Cele mai bune MacBook-uri

Am modificat articolul ultima data pe: 19.03.24

Cel mai bun MacBook – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Daca doresti sa iti achizitionezi un laptop Mac de la Apple, probabil deja stii ca alegerea este una dificila, avand in vedere numarul de optiuni diferite de pe piata. Iar daca nu esti decis care este cel mai potrivit aparat pentru tine, poti face o achizitie de care nu te vei putea bucura pe deplin. Tocmai pentru a-ti face alegerea mai usoara, iti oferim din start cateva optiuni peste care poti arunca o privire. Prima este MacBook Pro 15 Retina, care are un procesor i7 quad-core, 16 GB RAM si grafica integrata, componente care fac acest aparat indispensabil pentru grafica si prelucrare video. Daca acesta nu se incadreaza in bugetul tau, iti recomandam sa te indrepti spre un MacBook Air 13, echipat cu procesor i5 dual-core si 8 GB de RAM, extrem de portabil si mereu gata de navigare pe internet, gratie bateriei durabile.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Apple MacBook Pro 15 Retina

 

Unul dintre cele mai bune MacBook-uri de pe piata la momentul actual, Pro 15 are un procesor i7 quad-core de a patra generatie (Haswell) la 2,2GHz (atinge 3,4GHz cu Turbo Boost) care, prin folosirea celor 16GB RAM DDR 3 alocati, permite utilizarea fara probleme a celor mai noi programe profesionale precum Photoshop 2017 sau Final Cut Pro X.

Aceasta varianta are un display suficient de extins, cu diagonala de 15,4 inchi, la rezolutie mare, de 2880x1800pixeli(aspect 16:10), care foloseste tehnologia Retina, astfel incat ochiul nu va percepe pixelii individuali si imaginea va parea mult mai reala, vibranta, si va avea un grad de detaliu ridicat. Ecranul este pus in valoare si de placa video integrata Iris Pro 5200, care ofera un plus de performanta in programe profesionale si chiar si in jocuri video.

Bateria are o autonomie impresionanta, de pana la 9 ore, mentinand corpul notebookului ultrasubtire si extrem de portabil (cantareste 2kg). La partea de stocare sta putin mai prost, avand doar un SSD de 256GB, insa aceasta lipsa se remediaza prin panoplia de porturi (USB 3.0, HDMI, Audio) care permit conectarea unui hard disk extern.

 

Avantaje:

Display mare, de 15 inci, cu rezolutie foarte buna de 2880x1800p, ce iti ofera un spatiu amplu de lucru si imagini detaliate in culori vibrante.

Placa video dedicata, buna pentru randare foto, video si jocuri.

Procesor i7 puternic, pentru utilizare profesionala in programe, precum Photoshop, Ilustrator, Final Cut Pro X.

Baterie durabila, pana la 9 ore.

 

Dezavantaje:

Pretul ridicat, comparativ cu alte produse de pe piata.

 

 

 

Apple MacBook Air 13 Silver 1.80

 

Iata un MacBook, la un pret bun, cu procesor i5 dual-core (Broadwell) la frecventa de 1,8GHz (atinge 2,9GHz cu Turbo Boost), si 8GB de RAM DDR 3, cu un look usor diferit, insa la fel de iconic si subtire (1.7 cm). Constructia tehnica medie (mid-range) ii permite sa fie folosit, printre altele, pentru proiecte grafice, manipulare foto/video si creatie audio, iar navigarea pe internet va fi rapida.

MacBook Air 13 are un ecran LCD LED WXGA+ de 13.3 inchi la rezolutie medie, de 1440x900p (aspect 16:10), cu culori vii si realiste. Grafica integrata Intel HD 6000 reprezinta un punct relativ slab al laptopului, insa, caci nu va reactiona foarte bine la cele mai noi jocuri de pe piata compatibile cu Mac OS. Dar asta nu inseamna ca nu poti incerca un joc precum League of Legends, spre exemplu.

Cantareste 1.08kg, fiind oricand gata de calatorii datorita bateriei cu autonomie de pana la 12 ore. Are un spatiu de stocare relativ mic, de 128GB (SSD), insa cele doua porturi USB 3.0 permit conectarea unui hard disk extern pentru stocare aditionala. Are tastatura iluminata.

 

Avantaje:

Laptop ultraportabil, care cantareste doar 1,08kg.

Procesorul i5 Broadwell suporta programe de editare foto si video precum Final Cut Pro X sau Adobe CC.

Baterie cu autonomie mare, de 12 ore.

Display LED de dimensiune (13.3”) si rezolutie (1440x900p) medii, care ofera un raport bun de marime si calitate a imaginii, redand culori clare.

 

Dezavantaje:

Spatiu de stocare mic si placa grafica integrata Intel, care nu duce jocuri video cu cerinte mari.

 

 

 

Apple MacBook Air 13 Silver 1.60

 

Un MacBook, ieftin si bun, usor de transportat oriunde, gratie greutatii de 1,35kg, este si acest model Air 13 cu un procesor i5 Broadwell, ce ruleaza la frecventa de 1,6GHz (atinge 2,7GHz cu Turbo Boost activ), fiind ceva mai slab decat alte versiuni aproape identice ca si constructie. Procesorul este acompaniat de 8GB RAM DDR 3 si grafica integrata Intel HD 6000, insa face fata cu brio tuturor incercarilor profesionale puse de programe precum Photoshop sau Ilustrator.

Displayul LED, de 13 inchi, la rezolutia HD+ (1440x900p – aspect 16:10), reda cu succes culori realiste si bogate, indiferent ca editezi fotografii, videoclipuri sau faci prezentari ori te uiti pe YouTube. Cu acest model, Apple a reusit sa produca un dispozitiv ultraportabil, pe placul cumparatorilor, caruia ii lipseste insa un spatiu de stocare mai amplu (are doar un SSD cu capacitate de 128GB).

Bateria rezista pana la 12 ore de functionare autonoma, un plus pentru cei care nu merg nicaieri fara laptop. Dispune de porturi USB 3.0, audio si Thunderbolt(pentru conectare cu alte produse Apple).

 

Avantaje:

Procesorul i5 Broadwell cu Turbo Boost si cei 8 GB RAM il fac potrivit pentru uz profesional si personal.

Device ultraportabil ce cantareste 1,35kg, la dimensiuni medii (13 inchi).

Bateria rezista pana la 12 ore dintr-o incarcare.

Are display LED de 13” cu rezolutia 1440x900p, redand imagini de marime medie la calitate buna.

 

Dezavantaje:

Spatiu mic de stocare de numai 128GB.

 

 

 

Apple MacBook 12 Retina 512

 

Un laptop foarte elegant, disponibil pe auriu, argintiu si roze gold, cu un design usor reinterpretat, acest produs imbina stilul cu performanta. Foloseste un procesor dual-core i5 generatie Kaby Lake la frecventa 1,30GHz (creste substantial la 3,2GHz cu Turbo Boost), cu placa video integrata (Intel HD 615), combinat cu 8GB RAM pentru a rula rapid programe de manipulare audio/video (Photoshop, Corel, Maya, etc.) sau aplicatii office. Componentele nu pot fi upgradate separat.

Displayul cu tehnologia Retina, de 12 inchi, la rezolutie mare, HD (2304x1440p, aspect 16:10), are avantajul redarii unor imagini detaliate, pline de culoare, desprinse parca din realitate, pentru ca pixelii nu se vad nici la apropierea ochilor de ecran.

Greutatea sub 1kg faciliteaza intrebuintarea sa de catre persoanele mereu aflate in miscare. Are jack pentru boxe sau casti si doar un port USB-C/Thunderbolt 3, care permite conectarea cu alte dispozitive si tipuri de cabluri, eliminand nevoia de fire multiple atasate direct laptopului. Dezavantajul unicului port este ca trebuie sa cumperi un “dongle”, accesoriu hub ce conexeaza mai multe device-uri in acelasi timp.

Nici la spatiul de stocare nu sta rau, avand un SSD de 512GB, care ar trebui sa fie suficienti pentru proiecte si streaming rapid. Bateria sa are o autonomie de pana la 10 ore de folosire continua, iar tastatura este luminata, pentru un plus de confort.

 

Avantaje:

Display Retina la rezolutie mare (2304x1440p), ce reda culorile cu fidelitate.

Laptop foarte usor (cantareste 0,92kg), ideal pentru calatorii.

Procesorul i5 de a saptea generatie si cei 8GB RAM permit rularea oricarui program profesional de actualitate, precum Autodesk, Corel, Ilustrator, ArcGis.

Spatiu de stocare pe SSD de 512GB, suficient pentru orice utilizator.

 

Dezavantaje:

Are doar un port USB-C/Thunderbolt, necesitand cumpararea unui accesoriu pentru conectarea mai multor dispozitive in acelasi timp.

 

 

 

Apple MacBook 12 Retina 256

 

Unul dintre cele mai noi produse de pe piata, acest laptop se bucura de puterea de procesare a unui Intel m3 dual-core, generatia a 6-a (Skylake), la frecventa 1,1GHz ce urca la 2,2GHz cu Turbo Boost, caruia i se adauga 8GB RAM si o placa grafica integrata de la Intel (HD 515). Aceste elemente asigura o functionare silentioasa si eficienta in plan profesional si personal, transformand un laptop obisnuit intr-un aparat indispensabil oricarei persoane care proiecteaza in AutoCAD, manipuleaza sau deseneaza imagini in Photoshop sau Ilustrator, ori construieste obiecte 3D in Maya zi de zi. Nu se poate upgrada partial prin schimbarea componentelor.

Display-ul IPS Retina, de 12 inchi, are rezolutie HD+ (2304x1440p – aspect 16:10), care face ca orice culoare sa para vie si clara. Cu un design minimalist si elegant, alaturi de o tastatura actualizata, laptopul celor de la Apple este mai subtire (doar 1,3cm) si mai usor (cantareste mai putin de 1kg).

Produsul da dovada de autonomie de pana la 10 ore, deci il poti folosi o zi intreaga fara a fi nevoie sa il bagi in priza. Are un SSD de 256GB, oferind spatiu de stocare decent pentru proiecte profesionale sau aplicatii personale. Are jack pentru casti si un singur port USB-C/Thunderbolt pentru care ai nevoie de un accesoriu tip “dongle” pentru a conecta cabluri, HDD extern, telefoane sau tablete.

 

Avantaje:

Ultrasubtire (masoara 1,3cm) si extrem de portabil (cantareste 0.93kg).

Configuratia tehnica formata dintr-un procesor Intel m3 si 8 GB RAM asigura multifunctionalitatea produsului.

Ecranul cu tehnologie Retina asigura un contrast bun si clar al culorilor.

Bateria are autonomie de pana la 10 ore.

Are un SSD incapator de 256GB.

 

Dezavantaje:

Necesitatea achizitionarii de accesorii pentru folosirea multifunctionala a portului de conectare.

Pretul destul de ridicat, care se justifica prin componentele de ultima generatie.

 

Cum alegi un MacBook bun

 

Ghidul cumparatorului:

MacBook-urile sunt laptopuri produse de firma americana Apple, care se remarca prin portabilitatea si sistemul de operare optimizat pentru utilizare profesionala si personala. Cand te gandesti la un laptop Apple, cu siguranta primul lucru care iti vine in minte este un dispozitiv extrem de subtire, in culori metalice, deschise, pe care iti poti desfasura activitatile de zi cu zi, fara probleme. Si, bineinteles, nu uitam nici de faimosul logo al marului muscat.

Ce diferentiaza acest tip de produs de alte gadgeturi de pe piata? Un prim lucru este brandul binecunoscut Apple, care se gaseste pe fiecare produs vandut de acestia, urmat fiind de sistemul de operare Mac OS, specific tuturor laptopurilor firmei, in diferite versiuni, mai recente sau mai vechi, in functie de “varsta” aparatului. Nu putem uita nici de designul ultrasubtire si simplist, insa elegant, prin care se distinge de orice alt produs de acest fel.

Inainte de a decide intre un MacBook la un pret bun si cel mai performant model de pe piata, trebuie sa te gandesti la cateva elemente esentiale dupa care sa iti alegi laptopul potrivit. Iata care credem ca sunt cele mai importante aspecte de luat in seama:

 

 

Configuratia: este un criteriu esential in alegerea unui laptop MacBook, aceasta fiind data de componente precum procesorul, memoria RAM si placa video.

Procesorul e cea mai importanta parte a oricarui calculator, asigurand puterea de prelucrare a informatiei si executare a programelor rulate. Apple utilizeaza numai cipuri Intel, acestea fiind impartite pe trei categorii, si anume i3, i5 si i7, cu versiuni noi putin modificate, care abia incep sa apara pe piata (m3, m5 si m7).

Cipul i3 este limitat la 2 nuclee, cu 4 threaduri(fire de executie), fapt pentru care indeplineste mai putine functii intr-un timp mai indelungat si semnaleaza un laptop mai ieftin. Asta inseamna ca nu vei putea deschide foarte multe programe, pagini web sau jocuri in acelasi timp, pentru ca acestea vor incetini si incalzi dispozitivul. Se recomanda utilizarii zilnice multimedia (navigare pe internet, YouTube, Netflix, etc).

Produsul i5 este superior celui deja mentionat, avand in general doua core-uri (patru threaduri) cu Hyper-threading, functie care permite procesorului sa indeplineasca un numar de task-uri peste capacitatea nucleelor fizice disponibile. Functia aceasta ofera un boost in multitasking ce se traduce, la randul sau, prin prelucrarea rapida a unui numar mare de comenzi. Laptopurile cu i5 au un pret mediu, fiind cumparate de cei care prefera gamingul si lucreaza pe calculator in programe ce nu consuma multe resurse (exemple: Final Cut Pro X, Adobe CC).

Procesorul i7 poate avea doua sau patru nuclee fizice (4 sau 8 threaduri), care produc rezultate diferite. Mai incete sunt procesoarele dual-core (mai performante insa decat cipurile i5 cu doua core-uri din aceeasi generatie, despre care vom vorbi mai tarziu, gratie tehnologiei de constructie), urmate fiind de cele quad-core (cele mai comune) care ofera randament si satisfac necesitatile variate ale utilizatorilor uzuali si profesionali.

Quad-core-urile sunt cele mai puternice si rapide chip-uri de Mac, facand parte din configuratia tehnica a laptopurilor high-end, cele mai scumpe si mai performante. In general, procesoarele i7 semnalizeaza ca ai de-a face cu cel mai bun MacBook pentru manipulare foto, video, audio, rendering, sau modelare 3D cu programe de ultima generatie (Adobe Photoshop, Ilustrator, Maya, etc.).

Frecventa procesorului semnifica viteza cu care acesta poate indeplini taskuri si variaza in functie de tipul de cip si de intrebuintarea acestuia. Pentru utilizare zilnica se recomanda cel putin frecventa de 1.3GHz a unui procesor mai slab precum i3, in timp ce gamerii inraiti si utilizatorii profesionali au nevoie de un i5 sau i7 la 3.5GHz, pentru a dispune de o putere de procesare mai mare si mai rapida.

Unele procesoare Intel i5 si i7 de generatie mai noua uzeaza tehnologia Turbo Boost, care care ofera un sprint de viteza si extra-performanta cipului, ridicand, spre exemplu, frecventa unui i5 de 2.5GHz la 3GHz in siguranta, fara a exista riscul supraincalzirii.

Trebuie sa iei in considerare si generatia procesorului caci, de-a lungul anilor, tehnologia de fabricare a acestor piese a fost imbunatatita. Drept urmare, exista opt tipuri de procesoare cu nume de cod aferente. Desi aceste denumiri te pot nauci, trebuie sa stii ca doar ultimele cinci generatii – Haswell(4), Broadwell(5), Skylake(6), Kaby Lake(7) si Coffee Lake(8 – cele mai recente si puternice procesoare) – fac parte din constructia tehnica a laptopurilor Mac curente, si acestea se deosebesc intre ele prin imbunatatirea anuala a constructiei tehnice(creste treptat performanta si scad constant pierderile de curent). Astfel, un cip i5 Coffee Lake va fi superior in performanta unuia din generatia Kaby Lake sau mai veche, de exemplu, insa un i7 Coffee Lake este superior ambelor variante deja mentionate.

Memoria RAM ajuta la procesarea rapida a datelor, iar daca laptopul nu are destula, performanta generala a device-ului va fi mai scazuta. Toate produsele vandute de firma americana au RAM DDR3, dispunand deci de viteze de transfer de date de maxim 2133MT/s, mult mai putin decat noile versiuni de memorie DDR4(cu viteza de transfer mai mare, de pana la 4266MT/s).

Din fericire, laptopurile Apple de generatie noua vin echipate cu cel putin 8 GB RAM, destul cat sa iti ruleze aplicatiile bine. Variantele mai vechi au de la 2 GB de memorie in sus, care sunt suficienti doar pentru utilizare multimedia.

Placa video poate fi integrata in procesor sau dedicata (are propriul loc in caroseria laptopului).

Placile integrate au performante mai scazute pentru ca folosesc resursele procesorului, neputand sustine cele mai inalte setari video ale programelor si jocurilor curente. Beneficiile lor sunt pretul scazut si faptul ca folosesc mai putin curent, protejand bateria si producand mai putina caldura.

In schimb, placile dedicate de la AMD sau NVIDIA te vor ajuta sa randezi mai repede un videoclip, un proiect de arhitectura sau o harta, pentru ca au memorie si putere de procesare proprii. Dezavantajele sunt incalzirea laptopului si degradarea mai rapida a bateriei, precum si pretul mai ridicat.

Majoritatea produselor de la Apple permit upgradarea RAM-ilor, procesorului si a spatiului de stocare in timp, ridicand substantial performanta configuratiei de baza. In plus, Apple are oferte de schimbare a unui laptop vechi cu unul de generatie noua plus diferenta de bani, optiune utila atunci cand laptopul existent nu mai da randament sau nu mai face fata programelor pe care le folosesti.

 

Display: Aici avem in vedere cateva marimi ce variaza in functie de cat de mare doresti sa fie modelul: 11, 12, 13, 15, 17 inci, si pentru ce il folosesti. Produsele mai mici (11, 12, 13 inci) se potrivesc utilizarii zilnice indiferent de locatie, in timp ce un ecran de 15 sau 17-inch e mai util pentru cei care calatoresc mult si care lucreaza intensiv la laptop.

Ecranul poate folosi tehnologie de fabricatie Retina Display sau LED-backlit.

Produsele cu Retina Display sunt vazute drept superioare, deoarece aceasta tehnologie brevetata de Apple ofera o rezolutie mai mare(2560x1600p) decat un display clasic full HD (1920x1080p) si pixeli mai mici, care produc imaginii mai mari, de claritate si fidelitate ridicate. MacBook Pro si noile laptopuri Mac sunt singurele game care implementeaza aceasta tehnologie, aceasta nefacand parte din configuratia tehnica a produselor Air.

Displayurile clasice LED au o rezolutie nativa mai mica (de obicei sub 1920x1080p), insemnand ca vei vedea pixelii ecranului daca te uiti de aproape, si un contrast al culorilor scazut, astfel ca imaginile nu vor fi la fel de vibrante.

 

Baterie: Pentru un laptop, durata de viata are o importanta deosebita, mai ales prin prisma faptului ca aceste aparate se bazeaza pe portabilitate. Device-urile noi au de obicei in descrieri o durata de viata autonoma cuprinsa intre 6 si 12 ore.

Un device bun trebuie sa fie usor si sa aiba o baterie durabila, pentru ca un produs uzat, cu 2-3 ore de autonomie, nu ofera indeajuns timp pentru a termina un proiect fara a necesita cuplare la priza. Recomandam un MacBook, la preturi bune, cu o autonomie a bateriei de cel putin 8 ore, care sa nu necesite sa iei cu tine si cablul de alimentare oriunde mergi.

 

Spatiu de stocare: cu cat este mai mare, cu atat mai bine. Avand in vedere ca vorbim despre laptopuri MacBook, nu ne putem astepta la spatiu nedefinit, pentru ca hard diskurile, cele care ofera stocarea, sunt componentele care ocupa cel mai mult spatiu in caroseria aparatului.

Multe variante de laptop Apple suporta minim 128GB si maxim 512GB de spatiu, destul pentru utilizatori obisnuiti, care nu lucreaza mult pe calculator, in timp ce altele pot fi upgradate pana la 1TB sau chiar 2TB, de ajuns pentru toate filmele, programele si jocurile de care ai putea avea nevoie, insa te vor costa extra.

Totodata, mentionam ca produsele pot avea un SSD (Solid State Drive) sau un HDD (Hard Disk Drive).

SSD-ul e un produs mai nou, mult mai rapid deoarece stocheaza informatia in microcipuri, care ocupa mai putin spatiu in caroseria calculatorului decat un hard disk obisnuit.

HDD-ul foloseste o tehnologie mai veche de citire a informatiei de pe platan, actiune care ia mai mult timp, atat la scriere, cat si la citire. Din aceasta cauza, ocupa mai mult spatiu si e mai incet decat varianta mai noua de stocare.

 

Pret: Avand in vedere ca vorbim despre ultrabookuri, avem de-a face cu un pret ridicat, mai ales cand luam in considerare si brandul. Apple reprezinta un grup de produse extrem de popular in intreaga lume, care si-a facut un renume din vanzarea de telefoane mobile si laptopuri ultrasubtiri performante, iar pretul oglindeste aceste reusite.

Produsele Air reprezinta cea mai ieftina alegere din intreaga gama Apple. Noul “MacBook” are un pret mediu daca il raportam la pretul modelelor high-end Pro, care sunt(de obicei) cele mai costisitoare.

De aceea, produse precum MacBook S Pro sunt mai scumpe decat multe laptopuri Windows cu aceleasi specificatii tehnice. Insa vei gasi si variante ceva mai ieftine pe care le poti incerca (nu trebuie sa uiti ca un aparat Apple mai ieftin va avea dimensiuni mai mici si componente mai vechi).

 

 

Portabilitate: Ne referim aici la un laptop subtire si usor, care poate fi manevrat intr-o mana, fara dificultate. Din fericire, toate produsele de la Apple se bucura de o greutate minima (intre 1-2 kg) si un design placut si elegant, fiind usor de transportat. Daca vrei un desktop portabil, te poti indrepta spre MacBook Mini, un device care se poate conecta la monitoare compatibile.

Daca nu esti inca decis asupra modelului pe care sa il cumperi, poti gasi o sumedenie de pareri despre cele mai bune MacBook-uri in spatiul virtual. Ba mai mult, in magazinele online, poti descoperi variante de laptop la preturi de nerefuzat, care nu ar fi disponibile in cele fizice. Pentru a te ajuta sa faci o alegere corecta, iti prezentam o lista cu diferite oferte:

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu