Cel mai bun SSD de 500GB

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.20

 

Cum aleg cele mai bune SSD de 500GB

 

Ghidul cumparatorului

Un solid-state drive este dispozitivul care stocheaza informatia in computerul tau, intr-un timp mult mai rapid decat clasicul Hard Disk Drive (HDD). Vei scapa de anumite inconveniente intalnite pana acum, cum ar fi timpii de asteptare ori erorile, asa cum se intampla in cazul HDD-ului. Pe langa aceste plusuri intervine pretul destul de ridicat de achizitie, iar din acest motiv trebuie neaparat sa fii informat, inainte de a investi. Noi iti punem la dispozitie acest ghid, care iti explica tot ce este nevoie sa stii despre alegerea acestor componente.

 

 

Fata de dispozitivele HDD, care functioneaza pe baza de platane metalice, SSD-urile se bazeaza pe chipuri NAND, de tip MLC (Multi Level Cell – ideala pentru cazurile in care vrei ca laptopul sau computerul tau sa beneficieze de mai mult spatiu de stocare), SLC (Single Level Cell – recomandata daca lucrezi in institutii de profil IT ori daca detii/lucrezi cu servere) si TLC (Triple Level Cell – varianta care asigura cel mai extins spatiu de stocare). Aceste trei tehnologii folosesc biti, intr-un numar de 1, 2 si, respectiv, 3, pe o singura celula. Ceea ce trebuie sa intelegi este faptul ca spatiul de stocare creste odata cu numarul bitilor inscriptionati, in acest caz cea mai buna fiind varianta TLC.

In al doilea rand, vorbim despre cele doua viteze ale solid-state drive-ului, mai exact despre vitezele de scriere si citire. Daca te-ai hotarat sa schimbi HDD-ul sau doar sa instalezi si o componenta SSD, te sfatuim sa optezi pentru piesele care ofera o viteza de scriere de aproximativ 300 megabiti pe secunda si una de citire aproape de valoarea de 400 megabiti pe secunda. Totusi, te sfatuim sa folosesti SSD-ul doar pentru instalarea sistemului de operare, nu pentru depozitarea fisierelor multimedia. In caz contrar, exista posibilitatea ca PC-ul sa ruleze mai lent, chiar daca aceste dispozitive sunt recunoscute pe piata ca fiind cele mai bune.

Apoi, este necesar sa ai la cunostinta si cele doua tipuri de memorie, si anume: DRAM si NAND. Prima tipologie mentionata este special creata pentru servere si are rolul de a le completa configuratia initiala. Ea isi stocheaza informatiile avand incorporate un sistem de back-up si baterii. Memoria NAND se adreseaza tuturor persoanelor, fiind, de altfel, si cea mai intalnita.

Un alt aspect caruia trebuie sa ii acorzi atentie este reprezentat de nivelul de suport, denumit SATA, si se refera la interfata. Aceasta este notata de catre producatori cu cifrele romane I, II si III. Printre recomandarile multor pareri despre cele mai bune SSD-uri de 500GB se afla nivelul de suport III, pentru ca ofera o foarte buna rata de transfer, cu o valoare de 6 gigabiti pe secunda. Totusi, este necesar sa fii atent daca sistemul de operare al computerului este compatibil cu aceasta serie de interfata, iar daca nu, vei fi nevoit sa optezi pentru variantele I sau II.

Si pentru ca facem referire doar la dispozitivele cu o capacitate de 500 gigabiti, iti aducem la cunostinta faptul ca preturile unei asemenea achizitii variaza, in functie de producator, dar ele sunt, totusi, destul de ridicate. Totodata, te sfatuim sa urmaresti, in specificatiile tehnice ale dispozitivului SSD, indicele numit MTBF, care inlocuieste ideea de garantie a unui produs. Iar pentru a te asigura ca alegerea ta a fost cea mai buna dintre toate pe care le puteai face, opteaza pentru un timp cuprins intre 1 000 000 si 2 000 000 de ore.

Un ultim criteriu este legat de brandul care produce asemenea dispozitive, pentru ca si acest aspect ar trebui sa fie destul de important si relevant pentru tine. Pe „podium” se situeaza, in ordine descrescatoare din punctul de vedere al nivelelor de calitate si notorietate, Intel, Samsung si SanDisk. In fapt, toate companiile producatoare incearca sa realizeze cele mai bune dispozitive, dar cea de a doua enumerata prezinta un bun raport intre calitate, performanta si cost de achizitie. Intel este cel mai cunoscut brand, cu performante de neegalat, dar preturile nu sunt accesibile oricui.

Si pentru ca tot am intrat in lumea IT-ului, cred ca iti va fi mult mai usor sa cauti un SSD de 500GB, la un pret bun, in magazinele online, decat sa faci nenumarate drumuri prin oras si, eventual, sa fii nemultumit de ofertele pe care le gasesti. Unde mai pui faptul ca este foarte posibil sa gasesti reduceri atractive pe site-urile pe care vei intra. Asa ca, noi iti propunem sa consulti urmatoarele modele pe care le-am selectat pentru tine:

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Samsung 960 EVO

 

Brandul Samsung se situeaza pe locul al doilea in ceea ce priveste performanta si calitatea dispozitivelor de tip SSD, care sunt si mai accesibile. La fel este si in cazul modelului 960 EVO, care prezinta o viteza de citire de 3200 megabiti pe secunda si o viteza de scriere aleatorie de 1900 megabiti pe secunda, valori uriase, imbunatatite prin intermediul tehnologiei TurboWrite, care accelereaza aceste doua procese.

Produsul se bazeaza pe o memorie de tip NAND, ceea ce inseamna ca este un dispozitiv potrivit, in special, pentru home-useri, accesibil si din punctul de vedere al costurilor de achizitie.

Samsung 960 EVO revolutioneaza prin faptul ca nivelul de suport al interfatei, fiind dotat cu sistemul PCI-E 3.0 x 4, despre care se spune ca este net superior interfatei SATA in ceea ce priveste performanta. In plus, timpul indicat ca garantie atinge o valoare de 400 TBW (terabiti scrisi), asigurandu-te de durabilitatea produsului. Pe langa acest aspect, tehnologia Dynamic Thermal Guard protejeaza datele din computer si previne supraincalzirea, astfel tu bucurandu-te pentru un timp indelungat de dispozitivul cumparat.

 

 

 

SanDisk X400

 

Compania SanDisk face parte din topul performantelor si preferintelor utilizatorilor, la acest lucru contribuind si costurile foarte accesibile de achizitie. Dispozitivul SSD, model denumit X400, foloseste chipuri NAND de tip TLC, adica inscriptioneaza un numar de 3 biti pe o singura celula, ajutand la extinderea spatiului de stocare. Transferurile la citire si scriere se caracterizeaza prin viteze de 540 MB/s si, respectiv, 520 MB/s, valori destul de bune ce iti vor permite sa lucrezi intr-un mod eficient, fara a avea parte de neplaceri precum erori, timp lung de asteptare si altele.

Memoria flash este de tip NAND, facand ca acest model de SSD de 512 gigabiti sa fie ideal pentru utilizatorii simpli, si nu pentru cei care lucreaza cu servere sau in diferite companii cu profil IT.

Transferul de date este optimizat datorita interfetei SATA III, a carei rata este de 600 mebagiti pe secunda. Avand in vedere pretul relativ scazut, aflat intr-un foarte bun raport cu performanta pe care o ofera, poti considera ca acest model este cel mai potrivit pentru tine.

 

 

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile

 

Samsung 750 EVO

 

Daca iti doreai de ceva timp sa inlocuiesti vechiul HDD cu un SSD de 500GB, ieftin si bun, te poti orienta catre acest model, fabricat de catre cei de la Samsung. 750 EVO ofera viteze de scriere si citire cu valori destul de mari, de 520 megabiti/secunda si 540 megabiti/secunda, astfel incat nu vei mai avea parte de timpi morti de asteptare.

In ceea ce priveste tipul de memorie, iti aducem la cunostinta faptul ca datele vor fi procesate la nivel de sistem, pentru ca dispozitivul va folosi memoria DRAM (neutilizata) a computerului tau drept cache. La acest lucru contribuie tehnologia TurboWrite, care faciliteaza vitezele de scriere, si modul Rapid, care ajuta la sporirea nivelului de performanta a PC-ului.

Modelul 750 EVO este prevazut cu o interfata de tip SATA III, fiind astfel cea mai buna alegere pe care ai putea sa o faci, pentru ca prezinta o rata excelenta de transfer de date, si anume: 6 gigabiti/secunda.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status