Cele mai bune Hard Disk-uri

Am modificat articolul ultima data pe: 28.03.24

Cel mai bun hard disk – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Daca hard disk-ul vechi nu mai corespunde cu nevoile tale si vrei sa il inlocuiesti sau vrei sa iti faci din componente un calculator nou, aloca un buget realist pentru hard, acesta fiind o componenta de baza de care depinde viteza de lucru si capacitatea de stocare. In caz ca ai nevoie de un hard disk de tip HDD, intern, pentru un desktop sau un PC all-in-one, atunci poti sa alegi prima optiune din lista noastra, WD WD10EZRZ. Are o capacitate mare de 1TB, conexiune de tip SATA 3 ce asigura o viteza de transfer de 600 MB/s, cu o viteza de rotatie de 5400 rpm, buffer de 64MB, pentru un timp de raspuns bun. De asemenea, dispune de o tehnologie noua, IntelliSeek, care calculeaza in permanenta viteza optima pentru a reduce zgomotul, vibratiile si consumul de energie. Daca, in schimb, vrei un model mai nou, pentru a creste viteza unui model de hard disk traditional, poti alege al doilea model, Seagate ST1000LX015, intern de tip SSHD.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

WD WD10EZRZ
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Dedicat pentru desktop sau PC all-in-one, acest model de hard disk intern, de tip HDD, iti ofera un spatiu suficient pentru stocarea datelor, de 1TB, avand un buffer de 64 MB, cu o viteza de transfer de 600 Mb/s, cu interfata SATA 3, si are o aplicatie, IntelliSeek, care calculeaza viteza optima pentru a reduce consumul, nivelul de zgomot si vibratiile.

Avand o viteza de rotatie de 5400 rpm, este un model mai lent dedicat pentru activitati de tip office.

Poti alege acest model de hard disk, produs de un brand renumit, care iti ofera garantia calitatii la un pret decent.

A 2-A OPTIUNE!

Seagate ST1000LX015
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un hard disk hibrid, de tip SSHD, ce mareste viteza cu pana la 5 ori fata de un model traditional, dedicat pentru desktop, intern, cu o capacitate de 1TB pentru a avea suficient spatiu de stocare, cu interfata de tip SATA 3, pentru o viteza de transfer buna, cu o memorie cache mare de 128 MB, fiind dedicat pentru jocuri sau profesionisti.

Din cauza dimensiunilor reduse, pentru a fi montat pe un desktop, ai nevoie de un adaptor special.

Fiind o optiune avantajoasa, acest model de hard disk hibrid imbunatateste performanta calculatorului similar cu un model SSD.

A 3-a Optiune!

WD WDBUZG0010BBK
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

In caz ca ai nevoie de spatiu suplimentar pentru fisierele personale, poti opta pentru acest model de hard disk portabil, de tip HDD, cu capacitate de stocare de 1TB, ce vine dotat cu aplicatii pentru a face backup direct in cloud, compatibil cu sistemele de operare Windows si Mac, mic si usor.

Trebuie sa fii atent cu cablul de date, deoarece are o mufa speciala si este mai greu de gasit, in caz ca se defecteaza sau il pierzi.

Un hard disk portabil, cu capacitate buna de stocare, pe care il poti purta cu usurinta la tine, pentru a avea la indemana datele importante.

 

 

Modele recomandate 2024

 

 

WD WD10EZRZ

 

Daca ai nevoie de cele mai bune hard disk-uri interne, de tip HDD, pentru desktop sau pentru PC-uri all-in-one, poti sa te indrepti cu incredere spre acest model. Deoarece in ultima vreme aplicatiile sunt tot mai performante si au nevoie de spatiu, are o capacitate de 1TB, pentru a putea stoca diverse fisiere.

Avand o interfata de tip SATA 3, vei beneficia de o viteza de transfer buna de 600MB/s. Viteza de rotatie este de 5400 rpm si are un buffer de 64 MB, pentru a minimiza timpul de asteptare. De asemenea, are la baza o tehnologie nou, IntelliSeek care ajuta la reducerea consumului de energie, a nivelului de zgomot si a vibratiilor, prin calcularea vitezei optime de transfer.

Este usor, cantarind doar 450 g, si are dimensiuni urmatoare: lungime de 101,6 mm, adancime de 147 mm si inaltime de 26,1 mm.

 

Avantaje:

Dedicat pentru desktop sau PC-uri all-in-one, acest hard disk intern de tip HDD va mari performantele calculatorului personal.

Are o capacitate de stocare mare, de 1TB.

Viteza de transfer prin conexiunea SATA 3 este de 600 MB/s.

Calculeaza in permanenta viteza optima pentru a reduce consumul de energie, vibratiile si zgomotul.

 

Dezavantaje:

Este mai lent, avand viteza de rotatie 5400 rpm.

 

 

 

 

Seagate ST1000LX015

 

Pentru cei care vor sa imbine doua tehnologii, pentru o viteza mai buna de transfer, dar la un pret decent, hard disk-urile de tip SSHD pot fi o varianta optima. Dedicate pentru pasionatii de jocuri, dar si pentru profesionisti, aceste modele sunt fiabile si iti ofera o viteza de pana la 5 ori mai mare decat cele traditionale.

Este un hard disk intern, pentru desktop, cu o capacitate de stocare de 1TB. Rata de transfer este de 140MB, avand o viteza de rotatie de 5400 rpm si un buffer de 128MB. Astfel, timpul de asteptare pentru incarcarea fisierelor de mari dimensiuni se minimizeaza.

Interfata este de tip SATA 3. Este un model usor de numai 92 g si are nevoie de un slot de dimensiuni reduse, avand o lungime de 100,35 mm, o latime de 69,85 mm si o inaltime de 7 mm.

 

Avantaje:

Este un hard disk de tip SSHD, intern, dedicat pentru desktop sau modele mai vechi de laptop.

Capacitatea de stocare este mare, de 1TB.

Imbina o tehnologie noua cu hard disk-ul traditional, pentru a mari viteza acestuia.

Interfata este de tip SATA 3.

 

Dezavantaje:

Pentru modelele uzuale de desktop, este necesar si un adaptor pentru a fi montat.

 

 

 

 

WD WDBUZG0010BBK

 

In caz ca ai probleme cu stocarea datelor pe calculator, nu trebuie sa stergi fisierele existente, ci poti achizitiona un hard disk la un pret bun, portabil, care sa iti mareasca capacitatea. Poti sa te orientezi spre acest model, extern, usor de transportat si in care poti pastra documentele importante sau filme, muzica, fotografii de colectie.

Are o capacitate de 1TB si vine cu un program gratuit WD SmartWare Pro, care iti permite sa faci backup pentru documentele importante pe cloud, utilizand contul de DropBox. Este compatibil cu sistemele de operare Windows sau Mac, Microsoft Windows versiunile 7, 8.1, 10. Rata de transfer este de 5 Gb/s, prin interfata USB 3.0. Este, de asemenea, compatibil si cu USB 2.0, avand o rata mai mica de transfer.

Hard disk-ul este de culoare neagra, cu o carcasa simpla, mata, cantareste 134 g si are dimensiuni reduse: lungime de 82 mm, adancime de 111 mm si inaltime de 15 mm. Il poti purta cu usurinta in geanta, pentru a-l avea tot timpul la indemana.

 

Avantaje:

Este un hard disk portabil de tip HDD.

Are o capacitate mare de stocare de 1TB.

Vine cu o aplicatie instalata, pentru a putea face backup pe cloud.

Este compatibil cu sistemele de operare Windows si Mac.

 

Dezavantaje:

Cablul de date nu este standard, este dedicat pentru acest model.

 

 

 

 

Seagate ST4000DM005

 

Daca munca ta se bazeaza pe aplicatii performante si fisiere mari pe care trebuie sa le salvezi, sau ai baze mari de date si ai nevoie de capacitate mare de stocare poti sa alegi acest model de hard disk de 4TB. Este intern, pentru desktop, si este de tip HDD.

Conceput special pentru a fi extrem de fiabil, are o capacitate de stocare la viteza de 5400 rpm, avand un timp de incarcare scurt, mai ales la aplicatii ce necesita timp pentru procesare. Dispune de un buffer de 64 MB, pentru a minimiza timpul de procesare si pentru a mari viteza de transfer. Foloseste o conexiune de ultima generatie, o interfata de tip SATA 3.

Ca si spatiu, ai nevoie de un slot cu dimensiuni de: lungime 101,6 mm, adancime de 146,9 mm si inaltime de 26,1 mm. Este de o greutate medie, cantarind 610 g.

 

Avantaje:

Este un hard disk intern cu capacitate mare, de 4TB.

Dedicat pentru desktopuri este un model de tip HDD.

Conexiunea este de tip SATA 3.

Pentru a avea o rata de transfer buna, are o memorie cache de 64 MB.

 

Dezavantaje:

Avand capacitate mare de stocare, are si un pret mai ridicat.

 

 

 

 

Seagate STEA1000400

 

In caz ca ai nevoie de un hard disk ieftin si bun, portabil, pentru a-ti mari capacitatea de stocare poti sa alegi acest model. Este de tip HDD, si il poti folosi imediat dupa ce l-ai achizitionat, fiind usor de instalat.

Are capacitate mare de 1TB si iti vei putea tine aproape muzica, filmele, fotografiile preferate, dar si alte materiale importante pentru proiectele tale. Este compatibil cu sistemul de operare Microsoft Windows versiunile 7, 8 si 10. Il poti folosi pentru desktop, laptop, tableta sau alte device-uri care conexiune de tip USB 2.0 sau 3.0, avand port de USB 3.0.

Este foarte usor pentru a-l putea purta cu tine, in geanta de lucru, avand o greutate de 0,17 kg. Este de culoarea neagra si are dimensiuni reduse pentru a nu te incomoda: lungime de 80 mm, adancime de 117 mm si inaltime de 14,8 mm.

 

Avantaje:

Este un hard disk portabil de tip HDD.

Iti vei suplimenta spatiul de stocare cu 1TB.

Este foarte usor, avand o greutate de 170 g.

Se instaleaza usor si poate fi folosit imediat dupa achizitionare, fara alte pregatiri.

 

Dezavantaje:

In caz ca ai alt sistem de operare in afara de Microsoft Windows, orienteaza-te spre un alt model.

 

 

 

 

WD WD1003FZEX

 

Esti pasionat de jocuri si ai nevoie de un hard disk intern pentru desktop-ul tau? Atunci poti sa alegi cu incredere acest model de tip HDD dedicat special pentru cei carora le sunt necesare performante ridicate si o eficienta sporita, pentru a beneficia de mai mult timp pentru jocuri si mai putin pentru asteptare.

Are o capacitate mare de stocare de 1TB pentru a avea spatiu suficient pentru aplicatiile tale. Viteza de transfer este mult imbunatatita, pentru a minimiza timpul de asteptare, avand o viteza de rotatie de 7200 rpm si un buffer de 64 MB. Puterea de procesare este mult mai buna, avand un procesor dual ce maximizeaza performantele.

Interfata de conectare este SATA 3, fiind un model de ultima generatie. Dimensiunile hard disk-ului sunt standard, avand o greutate de 450 g, o lungime de 101,6 mm, o adancime de 147 mm si o inaltime de 25,4 mm.

 

Avantaje:

Este un hard disk pentru desktop, intern, de tip HDD.

Are capacitate mare de stocare de 1TB.

Avand un procesor dual, maximizeaza performantele PC-ului.

Are o interfata de conectare de tip SATA 3.

 

Dezavantaje:

Fiind un model performant este mai scump fata de alte modele cu aceeasi capacitate.

 

 

 

 

WD WD5000LPLX

 

Daca esti pasionat de calculatoare si vrei sa iti ansamblezi singur un desktop, in ceea ce priveste hard disk-ul te poti orienta spre acest produs. Este dedicat in principal celor care lucreaza in domeniul editarii grafice, clipuri, filme sau fotografii, pentru aplicatii de inalta performanta.

Este un hard disk de tip HDD, cu o rata de transfer de 600Mb/s, avand interfata de tip SATA 3. Capacitatea este de 500GB, fiind mediu pentru un hard disk intern. Viteza de rotatie este buna, de 7200rpm, si are o memorie cache de 32MB. De asemenea, dispune de toleranta la socuri pentru a putea fi folosit si pe calculatoare aflate in medii mai neprietenoase.

Nu este greu, cantarind doar 92 g, si are latime de 69,85mm, adancime de 7mm si inaltime de 100,2mm, fiind de dimensiuni reduse pentru un hard intern. Este un model solid, cu fiabilitate buna si tehnologie de ultima ora pentru a te bucura de achizitia facuta.

 

Avantaje:

Este un hard disk intern, de tip HDD, dedicat pentru aplicatii performante de tip editare video si fotografie.

Are o rata de transfer buna, de 600Mb/s.

Rezista bine la socuri.

Interfata este de tip SATA3.

 

Dezavantaje:

Pentru un HDD capacitatea de 500 GB poate fi considerata mica de catre unii utilizatori.

 

 

 

 

Cum alegi un hard disk bun

 

Ghidul cumparatorului

Daca ai nevoie de cel mai bun hard disk pentru calculatorul tau, trebuie sa tii cont de cateva criterii pentru a putea face o alegere corecta. Piata de componente pentru PC-uri este in plina dezvoltare, dar pentru a investi o suma corecta, este bine sa stii care sunt nevoile tale. In acest ghid, imi propun sa iti ofer cateva informatii relevante despre hard disk-uri, pentru a te putea orienta usor spre un model care sa iti satisfaca exigentele. Astfel, inainte de a cumpara, tine cont de tipul de hard disk dorit, de tehnologia de fabricare, de capacitate, de conectori si alte aspecte, dupa cum urmeaza:

 

 

Tip: Un prim criteriu in alegerea hard disk-ului este tipul acestuia: intern sau extern.

Hard disk intern: Este o componenta de baza pentru un calculator, si trebuie sa tii seama de mai multe criterii pentru a face o alegere optima pentru tine. La un hard disk intern, trebuie sa ai in vedere si dimensiunile acestuia, pentru a se putea incadra bine in slotul special destinat, fara a mai avea nevoie de alte adaptoare. Pot fi modele mici pentru laptop, medii pentru desktop sau PC-uri all-in-one. Greutatea este un factor important doar pentru modelele de PC-uri portabile la care conteaza fiecare gram in plus.

Hard disk extern: Suplimenteaza capacitatea de stocare, putand fi folosit pe mai multe device-uri pentru a salva bazele de date sau pentru a le transfera. Pot fi compatibile atat cu diferite tipuri de PC-uri, cat si cu tablete sau Smart TV. La modelele portabile este important sa fie usoare si de dimensiuni cat mai reduse pentru a le putea transporta cu usurinta. Pot fi de diferite culori, cel mai adesea negre sau argintii, dar poti gasi si albe, albastre, rosii etc. Carcasa poate fi din plastic mat sau cu model in relief, sau metalica ce ofera o mai buna rezistenta, dar la un pret mai ridicat.

 

Tehnologie: Sunt mai multe variante, printre care: HDD, SSD, hibrid, SAS.

HDD: este cea mai veche tehnologie utilizata, hard disku-urile sunt accesibile la pret, au capacitati mari, pot fi scrise si sterse de un numar teoretic infinit de ori, dar au si cateva dejavantaje precum nivel ridicat de zgomot, consum mai mare de energie, viteza de transfer mai mica, rezistenta redusa la socuri si temperaturi extreme.

SSD: conform mai multor pareri despre cele mai bune hard disk-uri, acest tip nou este tot mai apreciat, desi are inca un pret mare. Au o viteza de transfer foarte buna, au un consum redus de energie, sunt rezistente la socuri, la temperaturi extreme si au un nivel de zgomot mai scazut. Sunt dedicate pentru jocuri, pentru aplicatii care necesita multe resurse, in medii mai neprietenoase sau unde este nevoie de liniste.

Hibrid: sunt hard disk-uri ce au facut trecerea de la modelele clasice la cele de ultima generatie de tip SSD. Au imbunatatit calitatile unui model traditional, marind viteza de transfer, dar avand de asemenea un nivel de zgomot mai ridicat, rezistenta redusa la socuri, consum mai mare de energie. Cele mai populare sunt SSHD, o varianta buna daca nu iti permiti un SSD, dar vrei o viteza mai buna fata de un HDD. Mai sunt si alte modele care au avut o viata scurta, si din cauza pretului exorbitant, nu sunt foarte cunoscute la scara larga.

 

Capacitate: Aceste componente pot fi structurate in trei categorii: de capacitate mica – de la 1GB pana la 500 GB; medie – 1TB pana la 3TB; mare – peste 4TB, ajungand pana la 10 – 16 TB sau mai mult.

Deoarece pretul unui hard disk este in stransa legatura cu capacitatea acestuia si pentru ca in continuare cele de tip SSD au un raport pret/giga nu foarte bun, poti sa alegi o solutie de compromis, optand pentru un hard disk SSD de capacitate mai mica, intern, care iti va asigura o viteza de transfer buna a calculatorului si un timp de raspuns scurt, si un hard disk extern cu capacitate mare pentru a stoca diferite fisiere pe care nu le folosesti foarte des.

 

Conectori: Cand achizitionezi un hard disk la un pret bun, trebuie sa ai grija ca interfata sa fie compatibila cu cea a calculatorului. Pentru modelele portabile trebuie sa te asiguri ca ai conectori potriviti si pentru celelalte device-uri la care vrei sa le folosesti (tableta, Smart TV etc.).

Cele interne au conexiune de tip SATA, cel mai uzual model in ultima vreme fiind SATA 3. Hard disk-urile de ultima generatie SSD, pentru a creste viteza de transfer si pentru a mari performantele, au interfata de tip PCle AHCI sau NVME, dar trebuie sa fii atent la compatibilitate. Modelele portabile au porturi USB, cele 3.0 fiind compatibile si cu 2.0.

Interfata SAS, model dedicat pentru servere, asigura viteze mai mari de transfer si o durata mai mare de viata.

 

 

Pret: Cele mai populare raman hard disk-urile de tip HDD, deoarece ofera in continuare un pret bun pe giga. Astfel, la firme cunoscute ca WD sau Seagate gasesti oferte intre 150 – 600 lei in functie de capacitate, de la 500 GB la 4 TB. Cele de capacitati mai mari sunt mai rare, deoarece pretul creste peste 1000 lei la cele peste 8TB, spre 2500 lei sau mai mult daca depasesc 10 TB.

In cazul hard disk-urilor hibrid, oferta este mai saracacioasa, cele mai cunoscute fiind de la Seagate, cu preturi intre 250 lei pentru o capacitate de 500 GB si ajungand pana la 450 lei sau mai mult pentru capacitati de peste 2TB.

In ceea ce priveste oferta de SSD-uri, poti apela la modele ADATA sau WD, fara cache, cu capacitati mai mici, de 128 GB cu preturi de la 200 lei, la 256 GB la 300 lei. Trecand la nivelul superior cu memorie cache, Intel, Samsung, WD ofera modele cu preturi de la 400 lei pentru o capacitate de 256 GB pana la peste 1500 lei pentru 1TB. Cele de ultima generatie, cu conectivitate PCle, incep cu preturi de la 350 lei pentru o capacitate de 128GB si ajung la peste 3000 lei pentru 1TB.

Daca vrei sa stii unde gasesc alti utilizatori hard disk-uri la preturi bune, raspunsul este in mediul online, in magazinele virtuale de specialitate, care iti ofera o gama larga de produse, cu descrieri, cu recenzii si astfel poti afla daca produsul vizat se potriveste cu nevoile tale. Mai jos, ai si o lista cu cateva modele alese de noi dupa popularitate si un raport calitate/pret bun, si poate vei gasi mai usor ceea ce iti trebuie.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu