Cea mai buna imprimanta multifunctionala laser color

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

 

Modele recomandate in 2024

 

 

HP LaserJet Pro MFP M477FDW

 

Ca sa gasesti cea mai buna imprimanta multifunctionala, laser, color, porneste de la modelul acesta HP, adaptat pentru afaceri si birouri mici, ca sa ai un reper in ceea ce priveste standardele. Este unul dintre cele mai rapide modele din aceasta categorie, cu o viteza de printare color sau alb-negru de 28 de pagini pe minut.

Conectivitatea este alt punct forte al acestui model. Il poti cupla fie la un stick de date, fie la calculatorul personal. Cand conectezi imprimanta la reteaua wireless HP, sau, prin cablu, la reteaua de internet la care esti abonat, poti printa direct de pe dispozitive Apple sau Android. Prin NFC-touch-to-print, transferul de date se realizezaza automat. O aplicatie HP iti permite sa pastrezi documentele in cloud si sa le securizezi pana la tiparire.

Calitatea printurilor se remarca in special cand vine vorba de grafice. Textele sunt redate clar, dar nu si cele redactate cu fonturi foarte mici si subtiri. Fotografiile, in schimb, pot lasa de dorit, fiindca se pierd detaliile in zonele foarte luminoase sau intunecate. MFP-ul se remarca printr-o capacitate de printare mare, de 4000 de pagini pe luna, si poate ajunge si la 5000. Tipareste, de asemenea, fata-verso, in diferite formate care nu depasesc dimeniunile unui A4.

 

 

 

 

 

Canon MF623Cn

 

Canon, unul dintre liderii mondiali in productia dispozitivelor de printare, iti ofera mai multe optiuni cand cauti o imprimanta multifunctionala, laser, color, ieftina si buna. Acest model este adaptat pentru utilizarea acasa sau in birouri mici si are o capacitate lunara de tiparire de 1500 de coli. In compartimentul ADF incap in jur de 50 de pagini, iar in tava de depozitare, in jur de 200, valori ridicate pentru uzul personal, dar medii spre mici, in birouri. Cartusele, in schimb, nu trebuie inlocuite inainte sa fi printat peste 1400 de pagini.

Calitatea tipariturilor variaza in functie de complexitatea elementelor grafice. In general, textele alb-negru sunt deosebit de clare, dar fundalurile verzi sau albastre modifica precizia literelor. In ceea ce priveste fotografiile, depinde de stralucirea culorilor din compozitie. Imaginile vii sunt redate cu mai multa acuratete decat cele in care apar umbre si nuante subtile.

Dispozitivul poate tipari in format A4, dar nu si fata-verso, iar timpii de printare pot depasi valorile specificate in fisa tehnica, dupa cum arata mai multe teste independente. In ceea ce priveste conectivitatea, imprimanta poate fi cuplata prin USB, la telefoane, tablete si iphoane, fiind compatibila cu sistemele de operare Android si iOS. Nu este prevazuta insa cu un sistem de conectivitate Wireless si nici NFC.

 

 

 

 

 

Samsung SL-C480W/SEE

 

Modelul propus de Samsung este conceput sa vina in intampinarea nevoilor de tiparire acasa. Iti poti da seama dupa compartimentul ADS de doar 50 de pagini si dupa tava pentru alimentarea cu hartie, cu o capacitate de 150 de coli, ca nu este o imprimanta pe care sa o foloseasca in mod constant, prea multe persoane. Timpul de printare poate fi destul de lung, mai ales cand vrei sa tiparesti color. Practic, este imprimata fiecare culoare, pe rand. Intr-un minut, finalizezi cel mult 4 pagini, in functie de lungimea documentului. Nici tiparirea Alb-Negru nu este foarte rapida – 18 pagini pe minut, conform specificatiilor tehnice, dar la teste independente, rezultatele au aratat o medie de 13,3 ppm, pentru un fisier de 20 de pagini.

Totusi, textele si graficile imprimate sunt foarte clare atat in varianta monocroma, cat si color. Ca majoritatea imprimantelor destinate uzului acasa, nu se remarca cand vine vorma despre fotografii. Culorile sunt solide si puternice, creand un efect de carte postala. Ilustratiile, in schimb, sunt puternice si bine definite.

Propunerea Samsung sta in picioare daca iei in calcul conectivitatea, dispozitivul fiind compatibil atat cu Android, cat si cu iOS. Se poate conecta wireless sau prin NFC, pentru transferuri rapide de date si, evident, prin mufa USB, o poti cupla cu orice device.

 

 

Cum aleg cele mai bune imprimante multifunctionale, laser, color

 

Din ce in ce mai multe persoane aleg sa investeasca intr-o imprimanta multifunctionala laser, color, din doua motive. In primul rand, aceste dispozitive, numite si MFP-uri (“Multifunction Printer”), salveaza spatiu si timp, daca te gandesti ca alternativa este achizitionezi separat o imprimanta, un scanner si un copiator, fara sa ai o unitate comuna de comanda.

In al doilea rand, in principal datorita competitiei acerbe intre producatori mondiali precum HP, Xerox, Canon sau Samsung, preturile au scazut considerabil. Mai multe pareri depre cele mai bune imprimante multifunctionale, laser, color arata ca procesul de selectie poate fi destul de alunecos.

Mai intai, alege un dispozitiv adaptat fie pentru utilizarea acasa, fie in birouri, in functie de cat de des tiparesti documente si de destinatia lor. Daca printezi prezentari color, pentru clienti si parteneri, in mod frecvent, atunci opteaza pentru o varianta de birou. Daca, dimpotriva, ai nevoie preponderent de documente alb-negru, care contin in cea mai mare parte, texte, atunci un model pentru acasa va fi suficient.

Producatorii iti indica clasa MFP-ului, dar, adesea, strategiile de marketing te pot induce in eroare. Anumite modele sunt prezentate ca fiind pentru birouri mici, cand, de fapt, servesc bine unor nevoi mai de graba, domestice.

Ca sa te orientezi in hatisul de indicatii tehnice, uita-te la volumul recomandat de pagini tiparite lunar. Modele pentru birouri depasesc 3000 de file, cele intermediare ating aproximativ 2000 de file, iar cele pentru acasa, nu depasesc 1000 de coli. Acest indicator iti arata cu ce frecventa a fost gandit aparatul sa functioneze. In birouri sunt intotdeauna mai multi oameni care printeaza mai mult si mai frecvent.

Daca nu gasesti acest parametru in descrieri, gasesti cu siguranta, in categoria “Consumabile”, numarul de pagini care incape in tava de depozitare a hartiei si capacitatea compartimentului ADF. Cel din urma iti arata cate pagini poate prelua automat imprimanta, fara sa fie nevoie sa inserezi colile manual.

O capacitate ADF de 50 de foi iti arata ca producatorii s-au gandit ca ele se vor termina destul de greu, deci modelul este proiectat pentru cel mult sase persoane care printeaza zilnic. Poti trage concluzia ca MFP-ul este conceput fie pentru birouri mici, fie pentru acasa.

Cel de-al doilea criteriu pe care e bine sa-l ai in vedere se refera la performanta imprimantei, care este, desigur, diferita, in functie de destinatia ei. Modelele adaptate pentru birouri medii vor fi mai rapide, cu peste 25 de pagini tiparite pe minut, putand varia in functie de lungimea documentelor si de complexitatea grafica si cromatica.

In general, gasesti acesti parametri in descrierea tehnica, dar e bine sa nu te increzi in ei intru totul, fiindca producatorii scad, indeobste, timpii de procesare, precum si perioada de “incalzire”, in cazul in care abia ai deschis imprimanta. Cifrele iti aratacare este randamentul maxim al dispozitivului, pe parcursul tiparirii unui document. Tu stii insa ca aceasta viteza nu este constanta.

Modelele destinate uzului casnic sunt mai lente si pot ajunge la 4 pagini pe minut sau chiar mai mult, daca printezi color. Pentru o investitie sigura, cauta cateva teste independente prin care a trecut imprimanta pe care vrei s-o achizitionezi. Sistemul de printare duplex sau fata-verso, este, de asemenea, foarte util ca sa salvezi hartie si timp. Din pacate, se regaseste cel mai adesea printre optiunile modelelor pentru birouri medii.

Calitatea tipariturilor este ceea ce te intereseaza, desigur, cel mai mult. Imprimantele laser color fac o treaba buna cand vine vorba despre elemente grafice, dar rareori exceleaza in imprimarea fotografiilor, care raman sub apanajul imprimantelor cu inkjet. Producatorii iti arata rezolutia imprimantei in dpi, iar valori mai mari de 600 iti dau incredere.

Cel mai indicat este sa parcurgi comentariile altor cumparatori, fiindca fiecare model are propriile specificitati. Unele, de exemplu, au tendinta sa stearga din intensitatea culorilor, altele, dimpotriva, sa sporeasca taria lor. Alte modele redau fidel toate culorile, mai putin anumite nuante, intr-o anumita combinatie.

Hartia pe care tiparesti influenteaza din plin calitatea imaginilor. Uita-te la greutatea mediului de printare, care-ti indica, in grame pe metrul patrat (“gmp”), cat de groase pot fi colile pe care le folosesti. O foaie normala are intre 70 si 85gmp. O carte de vizita, in schimb, se tipareste pe o hartie de 250-350gmp. In general, daca mediul de printare sustine o gama care porneste de la 60gmp si ajunge pana 400gmp, poti folosi aproape orice tip de hartie disponibila in librarii si magazine de specialitate.

Desigur, cand iti cumperi un MFP, cauti instinctiv sectiunea care-ti prezinta posibilitatile de conectivitate. Ideal este ca dispozitivul sa fie inzestrat cu Wi-Fi si NFC, ca sa printezi documentele, direct din laptop, telefon sau tableta. Majoritatea modelelor iti ofera aceste optiuni, desi la preturi ceva mai ridicate. Unele dintre ele iti pun la dispozitie inclusiv aplicatii pentru stocarea, managementul si protejarea documentelor in retea.

Acum, ca stii cum sa cauti, e vremea sa te intrebi unde gasesc imprimanta multifunctionala, laser, color, la un pret bun, cei mai iscusiti navigatori pe internet. Ca sa nu pierzi timpul, fiindca procesul de lectura a descrierilor este, si asa, suficient de complex, iti recomandam cateva modele care par sa depseasca asteptarile cumparatorilor.

 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu