n n
n
n
▷ Surse PC de 500 W. Analiza comparativa

Cea mai buna sursa PC 500 W

Am modificat articolul ultima data pe: 13.12.19

 

Cum aleg cele mai bune surse PC de 500 W

 

Atunci cand vine vorba de PC, marea majoritate dintre utilizatori doresc sa isi construiasca singuri calculatorul, componenta cu componenta.Daca doresti cateva criterii pe baza carora poti alege o sursa PC de 500W, ieftin(la un pret bun), tot ce trebuie sa faci e sa citesti ghidul care urmeaza.

Caracteristicile sursei care trebuie sa le iei in calcul atunci cand vrei sa faci o astfel de alegere,sunt:  puterea, ventilatoarele ( trebuie sa fie silentioase), rail-urile (traseul de cupru, de pe placa electronica a sursei care conduce electricitate), conectorii, filtrele de retea, protectiile si eficienta.

In ceea ce priveste zgomotul, ca sursa sa fie una silentioasa, aceasta trebuie sa genereze valori de zgomot de aproximativ 25 dB, acesta fiind similar cu cel produs de vorbitul in soapta sau bazaitul unei muste. Daca produsul obtine o valoare mai mare de 30 dB, atunci sunetul se aseamana in intensitate cu cel produs de un frigider. Iar daca nivelul este peste 50 dB, atunci este apropiat ca forta cu zgomotul produs de masina de spalat vase sau de doi oameni care poarta o conversatie normala.

Produsul ales trebuie sa ofere protectie la: supracurent (OCP), supravoltaj (OVP), protectie la suprasarcina (OPP), protectie la subvoltaj (UVP) si protectie la scurt circuit (SCP).

Fii atent si alegerea numarului de sine de alimentare. Pe piata exista modele single-rail, dar si multi-rail. Cele single prezinta un risc: daca tot ce vom conecta la sursa va avea aceeasi sina, implicit va avea o singura protectie si astfel, daca se intampla o problema si protectia alimentarii cu energie electrica ar cadea, atunci elementele conectate ar fi in pericol. Cele multi-rail nu au aceasta problema, intrucat ele beneficiaza de mai multe sine, respectiv protectii.

La momentul de fata, cand vine vorba de eficienta surselor de alimentare, exista denumiri de genul Gold, Platinum, Silver sau Bronze cu certificari 80+. Acestea ne arata cat de eficace este sursa pe care ne gandim sa o achizitionam.

Cele 80 de unitati certificate cu Plus sunt confirmate a fi cel putin 80% eficiente. Un dezvantaj il prezinta titlurile superioare care nu sunt accesibile oricui, avand preturi ridicate. In cazul in care nu gasesti un produs etichetat cu Gold sau Silver care sa iti convina ca pret, poti folosi unul inscriptionat cu 80 Plus sau 80 Plus Bronze.

O alta caracteristica importanta este functia PFC(Power Factor Correction) care poate sa fie activa sau inactiva. Pentru a intelege urmatorii termeni, trebuie sa citesti cu atentie urmatoarele definitii:

Notiunea de putere reala reprezinta energia disipata, consumata dintr-un circuit, masurandu-se in W. Puterea reactiva este data de caderea de tensiune si de curent la bornele bobinelor si condensatoarelor, care da impresia ca acestea ar disipa energie. Combinatia dintre cea reala si cea reactiva se numeste putere aparenta. Raportul dintre cea reala si cea aparenta poarta denumirea de factor de putere (se noteaza cu k) si poate avea valori cuprinse intre 0 si 1. O sursa cu PFC activ este mai eficienta decat una cu PFC pasiv, deoarece cu cat este mai eficace, cu atat consuma mai putin si automat, se fac economii la factura de curent.

La o sursa cu PFC pasiv, factorul de putere are valori cuprinse intre 0,7 si 0,75 iar daca depaseste 0,8 eficienta ei este una ridicata.

La sursele cu PFC activ factorul de putere se regaseste intre 0,95 si 0,99.

Descopera in continuare o serie de pareri despre cele mai bune surse PC 500W.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

nJoy Titan 

 

Produsul despre care discutam in aceste randuri este o sursa de 500 W perfecta pentru jocurile de inalta performanta, fiind o sursa cu certificare Bronze 80+( avand o eficienta de peste 82%).

Modelul foloseste PFC activ, iar factorul de putere este unul foarte bun. Acesta are o valoare de peste 0,95, deci practic iti controleaza tensiunea de intrare si o distribuie constant catre restul componentelor. Iar cand vine vorba de rezistenta, aceasta sursa iti ofera protectie la supra-tensiune, sub-tensiune, scurt-circuite, supra-incalzire si supra-sarcini, putand tine piept cu succes oricarui factor de risc ce iti ameninta calculatorul.

Cand vine vorba de zgomotul produs, aceasta face parte din randul celor silentioase, emitand un zgomot de 21 dB, datorita dimensiunii mari a ventilatorului (120mm). Cu o dimensiune de 150x86x140 mm si cu o greutate de 1.3 Kg, aceasta sursa de alimentare este una relativ mica, dar are performante destul de ridicate.

 

button 2

 

 

 

 

Rpc 50000AB 

 

Daca doresti o sursa PC 500W, ieftina si buna, cea despre care vom vorbi acum ar putea fi solutia optima pentru tine si pentru calculatorul tau. Este un model de tipul “single rail” avand un singur traseu de cupru ce conduce electricitatea, aspect nefavorabil atunci cand vine vorba de transmiterea tensiunii catre componente. Are un ventilator de 120mm ce asigura o racire optima, dar si un zgomot redus pentru a putea fi folosit cat mai placut. Din pacate are PFC pasiv, deci la aceasta sursa factorul de putere este incadrat intre 0,70 si 0,75. Astfel, putem declara ca eficienta este de 75%, aflandu-se printre cele mai bune surse cu PFC pasiv.

Ca si dimensiune, are 150x86x139 mm si o greutate de 1 Kg, deci face parte dintre piesele de mici dimensiuni.

In ceea ce priveste protectiile, sursa protejeaza sistemul de supra-tensiuni, sub-tensiuni, scurt-circuite, supra-incalzire si supra-sarcini. Putem spune ca este o sursa pe care te poti baza atunci cand fulgera, sau cand ai fluctuatii de tensiune pe retea.

 

button 2

 

 

 

 

FSP Hexa+ 500 

 

O sursa compatibila atat cu calculatorul de acasa, dar si cu cel de la munca ar fi cea despre care vom vorbi acum. Are in dotare un “multi rail” (mai multe trasee de cupru pentru transmiterea tensiunii catre componente, avand o protectie sporita) si este distribuita prin intermediul a doua rail-uri. Avantajul acestora este ca in cazul in care intervine o problema, nu vor suferi toate componentele, ci doar cele care sunt conectate la acea sina. Sursa va oferi sistemului protectie impotriva supra-curentilor, supra-voltajului si protectie impotriva scurtcircuitului.

Acest model are un PFC activ, factorul de putere fiind cuprins intre 0.95 si 0.99, indicand astfel o eficienta ridicata. Pe langa acest aspect, detine si o certificare Bronze 80+ si are o eficienta destul de mare, de 80%.

Datorita ventilatorului mare, de 120mm, acest produs face parte din gama de produse silentioase, intrucat emite numai 25 dB. Dimensiunile sunt de 165x86x150 mm, fiind putin mai mare decat alte modele din aceeasi gama, dar este la fel de eficienta.

 

button 2

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status