Cele mai bune hub-uri

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

 

Modele recomandate in 2024

 

 

TP-Link UH720

 

Cand se gandesc la cele mai bune hub-uri, specialistii tind sa indice modelul brandului TP-Link deoarece, spun ei, se bucura de o utilitate extinsa: il poti folosi atat acasa, cat si in birouri si in centrele de printare. Incorporeaza in acest sens 7 porturi USB 3.0 pentru transferul rapid de date, de cel mult 5 Gbps, si 2 pentru reincarcare.

Fiind un produs cu alimentare proprie, este capabil sa asigure o intensitate de pana la 2.4 A, valoare care este suficienta pentru a dota cu resurse electrice chiar si consumatori mari (iPad-uri si smartphone-uri). Asadar, promite un randament ridicat, indiferent de device-urile pe care le conectezi.

Se infatiseaza cu un design dreptunghiular, compact, caci masoara 16.5 x 6.55 x 1.75 cm, si nu necesita instalare, aceste aspecte facandu-l extrem de usor de folosit. Pretul este pe masura performantelor oferite, iar produsul vine insotit de o garantie generoasa pe 24 de luni.

 

Avantaje:

Poate alimenta orice tip de dispozitiv electronic, intrucat furnizeaza un curent de 2.4 A.

Este un hub USB cu 7 porturi pentru transmiterea informatiilor si cu 2 bus-uri pentru incarcare, asigurand o buna conectivitate.

Nu vei fi nevoit sa il configurezi, pentru ca este compatibil cu sistemele de operare Windows, Mac OS X si Linux.

Nu ocupa mult spatiu pe birou, designul fiind compact.

 

Dezavantaje:

Cablul USB masoara doar 1 m, deci nu il poti amplasa prea departe de PC.

 

 

 

 

D-Link DUB-H4

 

Celor care cauta un hub la un pret bun, le recomandam produsul D-Link DUB-H4, care pune la dispozitia ta 4 porturi USB 2.0, cu ajutorul carora poti atasa la computer diferite periferice: mouse-uri, tastaturi, imprimante, HDD-uri, coolere sau chiar tablete si smartphone-uri, viteza de transfer ajungand la 480 Mbps.

Ba mai mult, unul dintre aceste bus-uri este special conceput pentru a alimenta rapid device-urile care au ramas fara baterie, avand in vedere ca sustine o intensitate electrica de 1.5 – 2.4 A. Totusi, pentru a te bucura de astfel de performante, se impune sa conectezi hub-ul la o priza, prin intermediul cablului AC inclus in pachet.

Multumita dimensiunilor reduse (10.4 x 6.3 x 2.9 cm), modelul de fata beneficiaza de portabilitate ridicata. Totodata, exceleaza la capitolul ergonomie, deoarece, pe de o parte, incorporeaza un LED ce-ti indica daca este activ si, pe de alta parte, nu trebuie sa il instalezi, fiind recunoscut instantaneu de PC.

 

Avantaje:

Este compatibil cu standardul USB 1.1, asa ca poti conecta si dispozitive USB mai vechi.

Include un mic LED care are rolul de a te informa in legatura cu activitatea.

Pentru o reincarcare rapida a smartphone-ului, de exemplu, ai la dispozitie un port USB “Fast Charge”.

Garanteaza o buna viteza de transfer, asa ca nu vei astepta prea mult timp pentru a realiza astfel de sarcini.

 

Dezavantaje:

Randamentul produsului scade considerabil atunci cand nu este conectat la o priza.

 

 

 

 

A+ USB 3.0 OTG 4

 

Detii un laptop sau un computer cu putine porturi USB, dar iti doresti sa ai posibilitatea de a conecta mai multe periferice? Ei bine, sugestia noastra consta in achizitionarea acestui hub produs de brandul A+, care pune la dispozitia ta 4 bus-uri universale ce respecta standardul 3.0.

Acesta se caracterizeaza prin vitezele mari de transfer, ce pot ajunge la 5 Gbps, deci vei muta extrem de rapid toate informatiile necesare pe un hard extern, in timp ce ai la incarcat smartphone-ul sau urci romanele preferate pe eReader. Cu alte cuvinte, este un dispozitiv ideal pentru cei care stiu ca obisnuiesc sa faca multitasking.

Vine pe culoarea alba si are un design orientat pe portabilitate, astfel incat sa il poti lua cu tine oriunde este nevoie sa suplimentezi numarul de porturi USB. Un minus l-ar reprezenta faptul ca detine un cablu de conectare de circa 1 m, acesta conditionandu-te in legatura cu locul unde il amplasezi. Pretul este avantajos.

 

Avantaje:

Este un adaptor USB hub cu 4 porturi, ceea ce il face util in orice locuinta.

Promite viteze de transfer superioare, asa ca vei duce la bun sfarsit sarcinile intr-un timp scurt.

Beneficiaza de o garantie pe 12 luni.

Ai posibilitatea de a-l purta in geanta, de pilda, multumita designului compact.

 

Dezavantaje:

Daca vrei sa il pozitionezi la o distanta mai mare de 1 m de PC, ai nevoie de un cablu de extensie.

 

 

 

 

Hama

 

Daca vrei sa pui mana pe un hub ieftin si bun, nu ar trebui sa stai prea mult pe ganduri, ci ai face bine sa verifici specificatiile modelului propus de brandul Hama, ca sa te convingi ca beneficiaza de un raport calitate – pret convenabil.

Astfel, merita mentionat, mai inainte de toate, ca se prezinta cu 4 porturi USB 2.0, potrivindu-se insa si cu standardul anterior (1.1), pentru ca tu sa ai posibilitatea de a conecta device-uri mai vechi sau mai noi. Acestea sustin o viteza de transfer de aproximativ 480 Mbps, ceea ce inseamna un bun randament atunci cand vine vorba de mutarea datelor.

Distanta mare dintre bucse asigura o compatibilitate sporita cu mufele USB, chiar si cele late (de tip Dongles) putand fi conectate fara a exista riscul de a bloca un al doilea port. Mai mult decat atat, promite o durabilitate sporita, avand in vedere protectia la suprasarcina incorporata.

 

Avantaje:

Asigura transferul rapid de informatii de pe un device pe altul.

Are un design gandit pentru a permite conectarea a diferite tipuri de mufe USB.

Se bucura de protectie la sprasarcina si pentru PC-uri, in caz de scurtcircuitare, fiind, deci, un model fiabil.

Multumita cablului lung si flexibil, il poti amplasa intr-un loc ascuns vederii.

 

Dezavantaje:

Nu poate incarca eficient consumatori mari (iPad-uri, smartphone-uri) din cauza ca sustine o intensitate de maxim 500 mA.

 

 

 

 

Spacer SPH-304

 

De asemenea, o alegere inteleapta este si produsul Spacer SPH-304. Acesta se infatiseaza celor interesati cu 4 porturi USB 3.0, capabile sa realizeze transferul de date la viteze superioare (de 5 Gbps), pentru ca tu sa indeplinesti sarcinile de lucru mult mai rapid.

Se inscrie in categoria hub-urilor cu alimentare proprie, fapt care garanteaza eficienta optima, indiferent ca folosesti unul sau toate cele patru bus-uri. Incarcatorul sau este inclus in pachet, alaturi de o garantie generoasa pe 24 de luni, asa ca nu trebuie sa faci o alta investitie, desi dispozitivul functioneaza si fara a fi conectat la reteaua electrica.

Este usor de folosit, intrucat nu se impune instalarea unor drivere in prealabil si are 4 LED-uri care iti indica daca porturile USB sunt functionale si active. Pe de alta parte, amintim ca nu este la fel de portabil ca alte modele, cantarind 0.73 kg si masurand 10 x 4.3 x 2 cm. Pretul este convenabil.

 

Avantaje:

Beneficiaza de o interfata cu 4 USB-uri 3.0, apreciate pentru viteza lor de transfer.

Are alimentare proprie, ceea ce optimizeaza randamentul.

Vine cu 4 LED-uri care, aprinzandu-se sau stingandu-se, iti spun daca porturile sunt active ori nu.

Produsul se bucura de o garantie pe 2 ani.

 

Dezavantaje:

Este un model mai putin portabil din cauza masei de 0.73 kg.

 

 

Cum alegi un hub bun

 

Ghidul cumparatorului

Nu o singura data, poate, ti s-a intamplat ca, dorind sa atasezi la PC diferite device-uri sau sa conectezi la internet prin cablu mai multe computere, sa nu ai la dispozitie numarul necesar de porturi, drept care ai incercat sa gasesti rapid o solutie. Multi utilizatori, atunci cand se confrunta cu o astfel de problema, recurg la un hub, al carui rol este acela de a contribui la extinderea conectivitatii.

Cu alte cuvinte, dispozitivul in cauza este un periferic ce suplimenteaza bus-urile, fara a fi nevoie sa investesti bani pentru realizarea unui upgrade al placii de baza. Este foarte probabil insa ca alegerea sa, chiar daca stii ce este un hub, sa se dovedeasca dificila, asa ca noi iti indicam in cuprinsul acestui ghid care sunt cele mai importante criterii de selectie, pentru ca tu sa iei decizia potrivita nevoilor tale.

Tipologia: Tinand cont de caracteristicile produselor, putem disocia intre modelele pentru networking si cele cu interfata USB. Primele mentionate sunt ideale persoanelor care vor sa creeze o retea complexa cu acces la internet acasa, la birou ori in salile cu jocuri video, detinand in acest sens mai multe porturi Ethernet carora li se potrivesc conectorii RJ-45, in timp ce ultimele amintite poseda numeroase bus-uri universale, astfel incat sa poti transfera date si incarca bateria diferitelor gadget-uri, in mod simultan.

Avand in vedere aceste aspecte, te informam ca modelele USB de pe piata se impart, la randul lor, in doua mari categorii. Pe de o parte, vei intalni hub-uri cu alimentare proprie, adica dotate cu un fir ce vine bagat in priza, dar ai posibilitatea de a le folosi chiar si fara a le conecta la reteaua electrica, preferabil fiind ca, atunci cand vrei sa incarci smartphone-ul, camera foto, video, mp3-ul etc., pentru o eficienta crescuta (redata de amperajul superior de 1,2 – 2,4 A), sa apelezi la adaptorul AC.

Pe de alta parte, vei da peste produse fara alimentare proprie, care isi iau energia necesara de la PC, prin cablul USB, asigurand o valoare de 500 – 900 mA (0,5 – 0,9 A), care este valoarea standard specifica porturilor computerului sau laptopului. Aceasta intensitate, afirma unele pareri despre cele mai bune hub-uri, se poate sa nu fie suficienta pentru a putea dota cu resurse electrice consumatori mari, asa cum sunt smartphone-urile sau iPad-urile. In plus, ea se imparte la numarul de dispozitive conectate, asa ca randamentul la incarcare scade, ceea ce nu se intampla in cazul anterior amintit. Avantajele lor se rezuma, asadar, la pretul redus si portabilitatea ridicata.

 

Porturile: Reprezinta elementele esentiale, motiv pentru care trebuie sa verifici cat de multe sunt, ce standard USB respecta, precum si ce operatiuni pot duce la bun sfarsit.

Numarul porturilor constituie un aspect de care trebuie sa tii cont in functie de necesitatile proprii. De exemplu, un hub cu 4 – 8 USB-uri/ intrari RJ-45 pare sa fie ideal pentru utilizarea acasa, cand ai de conectat periferice (mouse, keyboard, imprimanta, HDD extern) si cateva device-uri electronice, respectiv atunci cand iti doresti o mica retea de internet eficienta, in timp ce unul cu mai mult de 10 – 15 asemenea bus-uri se recomanda celor care cauta un produs util in birouri, in centrele de printare etc.

De asemenea, va fi util sa verifici si standardul USB al hub-ului, pentru a putea deduce rata de transfer si amperajul pe care le promite. De regula, cunoscatorii discuta despre porturi 2.0 – ce poseda o viteza de 480 Mbps si o intensitate electrica a curentului transmis de circa 500 mA – si 3.0 – extrem de rapide (4,8 Gbps) si mai eficiente la capitolul alimentare (900 mA).

Cu toate acestea, retine ca, pentru a te bucura de avantajele ultimului standard amintit, PC-ul tau trebuie sa detina o asemenea intrare. Altfel spus, un hub USB 3.0 va oferi un randament ridicat doar daca este conectat la un port 3.0, in ciuda faptului ca este compatibil si cu cele 2.0, caz in care va respecta parametrii de lucru ai acestora.

Cat despre operatiunile pe care este in stare sa le realizeze, distingem intre intrarile specializate pe transferul de date si cele concepute pentru alimentarea cu energie electrica. De obicei, fiecare producator aminteste aceste lucruri in descrierea modelului comercializat. Totusi, merita sa stii ca cel mai bun hub incorporeaza atat USB-uri dedicate schimbului de informatii, cat si porturi, numite “non-data”, pentru incarcarea device-urilor.

 

Designul: Se refera la forma si culoarea ce caracterizeaza modelul vizat, aceste aspecte fiind conditionate mai degraba de preferintele personale. Astfel ca ramane la latitudinea ta sa decizi daca produsul potrivit va fi alb, negru, dreptunghiular, cilindric ori patrat.

Indiferent ce anume vei alege, recomandarea specialistilor este de a te orienta asupra hub-urilor compacte, mai ales daca pui accent pe portabilitate. De asemenea, preferabil ar fi sa te interesezi si in legatura cu spatiul dintre porturi, astfel incat sa poti conecta, fara nicio problema, mufele una langa cealalta.

Accesoriile: Sunt cele care, in numeroase situatii, fac un dispozitiv mai usor de folosit. Drept urmare, chiar inainte de a te intreba unde gasesc hub-uri, la preturi bune, toti ceilalti utilizatori, ar fi indicat sa vezi daca modelul pe care ai pus ochii vine cu vreo dotare in plus.

Dintre cele mai apreciate amintim: LED-urile (cate unul pentru fiecare port) care iti arata daca se realizeaza transfer de date prin cablurile atasate; comutatoarele ce iti permit sa dezactivezi anumite bus-uri sau chiar intregul hub, pentru ca sa nu fie nevoie sa scoti conectorii de fiecare data cand ai dus la bun sfarsit sarcinile pe care le aveai; protectia la supra-incalzire, ea asigurandu-te ca nu se va arde chiar daca il exploatezi la maximum.

 

Odata ce ai obtinut informatiile necesare, referitoare la acest domeniu, nu ar trebui sa fie foarte dificil sa alegi, mai ales daca iei in seama si sfatul nostru de a face cumparaturile direct de pe Internet. Considerat de unii drept locul unde gasesc hub la un pret bun toti doritorii, mediul online pune la dispozitia ta o gama variata de produse insotite, de obicei, de garantii si costuri avantajoase, precum si de review-uri ce iti pot parea utile atunci cand decizi.

 

 

Cum folosesti un Hub

 

Detii numeroase gadget-uri, ce necesita conectare la PC, pentru incarcare sau pentru transferul a diverse fisiere, insa calculatorul tau nu are suficiente porturi? Inseamna ca ai nevoie de un hub, iar daca deja ai cumparatul unul si te intrebi ce poti face cu el, citeste in continuare, caci vei primi sfaturi practice si usor de implementat.

 

 

Primul pas: alimentarea

Se realizeaza fara dificultati, mai ales in cazul hub-urilor cu interfata USB, ce functioneaza pe sistemul plug and play. Acestea au un adaptor de alimentare AC, pe care il vei conecta la intrarea de pe spate a hub-ului si apoi il vei introduce in priza. In set vei gasi un cablu USB, acesta fiind cel care face conexiunea intre hub si calculatorul/laptopul tau. Acest port USB de pe dispozitiv va fi ocupat in permanenta, iar el este separat de restul intrarilor de pe aparat.

 

Configurarea

In mod normal, e posibil sa nu mai fie nevoie de configurare, caci unele hub-uri functioneaza cu sisteme Windows, Linux sau Mac OS X. Totusi, daca detii un model multifunctional, ce permite conexiuni cu un monitor VGA, DVI sau HDMI (plus LAN si USB), e posibil sa trebuiasca sa instalezi drivere, care fie sunt livrate pe un CD, fie pot fi descarcate de pe site-ul producator (conectandu-l la un PC cu internet, driverele potrivite vor fi cautate automat). Aici nu-ti ramane decat sa urmaresti pasii ceruti de software.

 

Transfer de date

Acest proces este chiar simplu, fiind suficient sa folosesti cablul USB (sau mini) inclus in pachet, ori pe cel propriu al gadget-ului.

Pe interfata hub-ului vei gasi porturi USB, compatibile cu smartphone-uri, e-readere, mp3-playere, tablete, controllere, ventilatoare, veioze si, in principiu, majoritatea dispozitivelor care se conecteaza prin USB. Deasupra lor poti gasi informatii privind viteza maxima la care se poate realiza transferul de date, precum si LED-uri care iti arata de pe care dispozitiv se transfera datele, daca ai mai multe conectate.

E posibil sa poti muta fisiere si cand adaptorul nu e conectat, insa in nici un caz nu il scoate din priza in momentul transferului, caci poti corupe procesul sau datele.

 

Incarcarea

Procedeul este asemanator si se realizeaza tot prin firul USB, iar majoritatea producatorilor recomanda utilizarea firului original, din set. Ai grija ca, pentru acest pas, se folosesc porturi separate, deasupra carora e mentionata, de regula, intensitatea electrica a curentului transmis. Tine cont ca incarcarea se face printr-un port separat, nu prin cel de transfer, insa e putin probabil sa le incurci, mai ales daca exista indicatori sau iconite de identificare.

Vei putea urmari nivelul incarcarii pe telefon sau alt aparat. Daca doresti sa alimentezi mai multe dispozitive, vei putea face asta, in functie de cate porturi sunt disponibile, insa tine cont ca hub-ul va distribui in mod automat nivelul de energie, astfel ca incarcarea nu va fi la fel de rapida.

 

Masuri de siguranta

Nu utiliza hub-ul in apropierea surselor de apa, dar nici in medii fierbinti sau langa gaze inflamabile. De asemenea, pune-l pe o suprafata plana, unde nu exista riscul de cadere si impact cu alte obiecte.

Foloseste doar accesoriile (adaptorul, cablul de alimentare) primite in pachet, altminteri ii poti afecta performantele. Daca doresti sa il cureti, nu implica substante lichide si rezuma-te la folosirea unei lavete umezite sau a unui servetel umed. De asemenea, e recomandat ca, atunci cand nu folosesti hub-ul, sa scoti AC-ul din priza.

 

 

Marci populare:

 

Ideale pentru cei care se folosesc frecvent de avantajele conectarii mai multor calculatoare in retea, hub-urile sunt accesorii eficiente si performante care nu trebuie sa lipseasca din nici un birou care se respecta. Pentru a te familiariza mai bine cu aceste produse, te invitam sa afli cateva informatii despre trei dintre cele mai cunoscute branduri in domeniu: TP-Link, D-Link si Hama.

Bazele companiei TP-Link au fost puse in anul 1996, domeniul de activitate al firmei fiind pe atunci cel al produselor si accesoriilor de retea. In anul 2005 brandul a fost lansat pe piata internationala si in prezent TP-Link distribuie in mai mult de 120 de tari din intreaga lume, deservind sute de milioane de clienti.

Gama de produse si servicii include dispozitive pentru acasa si pentru sectorul business, printre care se numara routere wifi si 3G/4G, adaptoare, switchuri SOHO, becuri si prize inteligente, camere cloud, switchuri JetStream si solutii wi-fi de exterior pentru companii si diverse accesorii pentru computere, dispozitive mobile si autoturisme.

Hub-urile sunt disponibile in gama de accesorii pentru calculatoare, in diverse formate, dimensiuni si preturi. Modelele oferite asigura conectarea la retea a 3 pana la la 7 dispozitive, prin porturi USB 2.0 sau USB 3.0. Unele versiuni mai performante permit si incarcarea dispozitivelor mobile (tableta, smartphone, ipad).

Produsele sunt comercializate printr-o retea extinsa de distribuitori, reselleri, magazine retail si online care asigura accesul facil la solutiile tehnice inovative dezvoltate de companie in domeniul retelisticii.

Orientata catre inovatie si dezvoltare continua, D-Link si-a inceput activitatea in anul 1986, in Taipei, sub denumirea de Datex System Inc., ca distribuitor de adaptoare pentru retea. Compania si-a extins apoi aria devenind designer si producator de solutii tehnice in domeniul retelisticii, dezvoltand o gama larga de produse pentru utilizatori individuali si business.

In prezent firma are birouri in 64 de tari si distribuie propriile produse in peste 100, prin intermediul unei retele vaste de distribuitori, reselleri si vanzatori cu amanuntul, ajungand ca in 2007 sa ocupe primul loc, ca cota de piata, pe segmentul IMM-urilor si sa fie lider global in 2008 in ceea ce priveste produsele wi-fi livrate in intreaga lume.

Oferta D-link cuprinde routere si modemuri, camere video, switchuri, sisteme smart-home (senzori, aplicatii etc.) si o varietate de servicii create special pentru mediul de afaceri si public, incluzand solutii wireless, sisteme de supraveghere IP, tehnologii pentru controlul traficului.

Hub-urile se regasesc in colectia de accesorii pentru retea alaturi de adaptoare, in variante cu 4 pana la 7 porturi de tip USB 2.0 si 3.0, destinate facilitarii conectarii calculatoarelor la o viteza ridicata de lucru.

Numita initial Hamaphot, compania Hama a fost infiintata in anul 1923, in Dresda, de catre Martin Hanke, avand ca obiect de activitate comercializarea si productia de echipamente de laboratoare foto si accesorii pentru aparate de fotografiat.

In anul 1985 a deschis o noua sucursala, in Franta, in anul 1990 una in Anglia, si apoi s-a extins in Spania, Elvetia, Austria, Slovacia, Polonia si Belgia. In 2007 Hama stabileste reprezentante in Dubai si Portugalia, iar in anul 2008 ajunge in Romania si Olanda, in prezent avand 17 filiale si numeroase agentii comerciale.

Oferta sa include peste 18.000 de produse care includ accesorii pentru aparate foto si video, console de gaming, telecomunicatii si periferice pentru calculatoare. Gama de accesorii pentru PC si noteboook-uri contine dispozitive pentru retea, cabluri si adaptoare, surse de alimentare, hub-uri, dispozitive web si sunet, distribuitori, switch-uri si o varietate de alte produse.

In lista de hub-uri Hama gasesti optiuni cu 2, 3 si 4 porturi pentru conectare prin USB 2.0 si 3.0, in modele portabile, de mici dimensiuni si o varietate de caracteristici tehnice care permit adaptarea la multiple cerinte.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu