Cel mai bun router wireless dual band

Am modificat articolul ultima data pe: 04.06.20

 

Cum aleg cele mai bune routere wireless dual band

 

Ghidul cumparatorului

In epoca tehnologiei este important sa ramanem mereu conectati la internet, dar si intre noi. Routerele wireless dual band iti ofera posibilitatea de a realiza ambele deziderate. Cu ele poti realiza o retea locala cu dispozitive conectate fie prin fir, dar mai ales fara. Ele iti permit sa accesezi simultan, pentru transferul de date, o banda de 2.4 GHz (cea clasica) si una de 5 GHz, cu caracteristici diferite. Pe langa acestea, un router wireless dual band, la un pret bun, poate sa includa si multe alte facilitati care sa il diferentieze calitativ.

Acesta este de obicei un dispozitiv pentru acasa. Totusi, daca esti o persoana care se deplaseaza des si are nevoie de o conexiune buna si de posibilitatea de a forma o retea wireless oriunde se afla, poti alege o varianta portabila, chiar daca ea va fi mai scumpa.

Fiind unele dintre cele mai noi tehnologii de pe piata in domeniul IT este important ca routerele sa ofere performanta. In  banda de 2.4 GHz, aceste aparate ofera o viteza maxima de 450-600 Mbps, importanta pentru cei care prefera activitatile obisnuite (browsing, editare, mail) desfasurate pe internet plus un semnal cu acoperire mare.

In banda de 5 GHz poti atinge o viteza maxima de 1300 Mbps sau 1.3 Gbps (dar nu toate routerele ajung la aceasta valoare, unele situandu-se doar la 867 Mbps). Aceasta este destinata celor care vor sa se uite la un clip pe YouTube, sa joace un joc online performant si sa descarce un film in acelasi timp, fara sa sesizeze vreo intarziere sau intrerupere.

Semnalul emis este un element important si vei vedea, cand vei cere pareri despre cele mai bune routere wireless dual band, ca acestea au antene detasabile ce permit cresterea suprafetei de acoperire cu un semnal bun. In general, ele sunt caracterizate printr-o valoare numerica exprimata in dBi (decibeli izotrop) ce exprima castigul antenei sau cresterea puterii semnalului la emisie sau la receptie, comparativ cu o antena de referinta.

Cu cat aceasta este mai mare, cu atat semnalul va fi receptat mai bine de la o distanta mai mare. Pentru cei care doresc doar un router pentru apartament este suficient unul cu antene de 3-4 dBi. Daca insa vrei sa ai semnal intr-o casa mai mare sau si in curtea acesteia, sau in fata blocului, iti recomandam un router cu antene externe, detasabile (pot fi raspandite in spatiu pentru a creste acoperirea semnalului), de minim 5 dBi.

Un router dual band poate utiliza alternativ (802.11 n) sau simultan (802.11 ac) cele doua tipuri de banda (2.4 GHz, 5GHz). Primul este varianta mai veche, dar si cea mai utilizata in prezent si toate calculatoarelor sunt compatibile cu acest tip de retea wireless. Rata de transfer teoretica este de pana in 450 Mbps (in realitate va fi de aproximativ 240 Mbps) in wireless.

A doua varianta este cea mai noua (dar compatibila si cu dispozitivele ce functioneaza pe 802.11 n), preferata de cei care vor sa desfasoare mai multe activitati simultan (browsing, film 4K, descarcare date) si sa profite din plin de banda de 5 GHz, libera de interferente si cu viteza mare (1300 Mbps teoretic – 720 Mbps practic). Bineinteles ca primul va fi mai ieftin si nu se justifica investitia intr-un sistem 802.11 ac daca tot ceea ce faci pe net este sa cauti informatii, sa vezi filme in format HD sau sa mai intri pe un joc obisnuit, din cand in cand.

Un alt aspect important, daca vrei sa creezi o retea, este cate porturi LAN are routerul ales. Acestea sunt punctele unde vei conecta prin cablu diferitele dispozitive pe care le vei folosi. Pe de alta parte, daca te intereseaza mai mult partea de wireless, numarul lor nu va conta atat de mult.

Viteza de transfer prin fir (Ethernet) poate varia si ea de la un model la altul, de la 10-100 Mbps pana la 1000 Mbps (1 Gigabit). Daca vei utiliza un calculator conectat printr-un port LAN si vrei sa descarci filme si sa navighezi pe net in acelasi timp, atunci acesta poate fi un criteriu pe care sa-l iei in considerare cand alegi un router. Totusi, daca te intereseaza mai mult o retea cu dispozitive fara fir (laptop, tableta, imprimanta), acest aspect nu va conta atat de mult.

Numarul de porturi USB si tipul lor iti ofera posibilitatea folosirii in retea, wireless (fara fir), a dispozitivelor de stocare de date (stick, HDD extern) sau a imprimantelor. Un router performant ar trebui sa aiba macar un port USB 3.0 ce ofera o viteza de transfer a datelor de 10 ori mai mare decat versiunea precedenta 2.0.

Functiile integrate in micuta carcasa a routerului tau te vor ajuta sa profiti din plin de tehnologia wireless. Unul dintre acestea este WDS Bridge (Wireless distribution system) care permite interconectarea mai multor puncte de acces la internet (routere wireless) pentru extinderea retelei.

Alt exemplu ar fi Media Server ce permite redarea fisierelor multimedia stocate pe dispozitive USB, pe orice alt dispozitiv din retea. De asemenea, fiecare producator va interveni cu elemente de tehnologie proprie, menite sa imbunatateasca experienta ta atunci cand utilizezi un router fabricat de ei (AiCloud, AiPlayer).

Retelele private acceseaza automat si date din cele publice, ceea ce inseamna ca exista nevoia unor sisteme de securitate. Acestea se refera in general, la criptarea datelor transmise in retea si generare de parole. WEP este o varianta mai veche dar de referinta a acestor programe; WPA si WPA2 sunt mai noi si genereaza automat parole, ceea ce asigura un plus de siguranta fata de WPA-PSK si WPA2-PSK care te lasa si pe tine sa faci asta (oamenii au tendinta sa fie predictibili).

In plus, acestea sunt insotite uneori de WPS ce permite conectarea unor dispozitive in retea fara introducerea numelui acesteia si parolei (economisesti timp). Filtrarea pachetelor de date care intra in reteaua locala trebuie asigurata de un firewall (indiferent de dispozitivul ales) cum este de exemplu, SPI Firewall (intalnit doar la unele modele). Un router ar trebui sa aiba macar WEP, WPA, WPA2, unele chiar WPA-PSK, WPA2-PSK. Putine sunt cele prevazute cu WPS, dar daca nu crezi ca vei dori sa schimbi mereu dispozitivele din retea probabil nu ii vei simti lipsa.

Internetul se schimba si tot mai multi oameni sunt conectati la el. Tocmai de aceea s-a realizat recent un upgrade (IPv6) al softului care genereaza adresele dispozitivelor (IP-Internet Protocol). Majoritatea sistemelor de operare moderne sunt compatibile cu acesta dar nu si toate routerele. Deci, daca doresti unul care sa iti permita sa folosesti internetul la standardele din viitor acesta este bine sa aiba integrat si IPv6.

Iata cateva variante de routere wireless dual band care te vor ajuta sa faci alegerea potrivita pentru tine.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

TP-Link Archer C7 

 

Iata o varianta care lucreaza cu standard Wi-Fi 802.11 ac, oferindu-ti posibilitatea de a beneficia cu o viteza estimata de pana la 1 Gbps. Bineinteles, cifra este una care nu va putea fi obtinuta, mai ales deoarece nu beneficiezi in retea de aceasta viteza ametitoare. Totusi, separat pe benzi, pe cea de 2.4 GHz ai o viteza maxima de transfer de 450 Mbps, pe care o poti folosi pentru cautari prin browsere, verificarea e-mail-urilor, accesarea site-urilor diverse. Pe banda de 5 GHz ai la dispozitie o viteza de transfer de date mult mai mare, estimata ca ar putea fi pana la 1300 Mbps, conceputa special pentru jocurile online si clipurile tip HD, Ultra HD si 4K.

Pentru reducerea riscurilor venite din reteaua publica, dispune de programe de codare a datelor, atat clasice (WEP, WPA), cat si mai noi (server FTP, WPA2), dar si de algoritmi care filtreaza pachetele de informatii pentru a-ti proteja dispozitivele conectate (SPI Firewall). Routerul are 6 antene de 5 dBi (au acoperire buna intr-un apartament de 3 camere, eventual si in fata blocului, daca stai la parter). Trei dintre ele sunt interne si dedicate benzii de 2.4 GHz, intrucat aceasta are o penetrabilitate mult mai buna prin obiecte solide. Celelalte trei antene sunt detasabile si sunt dedicate benzii de 5 GHz care, in pofida vitezei mari pe care o ofera, nu trece atat de usor prin pereti. Pe acestea le vei putea pozitiona in casa pentru marirea ariei de acoperire a semnalului.

Routerul are 1 port WAN si 4 LAN (pentru conectarea prin fir a dispozitivelor tale). Este compatibil cu noul protocol de alocare a adreselor IP, IPv6 (de dorit, in vederea integrarii pe internet a dispozitivelor viitoare). Cele doua porturi USB 2.0 le poti folosi fie pentru transferul de date pe suporturi gen stick sau hard-disk extern, fie pentru a accesa o imprimanta din reteaua ta. Tot prin aceste porturi poti reda fisierele multimedia (prin Media Server) de pe suporturi de stocare mobile, pe calculatoarele din retea.

 

 

 

 

 

ASUS AC1200G Plus

 

Acesta este considerat un router wireless dual band, ieftin si bun, care functioneaza cu ultimul standard Wi-Fi devenit popular, anume 802.11 ac. Are doua antene externe pentru banda de 2.4 GHz si alte doua pentru cea de 5 GHZ (toate sunt de 5 dBi, suficienti pentru un spatiu de 50-70 mp). Ai la dispozitie o viteza redusa (maxim 300 Mbps), dar o acoperire extinsa pe banda de 2.4 gigahertzi, utila pentru activitatile online de rutina (e-mail, consultare site-uri, cautare pe net), dar si viteza mare cu acoperire limitata. Cealalta banda este gandita pentru pasionatii de jocuri online performante (pana la 867 Mbps), descarcare mare de date, dar si pentru clipurile HD, Ultra HD sau 4K (fara intreruperi).

Routerul are un port pentru conexiunea la internet, 4 pentru Ethernet si unul tip USB 2.0. Acesta din urma poate fi folosit pentru a stoca date sau pentru a conecta o imprimanta. Datele de pe diferitele dispozitive de stocare (stick, HDD) pot fi redate datorita programului Media Server si AiPlayer (controler media performant) sau pot fi accesate prin intermediul  programului AiCloud, de pe orice iOS sau Android.

Ca sisteme de securitate, acest router dispune de programe destinate generarii de parole si criptarii de date, atat mai noi (WPA, WPA2, WPA-PSK, WPA-PSK2), cat si mai vechi (WEP) dar si server VPN care iti va garanta o retea fara intrusi. Din setarile lui poti accesa optiunea de Control Parental care te va ajuta sa blochezi acele date care pot avea efect negativ asupra copiilor tai.

 

 

 

 

 

Tenda AC15

 

Pentru cei care doresc un router wireless dual band performant, recomandam aceasta varianta ce functioneaza pe retea 802.11 ac (compatibil si cu N), care atinge viteze de 600 Mbps in banda de 2.4 GHz si 1300 Mbps in cea de 5 GHz. Bineinteles ca cele doua pot fi folosite simultan, asta insemnand ca poti urmari un film 4K fara intreruperi si in acelasi timp sa cauti ceva pe un browser. De asemena, il recomandam gamerilor care lucreaza cu jocuri ce necesita transferul rapid al unui volum mare de date.

Este echipat cu procesor Broadcom dual-core care reuseste sa reduca consumul de energie si sa creasca viteza de procesare a datelor. Are 3 antene externe fixe de cate 3 dBi (eficiente intr-un apartament, dar nu vor acoperi mai mult de 50 mp si asta in functie de pozitionare). Este echipat cu tehnologia Beamforming capabila sa genereze un semnal directionat spre dispozitivul conectat in retea si sa nu permita raspandirea lui inutila. Aceasta impreuna cu amplificatoarele integrate vor asigura un semnal de calitate oriunde te-ai afla in casa.

Pentru siguranta datelor si dispozitivelor tale, routerul este echipat cu software de criptare automata (WPA, WPA2) sau la alegere (WPA2-PSK, WPA-PSK), dar si de tehnologia WPS ce iti permite sa conectezi orice dispozitiv fara sa mai introduci numele retelei si parola. Pentru reducerea consumului dar si din motive de securitate este echipat cu un program care iti permite sa setezi cand vrei sa fie deschisa conexiunea WiFi si cand sa se inchida automat. Are un port USB 3.0 ce asigura o viteza mai mare pentru traficul de date decat varianta 2.0, dar si un port WAN si 3 pentru conectarea prin cablu a calculatoarelor.

 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
1 Comment
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Goia Radu
Goia Radu
November 28, 2018 5:15 am

Buna ziua .Am achizitionat un router Synology 2600ac care mi-a functionat 5 zile, dupa care am pierdut legatura la Internet.Ce ma sfatuiti :imi iau altul sau caut alta marca si ce imi recomandati.Astept daca se poate un raspuns pe adresa (e-mail).
Cu stima,
Radu Goia

DMCA.com Protection Status