n n
n
n
▷ Procesoare Quad Core ieftine. Analiza comparativa

Cel mai bun procesor Quad Core ieftin

Am modificat articolul ultima data pe: 09.12.19

 

Cum aleg cele mai bune procesoare Quad Core ieftine

 

Ghidul cumparatorului

Un procesor este creierul unui computer si in functie de performantele lui, aplicatiile vor fi rulate intr-un mod cat mai fluent si rapid. Printre cele mai apreciate produse de acest gen de pe piata, le intalnim pe cele Quad Core. Ele au un numar de 4 nuclee, care acceseaza datele in acelasi timp, proceseaza informatiile rapid, ofera o experienta multitasking imbunatatita si o grafica dezvoltata (pentru gameri, de exemplu).

Daca nu stii cum sa alegi un procesor Quad Core ieftin, la un pret bun, te vom ajuta noi cu o serie de criterii de selectie importante.

 

 

Cand alegi sa cumperi un astfel de produs, ai in vedere capacitatea memoriei cache. Aceasta se refera la o stocare temporara a datelor pe care obisnuiesti sa le utilizezi cel mai des si are ca rezultat accesarea rapida a lor. O capacitate de cel putin 6000 KB va fi suficienta pentru cei care vor sa aiba acces rapid la un volum mai mare de date recente. Cache este memoria procesorului si e mult mai rapida fata de cea RAM. Se apeleaza la RAM in momentul in care datele nu sunt gasite in cache.

Exista si situatii in care performantele acestei caracteristici sunt imbunatatite prin prezenta unei memorii suplimentare – L3 Cache. Exista si L1, dar si L2, acestea fiind foarte mici si foarte rapide. Cu cat cache-ul e mai mare, cu atat performantele totale ale computerului tau vor fi mai bune.

Cand alegi un procesor Quad Core, ai in vedere socket-ul. Acesta e un conector aflat pe placa de baza. Practic, reprezinta priza ce face legatura dintre placa de baza si procesor.

Socket-urile pot fi diferite in functie de marime, forma sau numarul de segmente si e foarte important ca acestea sa fie compatibile cu procesoarele, pentru buna functionare a sistemelor. Cele mai populare socket-uri Quad Core sunt 1150, 1151 si 2066 pentru Intel si AM1, AM4, FM2, FM2+ pentru AMD.

O alta caracteristica importanta tine de frecventa procesorului. Fiind vorba de un dispozitiv cu 4 nuclee, frecventa va fi pentru fiecare nucleu in parte. De exemplu, daca frecventa e de 3 GHz, inseamna ca fiecare dintre cele 4 nuclee poate lucra cu aceasta capacitate. O frecventa mai mare iti va oferi date procesate mult mai rapid.

Pe langa frecventa normala, mai exista si cea Turbo Boost, care devine activa atunci cand sistemul lucreaza la capacitati maxime pe 1, 2 sau mai multe nuclee, in functie de sarcinile date si ofera performante si mai bune.

Dupa cum probabil ai observat, procesoarele Quad Core sunt alese si in functie de modul de operare, care poate fi pe 32 sau 64 biti. Numarul de biti ofera informatii legate de arhitectura nucleului, de instructiunile pe care le suporta si de memoria RAM pe care o poate folosi.

Cele mai performante functioneaza pe 64 de biti, deoarece: pot gestiona cantitati mai mari de memorie (peste 4 GB RAM), sunt mult mai eficiente si mai receptive si au o viteza mai mare. Ele costa mai mult, pot crea probleme in momentul in care sunt folosite drivere mai vechi si ocupa mai mult spatiu.

Procesoarele care functioneaza pe 32 de biti sunt mai vechi, nu pot gestiona eficient mai mult de 3 GB RAM si nu au o viteza atat de mare. Insa, daca utilizezi calculatorul la un nivel de baza si ai toate driverele necesare pentru asta, nu vei avea probeleme.

De cele mai multe ori, aplicatiile de 32 de biti ruleaza fara probleme pe sisteme de operare care folosesc 64 biti. Invers insa, nu e recomandat.

Tehnologia de fabricatie este si ea importanta cand alegi un procesor Quad Core. Acest aspect iti va da informatii cu privire la cat de tare se infierbanta. Cand vine vorba de patru nuclee, putem intalni intre 14 si 32 nanometri. Cu cat aceasta valoare e mai mica, cu atat mai bine, deoarece racirea componentelor va fi mai eficienta.

Un alt aspect important tine de puterea termica, mai exact de cantitatea de caldura generata de procesor. Ea poate fi cuprinsa intre 25 si 125 W. Cu cat aceasta componenta este mai puternica, cu atat caldura produsa va fi mai mare, prin urmare, e nevoie de un sistem de racire mai bun.

Acest sistem de racire e pus in functiune de cooler. Prezenta lui asigura faptul ca racirea procesorului se va face in mod corespunzator, indiferent de motivele care duc la supraincalzirea lui (folosirea la capacitati maxime, praf, prea multa sau prea putin pasta termoconductoare, etc.).

In continuare, iti vom prezenta cateva produse, astfel incat sa iti faci o serie de pareri despre cele mai bune procesoare Quad Core ieftine.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Intel Core™ i5-7400 

 

Acest procesor are o memorie de 6144 KB, astfel incat sa analizeze datele rapid si sa-ti ofere o experienta imbunatatita. Totodata, foloseste o frecventa de 3 GHz pe fiecare nucleu, oferind astfel performante imbunatatite indiferent de sarcinile pe care i le dai. Mai poti beneficia si de Turbo Boos, ceea ce inseamna ca frecventa va fi marita pana la 3.5 GHz.

Procesorul despre care vorbim acum poate functiona pe 64 de biti, dar si pe 32, daca driverele nu sunt foarte invechite. Chiar daca va ocupa mai multa memorie, va oferi o eficienta mult mai buna si va rula rapid o cantitate mare de informatii. Datorita performantelor este recomandat mai ales gamerilor sau persoanelor care utilizeaza programe mai pretentioase.

Tehnologia de fabricatie de 14 nm si prezenta coolerului sunt doua aspecte care fac posibila o rulare corecta a sistemului, fara a se incalzi prea tare. Fiind un procesor puternic, el are o putere termica de 65 W. Nu este foarte mare, insa, daca nu ar fi aceste doua caracteristici amintite mai sus, supraincalzirea ar putea fi o problema. Aceasta componenta are un socket Intel 1151.

 

 

 

 

 

AMD RYZEN 3 1200

 

Daca esti in cautarea unui procesor cu o memorie cache foarte buna, care sa iti permita sa accesezi cat mai repede datele stocate in aria temporara, acest produs ar putea fi ceea ce tu cauti. Pe langa memoria cache de 1250 KB, mai are si cache L3 de 8192 KB.

Procesorul lucreaza cu o frecventa de 3.1 GHz, dar poate fi existinsa datorita functie Turbo Boost, pana la 3.4 GHz. Acest lucru inseamna ca fiecare nucleu in parte va fi capabil sa ofere performante de inalt nivel, astfel incat totul sa fie rulat intr-un mod cat mai fiabil si eficient. Vei fi multumit de rezultate atat la gaming, cat si la multitasking.

Produsul despre care vorbim acum poate gestiona cantitati de memorie mai mari de 4 GB, deoarece foloseste un mod de operare pe 64 biti (functioneaza si pe aplicatii de 32 biti). Este astfel eficient si receptiv la un volum mare de date. Tehnologia de fabricatie e de 14 nm si este inclus si un cooler, astfel incat racirea sa se faca intr-un mod cat mai corect. Puterea termica furnizata e de 65 W, sistemul de racire fiind un “must have”, iar socketul folosit este AM4 de la AMD. Daca intentionezi sa iti cumperi un astfel de procesor, ai in vedere faptul ca placile de baza pentru el sunt ceva mai scumpe.

 

 

 

 

 

AMD Kaveri Athlon X4 870K Black Edition

 

Acest procesor Quad Core, ieftin si bun are o memorie cache de doar 4096 KB, ceea ce inseamna ca nu iti va stoca foarte multe date utilizate recent. Insa, pe cele mai importante le vei avea mereu la indemana in cel mai scurt timp posibil.

La acest model frecventa procesorului este una foarte buna, de 3.9 GHz, cu posibilitatea de extindere de pana la 4.1 GHz, datorita functiei Turbo Boost. Astfel, fiecare dintre aceste 4 nuclee are posibilitatea la un moment dat(daca e solicitat) de a utiliza aceasta frecventa, rezultand date procesare rapid si o viteza buna chiar si atunci cand anumite aplicatii sunt rulate intensiv.

Modul de operare este pe 32/64 biti, astfel incat sa poti rula la capacitati maxime orice aplicatie si sa poti utiliza o memorie RAM mai mare de 4 GB. Socket-ul e unul FM2+ de la AMD. Avand in vedere faptul ca acest procesor are o putere termica de 95 W si foloseste o tehnologie de 28 nm, el se poate incalzi mai mult decat ti-ai dori. Acest lucru poate fi rezolvat prin prezenta cooler-ului, motiv pentru care trebuie sa te asiguri mereu de faptul ca el functioneaza in parametri normali.

 


 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status