Cel mai bun desktop

Am modificat articolul ultima data pe: 29.03.24

 

Desktop-uri – Opinii si Recenzii in 2024

 

Atunci cand iti doresti sa folosesti un computer la capacitati maxime si sa te bucuri de o grafica exceptionala, navigare rapida, jocuri de ultima generatie sau raspunderea instanta la comenzile pe care le dai, un desktop performant ar putea fi o alegere inteleapta. Un astfel de articol necesita o investitie financiara ceva mai mare, dar isi merita banii. Noi am realizat o lista cu unele dintre cele mai interesante oferte de pe piata online. Cel mai mult ne-a atras atentia ASUS G11DF-RO008D, un model performant, dotat cu un procesor AMD Ryzen 5, cu patru nuclee, ce au o frecventa nominala de 3200 MHz, o memorie Cache de 8192, placa video dedicata, memorie RAM 8 GB, capacitate de stocare 1 TB (HDD) si placa de baza cu socket AM4, dotata cu o multime de porturi. Dimensiunile unitatii centrale sunt de 422 x 440 x 176 mm, iar culoarea e neagra, cu detalii rosii. Un alt model interesant e Lenovo IdeaCentre Y720 Cube-15ISH, pe care noi l-am plasat pe locul 2.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

ASUS G11DF-RO008D
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Acest desktop te va ajuta sa ajungi cu usurinta la performantele dorite, deoarece include un procesor performant (AMD Ryzen 5), o memorie RAM de 8 GB si o placa video dedicata, de 2 GB. El ofera o multime de posibilitati de conectare (RJ-45, Audio, USB, HDMI, DVI, Display Port) si are o memorie interna mare (1 TB).

Lipsa portului VGA poate fi un inconvenient pentru persoanele care detin un monitor ceva mai vechi, care are o astfel de interfata.

Achizitioneaza acest sistem desktop, daca vrei sa te bucuri de o navigare rapida, jocuri de ultima generatie si o functionare cat mai fluenta.

A 2-A OPTIUNE!

Lenovo IdeaCentre Y720 Cube-15ISH
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

E o varianta potrivita si apreciata chiar si de catre cei mai pretentiosi utilizatori (gamerii), deoarece are un procesor foarte bun, Intel i7, o memorie RAM de 16 GB si o placa video dedicata, de 8192 MB, aceste caracteristici facand posibila o intrebuintare fluenta chiar si atunci cand e vorba de jocuri sau programe dificile.

Nu este accesibil, din punctul de vedere al costului de achizitie, daca nu iti permiti sa aloci un buget foarte generos.

E o investitie care isi merita banii, daca vrei sa ai un sistem desktop performant, care sa nu se blocheze la tot pasul.

A 3-a Optiune!

iMac mmqa2ro/a
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Recomandam acest model de PC celor care vor sa aiba toate componentele intr-un singur device (All-in-one) si care sunt iubitori Apple pentru sistemul lor de operare, dar si pentru modul in care arata. E decent si in privinta performantelor, avand un procesor Intel i5, memorie RAM de 8 GB si interfata bogata.

Nu este un device ce permite schimbarea componentelor pentru a fi updatate oricand ai nevoie, ci totul e inclus in ecran.

Cumpara acest desktop daca vrei un sistem All-in-one care sa iti ofere performante decente si un aspect placut si elegant.

 

 

Pareri despre cele mai bune desktop-uri

Pentru a-ti face mai simpla alegerea cand vine vorba de un sistem desktop, ti-am pregatit mai jos o lista ce cuprinde unele dintre cele mai populare produse de pe piata online.

 

 

Desktop PC:

 

ASUS G11DF-RO008D

 

Cand vrei sa cumperi unul dintre cele mai bune desktop-uri, ia in calcul produsele de la ASUS. Acesta adus acum in discutie e potrivit pentru gameri, dar si pentru cei/cele care vor un sistem care sa functioneze rapid in orice situatie, fara blocaje. El se remarca pentru inceput prin procesor. E vorba de un model AMD, de tipul Ryzen 5, arhitectura Zen, cu patru nuclee ce au o frecventa nominala de 3200 MHz si o memorie Cache de 8192 KB.

Vorbim acum de un desktop de la ASUS performant si in ceea ce privese placa video. Ea e una dedicata, nVidia GeForce GTX 1050, cu o memorie de 2 GB, care detine si porturi pentru DVI, HDMI si Display. Referitor la placa de baza, aceasta are un socket AM4, doua sloturi de memorie si porturi RJ-45, Audio si USB (2.0, 3.1, Type C). Stocarea datelor se face in acest caz pe un HDD de 1 TB, iar memoria RAM e de 8 GB.

Carcasa acestui produs e una de tip Middle Tower, cu dimensiuni de 422 x 440 x 176 mm, de culoare neagra, cu detalii rosii. Nu vei primi acest articol cu sistem de operare preinstalat, ci va trebui sa te ocupi de acest lucru ulterior. Conform site-ului de achizitie, pachetul include si un mouse, dar si o tastatura, insa nu exista mai multe detalii legate de acestea.

 

Avantaje:

Detine un procesor performant (AMD Ryzen 5), cu patru nuclee, pentru a functiona rapid si a raspunde prompt la comenzi.

Atat placa de baza, cat si placa video, contin o multime de porturi pentru a putea adauga cat mai multe dispozitive externe.

Poti pastra o multime de date, deoarece capacitatea de stocare e una destul de mare, de 1 TB.

Placa video e dedicata si are o memorie de 2 GB, pentru a fi si pe placul gamerilor.

 

Dezavantaje:

In eventualitatea in care folosesti un monitor mai vechi, nu detine port VGA.

 

 

 

IT Expert RX A8-9600

 

Daca te afli in cautarea unui desktop PC care sa iti ofere rezultate bune inclusiv in gaming, produsul adus acum in discutie ar putea fi o varianta destul de interesanta. El detine un procesor AMD performant, de tipul A8, care are patru nuclee ce pot atinge o frecventa de pana la 3.4 GHz, astfel incat totul sa functioneze cat mai rapid si fluent. Tehnologia de fabricatie e de 28 nm. Nu e cea mai performanta, dar nici nu permite incalzirea rapida a procesorului. 4 MB este memoria Cache, o valoare decenta.

Acest desktop PC de gaming are o capacitate de stocare destul de mare, de 1 TB, pentru a-ti permite sa pastrezi cat mai multe fisiere. Pentru asta, foloseste un HDD SATA 3, cu o viteza de rotatie de 7200 rpm. Memoria RAM e de 8 GB, DDR4, ceea ce inseamna ca vor functiona chiar si jocurile mai pretentioase.

Referitor la interfata, aceasta e destul de bogata: 1 x RJ-45, 1 x PS2, 2 x USB 3.0, 3 x USB 2.0, 1 x Jack 3.5, 1 x HDMI. Carcasa este de tipul Full Tower si e de culoare neagra. Nu exista alte informatii legate de dimensiunile pe care le are. Pachetul mai contine si o tastatura USB, dar si un mouse USB.

 

 

 

ATRUST T180

 

Acest desktop mini ar putea fi o alegere potrivita pentru persoanele care cauta un dispozitiv care sa ocupe foarte putin spatiu si sa-l intrebuinteze pentru activitati de baza (navigat pe Internet, filme, muzica etc.). Daca ar fi sa vorbim putin despre procesor, de amintit ar fi faptul ca acesta e unul Intel Atom, Z3735F, cu patru nuclee care au o frecventa nominala de 1.8 GHz si o memorie de 2 MB. Nu e deosebit de performant, dar e suficient daca esti realist/a in ceea ce priveste raportul calitate-pret.

Placa de baza e BGA2270, iar cea video e Intel HD Graphics (integrata). Aceste caracteristici vor fi suficient de bune pentru utilizatorii clasici. In ceea ce priveste memoria RAM, aceasta e de 4 GB, pentru o intrebuintare decenta, iar memoria interna e foarte mica – 32 GB (SSD).

Acest desktop, ieftin si bun, iti pune la dispozitie porturi pentru boxe si microfon, USB, DVI-I, DVI-D, RJ-45. El vine cu sistem de operare preinstalat – Windows 8, pentru a fi intrebuintat cat mai simplu. Este de culoare neagra si are un design compact, masurand 103 x 39.3 x 144 mm si cantarind doar 0.5 kg. Pe langa costul produsului in sine mai exista si o taxa de transport, care e mai mare fara de cum se intampla de obicei la articolele online.

 

Avantaje:

Va ocupa un spatiu foarte mic, motiv pentru care il poti depozita/transporta cu mare usurinta – 103 x 39.3 x 144 mm.

E suficient de performant pentru a functiona decent – procesor Intel Atom, memorie RAM 4 GB, stocare pe SSD.

Se livreaza cu sistemul de operare gata instalat – Windows 8.

Are un pret de achizitie accesibil, in anumite perioade fiind chiar redus cu peste 50%.

 

Dezavantaje:

Memoria interna este foarte mica – 32 GB, motiv pentru care nu poti pastra in el foarte multe fisiere.

 

 

 

 

Desktop PC gaming:

 

Lenovo IdeaCentre Y720 Cube-15ISH

 

Daca iti place sa te bucuri de cele mai noi jocuri lansate, sa te folosesti de un computer care sa-ti raspunda foarte rapid la comenzi si sa nu te enervezi cu un dispozitiv care se blocheaza cand ti-e lumea mai draga, cel mai bun desktop ar putea fi acesta despre care vorbim acum. El are un procesor i7, de la Intel, cu o arhitectura Kaby Lake si detine patru nuclee ce au o frecventa nominala de 3600 MHz (4200 MHz Turbo Boost). Pentru a permite un acces rapid la datele pe care le folosesti cel mai des, memoria Cache e de 8 MB.

Acest desktop i7 are in interiorul carcasei o placa de baza Intel, cu socket 1151, cu patru sloturi de memorie, care e foarte bogata si in ceea ce priveste porturile pe care le detine: 1 x VGA, 1 x HDMI, 4 x USB 2.0,1 x RJ-45, 1 x DVI, 1 x Display, 4 x USB 3.0, 1 x PS/2 si 6 x Audio Jacks. Mai are si o placa video performanta, dedicata, nVidia GeForce GTX 1080, de 8192 MB.

Fluenta pe care o da acest dispozitiv se datoreaza si memoriei RAM foarte buna, de 16 GB. Stocarea datelor se face la un nivel avansat, pe un SSD de 512 GB. Carcasa in care e incorporat intreg sistemul e una Mini Tower, care masoara 393 x 252 x 314 mm si e de culoare neagra. Pachetul mai include un mouse si o tastatura, iar costul total de achizitie e unul destul de mare, mai greu accesibil celor cu un buget mai redus.

 

Avantaje:

Procesorul i7, de la Intel, face ca acest desktop sa aiba performante foarte bune, indiferent de comenzile pe care le dai.

Porturile pe care le are iti da posibilitatea de a conecta o multime de dispozitive externe.

Capacitatea de stocare e de 512 GB si se face pe SSD.

Carcasa are dimensiuni mai reduse si nu ocupa mult loc – 393 x 252 x 314 mm.

 

Dezavantaje:

Necesita o investitie financiara semnificativa, chiar si atunci cand se afla la reducere.

 

 

 

Prime Sistem PC Gaming

 

Daca nu cauti un desktop de gaming de ultima generatie, ci un model de calitate, dar care sa fie mai accesibil financiar, acesta ar putea fi o varianta buna. El e totodata foarte apreciat pentru munca in regim Home sau Office. In interiorul carcasei vei regasi un procesor de la Intel, de tip i5, model 7400, care are un numar de patru nuclee ce pot atinge o frecventa maxima de 3500 MHz. Memoria Cache e de 3 MB, nu e foarte mare, dar iti va permite un acces destul de rapid la datele recente.

Placa de baza detinuta de acest desktop are un socket 1151, chipset H110M si detine porturi in partea din spate, pentru RJ-45, PS2, USB 2.0 si USB 3.0, dar si Jack audio de 3.5 mm. Placa video e una dedicata, cu o memorie de 2 GB, care si ea la randul ei vine cu o serie de porturi: DVI-D, VGA si HDMI. Stocarea datelor se face pe un HDD de 500 GB, iar memoria interna e de 8 GB, pentru a functiona cat mai fluent.

Referitor la partea de design, carcasa e de culoare neagra, de tipul Full Tower. In interiorul pachetului vei primi si o tastatura si un mouse, ambele avand interfata USB, dar si o camera web.

 

Avantaje:

Este o varianta accesibila financiar si potrivita pentru orice tip de activitate (Home, Office, Gaming), atata timp cat esti realist/a in privinta caracteristicilor.

Are o interfata bogata – RJ-45, USB 2.0, USB 3.0, HDMI, VGA, DVI-D, PS2 si Jack audio.

Memoria RAM e de 8 GB, pentru a avea parte de cat mai putine blocaje si pentru un acces rapid la informatii.

Placa video e dedicata, motiv pentru care daca vrei sa o schimbi nu va fi o munca foarte costisitoare sau dificila.

 

Dezavantaje:

Procesorul pe care il detine nu face parte din categoria celor mai recente – i5.

 

 

 

IT Expert Gaming

 

Aducem acum in discutie un desktop PC de gaming ce va fi potrivit pentru jucatorii incepatori. El detine un procesor de la Intel, de tipul i5, care e dotat la randul sau cu patru nuclee ce au o frecventa nominala de 3.6 GHz. Sta destul de bine si in privinta tehnologiei de fabricatie, aceasta fiind de 22 nm. Memoria Cache e de 6 MB, deci, vei avea acces rapid la datele recente.

Daca te intrebi ce memorie RAM are, ei bine, aceasta e de tipul DDR3 si are o capacitate de 8 GB. Stocarea fisierelor se face pe un HDD SATA 3 de 500 GB. E mare, dar nu suficient pentru cei care obisnuiesc sa pastreze un continut multimedia generos. In ceea ce priveste conexiunile cu dispozitivele externe, vei avea la dispozitie porturi: RJ-45, PS2, USB 2.0, USB 3.0, VGA, HDMI si DVI-D.

Modelul acesta e o varianta potrivita si pentru persoanele care cauta desktop-uri la preturi bune, deoarece nu necesita un buget foarte mare, iar transportul nu implica taxe suplimentare. Carcasa e de culoare neagra, de tipul Full Tower, dar nu se specifica exact ce dimensiuni are. Vei primi cadou si un mouse, o tastatura si un stick USB de 32 GB.

 

 

 

 

All in one PC:

 

iMac mmqa2ro/a

 

Acesta este un All in one PC, care atrage de la prima privire prin designul fin si elegant specific dispozitivelor marca Apple. Culoarea e gri. El e potrivit pentru munca la birou, dar si pentru cei care vor sa intrebuinteze in mod clasic un astfel de produs. Toate componentele sunt incorporate in ecran, asadar, nu vei avea prea multe cabluri prin jur si nici o unitate centrala.

Performantele date de acest model sunt unele decente, datorita urmatoarelor detalii: procesor Intel i5, doua nuclee, frecventa nominala de 2.3 GHz (3.6 GHz Turbo Boost), memorie Cache de 3 MB, memorie RAM de 8 GB, capacitate de stocare de 1 TB (HDD). Placa video e integrata, deci, depinde de procesor. Se livreaza cu sistem de operare preinstalat – Mac OS Sierra, pentru a fi gata de utilizare.

Dimensiunile acestui desktop sunt de 450 x 528 mm, iar greutatea de 5.66 kg. Display-ul are o diagonala de 21.5 inch, cu o rezolutie de 1920 x 1080 pixeli. Pe spate vei gasi sloturi pentru: USB (x4), RJ-45, Card reader, Audio Jack si Thunderbolt 3 (x2). Pachetul mai contine si un mouse, dar si o tastatura. Pretul de unul destul de mare, asadar, pregateste un buget mai generos.

 

 

 

Lenovo All-In-One IdeaCentre 520

 

Cauti un desktop, la un pret bun, pe care sa-l folosesti pentru activitatile de baza atunci cand esti la birou sau acasa? Acest model e unul de tip All-In-One, ceea ce inseamna ca toate componentele care pun in miscare sistemul sunt incluse in ecran. Pentru a functiona cat mai decent, pe acest desktop Lenovo intalnim un procesor Intel Core i3 6th gen, ce are la randul sau doua nuclee cu o frecventa de doar 2 GHz. Memoria Cache nu e foarte mare – 3 MB, dar va fi suficienta daca nu ai asteptari extrem de mari.

La acest model, placa video e integrata (Intel GMA HD 520), iar rezolutia display-ului e una Full HD. Diagonala ecranului e de 23.8 inch, o dimensiune suficienta pentru scopul in care a fost fabricat. Articolul acesta e destul de limitat cand vine vorba de programe pretentioase si jocuri de ultima generatie si din cauza faptului ca are o memorie RAM de doar 4 GB. Detine in schimb o capacitate de stocare mare, de 1 TB, posibila datorita unui HDD.

In partea laterala, pe dreapta, ai la dispozitie o unitate optica DVD Rambo, in spate porturi pentru HDMI, RJ-45, USB 2.0, USB 3.0, Jack audio si slot pentru card. Sistemul e dotat si cu boxe incluse, insa nu are sistem de operare. Dimensiunile desktopului sunt de 54.1 x 41.6 x 5.7 cm, iar greutatea de 6.17 kg. Este de culoare neagra, integrandu-se cu usurinta pe orice birou.

 

Avantaje:

Este o varianta ce duce la economie de spatiu in cazul persoanelor care vor neaparat un sistem de tip desktop, deoarece e All-In-One.

Are o memorie interna de 1 TB, pentru a putea sa salvezi in interior tot ce iti doresti.

Detine si unitate optica, pentru a-l folosi intr-un mod cat mai divers.

Are un pret de achizitie destul de accesibil, ce nu implica un efort financiar extrem de mare.

 

Dezavantaje:

Nu este o varianta potrivita pentru persoanele care cauta un desktop performant pentru jocuri sau programe pretentioase.

 

 

 

ASUS V241ICUK-BA114D

 

Un calculator desktop ca acesta de la ASUS e ales in general de catre persoanele care prefera un sistem All-in-one, care sa le ofere functiile dorite prin intermediul unui monitor. Acesta are dimensiuni de 540 x 165 x 409 mm si o greutate de 5.1 kg. Este de culoare neagra, iar suportul e auriu. Se livreaza cu sistem de operare Endless OS, fiind gata de utilizare.

Acest desktop ASUS nu este un model foarte performant, dar e decent pentru persoanele care il vor pentru activitati de baza, precum navigare pe Internet, filme, programe simple etc. El are in interior un procesor Intel Pentium, cu doua nuclee ce pot atinge o frecventa de 2.1 GHz si o memorie Cache de doar 2 MB. Tehnologia de fabricatie e de 14 nm, asadar, nu se va supraincalzi.

Pe spatele ecranului ai o serie de porturi utile pentru tot felul de conexiuni: RJ-45, USB 3.0, USB 2.0, Audio Combo si HDMI. Placa video este integrata, iar display-ul e de tipul LCD LED, cu o diagonala de 23.8 inch si rezolutie de 1920 x 1080 pixeli. Memoria RAM e decenta, de 4 GB, iar stocarea datelor se face prin intermediul unui HDD SATA 3, cu o capacitate generoasa, de 1 TB.

 

 

 

 

ASUS Desktop:

 

ASUS ZN242GDT-CA042T

 

Acest desktop PC este un model de tipul All-in-one, care iti ofera in interiorul monitorului tot ce ai nevoie pentru o functionare cat mai placuta – procesor Intel i5, cu patru nuclee de pana in 4 GHz, memorie Cache de 8 GB, tehnologie de fabricatie de 14 nm, placa video Dedicata, nVidia GeForce GTX 1050, memorie RAM DDR4 de 8 GB si Microsoft Windows 10 preinstalat.

Modelul acesta de All in one PC are un ecran cu dimensiuni de 540 x 193 x 406 mm, de culoare argintie. Diagonala e de 23.8 inch, iar rezolutia de 1920 x 1080 pixeli. Cantareste 5 kg, deci, va fi stabil. Pentru a-ti permite sa pastrezi un numar cat mai mare de fisiere, capacitatea de stocare e de 1 TB si se face pe un HDD SATA. Ai disponibile si o serie de sloturi pentru conexiuni cu diverse device-uri: 1 x USB 2.0, 4 x USB 3.1, 1 x Audio Combo, 1 x RJ-45, 1 x HDMI.

Chiar daca are un pret de achizitie destul de mare, multe persoane il considera a fi pentru ele cel mai bun desktop, datorita performantelor decente si a designului placut, care se integreaza cu usurinta mai ales pe birourile moderne.

 

 

 

ASUS FX10CP-RO003D

 

Produsul acesta este un sistem desktop potrivit atat pentru utilizatorii clasici, cat si pentru gamerii aflati la inceput sau care nu sunt adeptii jocurilor foarte pretentioase. El primeste aprecieri in primul rand datorita caracteristicilor legate de procesor: Intel i5, sase nuclee, frecventa nominala de 2.8 GHz, Turbo Boost pana la 4 GHz, memorie Cache de 9 MB si tehnologie de fabricatie de 14 nm.

La acest model, placa video este dedicata, asadar, daca iti doresti, o poti schimba cu usurinta. Memoria RAM e de tipul DDR4 si are o capacitate de 8 GB, pentru a merge totul cat mai fluent, fara blocaje. Stocarea datelor se face prin doua moduri: SSD de 128 GB si HDD de 1 TB, avand astfel la dispozitie un spatiu generos.

Referitor la partea de porturi, pe panoul din spate vei regasi: 2 x USB 3.1, 2 x USB 2.0, 3 x Audio Jack, 1 x RJ-45, 2 x HDMI. Carcasa este de tip Middle Tower, cu dimensiuni de 179 x 363 x 419 mm. Greutatea e de 8 kg, fiind mai dificil de manevrat, dar stabil. Culoarea e neagra. Produsul se livreaza fara sistem de operare, ceea ce inseamna ca va trebui sa-l instalezi tu pentru a fi gata de utilizare. Pretul e unul mai greu accesibil celor care au un buget mai redus.

 

 

 

ASUS VivoMini

 

Te-ai gandit vreodata sa-ti cumperi un sistem desktop de mici dimensiuni, pe care sa-l poti transporta cu usurinta atunci cand ai nevoie de el la conferinte, la locul de munca sau in alte situatii? Daca raspunsul tau e afirmativ, acest ASUS desktop Mini Tower ti-ar putea fi de ajutor. El masoara doar 131 x 131 x 52 mm, asadar va intra usor in orice geanta. Nu vine cu sistem de operare preinstalat, deci, va trebui sa te ocupi de acest lucru dupa ce il primesti.

Probabil te intrebi cum sta acest model din punctul de vedere al caracteristicilor. Ei bine, destul de ok, deoarece are un procesor decent, Intel i3, cu doua nuclee de 2.4 GHz si o memorie Cache de 3 MB. Da, nu e cel mai performant, dar avand in vedere ca vorbim de un mini-PC la un pret accesibil, caracteristicile sunt chiar decente. Pentru a nu se supraincalzi, tehnologia de fabricatie este de 14 nm.

Placa de baza iti ofera porturi pentru USB, Display, Kensington Lock, RJ-45, Audio Jack, DC Power si HDMI. Placa video este integrata, depinzand, asadar, de procesor. Memoria RAM a acestui PC este de 4 GB (DDR4), iar capacitatea de stocare de 128 GB (SSD).

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Chiar daca de obicei vedem ca oamenii detin laptopuri, asta nu inseamna ca nu sunt inca la mare cautare o serie de desktop-uri ieftine si bune. Astfel de sisteme sunt de multe ori alegerea gamerilor, deoarece le permit sa schimbe cu usurinta piesele componente si sa updateze PC-ul cu cele mai noi dotari din domeniu.

Achizitia unui astfel de produs poate fi destul de dificila pentru unii, mai ales daca nu ai cunostinte prea multe in aceasta arie. Noi vrem sa-ti venim in ajutor cu o serie de criterii de selectie foarte utile intr-o astfel de situatie:

 

 

Procesorul: Acesta este primul si cel mai important aspect pe care trebuie sa il iei in calcul, deoarece de el depinde foarte mult modul in care se va misca device-ul tau. El cuprinde la randul sau cateva componente care trebuie studiate putin mai in detaliu:

Tipul – in ceea ce priveste tipul procesorului, acesta poate varia de la un producator la altul. Cei de la Intel, de exemplu, sunt renumiti pentru modelele i5, i7 sau chiar i9, care au o frecventa foarte buna, datorita faptului ca pot avea mai multe nuclee (i5 – 4 nuclee, i7 – pana la 6 nuclee, i8 – pana la 18 nuclee).

Un alt producator renumit e AMD, care are pe piata procesoare de tipul Ryzen 5 sau Ryzen 7, care pot avea 6, respectiv 8.

Cu cat un procesor are mai multe nuclee si o frecventa mai mare, cu atat va fi mai performant si informatiile vor fi procesate cu rapiditate mai mare si fara blocaje.

Daca esti un utilizator clasic, iti va fi suficient si un desktop cu 2-4 nuclee, ce pot atinge o frecventa de circa 1.8 GHz. Daca insa esti gamer si vrei performanta, indreapta-ti atentia spre modelele cu procesor i7, i9 sau Ryzen 7.

Memoria Cache – acest termen face referire la memoria pe care o detine procesorul. De ea depinde rapiditatea cu care vei avea acces la informatiile recente, la cele pe care le folosesti cel mai frecvent. Daca vrei ceva cu adevarat bun, opteaza pentru device-uri cu circa 6 MB Cache.

Tehnologia de fabricatie – acest indice se exprima in nanometri (nm) si se refera la distanta dintre componente. E important ca ea sa fie cat mai mica, pentru ca procesorul sa raceasca cat mai bine si sa nu se supraincalzeasca.

 

 

Continutul pachetului: Un calculator desktop se alege de multe ori si in functie de componentele pe care le are. De obicei, ceea ce cumperi e unitatea centrala, cu cele necesare in interior. Dar, mai sunt si articole ce se vand impreuna cu periferice precum: tastatura, mouse, boxe etc. Totodata, sa nu uitam nici de modelele care au intreg sistemul inclus in monitor (All-in-one).

Alege sa optezi pentru cea mai buna varianta pentru tine. Analizeaza bine nevoile pe care le ai, dar si bugetul de care dispui.

 

Memoria: Trebuie sa ai in vedere ca si aceasta caracteristica e esentiala, deoarece iti va oferi informatii pretioase legate de modul in care se va face stocarea. Ai doua tipuri de memorie:

RAM – e un indice important atunci cand vine vorba de fluenta sistemului tau. Ea se exprima in GB si e nevoie sa fie cat mai generoasa, pentru performante bune. Un utilizator clasic ar trebui sa fie multumit de 4-6 GB, dar un gamer va avea nevoie de cel putin 8 GB pentru a se bucura de cele mai noi si performante jocuri.

Interna – ofera informatii cu privire la capacitatea de stocare pe care o are PC-ul tau. Daca vrei sa pastrezi un continut multimedia cat mai mare, urmareste sa cumperi un desktop la un pre bun, care sa aiba macar 500 GB. Astfel nu te vei plange prea des de faptul ca memoria e plina.

Trebuie sa mai stii si ca stocarea se poate face pe doua tipuri de device-uri: SSD si HDD.

SSD-ul este cea mai preferata optiune, deoarece ofera rapiditate in procesarea datelor, consum redus de energie si e si foarte silentioasa. Necesita insa o investitie financiara mai generoasa. HDD e varianta clasica, ce exista pe marea majoritate a PC-urilor si laptopurilor si care e preferata in principal pentru costurile reduse. E putin mai lenta, consuma energie mai multa si poate fi destul de zgomotoasa.

 

Conectivitatile: E important sa ai sansa de a adauga cat mai multe dispozitive externe la sistemul tau, chiar si atunci cand cumperi un desktop ieftin. Sloturile disponibile vor fi regasite fie pe placa de baza, fie pe cea video.

Daca vrei sa conectezi monitoare suplimentare, vezi sa exista orificii pentru VGA, HDMI, in eventualitatea in care folosesti multe device-uri cu interfata USB cauta o unitate ce sa-ti ofere cat mai multe astfel de sloturi si asa mai departe.

E important sa alegi un desktop care sa iti ofere un acces simplu si rapid la tot ce ai nevoie.

 

 

Design-ul: Conteaza foarte mult si modul in care arata un sistem de acest fel. Iata ce detalii e bine sa urmaresti:

Orientarea carcasei – dupa cum probabil ai observat, unitatile centrale pot fi orientate vertical sau orizontal.

Prima varianta e apreciata pentru ca ajuta la economisirea spatiului. Ea se asaza de obicei intr-un loc special amenajat din birou si da ce-i drept acces putin mai dificil la porturile din spate.

Carcasele orientate vertical pot avea mai multe dimensiuni, acestea fiind intalnite sub urmatoarele denumiri: Mini Tower (recomandate utilizatorilor individuali, care le intrebuinteaza la domiciliu), Middle Tower (potrivite pentru toate tipurile de persoane, care lucreaza atat acasa, cat si la birou) si Full Tower (intalnite in cazul gamerilor sau atunci cand e vorba de servere). La fiecare produs in parte ti se va specifica din ce categorie face parte.

Modelele orientate orizontal au avantajul faptului ca pot fi montate direct pe masa de lucru, sub monitor. Astfel vei avea acces mai simplu la sloturi, dar aspectul biroului nu va mai fi la fel de aerisit.

Culoare – de obicei, carcasele de PC sunt negre sau gri. Ele pot avea insa o pata de culoare daca exista anumite imprimeuri sau in eventualitatea in care sunt dotate cu iluminare RGB.

Acestea sunt din punctul nostru de vedere unele dintre cele mai importante aspecte de luat in calcul atunci cand va trebui sa faci o astfel de achizitie. Studiaza-le cu atentie si alege cea mai buna optiune pentru tine.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Ce sistem alternativ de operare sa aleg: Linux Ubuntu desktop?

Daca nu vrei sa instalezi pe sistemul tau Windows-ul, Linux Ubuntu ar putea fi intr-adevar o alternativa buna. El e intalnit si la variantele care vin cu sistem preinstalat si daca te informezi putin, e posibil sa vrei sa-l pastrezi.

O astfel de alegere e potrivita pentru persoanele care vor sa intrebuinteze un laptop/PC intr-un mod cat mai simplu si eficient. El e intalnit adesea la oamenii de afaceri, dar si la elevi/studenti sau utilizatori clasici.

Acest sistem de operare are o serie de avantaje ce nu pot fi trecute cu vederea: este gratuit, ofera un nivel de securitate foarte ridicat, nu are nevoie de antivirus, nu e pretentios cand vine vorba de hardware, are drivere incluse, se updateaza simplu si rapid, este 100% customizabil, se misca repede, iti ofera o gama variata de aplicatii gratuite.

Nu ignora insa nici dezavantajele. Printre ele amintim: nu suporta foarte multe jocuri, programele sunt ceva mai dificil de instalat si cel mai frecvent necesita conexiune la Internet cand apar diverse probleme.

 

 

Dureaza mult sa instalez Linux pe desktop?

Acest sistem de operare poate fi introdus in device-ul tau relativ repede. Daca nu apar probleme, vei avea nevoie de cel mult 60 de minute pentru instalarea softului, dar si pentru actualizarea lui.

Nu va trebui sa astepti prea mult si apoi sa-ti pierzi rabdarea si timpul cu tot felul de drivere si actualizari. Totul se face simplu si rapid.

 

Voi fi multumit/a cu alt sistem de operare decat Windows?

Asta depinde de tine, de asteptarile pe care le ai. Daca esti obisnuit/a de ani buni cu Windows, iti place aceasta interfata si te-ai invatat cu ea, e posibil ca un sistem alternativ, precum Linux sa nu ti se para suficient.

In plus, sa nu uitam ca sunt o multime de programe si jocuri care sunt compatibile doar cu Windows-ul. In astfel de cazuri, in mod clar vei avea nemultumiri.

Informeaza-te bine si alege varianta cea mai potrivita pentru tine.

 

De ce e asa popular Windows pe desktop?

In principal pentru ca trebuie cumparat, motiv pentru care intervine marketingul, ceea ce duce la promovarea lui. Astfel, ajung sa se fac si jocuri/aplicatii care merg doar pe Windows si atunci utilizatorii se vad de multe ori nevoiti sa opteze pentru o astfel de varianta daca vor sa se bucure de diverse aplicatii care nu pot fi folosite pe Linux, de exemplu.

 

Cum curat un sistem desktop in interior?

Pentru inceput, ceea ce trebuie sa faci este sa cauti ustensilele potrivite: o surubelnita, un compresor, cateva pensule fine, o carpa.

Dupa, opreste alimentarea, deconecteaza cablurile si inarmeaza-te cu rabdare.

Desfa carcasa de la sistemul tau, indeparteaza capacul, apoi cu ajutorul compresorului elimina excesul de praf. Daca sunt locuri in care aerul nu patrunde bine, lucreaza si cu pensula. Ai grija sa nu apropii foarte mult acest dispozitiv de componente si nici sa le misti in vreun fel pozitia.

Dupa ce ai curatat bine totul, prinde la loc capacul si sterge si exteriorul carcasei cu o carpa uscata, deoarece e posibil sa ai tot felul de amprente si urme de praf, ramase dupa procesul anterior.

 

Cum si unde gasesc imagini de Craciun, pentru desktop, miscatoare?

Cel mai simplu poti gasi astfel de wallpapere pe Google. Intri in motorul de cautare, tastezi cuvinte cheie precum “imagini de Craciun”, “iarna”. “Craciun” etc., apoi selectezi de sub bara de cautare Imagini.

Dupa, ceea ce ai de facut este sa alegi din meniul Instrumente optiunea Tip si acolo sa selectezi Animate. Dai click dreapta pe imaginea dorita, o salvezi in format .gif si apoi o cauti din fisierul in care ai salvat-o si o setezi ca si imagine de desktop.

 

Ce e Desktop Nexus?

Desktop Nexus este un site pe care poti gasi o multime de imagini foarte interesante si frumoase, pe care le poti salva in PC-ul tau si folosi apoi pe wallpaper. Fisierele de aici au o rezolutie foarte buna si vor arata foarte bine pe fundalul tau.

Desktop Nexus gazduieste si o comunitate de oameni pasionati si interesati de fotografie, care pot interactiona si isi pot schimba intre ei creatiile. Aici vei gasi o multime de imagini din tot felul de domenii, astfel incat sa ai parte de fundalul perfect, la o rezolutie foarte buna si o calitate uimitoare.

Site-ul are peste 1 milion de membri, circa 1.5 milioane de fisiere si de pe el au fost descarcare mai bine de 640 de milioane de fotografii.

 

Cum aleg poze de desktop?

O poza pentru desktop se alege in primul rand in functie de preferinte. Nu o sa-ti setezi un fundal cu o masina din marca Audi, de exemplu, din moment ce esti fan BMW. Mai intai gandeste-te la ce anume iti place, apoi incepe sa cauti.

Daca vrei sa ai parte de o claritate foarte buna, fii atent/a la rezolutia nativa a monitorului tau. Cum faci acest lucru? Click dreapta pe ecran, apoi Desktop si Screen Resolution. Dupa ce ai aflat aceasta informatie, alege o poza care sa fie de aceeasi rezolutie cu cea a ecranului.

Pe marea majoritate a site-urilor vei gasi imagini in format Full HD (1920 x 1080 pixeli). Ele sunt potrivite si pentru ecranele de 1280 x 720 pixeli sau 1366 x 768 pixeli. Ideea e ca rezolutia ecranului nu trebuie sa fie mai buna ca cea a fotografiei, daca vrei sa se vada clar. Daca e mai mica, nu e nici o problema.

 

 

Ce inseamna desktop la distanta (Chrome Remote Desktop)?

O astfel de tehnologie face posibila accesarea unui computer de pe un altul, chiar daca nu esti fizic in fata sistemului “gazda”. Acest lucru e realizabil prin intermediul unor aplicatii care sunt simplu de intrebuintat, precum Chrome Remote Desktop.

Pentru a fi posibila o astfel de conexiune, e necesar ca ambele device-uri sa fie conectate la reteaua de Internet. Odata stabilita legatura, poti intra, de exemplu, de acasa pe PC-ul de la serviciu sau poti intrebuinta dispozitivul unei cunostinte in cazul in care vrei sa o ajuti intr-un anume fel, daca ceva nu functioneaza asa cum ar trebui.

Astfel de conexiuni sunt acum posibile chiar si de pe telefonul mobil si permit chiar si accesarea smartphone-urilor in acest fel.

 

 

 

Cum asamblezi un desktop pe componente

 

Daca vrei sa-ti montezi singur/a un sistem desktop si nu stii exact cum sa asezi totul in interiorul carcasei, sfaturile care urmeaza iti vor fi de folos. Daca nu intelegi exact ce si cum, vei gasi pe Internet o multime de imagini si clipuri video care te vor lamuri.

 

 

Pregateste interiorul pentru montarea componentelor

Inainte de toate, desface capacul carcasei si da la o parte cablurile din interior, cele de la panoul din fata, dar si cele de la sursa, deoarece momentan nu vei avea nevoie de ele. Aseaza apoi totul intr-o pozitie cat mai confortabila si fixa si treci la treaba.

 

Ocupa-te de montarea DVD-RW-ului si Hard Disk-ul

Acum e momentul sa te ocupi de aceste doua componente. Fixeaza-le cat mai bine si ai grija ca ele sa fie pozitionate corect, astfel incat sa fie cat mai aproape de porturile de pe placa de baza.

HDD-ul va fi foarte simplu de asezat (prin spate), dar DVD-RW-ul e posibil sa iti dea ceva batai de cap, in eventualitatea in care alegi o carcasa mai putin calitativa, deoarece va trebui sa scoti o serie de elemente (niste scuturi de metal) pentru a permite introducerea componentei prin partea din fata.

 

Instaleaza placa de baza

Inainte de a trece la montarea propriu zisa, ai in vedere ca va trebui sa prinzi scutul pentru conectorii din spate. Totul va fi simplu si rapid, prin impingere.

Apoi, va trebui sa insurubezi suportii pentru placa de baza. Aseaza-o putin de forma in locul destinat si vezi unde anume trebuie sa introduci respectivele elemente. Acestea vin infiletate cu mana, in unele orificii de pe suprafata.

Pozitioneaza placa de baza cat mai bine si corect si prinde-o cu suruburi, astfel incat sa stea cat mai fix. Nu apasa, ci fa totul cu calm si rabdare, luand rand pe rand fiecare surub.

 

Ocupa-te de introducerea procesorului

Aceasta componenta vine prinsa pe placa de baza, in centru, iar ceea ce ai de facut este sa ridici bratul acesteia din urma, sa asezi procesorul pe socket si sa fixezi inapoi bratul. Nu apasa, nu forta, ci totul trebuie sa vina usor si natural.

 

Monteaza cooler-ul

Aici totul va fi foarte simplu. Asezi cooler-ul cu pasta conectoare spre procesor si vei observa ca are un sistem ce ajuta la prinderea lui pe pinul destinat. Verifica totul pentru a fi prins cat mai bine, deoarece nu e indicat sa se miste in timpul utilizarii.

 

Instaleaza placutele de RAM

Monteaza pe placa de baza si aceste componente. Ele au locuri speciale in care se vor potrivi si vor trebui instalate cu grija, prin apasare, pana cand se fixeaza bine.

 

Adauga placa video

Aceasta componenta nu e dificil de instalat. Ea vine montata pe partea din spate. Ce trebuie sa faci este sa o pozitionezi pe slotul destinat si sa o asezi, dupa ce ai eliminat scutul de metal din carcasa (daca aceasta foloseste un astfel de sistem).

 

 

Fa legaturile intre piesele componente, cu ajutorul cablurilor

Acum e momentul sa legi cu fire piesele intre ele si sa le faci sa fie conectate si la sursa de alimentare. Vei observa ca ai la dispozitie mai multe cabluri, care trebuie introduse in diverse orificii, conform instructiunilor de pe fiecare produs in parte. Cu atentie si rabdare nu va fi extrem de dificil.

Dupa toate acestea, conecteaza PC-ul la o sursa de alimentare, porneste-l si bucura-te de el.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu