Cele mai bune dispozitive range extender

Am modificat articolul ultima data pe: 24.04.24

Cel mai bun dispozitiv range extender – Recomandarile noastre pentru 2024

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

TP-Link RE450 AC1750

 

Exista voci care sustin ca cel mai bun range extender ar fi modelul brandului TP-Link, fapt care se datoreaza atat incadrarii in categoria modelelor dual band, cat si standardului de transmitere a datelor (802.11ac). Aceste aspecte sunt suficiente pentru a dovedi viteza superioara ce poate ajunge (pe cele doua benzi) la valoarea de 1750 Mbps.

Astfel, se poate spune ca este ideal utilizatorilor care fac mult streaming video HD/4K, descarca fisiere de dimensiuni mari sau se joaca in retea. Totodata, este un model inzestrat cu 3 antene externe, ceea ce inseamna ca asigura o mare arie de acoperire si o fiabilitate sporita.

Nu trebuie trecuta cu vederea compatibilitatea cu routerele securizate prin standardele de criptare WEP, WPA sau WPA 2; precum nici prezenta unui port Ethernet LAN 10/100/1000 Mbps, pe care il poti utiliza pentru a crea o conexiune prin cablu. Cat despre costuri, acestea sunt la nivelul performantelor oferite.

 

Avantaje:

Este un range extender wireless care beneficiaza de un indicator (de tip LED) al puterii semnalului, asadar vei sti unde anume sa il amplasezi pentru rezultate optime.

Trimite si primeste informatii cu ajutorul a doua benzi de frecventa, ceea ce duce la o viteza mare de transfer.

Iti permite si realizarea unei conexiuni cu fir, multumita portului LAN.

Este compatibil cu o gama larga de modele de router.

 

Dezavantaje:

Pretul presupune o oarecare investitie.

 

 

 

TP-LINK TL-WA850RE

 

Cauti un range extender la un pret bun, dar care sa nu faca rabat de la calitate? Ei bine, modelul de fata ar putea fi dispozitivul de care ai nevoie pentru locuinta ta. Se remarca, in primul rand, prin suprafata pe care o poate acoperi, in acest scop fiind inzestrat cu un buton RE (Range Extender).

In al doilea rand, poate fi conectat la un router securizat prin orice tip de criptare a datelor, astfel ca se bucura de o compatibilitate sporita. Deoarece se infatiseaza cu standardul 802.11n, putem deduce ca poseda o buna viteza de transfer (ce ajunge la circa 300 Mbps).

Nu in ultimul rand, amintim ca: dispune de doua antene interne, opereaza pe o singura banda (2,4 GHz) – deci ar putea aparea uneori interferente de semnal –, poseda un port Ethernet LAN de 10/100 Mbps – pentru a putea conecta consola, TV-ul sau DVR-ul – si un buton pentru reset.

 

Avantaje:

Este un range extender TP-Link cu un raport calitate – pret exceptional.

Ofera viteze de pana la 300 Mbps, multumita standardului 802.11n.

Ai posibilitatea de a conecta la internet, prin cablu, diverse dispozitive.

Aria de acoperire cu semnal este remarcabila.

 

Dezavantaje:

Intrucat foloseste cea mai utilizata banda de frecventa, exista riscul aparitiei interferentelor.

 

 

 

Edimax Smart AC750

 

In cazul in care vrei sa pui mana pe unul dintre cele mai bune range extendere, noi iti putem recomanda, luand in calcul performantele si costurile de achizitie, deopotriva, un model produs de brandul Edimax si apreciat de multi utilizatori pentru faptul ca este un dispozitiv 3 in 1.

Acest lucru inseamna ca poate fi utilizat ca range extender, bridge si access point, deci se bucura de o functionalitate considerabila. Se inscrie in categoria device-urilor dual band, transmitand informatia la viteze mari: de circa 700 Mbps (atunci cand faci cross intre benzi).

Exceleaza si la capitolul compatibilitate, potrivindu-se routerelor care au standardul Wi-Fi 802.11b, g, n sau ac, si care sunt securizate prin metoda WEP, WPA, WPA 2. In plus, dispune de 3 antene interne, suficiente pentru a acoperi o arie generoasa. Pretul este accesibil, iar produsul se comercializeaza alaturi de o garantie pe 24 de luni pentru persoanele fizice.

 

Avantaje:

Este un range extender la router ce poate fi folosit si ca bridge ori access point(multifunctional).

Se inscrie in categoria modelelor dual band, asadar pune la dispozitia ta viteze mari de transfer.

Se prezinta cu un port Ethernet LAN, deci poti realiza conexiuni la Internet prin cablu.

Il poti folosi impreuna cu aplicatia EdiRange daca vrei sa afli detalii despre reteaua ta.

 

Dezavantaje:

In cazul unor obstacole considerabile, eficienta poate scadea.

 

 

 

Edimax EW-7438RPn

 

Modelul de fata este un extender de semnal care poate functiona, in aceeasi masura, si ca bridge sau access point, astfel incat tu sa imbunatatesti reteaua in functie de nevoile tale de lucru. Modul in care il utilizezi poate fi ales cu ajutorul aplicatiei iQ Setup.

Ai posibilitatea de a-l configura extrem de repede, datorita butonului WPS din dotare. De asemenea, se remarca prin designul compact, ceea ce iti permite sa il amplasezi in orice priza. Transfera datele cu o viteza de aproximativ 300 Mbps si apeland la o singura banda de frecventa (2,4 GHz), ceea ce ar putea fi putin problematic in anumite situatii.

Incorporeaza doua antene interne si un port Ethernet LAN de 10/100 Mbps, ce iti garanteaza ca poti realiza si conexiuni cu fir atunci cand este necesar. Iar daca am considera si pretul – care este avantajos –, l-am putea numi, pe buna dreptate, un range extender ieftin si bun.

 

Avantaje:

Este un model multifunctional si usor de instalat.

Dispune de o compatibilitate ridicata: cu orice router 802.11n, securizat WEP, WPA ori WPA 2.

Poti conecta dispozitive precum consola, TV-ul sau DVR-ul, intrucat detine un port LAN.

Viteza de transfer este una buna: circa 300 Mbps.

 

Dezavantaje:

Lucrand pe banda 2,4 GHz, te poti astepta ca uneori sa existe mici interferente de semnal.

 

 

 

ASUS RP-N12 Wireless-N300

 

Celor care isi doresc un range extender produs de o firma cu renume, le indicam acest model apartinand brandului ASUS. Se prezinta potentialilor cumparatori cu o rata de transfer de maxim 300 Mbps, precum si cu doua antene externe, extrem de puternice, care garanteaza o arie de acoperire generoasa.

Poate opera atat ca range extender, cat si ca bridge ori access point, drept care se bucura de o functionalitate sporita. Nici la capitolul compatibilitate nu ai de ce sa te plangi, modelul putand fi folosit alaturi de un router 802.11n si care cripteaza datele in acord cu standardele WEP, WPA, WPA 2.

Vine cu un buton pentru resetare, cu unul pentru conectarea rapida la reteaua wireless din locuinta ta (WPS) si cu un port Ethernet LAN. Se comercializeaza la un pret scazut, alaturi de o garantie pe 36 de luni pentru persoanele fizice. In plus, exista si posibilitatea de a-l primi la pachet cu un cadou.

 

Avantaje:

Beneficiaza de o configurare ultra-rapida, fapt care se datoreaza dotarilor.

Este un range extender ASUS pe care il poti utiliza si ca bridge sau access point – multifunctional.

Se infatiseaza cu doua antene externe 2dBi, ceea ce inseamna ca vei avea o conexiune stabila.

Are un indicator care iti arata nivelul de semnal – deci afli usor, daca sunt probleme la acest capitol.

 

Dezavantaje:

Nu poate opera pe banda rapida 5 GHz, fiind single band si devenind astfel vulnerabil la interferente.

 

 

 

 

Cum alegi un range extender bun

 

Ghidul cumparatorului

In ciuda performantelor ridicate ale routerului pe care il ai, exista situatii cand semnalul Wi-Fi nu poate acoperi intreaga locuinta. Fie ca peretii dintre camere sunt prea grosi, fie ca locuiesti intr-o casa spatioasa, poti rezolva problemele prin achizitionarea unui range extender.

Acesta este un device conceput tocmai in scopul realizarii unei retele wireless complexe, propagand semnalul preluat de la router. Nici nu este nevoie sa depui prea mult efort deoarece, de regula, se conecteaza la o priza si se configureaza extrem de rapid.

 

 

Astfel, te vei bucura de o acoperire optima acasa ori in cladirea comerciala unde iti desfasori afacerea. Totusi, nu este indeajuns sa stii ce este un range extender, ci, pentru a fi sigur ca faci investitia corecta, respectiv alegerea buna dintre multele modele de pe piata, ar trebui sa iei in seama criteriile de selectie de mai jos.

 

Tipologia: atunci cand vine vorba de acest aspect, specialistii tin sa disocieze intre dispozitive cu una sau cu doua benzi de frecventa.

Primele amintite mai sunt cunoscute si sub numele de single band, ele prezentand avantajul de a acoperi o suprafata insemnata. Pot fi conectate la ambele tipuri de router, dar nu suporta viteze de transfer la fel de mari ca un range extender dual band.

Acest lucru se intampla din cauza faptului ca opereaza pe banda de frecventa de 2,4 GHz, care este folosita extrem de mult in telecomunicatii astazi. Asa se poate explica si riscul crescut de interferente, fapt care poate afecta conectivitatea. Cu toate acestea, sunt cele mai accesibile ca pret.

Celelalte (dual band) lucreaza pe doua benzi de frecventa – 2,4 GHz si 5 GHz –, una dintre ele fiind destinata primirii semnalului de la router, iar cealalta propagarii lui, ceea ce face ca traficul de date sa nu fie aglomerat.

Cu alte cuvinte, performantele (cu sensul de viteza de transfer) sunt superioare. De-aici se poate deduce ca si costurile sunt mai ridicate, ramanand la latitudinea ta ce anume prioritizezi: pretul ori eficienta.

 

Compatibilitatea: este unul dintre cei mai importanti parametri, indicandu-ti daca repetorul de semnal se potriveste sau nu caracteristicilor routerului. In principiu, acesta este definit de standardul de transmitere a datelor – 802.11 –, care cunoaste mai multe variante: de la A la AD, unde A este primul aparut, in ordine cronologica, iar AD cel mai recent si rapid.

Cu titlu informativ, mentionam ca 802.11a poate oferi o viteza maxima de 54 Mbps; 802.11b – de 11 Mbps; 802.11g – de 54 Mbps; 802.11n – de 140 Mbps; 802.11ac – de peste 1 Gbps; iar 802.11ad – de circa 4 Gbps, fiind, conform celor mai multe pareri despre cele mai bune range extendere, cea mai inteleapta decizie pentru gameri si cladiri comerciale.

De altfel, se impune sa stii ca nu are niciun sens sa achizitionezi un repetor de semnal cu un standard de ultima ora daca routerul are unul mai vechi. De ce? Pentru ca extenderul nu imbunatateste viteza, ci largeste doar aria care beneficiaza de semnal. Adica, in cazul ambelor dispozitive, trebuie sa regasesti aceeasi specificatie.

 

 

Securitatea: reprezinta, de fapt, modul in care routerul cripteaza datele pentru ca alte device-uri sa nu aiba acces la ele. Intr-o maniera generala, se poate vorbi despre trei tipologii:

WEP (Wired Equivalent Privacy) – care protejeaza reteaua, in ansamblul ei, dar nu si transferul fiecarui utilizator, ceea ce inseamna ca persoanele conectate isi pot vedea reciproc datele;

WPA-TKIP (Wi-Fi Protected Acces-Temporal Key Integrity Protocol) – apara, de asemenea, impotriva oricarei intruziuni din exterior, avand o parola care se schimba automat;

WPA 2-AES (Advanced Encryption Standard) – este extrem de folosit astazi, intrucat securizeaza orice conexiune individuala, precum si reteaua.

Cu toate ca acestea sunt modalitati de criptare specifice routerelor, merita sa le cunosti, cu atat mai mult cu cat repetorul de semnal trebuie sa se prezinte cu acelasi standard de protectie, altfel nu va fi compatibil.

 

Designul: se refera, intr-o prima ordine de idei, la numarul si tipul antenelor, aceste aspecte influentand, totodata, performanta si fiabilitatea. Cel mai adesea, vei intalni cu una, doua sau trei asemenea componente de emisie/ receptare a undelor radio, fie externe, fie interne. Ar fi bine sa retii ca regula spune: cu cat mai multe, cu atat mai mare este aria acoperita. In acelasi scop, preferabil ar fi ca ele sa fie plasate in exterior si sa fie cat mai lungi.

Intr-o alta ordine de idei, prin design se inteleg si dimensiunile produsului. Aici insa intervin preferintele personale: daca iti doresti un range extender Wi-Fi compact (care se monteaza pe perete, mai precis la o priza de curent) ori unul inzestrat cu tot felul de porturi (ce se aseamana cu un router si are propriul cablu de alimentare).

 

Accesoriile: sunt acele caracteristici care maresc utilitatea unui repetor de semnal, facandu-l chiar, in unele cazuri, mai usor de folosit si instalat. Cele mai intalnite dotari sunt: unul sau mai multe porturi Ethernet LAN (de 10/100/1000 Mbps) – pentru ca tu sa poti realiza o conexiune rapida prin cablu cu TV-ul, consola de jocuri ori DVR-ul –; unul USB; unul pentru conectarea boxelor sau a castilor; indicator LED al puterii semnalului; un buton reset si unul WPS – permitandu-ti crearea unei retele extrem de rapid, fara alte configurari suplimentare.

 

Brandul: Deoarece exista o mare varietate de modele in comert, iti sugeram sa verifici si producatorul. Astfel, afli unde gasesc range extendere la preturi bune toti ceilalti, dar si care dispozitive sunt de incredere. Conform opiniilor avizate, ar trebui sa alegi din oferta unor companii specializate in acest domeniu, asa cum sunt: TP-Link, D-Link, Edimax, ASUS, Netgear, ale caror articole se bucura de certificarea specialistilor si indeplinesc standardele de calitate.

De asemenea, iti recomandam sa faci cumparaturile direct de pe Internet, mai ales ca ai posibilitatea de a da peste promotii. In plus, vei beneficia de o garantie avantajoasa si te vei putea informa – accesand sectiunea review – despre performantele reale ale produsului.

Iar acum, ca si intrebarea “unde gasesc range extender la un pret bun cei interesati?” si-a primit raspunsul, nu mai ramane decat sa dai cateva click-uri si sa astepti ca dispozitivul sa iti fie livrat.

Lasa un comentariu

0 Comentariu