Cea mai buna placa de baza 775

Am modificat articolul ultima data pe: 07.04.20

 

Cum aleg cele mai bune placi de baza 775

 

Ghidul cumparatorului

Socket-ul 775 este unul dintre cele mai longevive si complexe platforme, create de Intel. Asigura o calitate superioara pentru sistemul de alimentare al procesorului, datorita numarului mare de pini, pe centimentrul patrat, ceea ce echivaleaza cu un contact electric stabil, fara riscul de-a indoi pinii, in timpul ansamblarii.

Este “o priza” care face fata unei miriade de procesoare, din intreaga generatie Core, inclusiv Pentium Dual Core,  precum si unele Quad Core, utilizate in statiile de lucru din laboratoarele tehnologice. In 2004, cand Intel aducea pe piata acest tip de socket, recenziile abundau in laude aduse noului Front Side Bus (FSB), magistrala de date care asigura transferul informatiilor dintre procesor si chipset-ul placii de baza.

FSB-ul este responsabil de performanta intregului sistem. Frecventa de rulare a procesorului este data de un calcul simplu, care inmulteste frecventa acestuia cu un factor de multiplicare, stabilit de producator. Prin modificarea valorii FSB-ului, se schimba factorul de multiplicare, astfel incat, o componenta a sistemului sa poata functiona la frecvente mai ridicate decat cele asigurate de producator.

Cand alegi o placa de baza cu socket 775, esti pe cale sa treci printr-un proces de selectie destul de complex. Uita-te, mai intai, la numarul sloturilor PCI si PCI-Express (PCI-E). Ele iti arata cat de multe carduri de expansiune poti integra, pentru porturi suplimentare USB, placi video, de sunet, sau de retea, ori TV-tunere, disk-controllere sau adaptoare Wi-Fi.

Tine cont de o diferenta semnificativa intre PCI si PCI-E. Prima reprezinta o magistrala de date, ceea ce inseamna ca trimiterea si primirea informatiilor se face prin intermediul aceluiasi canal fizic, pentru toate dispozitivele incorporate. Aceasta magistrala atinge viteze de 133MB/s pentru transfer, valoare destul de modesta, cand vrei sa integrezi mai multe placute care intra in competitie pentru latimea de banda.

De aceea, producatorii dubleaza sau inlocuiesc sloturile PCI cu cele PCI-E, care asigura pentru fiecare dispozitiv instalat, un canal propriu de comunicatie. Nu trebuie sa fii un guru al tehnicii, ca sa interpretezi corect acesti indicatori. Vei vedea ca sunt trecuti in fisa tehnica impreuna cu niste marcaje precum x1, x2, x4, x8, x16 sau x32. Cifrele iti arata pe cate benzi circula datele si, cu cat sunt mai mari, cu atat creste rata de transfer. Un slot x1, din prima versiune Express asigura o rata de 250MB/s, iar valoarea creste odata cu dublarea numarului de benzi. Cu cat ai mai multe sloturi, cu atat poti ingloba mai multe carduri. Cu cat asigura o rata mai mare de transfer, cu atat poti instala placute mai complexe, pentru extinderea functionalitatii placii de baza.

In urmatoarea etapa de selectie, parcurge mai multe pareri despre cele mai bune placi de baza, 775, si te vei incredinta ca o diferenta majora intre diferitele modele este data de conectorii pentru hard disk. Vei gasi modele care integreaza magistrale ATA, SATA, sau ambele. Ele iti arata cat de multe harduri poti integra, cate vor fi recunoscute, in acelasi timp, de catre placa de baza si, mai ales, cum vor functiona ele.

Aceste conectoare fac legatura dintre hard-disk-uri si chipset. Magistralele ATA se folosesc de cabluri IDE, iar transferul de informatii se face prin intermediul aceluiasi canal fizic. Asta inseamna ca daca folosesti mai multe dispozitive de stocare, datele vor fi trimise de la un hard, la placa de baza, apoi catre alt hard, prin intermediul acelasi cablu. Acest sistem este destul de lent, ca viteza de transfer, ajungand la cel mult 100MB/s. Prin cablurile IDE, placa de baza nu poate recunoaste, in acelasi timp, mai mult de trei hard-disk-uri si un dispozitiv optic.

Placile de baza actuale integreaza atat magistrale ATA, cat si sisteme de tip SATA. Acestea din urma permit canale diferite pentru trimiterea si, respectiv, primirea datelor si asigura recunoasterea a mult mai multor drivere decat cele permise prin ATA.  SATA II asigura o viteza de transfer de 300MB/s, iar SATA III impinge limitele la 600MB/s. Cele mai performante modele integreaza si conectori de tipul M.2 si SATA Express, care asigura transferuri de date cu viteza de 10 GB/s.

Tine cont ca majoritatea dispozitivelor de stocare ruleaza la viteze de 540-560MB/s, asa ca uita-te cu atentie, la acesti indicatori. Desi nu vei intampina probleme de compatibilitate, daca vei conecta harduri cu viteza de transfer ridicata, ele vor functiona mai lent, daca magistrala de date incorporata in placa de baza nu permite fluxul de date rapid.

Cand vine vorba despre viteza sistemului tau, este esential sa verifici cum arata memoria de lucru. De cele mai multe ori, va fi de tipul DDR3 – RAM si, optional, ECC . Iti vor atrage atentia patru caracteristici: numarul sloturilor, capacitatea maxima, frecventele si compatibilitatea ECC. Sa le luam pe rand, ca sa nu fii indus in eroare de strategiile de marketing.

Sloturile iti arata cate module RAM vei putea instala, dar, indiferent de numarul lor, nu poti depasi capacitatea maxima admisa de placa de baza. Acesta este indicatorul real, la care trebuie sa te raportezi, ca sa vezi cat de mult poti extinde viteza de functionare, in timp ce lucrezi. Daca placa de baza nu-ti permite sa depasesti 8GB RAM, procesorul performant nu-si va atinge niciodata adevaratul potential si vei lucra mai lent si cu mai multe blocaje, daca deschizi simultan, mai multe programe si aplicatii.

In acelasi sens, verifica frecventele care iti arata cu ce viteze va rula memoria. Programele sofisticate au nevoie de viteze ridicate de procesare a unui volum mare de date, ca sa nu se blocheze. Totusi, placile sunt concepute sa functioneze la frecvente diferite, pentru ca ai nevoie de flexibilitate cand vrei, de exemplu, sa cumperi un nou modul de memorie, iar calculele bugetare te impiedica sa-l alegi pe cel mai eficient, cu cea mai mare frecventa.  Pentru 1.600 MHz, ai, de exemplu, o viteza de transfer de date, de 8.5GB/s, suficienta pentru rularea unor softuri greoaie.

La intrebarea “unde gasesc o placa de baza, 775, la un pret bun?” iti raspunzi verificand si daca placa de baza permite integrarea modulelor de memorie DDR3 ECC.  Acestea sunt asemanatoare celor RAM, dar sunt create pentru un plus de control asupra operatiunilor. Daca iti doresti un dispozitiv mai accesibil, nu vei fi interesat de acest aspect. ECC permite controlul integritatii datelor care ruleaza in memoria de lucru. Este creata pentru calculatoare care servesc ca servere, deoarece depisteaza si corecteaza automat erorile interne, care  pot aparea.

Unii gameri prefera si ei acest tip de memorie, desi este mai lenta, din pricina algoritmului de verificare pe care il incorporeaza, ca sa se asigure ca nu vor aparea glitch-uri in timpul sesiunilor de joc. Pentru home-useri este, mai curand, un moft, decat o necesitate, dar poate atarna in balanta, cand te intrebi cum a fost calculat pretul unei placi de baza. Producatorii integreaza din ce in ce mai des module compatibile cu acest tip de memorie, dar rareori sunt utilizate de catre majoritatea cumparatorilor.

In sfarsit, uita-te si la porturile USB asigurate de modelul pe care-l analizezi, deoarece majoritatea perifericelor se conecteaza astfel.

Desigur, procesul de selectie nu este tocmai facil, pentru ca trebuie sa urmaresti atat de multi indicatori. De aceea, arde etapele si uita-te la modelele de mai jos, care au fost deja evaluate din perspectiva optiunilor tehnice si au trecut, in acelasi timp, de filtrul cumparatorilor, care s-au aratat multumiti de achizitia lor.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

ASRock G41M-VS3 R2.0 

 

Cand iti doresti cea mai buna placa de baza 775, iti sare in ochi acest model, compatibil inclusiv cu procesoare Intel Core 2 Quad. Integreaza chipset-ul G41 si permite overlooking-ul, pentru a emula frecventele de rulare a memoriei de lucru pana la 1333 MHz, ceea ce echivaleaza cu o viteza de 10.6GB/s.

Capacitatea maxima de memorie RAM este 8GB si poti instala 2 sloturi, inclusiv de tip DDR ECC, daca doresti sa folosesti calculatorul ca server sau vrei sa te asiguri ca eviti erorile interne, in timp ce te joci sau lucrezi in programe complexe si greoaie, care retin foarte multe fisiere temporare.  

In ceea ce priveste conectivitatea cu dispozitivele de stocare, ai la dispozitie atat o magistrala ATA, cat si patru porturi pentru SATA II, asa ca poti conecta o multime de harduri interne sau externe, care vor rula la viteze de pana la 300MB/s. Poti instala si doua placi de expansiune, prin intermediul unui slot PCI si a unuia PCI-E x16, care asigura o viteza maxima de transfer de aproape 8 GB/s.

La capitolul conectivitate, dispozitivul integreaza 4 porturi USB 2.0 si 3 porturi audio jack, alaturi de cele PS2, VGA si RJ-45.

 

 

 

 

 

Asrock G41C-GS R2.0 

 

O placa de baza 775, ieftina si buna, care iti permite o plaja extinsa de optimizari, este acest model de la Asrock. Este prevazuta cu un slot PCI-E x16, prin care poti monta inclusiv dispozitive care “mananca” o latime de banda extinsa, de pana la 4000MB/s. Pentru placute mai modeste in traficul de date generat, precum placile de sunet, ai la dispozitie un slot PCI-E x1, care asigura o viteza de transfer de 250MB/s. La acestea, se adauga si 2 sloturi PCI clasice, care, impreuna, asigura un trafic de pana la 133MB/s, pentru alte placi de expansiune.

Placa de baza poate integra pana la 4 harduri interne si mai multe dispozitive optice de stocare, datorita porturilor SATA II, cu o viteza de rulare de 300MB/s. Designul incorporeaza si patru porturi USB 2.0, pentru periferice, alaturi de clasicile porturi pentru cabluri cu mufa jack, VGA sau PS2.

Memoria de lucru atinge capacitatea maxima de 8GB, iar frecventele de lucru pot fi emulate pana la 1333 MHz, ceea ce permite un trafic de date de 10.6GB/s. Deoarece nu este compatibila cu memoria DDR-ECC, nu este indicat sa folosesti aceasta placa de baza pentru servere.

 

 

 

 

 

ASRock G41C3-GS R2.0 

 

Placa de baza 755 propusa de ASRock se remarca prin viteza cu care poti prelucra informatiile de pe hard-disk-uri si alte dispozitive de stocare. Este prevazuta cu 4 porturi SATA III, care asigura, fiecare, o viteza de transfer de 600MB/s. Deocamdata, dispozitivele destinate depozitarii datelor functioneaza la o viteza de 540 – 560 MB/s, asa ca aceasta placa de baza te asigura ca vei naviga cu usurinta printre fisiere.

In plus, iti permite o plaja extinsa de imbunatatiri, deoarece poti instala patru placi de expansiune. Gasesti un slot PCI-E x16, pentru placi video sau dispozitive cu flux bogat de date, de pana in 4000MB/s, precum si un slot PCI-E x1, potrivit pentru echipamente cu o rata de transfer de 250MB/s. Pentru alte dispozitive, mai modeste in volumul de date schimbate, ai 2 sloturi clasice PCI.

Viteza de lucru atinge peste 10GB/s si poti introduce 2 sloturi de memorie RAM, cu capacitatea maxima de 8GB. Modelul nu este compatibil cu memoria ECC, dar pentru home-useri, acest aspect nu atarna prea greu in balanta.

 

 

 

 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
DMCA.com Protection Status