Cele mai bune placi video

Am modificat articolul ultima data pe: 16.09.21

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

Cea mai buna placa video – Recomandarile noastre pentru 2021

 

 

Modele recomandate in 2021

 

 

Asus R9 290

 

2. AMD Radeon R9 290Pentru cei ce doresc sa afle care e cea mai buna placa video pentru PC gaming, cu procesor AMD si care sa fie si comercializata la un pret mai accesibil pentru o gama extinsa de utilizatori, acest model poate constitui raspunsul mult-asteptat. Utilizand un procesor grafic Radeon cu chipset AMD si o frecventa de 1000 MHz, placa video ofera performante de exceptie ca viteza de gestionare a datelor.

Cu o memorie de 4096 MB si un BUS de 512 biti, utilizatorii pot conecta simultan 3 monitoare Full HD, caracteristica ce indica o structura special conceputa pentru Gaming. Rezolutia maxima suportata este de 2560 x 1650 pixeli, ceea ce permite vizualizarea imaginilor 3D la o calitate optima.

Sistemul de racire activa cu radiatoare din cupru aplatizate asigura functionarea in perfecta siguranta. Standardul de interfata este de ultima generatie, PCI Express 3.0, indicand o interconectare performanta cu placa de baza. In rest, sloturile mai includ: 1 Display port, 2 porturi DVI si unul HDMI. Toate indica o buna viteza de transfer a datelor. Pentru acest model se ofera o garantie de conformitate de 24 de luni, fata de una comerciala valabila 36 de luni.

 

Avantaje:

Ofera un nivel nou de realism vizual in jocurile pe PC si permite performante de top, deoarece suporta o rezolutie maxima de 2560 x 1650 de pixeli.

Permite conexiunea simultana a 3 monitoare Full HD, datorita memoriei video si celei BUS.

Faciliteaza procesarea rapida a datelor, pe baza procesorului performant cu frecventa de 1000 MHz.

Sistemul de racire este ultra-performant, deoarece include radiatoare din cupru aplatizate.

 

Dezavantaje:

Presupune o investitie ceva mai substantiala, insa are un cost de achizitie foarte convenabil ca placa video special conceputa pentru Gaming.

 

 

 

 

Gigabyte AMD Radeon R9 270X

 

3. Gigabyte AMD Radeon R9 270XChiar si in acest caz, utilizatorii interesati de cea mai buna placa video AMD Radeon vor fi incantati sa descopere o pre-versiune mai ieftina a modelului R9 290. Este vorba despre R9 270X, un produs ce suporta o rezolutie maxima de 4096 x 2160 pixeli (e o placa video 4K) si include un procesor cu frecventa de 1050 MHz.

Aceste valori indica performante optime de prelucrare a datelor si vizualizarea optima pentru jocuri video si randari. Capacitatea memoriei este injumatatita fata de cea a placii video R9 290, care face parte din aceeasi generatie. Totusi, alaturi de un BUS de 256 de biti, placa poate fi considerata printre cele performante, putand suporta uneori si 2 monitoare in rezolutie HD Ready.

In ceea ce priveste racirea la aceasta placa video, ieftina si buna, ea este activa, pe baza unui radiator cu 3 ventilatoare. Interfata prezinta compatibilitate PCI Express 3.0, 1 Dispay port, 1 port HDMI si 2 sloturi DVI, o configuratie foarte buna, intalnita si la modele ultra-performante. Se poate spune ca, acest produs surclaseaza clar cea mai buna placa video de 1GB, care ar putea fi considerata suficienta ca randament pentru majoritatea utilizatorilor conventionali. Garantia de conformitate este valabila 24 de luni.

 

Avantaje:

Ofera performante la un cost destul de accesibil, fiind o placa video, la un pret bun.

Permite conectivitate optima, avand o interfata similara cu cea a placilor video ultra-performante.

Suporta o rezolutie ridicata, insemnand ca permite vizualizare buna Full HD pentru filme si jocuri mai simple.

Racirea activa permite fiabilitate mare la utilizare, protejand optim sistemul.

 

Dezavantaje:

Memoria BUS este ceva mai scazuta, insa poate fi considerata suficienta pentru o utilizare conventionala.

 

 

 

 

Gigabyte GeForce GTX 750 TI N75TOC-2GI

 

4. Gigabyte GeForce GTX 750 TI N75TOC-2GIUtilizand un procesor nVIDIA cu frecventa de 1033 MHz si suportand o rezolutie maxima cu valori de 4096 x 2160px, acest produs constituie o alegere buna pentru cei care doresc sa se bucure de filme Full HD si jocuri de complexitate moderata la domiciliu.

Memoria de 2048 MB si BUS-ul de 128 biti ofera suport optim pentru un monitor Full HD de mari dimensiuni. Sistemul de racire este de tip activ si utilizeaza ventilatoare inclinate si tehnologie Gigabyte “Triangle Cool”, pentru a oferi o capacitate efectiva de disipare a caldurii, imbunatatind performanta de lucru.

Interfata include standardul de conectare PCI Express 3.0, impreuna cu urmatoarele porturi: 2 sloturi DVI si 2 de tip HDMI. Astfel, conectivitatea poate fi considerata optima. Pentru acest produs se ofera o garantie de 24 de luni.

 

Avantaje:

Face parte din categoria acelor placi video la preturi bune.

Utilizeaza un sistem performant de racire, protejand  impotriva supra-incalzirii.

Ofera suport optim pentru rezolutie Full HD, 4096 x 2160 px.

Utilizeaza un standard performant de conexiune cu placa de baza, PCI Express 3.0.

 

Dezavantaje:

Valoarea BUS este mai redusa fata de cea a altor modele cu memorie similara, insa e suficienta pentru performante conventionale.

 

 

 

 

Gigabyte NVIDIA GeForce GT 730

 

5. Gigabyte NVIDIA GeForce GT 730In acest caz, putem analiza o placa video multimedia cu un procesor nVIDIA GeForce GT 730, care are o frecventa de 700 MHz. Avand o rezolutie maxima suportata cu valori de 2560 x 1600 px, produsul poate fi utilizat cu succes in sistemele PC pentru afisaj multimedia de calitate superioara.

Memoria are o valoare de 2048 Mb, iar Memoria BUS prezinta 128 de biti. Ambele valori indica performante medii spre excelente pentru un sistem desktop conventional.

Racirea activa si interfata cu standard PCI Express 2.0 x16 indica fiabilitate buna si conectivitate calitativa. De asemeni, interfata mai include un port DVI si unul HDMI. Garantia pentru aceasta placa video este valabila 24 de luni.

 

 

Avantaje:

Constituie o placa video multimedia de calitate, datorita raportului dintre memoria video si cea BUS.

Permite conexiune performanta cu placa video, utilizand standardul PCI Express 2.0 x16.

Ofera calitate la un pret redus.

Permite vizualizarea excelenta a imaginilor Full HD, suportand o rezolutie maxima de 2560 x 1600 px.

 

Dezavantaje:

Nu poate fi utilizata ca placa video pentru gaming, pentru ca nu suporta unele efecte si texturi sau operatii foarte complexe.

 

 

 

 

Sapphire AMD Radeon R7 240

 

6. Sapphire AMD Radeon R7 240

Facand parte dintre acele placi video ieftine si bune, acest model cu procesor AMD Radeon R7 240 constituie un produs pentru toate buzunarele. Rezolutia maxima suportata are o valoare de 2560 x 1600 px, indicand performante optime de redare Full HD.

Imaginile sunt procesate rapid, redate clar si cat mai apropiat de contrastele si culorile reale. Configuratia de memorie video/memorie BUS prezinta un raport de 2040 Mb fata de 128 de biti. De aici deducem ca suporta bine mai multe aplicatii mutimedia si unele jocuri cu grafica mai putin pretentioasa.

Coolerul asigura o racire activa, indicand protectie buna la supra-incalzire. Interfata permite conectarea la placa de baza prin standard PCI express si include 1 slot DVI si 1 port HDMI. Garantia de conformitate este valabila 24 de luni pentru acest produs si face parte din oferta de placi video de la eMag.

 

Avantaje:

Este un produs ieftin si bun.

Ofera bune performante pentru aplicatiile multimedia, avand o memorie de 2040MB raportati la un BUS de 128 biti.

Protejeaza sistemul foarte eficient la supra-incalzire, avand cooler placa video activ.

Permite o rezolutie maxima Full HD, indicand imagini de calitate superioara.

 

Dezavantaje:

Ofera performante conventionale multimedia, drept pentru care nu poate fi utilizata prea eficient in redarea jocurilor mai complexe.

 

 

 

 

Cum alegi o placa video buna

 

Ghidul cumparatorului

Deoarece tehnologia avanseaza intr-un ritm foarte alert, iar majoritatea persoanelor prefera ca dispozitivele pe care le detin sa faca fata noilor solicitari din acest punct de vedere, PC-urile se mentin in continuare in topul sistemelor ce pot fi updatate constant. Chiar daca au pierdut din popularitate in favoarea laptopurilor si a tabletelor performante, sisteleme desktop sunt inca utilizate cu succes de catre cei care efectueaza operatii complexe, prelucrari video si de imagine sau care inca mai folosesc PC-ul pentru gaming. In cazul tuturor acestor procese, placa video constituie o componenta esentiala, atat pentru sistemele home desktop, cat si pentu laptopuri.

Ca structura ea reprezinta un card de expansiune. Functia sa principala este de a genera si procesa imagini pentru monitor, comportandu-se ca un accelerator grafic. In raport cu performantele pe care vi le poate oferi o placa video, veti beneficia de posibilitatea vizualizarii optime si a lucrului cu imagini complexe. Aceasta componenta poate fi integrata in placa de baza, sau placa video dedicata, adica separata, mai ales pentru sistemele performante.

De asemeni, pe piata se gasesc variante profesionale, ceva mai costisitoare si variante pentru jocuri. Diversitatea ofertei poate constitui un prilej de indecizie, de cele mai multe ori. De aceea, daca doriti sa aflati cum puteti alege cea mai buna placa video pentru PC, este important sa analizati mai intai cateva criterii de selectie, care va vor ajuta in identificarea produsului ideal pentru sistemul personal.

A. Placa video

Indicatorii de performanta: reprezinta cateva aspecte conexe ce permit diferentierea intre produse atunci cand cumperi placi video de la Altex, eMag, Flanco sau alte magazine. Printre acestia putem aminti: unitatea de procesare grafica(GPU), memoria BUS , memoria video si racirea.

Procesorul grafic este o unitate cu scop similar cu cel al procesorului intregului sistem. In regim international, acesta este denumit “Graphics Processing Unit”(GPU) si poate fi de mai multe tipuri. In prezent, cele mai multe astfel de procesoare sunt AMD, Intel sau nVIDIA. Toate trei sunt considerate la fel de performante, insa modelul GPU va poate ajuta sa intuiti compatibilitatea cu sistemul in  care incercati sa il integrati. Un procesor de sistem AMD va lucra foarte bine cu un GPU AMD, la fel se asorteaza o placa video nVIDIA cu chipset nVIDIA.

BUS constituie traseul dintre GPU si memoria video atunci cand te intereseaza o placa video pentru laptop sau PC. Largimea acestei componente va indica ce numar de biti pot circula intre memorie si procesor. Cu cat este mai mare acest numar, cu atat mai rapid vor fi efectuate operatiile, transferul de date avand loc la viteze foarte bune. O placa video cu BUS de 512 este considerata performanta, deoarece acelasi numar de biti poate circula simultan intre memorie si GPU.

Memoria video este foarte utila atunci cand se conecteaza mai multe monitoare la sistem sau cand imaginile au rezolutii foarte mari. Ea trebuie sa fie sustinuta de o valoare BUS superioara, pentru a oferi eficienta maxima. In principiu, cea mai buna placa video de 1GB va putea sustine doua monitoare Full HD, atunci cand BUS are 512 biti. Nu achizitionati niciodata o varianta cu memorie mai mare, de exemplu o placa video 2 GB, daca nu beneficieti si de BUS ridicat. Altfel nu va veti putea bucura de performantele pe care vi le poate oferi produsul respectiv. Este de ajuns sa va luati ca reper o memorie de 1GB VRAM si un BUS de 312 sau 512, pentru a alege o placa suficient de performanta.

Sistemul de racire este important, deoarece fara o astfel de caracteristica toate componentele pot fi deteriorate. Procesul de racire poate fi pasiv, atunci cand implica un radiator de mari dimensiuni sau activ, cand radiatorul este mai mic, insa incorporeaza un ventilator. Chiar daca placile cu racire activa pot genera mai mult zgomot, pot fi considerate mai eficiente.

Ai grija la aceste performante inclusiv atunci cand cumperi o placa video externa.

 

Conectivitatea: este o problema ce tine de interfata, numarul de conectori si de optiunea de interconectare (crossfire), atunci cand vreti sa cumparati o placa video GTX 1080 sau un alt model. Trebuie sa luati in considerare faptul ca, toate placile video au fost create sa fie compatibile in principal cu placa de baza a sistemului in care vor fi integrate. Cele mai importante sloturi sunt realizate in standard AGP(Accelerated Graphics Port) sau PCI(Peripheral Component Interconnect). O mare perioada de timp standardul AGP a fost considerat superior drept capacitati fata de PCI.

In prezent, odata cu aparitia porturilor PCI express, balanta s-a schimbat, acestea fiind cele mai cautate pentru modelele de placa video. Sistemele bazate pe componente mai vechi va vor cere sa conectati un model care e cea mai buna placa video AGP, chiar daca standardul respectiv este mai rar utilizat la ora actuala. Pentru a avea certitudinea, este necesar sa cunoasteti interfata placii de baza. Acelasi lucru se poate spune si despre cea mai buna placa video PCI express, o puteti achizitiona atata timp cat sunteti siguri ca e ceea ce se potriveste sistemului. De asemeni, este recomandat sa oferiti atentie si nivelului de performanta pentru PCI express, acesta putand fi 2.0 sau 3.0.

Numarul de conectori variaza in functie de cate monitoare vor putea fi conectate la placa respectiva. Porturile prin care se stabileste legatura cu displayul  pot transmite semnalul in mod analogic(port VGA) sau digital( port HDMI/DVI). Unele modele vor prezenta si iesiri de tip RCA sau S-video. Este bine sa verificati sloturile de conectare, pentru a va asigura ca nu trebuie sa achizitionati adaptori speciali. Semnalul de calitate superioara va fi transmis de un port HDMI, mai ales cand lucrati cu monitoare Full HD. Nu uitati ca, pentru a conecta mai multe monitoare la o placa video low profil, de exemplu, cu o singura iesire, va trebui sa achizitionati un splitter specific, ceea ce presupune cheltuieli suplimentare.

Crossfire reprezinta o extra-optiune, dezvoltata ca tehnologie AMD CrossFireX, care va permite sa interconectati doua placi video care sa lucreze simultan, mai cu seama procesoarele acestora. Nu este recomandat sa optati pentru aceasta varianta decat daca va axati pe game testing. In orice alta circumstanta, parerile despre cele mai bune placi video sunt de acord ca procedura este redundanta si constituie un demers mult prea costisitor.

 

Functiile complexe: includ anumite optiuni specifice pentru placile video profesionale si cele special create pentru a suporta jocuri video. Pixel pipelines este o functie care permite transformarea datelor in pixeli. Cu cat mai mare este valoarea indicata pentru acest parametru, cu atat informatia va fi procesata mai rapid. Pentru sistemele axate pe modelare 3D si randari este bine sa alegeti ceva cu valori mari la acest capitol.

Shader Model va fi o caracteristica necesara pentru jocuri. Cu ajutorul acesteia se realizeaza redarea si utilizarea corecta a efectelor grafice inserate la programarea jocului respectiv. Optiunea este valabila mai ales pentru cei care prefera cele mai noi versiuni in materie de jocuri, deoarece unele dintre ele includ efecte foarte complexe. Tot din aceeasi zona de functionalitate, DirectX este un standard care ofera acces la functiile de nivel scazut ale hardware-ului. Cele mai moderne placi video sunt repartizate in generatia DirectX 11.

 

Avand la dispozitie toate aceste indicatii si sfaturi, nu va mai ramane decat sa va axati pe compatibilitatea cu sistemul in care doriti sa integrati produsul.  Astfel, puteti considera ca veti sti cum sa decideti care e cea mai buna placa video AGP, daca detineti un sistem vechi sau cum sa alegeti tipologia procesorului si ce BUS trebuie sa incorporeze modelul cautat. Majoritatea pasionatilor de IT stiu ca pot achizitiona placi video, ietine si bune, online. De aceea, va recomandam sa va alegeti produsul de pe Internet. Garantia si calitatea raman aceleasi, puteti beneficia de anumite reduceri de pret, iar daca nu va multumeste calitatea achizitiei, atunci puteti returna pachetul.

Daca nu iti permiti sa investesti intr-un model mai performant, nou, atunci tine cont ca poti sa cumperi si o placa video second hand. Astfel de achizitii poti face tot online, daca vei cauta placi video pe OLX sau alte site-uri similare.

Tot Internetul iti va veni in ajutor si daca ai nevoie de un driver placa video, pentru Windows 7 sau daca vrei sa afli raspunsuri la intrebari precum “Cum aflu ce placa video am?”.

 

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile

 

AMD Radeon R5-M430

 

Pentru cei care doresc sa achizitioneze o placa video entry level de calitate, recomandam ca optiune tehnica versiunea AMD Radeon R5 M430. Este o placa video DDR3, de 4GB, dotata cu bus de 64biti si lungime de banda de 16GB/sec., nivel suficient pentru un laptop de tip homeoffice sau pentru sarcini profesionale care nu presupun prelucrari grafice de inalt nivel.

Daca iti faci griji in privinta jocurile pe care le poti rula, iti putem spune ca se comporta destul de bine la versiunile mai vechi, dar nu te astepta la detalii foarte bune la variantele moderne, aceasta optiune fiind in general recomandata pentru rezolutii de pana la 1280 x 720px.

Suporta Direct X12 si Shader Model 5.0, caracteristica utila pentrugaming si include procesor GPU Exo Pro care opereaza la o frecventa de 1030MHz. Acest model acceseaza direct sistemul de operare prin interfata PCIe 3.0 x 8 si nu include optiuni de conectare la monitoare.

 

 

Asus NVIDIA GeForce GTX TITAN

 

1. Asus NVIDIA GeForce GTX TITANMulte pareri despre cele mai bune placi video situeaza aceasta componenta undeva in primele locuri in clasamentul anului precedent. Dupa cum putem deduce din performantele produsului, acesta va fi apreciat de gameri si game testeri, deoarece poate transforma sute de jocuri PC intr-o lume 3D spectaculoasa si permite utilizatorilor sa experimenteze profunzimea Full HD a jocurilor 3D, cu rezolutie de pana la 5760 x 1080 de pixeli.

Procesorul grafic nVIDIA, prezent pe aceasta placa video pentru PC, ofera o frecventa de 889 MHz, ce indica performante excelente pentru prelucrarea datelor. Memoria BUS de 384 de biti lucreaza foarte bine cu cei 6144 MB de memorie video, permitand conectarea a nu mai putin de 3 monitoare simultan.

Interfata include 2 porturi DVI, 1 Display port si 1 slot HDMI, permitand conectivitate extinsa, alaturi de standardul PCI Express 3.0, care o poate cataloga drept cea mai buna placa video PCI express de inalta performanta. Racirea de tip activ asigura un bun randament si fiabilitate optima. Ca suport DirectX, placa include o versiune de ultima generatie, 11,2. Pentru aceasta piesa de inalta performanta se ofera o garantie de 36 de luni.

 

Avantaje:

Asigura performante de procesare optime, datorita procesorului grafic nVIDIA.

Permite conectarea a 3 monitoare simultan, pe baza valorii memoriei BUS si a celei video.

Este ideala pentru gaming si game testing, oferind capacitati de redare 3D pentru rezolutii mari, de 5760 x 1080px.

Prezinta conectivitate extinsa, prin standardul considerat cel mai bun la ora actuala, PCI express, alaturi de sloturile HDMI si DVI.

 

Dezavantaje:

Deoarece performantele sunt ridicate, si achizitia va constitui o investitie pe masura.

 

 

Lasa un comentariu

0 COMMENTS

DMCA.com Protection Status