Cea mai buna placa de baza 1150

Am modificat articolul ultima data pe: 10.07.20

 

Cum aleg cele mai bune placi de baza 1150?

 

Ghidul cumparatorului

Daca vrei o placa de baza cu “socket” 1150, stii deja ca indiferent ce model ai alege, acesta trebuie sa fie compatibil cu procesorul tau, Intel. Dupa aceasta etapa, evaluezi chipset-ul, memoria RAM si potentialul de a-i extinde functionalitatea.

Chipset-ul controleaza toate interactiunile dintre componentele esentiale ale sistemului, iar Intel a lansat 8 cipuri pentru LGA 1150 si 4 procesoare pe care le recomanda pentru setari de “overlooking”. Daca detii un astfel de CPU, poti programa procesorul, memoria si placa video sa functioneze la o viteza mai mare decat cea specificata in fisa tehnica. In acest caz, selecteaza o placa de baza cu chipset-urile Z87 sau Z97.

Daca procesorul este blocat sa functioneze strict, intre anumiti parametri, atunci alege placi cu cipurile H81 sau H87. Alternativele includ variantele B85 si, respectiv, Q87 sau Q85. “B”-ul este recomandat doar utilizatorilor care dispun de un buget foarte mic, iar “Q”-urile au fost create pentru mediul business. Permit protectia datelor, dar nu-si justifica pretul pentru home-useri.

Incarcarea rapida a jocurilor si-a aplicatiilor tine in mare masura de RAM (Random Access Memory), sau memoria de lucru, iar cel mai intalnit tip este DDR3. Cand parcurgi mai multe pareri despre cele mai bune placi de baza 1150, vezi ca trebuie sa fii atent la trei elemente RAM: sloturile, capacitatea maxima si frecventele.

Numarul de sloturi iti arata cate module RAM poti instala. Indiferent de numarul lor, impreuna nu pot depasi capacitatea maxima admisa de placa de baza. Este recomandat sa eviti un model in care poti introduce mai putin de 8GB.

Frecventele RAM reprezinta vitezele cu care poate rula memoria. Valorile mari te asigura ca nu vei intampina blocaje, cand lucrezi in programe sofisticate sau deschizi mai multe aplicatii. Placile de baza actuale sunt compatibile cu mai multe frecvente si, de exemplu, la 1.600 MHz, ai o viteza maxima a transferului de date de 12.800 MB/s.  La 2.133 MHz, viteza de transfer creste la 17.066MB/s.

Cand vrei sa schimbi modulul de memorie, este ideal sa alegi unul cu o frecventa egala cu valoarea maxima acceptata de placa de baza si de procesor. Deoarece poate fi o achizitie costisitoare, majoritatea utilizatorilor cauta componente hardware care sustin cat mai multe frecvente. In felul acesta, se asigura ca vor avea mai multe variante de alegere, in functie de nevoile si bugetul lor.

Este important sa tii cont de frecventa si tipul DDR al modulului de memorie instalat, daca vrei sa mai adaugi unul. Acesta trebuie sa aiba aceleasi specificatii, chiar daca are o capacitate diferita.

Cand vrei sa afli unde se gasesc placi de baza 1150, la un pret bun, tine cont de numarul sloturilor PCI si, respectiv, PCI-Express (PCI-E). Ele iti permit sa instalezi carduri de expansiune, precum placi video, de sunet, de retea, porturi suplimentare USB, TV-tunere, adaptoare Wi-Fi sau disk controllere. Numarul lor justifica, de multe ori, diferenta de pret, fiindca reprezinta pasaportul calculatorului tau, pentru viitoarele imbunatatiri.

PCI (Peripheral Component Interconnect) este o magistrala care asigura transferul de date dintre componentele hardware atasate si chipset-ul placii de baza. Pentru ca toate sloturile PCI folosesc aceeasi cale fizica de transmitere a datelor, trebuie sa te asiguri ca dispozitivele integrate nu se vor “canibaliza” reciproc, intrand in competitie pentru latimea de banda. Capacitatea maxima de transfer, a magistralei PCI, atinge in jur de 133MB/s si trebuie sa faca fata tuturor cardurilor instalate in sloturile sale.

Placile video sau Gigabit Ethernet si controllerele RAID, spre exemplu, presupun un trafic de date foarte intens. Ca sa elibereze PCI-ul, producatorii au creat mai intai magistralele AGP si, mai apoi, sistemul PCI Express (PCI-E). Pentru fiecare slot PCI-E, exista o cale distincta de transmitere a datelor. Dispozitivele instalate comunica separat cu chipset-ul placii de baza si nu concureaza pentru latimea de banda.

In fisa tehnica, pentru fiecare slot PCI-E, poti gasi un indicator precum  x1, x2, x4, x8, x16 sau x32. Aceste cifre iti arata pe cate benzi “circula” datele si iti indica rata maxima de transfer. Pentru prima versiune Express, lansata in 2004, sloturile x1 ating viteza de 250MB/s, valoare care creste odata cu dublarea benzilor. Un port x16 asigura o rata de transfer de 4000MB/s. Intre timp, au aparut 4 versiuni Express cu o rata de transfer, per banda, tot mai ridicata.

Chiar daca nu esti un guru al tehnicii, este indicat sa te uiti la tipul si numarul sloturilor, precum si la rata maxima de transfer. In felul acesta, iti faci o idee despre cat de mult vei putea sa extinzi functionalitatea calculatorului, instaland diferite dispozitive interne. Intr-un slot, poti introduce un singur card, asa ca mai multe sloturi, inseamna mai multe posibilitati de imbunatatire.

Sloturile standard PCI au fost, in tot mai mare masura, inlocuite de cele PCI-E, asa ca uita-te  la acestea din urma. Daca modelul integreaza ambele versiuni, acesta este un cadou pe care ti-l fac producatorii, dar cele PCI-E sunt cele de care ai neaparata nevoie. Este recomandat sa optezi pentru cele din versiunea a doua, sau chiar mai noi, daca intentionezi sa introduci mai multe placi de expansiune.

In urmatoarea etapa de evaluare, verifica numarul conectorilor pentru hard disk. Acestia sunt de tipul SATA II, care asigura o viteza de transfer de 300MB/s, sau SATA III, cu o viteza de 600MB/s. Numarul conectorilor iti arata cate harduri poti conecta la placa de baza.

In prezent, dispozitivele de stocare au o viteza de transfer de 540-560 MB/s. Cand le conectezi la porturi SATA II, ruleaza cu o viteza mai mica. Cele mai performante placi de baza integreaza M.2 si SATA Express, un conector care permite transferuri de date cu viteza de 10 GB/s.

Pentru ca majoritatea perifericelor se conecteaza prin USB, verifica si cate porturi de acest fel sunt asigurate. Incepand cu 2008, gasesti modele cu porturi USB 2.0 si, respectiv, 3.0. Primele permit o rata de transfer de 60MB/s, iar datele circula unidirectional. Nu poti sa transferi informatii catre dispozitivul conectat si, in acelasi timp, sa extragi datele de pe el. Operatiunile se desfasoara pe rand. In cazul porturilor USB 3.0, viteza de transfer este de 640MB/s, iar incarcarea si descarcarea datelor se poate face concomitent, prin doua canale de comunicatie.

Unui utilizator incepator ii este greu sa aleaga cea mai potrivita placa de baza, care nu-i depaseste bugetul. Ca sa ai constiinta impacata, poti selecta unul dintre modelele de mai jos, care depasesc standardelele de calitate specifice clasei de pret, din care fac parte.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Asus Z97-A 

 

Z97-A, de la Asus, face parte din prima linie de placi de baza construite in jurul chipset-ul Z97. Lansata pe piata in 2014, a fost testata independent si continua sa dea standardul de calitate, in industrie, chiar si in afara categoriei de pret. Prin functia 5-Way Optimization poti face setari solide de “overlocking”, sa adaptezi sistemul audio, in functie de specificul aplicatiilor preferate, dar si sa eficientizezi consumul energetic si sa asiguri temperatura optima, cu mai multe ventilatoare silentioase.

Comutatorul cu 2 faze asigura monitorizarea procesorului si-a placii video, ca sa optimizezi randamentul grafic, indiferent daca te uiti la filme sau lucrezi in programe complexe de procesare a imaginilor. Pentru cei care-si doresc cea mai buna placa de baza 1150, acest model vine cu porturi SATA Express si M.2, care imping limitele vitezei de transfer la 10 GB/s. Pentru gameri, functia ASUS Turbo App prioritizeaza transferul de date in timpul jocului, iar Solutia Crystal Sound 2 optimizeaza setarile audio. In plus, amplificatorul asigura o sonorizare calitativa pentru casti si boxe.

Cu o capacitate RAM de 32GB, placa de baza este prevazuta cu 4 sloturi de memorie DDR3 si iti permite sa emulezi frecvente de pana la 3.200MHz/s. Are 7 sloturi de expansiune, dintre care 2, de tip PCI-E x16, din versiunea 3.0, cu o latime de banda de 32GB/s. La acestea se adauga un slot PCI-E x16 si unul x1, din versiunea 2.0, care ating viteze de transfer de aproape 8GB/s si, respectiv, 500MB/s. Producatorii îți fac cadou si sloturile standard, PCI. In ceea ce priveste conectivitatea prin USB, gasesti 6 porturi 3.0, dintre care, 2 sunt situate pe placa. La acestea, se adauga 8 porturi USB 2.0.

 

 

 

 

 

Gigabyte H81M-S2H 

 

Acest model de la Gigabyte, cu 16 GB RAM si 2 sloturi de memorie, iti permite sa lucrezi fluid, cu o viteza maxima de transfer de 12.800 MB/s, pentru datele temporare. Poti conecta pana la 4 hard-disk-uri, deoarece ai cate 2 conectori SATA III si SATA II, cu rata de transfer de 600 si, respectiv, 300 MB/s.

Este o placa de baza 1150, ieftina si buna, care-ti permite sa instalezi 3 placi de expansiune. Slotul PCI-E x16, din versiunea 2.0, permite o viteza maxima de transfer de aproape 8 GB/s, iar cele 2 sloturi PCI-E x1 sunt destinate dispozitivelor interne, care au nevoie de o latime de banda mai mica, de 500MB/s.

Prin cele 6 porturi USB, dintre care 4, USB 3.0 si 2, USB 2.0, poti conecta perifericele de care ai nevoie, in functie de rolul lor in arhitectura sistemului. Placa integreaza un chipset H81, care nu permite setarile de “overlocking”, dar face fata cu brio intr-un sistem care nu este suprasolicitat de programe complexe, profesionale.

 

 

 

 

 

MSI H81M-E33 

 

Aceasta placa de baza, de la MSI, iti permite sa instalezi 2 dispozitive interne, prin sloturile PCI-E x16 si PCI-E x1, din versiunea Express 2.0.  Daca montezi, de exemplu, o placa video, care presupune un trafic intens de date, aceasta poate comunica cu chipset-ul la o viteza de aproape 8GB/s. Pentru cardurile mai putin solicitante, precum placa de sunet, al doilea slot asigura o rata de transfer de 500MB/s. Deoarece integreaza chipset-ul H81, nu poti face setari de “overlocking”.

Modelul este prevazut cu cate 2 conectori SATA III si, respectiv, SATA II, ca sa cuplezi mai multe dispozitive de stocare, care vor functiona la viteze de 600 si, respectiv, 300 MG/s. Cu un RAM maxim de 16GB si doua sloturi, placa accepta 3 frecvente de rulare a memoriei de lucru. Rata maxima de transfer este de 12.800 MB/s.

Prin porturile USB 3.0 poti conecta 2 dispozitive, iar prin cele USB 2.0, poti cupla pana la 4 periferice.

 

 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status