calculator – mai ales in spectrul placilor de baza si a celor video. Acestea ies in evidenta prin stabilitatea in timpul rularii si performantele tehnice deosebite.

Luand in calcul tipul de procesor selectat in prealabil, placile de baza pot fi compatibile cu modelele Intel (cu variatiile LGA 775, 1150, 1151, 1155 si 2011) sau AMD (AM1, AM3, AM3+, FM2 si FM2+). La momentul actual, modelele cele mai avansate sunt reprezentate de conectorii AM3+ pentru AMD si 1151 pentru procesoarele Intel. Multe pareri despre cele mai bune placi de baza Gigabyte au indicat faptul ca e mai bine sa cumperi un model mai nou decat cel de procesor, pentru ca va permite realizarea unor upgrade-uri mai ample, pe masura ce tehnologia avanseaza.

Dimensiunile placilor pot varia, dar vor influenta in mod direct si numarul de conectori existenti pe suprafata lor. Cele mai comune modele sunt denumite ATX si mATX, cea de-a doua varianta fiind mai mica si dispunand de mai putine sloturi pentru memoria RAM.

Totusi, daca vei folosi calculatorul nou construit ca sa realizezi editare video, grafica sau vrei sa incerci jocuri mai noi, vei avea nevoie de o putere de calcul mai mare – oferita de placutele RAM, si deci direct proportionala cu numarul si puterea de procesare a acestora. Momentan, pe piata exista variante cu 2 pana la 8 sloturi pentru placutele RAM, iar conectorii de tip DDR3 asigura o viteza buna de procesare a datelor.

Parametrii de functionare (frecventa) standard pentru DDR3 este de 1066 MHz sau 2133 MHz in cazul DDR4, varianta mai noua. In ambele cazuri, poate fi realizat un overclock, prin fortarea componentelor sa functioneze pe o frecventa mai mare decat cea recomandata de producator, obtinand astfel putere de procesare mai mare si un randament mai bun, in cazul aplicarii acestui procedeu celorlalte componente. Este necesar sa stii, insa, ca acest lucru reduce semnificativ durata de viata a componentelor prin supraincalzire si deteriorarea segmentelor termosensibile.

Cea mai buna placa de baza Gigabyte pentru gameri cu buget limitat va trebui sa dispuna de porturi de tip SATA (Serial ATA) pentru conexiunea cu unitatile de stocare (hard-disk sau SSD). Numarul de conectori poate varia – modelele conventionale dispunand de 2 porturi SATA 3, dar variantele mai costisitoare pot dispune de un numar mai mare. Acest conector asigura conexiunea fizica dintre placa de baza si, implicit, celelalte componente, si influenteaza in mod direct viteza de comunicare dintre acestea, exprimata in MB/s (megabytes/secunda). Cu cat aceasta este mai mare, cu atat accesul la informatiile stocate va fi mai rapid.

Nu in cele din urma, te poti interesa de conectorii de placa video, unele modele dispunand de o placa integrata, care foloseste resursele RAM, dar care nu va putea atinge performantele tehnice ale uneia dedicate, ce dispune de propriile procesoare cu o putere crescuta de prelucrare a informatiilor. Placa audio pot fi de tip integrat, mai ales datorita faptului ca modelele existente in ofertele actuale asigura o redare clara si cursiva a fisierelor media.

Porturile USB sunt un alt element obligatoriu care ar trebui sa existe, mai ales datorita tendintei de a conecta perifericele prin acest mod la unitatea de calcul, mufele standard fiind inlocuite cu modele USB. Ideal, o placa de baza ar trebui sa dispuna de cateva porturi USB 3.0 pentru transfer de date din unitatile de stocare externe (mai indicate datorita vitezei de transfer superioare) si cateva porturi de tip 2.0, care fac fata cu brio in momentul in care le folosesti pentru a conecta o tastatura, un mouse sau o imprimanta.

Poti incerca sa verifici si oferta magazinelor online unde gasesc placa de baza Gigabyte, la un pret bun, gamerii care doresc sa isi construiasca propriul sistem. Mai jos, noi am descris cateva variante, alese in functie de cele mai populare si mai bine cotate oferte din gama mica si medie de pret, selectate pentru utilizatorii cu pretentii moderate.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Gigabyte Z170-Gaming K3 

 

Gigabyte Z170-Gaming K3 este o placa de baza compatibila cu microprocesoarele din gama Intel, inclusiv versiunea i7, cu socket de tip 1151, model nou ce va permite upgrade-uri in timp. Formatul ATX generos asigura o configurare aerisita a componentelor ce contribuie la mentinerea unei temperaturi moderate in timpul functionarii.

Dispune de 4 sloturi pentru memoria RAM, cu o capacitate maxima de 65536 MB, suficienta pentru rularea programelor de editare si generare grafica 3D.  Frecventa de functionare recomandata este de 2133 MHz, dar poate fi crescuta prin overclock pana la 3466 MHz, in cazul necesitatii cresterii puterii de procesare.

Porturile SATA III sunt in numar de 6 si asigura o viteza de transfer a datelor de 600 MB/s, mai mult decat suficienta pentru un acces rapid la memoria de citire/scriere. Porturile USB, in numar de 12, asigura mai mult decat suficient necesarul, cu 4 mufe de tip 2.0 utile pentru conectarea perifericelor, 6 mufe 3.0 si 2 de tip 3.1, care asigura o rata de transfer a informatiilor crescuta, deci un acces rapid si sigur la mediile de stocare externe. Placa audio este integrata, din gama Realtek, recunoscuta pentru calitatea redarii fisierelor media.

 

 

 

 

 

Gigabyte H110M-S2H 

  

Gigabyte H110M-S2H este o placa de baza cu socket de tip 1151, compatibil cu microprocesoarele din gama Intel, de la varianta Celeron pana la Core i7. Dimensiunile sunt ceva mai reduse, fiind incadrata in categoria mATX, compatibila cu o carcasa mai mica a unitatii centrale ce poate fi o solutie atunci cand nu dispui de foarte mult spatiu.

Dispune de 2 sloturi de memorie DDR4, cu frecventa recomandata de 2133 MHz. Numarul mai mic de conectori este compensat prin aplicarea tipului mai nou, ce ofera o rata de procesara a datelor mai mare decat modelul mai vechi, DDR3. Capacitatea maxima ce poate fi atinsa de memoria RAM este 32768 MB, suficienti pentru procesare video sau pentru rularea jocurilor la setari medii.

Dispune de 4 conectori SATA III, cu o viteza de transfer a datelor de pana la 600 MB/s, ce asigura un acces rapid la mediile interne de stocare (HDD sau SSD). Cele 4 porturi USB 3.0 si cele 8 de tip 2.0 asigura un acces rapid si usor pentru tastatura, mouse, imprimanta sau pentru mediile externe de stocare a datelor. Placa audio integrata este Realtek ALC887 si poate face fata cu brio cerintelor unui gamer.

 

 

 

 

 

Gigabyte 78LMT-S2 

 

O placa de baza Gigabyte ieftina si buna este modelul 78LMT-S2, ce dispune de conectori de tip AM3+, compatibil cu microprocesoarele AMD Phenom II si Athlon II. Dimensiunile reduse o incadreaza in categoria Micro ATX (mATX), ideala pentru utilizatorii care dispun de un spatiu de depozitare mai mic.

Caracteristic acestui format, placa dispune de 2 sloturi de memorie de tip DDR3, cu frecventa de 1033 MHz. Aceasta poate fi crescuta pana la 1333 MHz prin overclock, producatorul prevenind degradarea datorata cresterii temperaturii prin utilizarea condensatorilor solizi si prin utilizarea softului EasyTune6 ce permite administrarea si monitorizarea resurselor hardware si ajustarea setarilor de sistem incat sa poata fi obtinute performante maxime cu un risc cat mai redus de supraincalzire si defectare.

Conectorii pentru mediile de stocare sunt de tip SATA II, in numar de 6, si asigura o viteza de transfer a datelor de pana la 300 MB/s, suficienti pentru o functionare cursiva a sistemului si asigurand o experienta de joc fluida.  Cele 8 porturi USB 2.0 sunt suficiente pentru conectarea tuturor perifericelor de care ai avea nevoie. Placa audio Realtek ALC887 asigura o redare fluida a fisierelor media, inlocuind cu succes varianta dedicata.

 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status