fbpx

Cel mai bun router wireless D-Link

Am modificat articolul ultima data pe: 17.06.19

 

Cum aleg cele mai bune routere wireless D-Link

 

Un router wireless de calitate te ajuta sa scapi de cabluri, sa accesezi Internetul din orice loc din casa si sa permiti conectarea mai multor persoane la retea, in acelasi timp. Daca te-ai decis sa beneficiezi de mai multa mobilitate si ai vazut printre modelele disponibile in magazinele online si marca D-Link, iti recomandam sa parcurgi acest ghid pentru a afla in ce masura oferta acestui brand corespunde necesitatilor tale si ce trebuie sa stii pentru a alege varianta potrivita.

Infiintata la Taipei in 1986 sub denumirea de Datex Systems Inc., compania cunoscuta astazi ca D-Link Corporation este unul dintre liderii globali in solutii tehnice pentru retele, destinate persoanelor fizice, juridice si furnizorilor de Internet. Produsele sale sunt comercializate in peste 100 de tari si includ optiuni pentru retele wireless si broadband si tehnologii de stocare a datelor si supraveghere.

Gama de routere wi-fi include produse din seria N (D-Link’s DWR-116 Wireless N300 Multi-WAN Router) cu viteze de transfer de pana la 600Mbps si seria AC (DSL-3682 Wireless AC750 Dual-Band VDSL/ADSL Modem Router), cea mai noua in domeniul conexiunilor fara fir, cu viteze de pana la 1300Mbps pe frecventa de 5GHz.

Cea din urma permite mai multe conexiuni simultane, transmiterea fara efort a continutului video 4K si FullHD si este recomandata pentru cei care urmaresc frecvente filme online sau au nevoie sa realizeze video-conferinte.

Vei gasi routere standard cu alimentare la reteaua de energie (DSL-3682 Wireless AC750 Dual-Band VDSL/ADSL Modem Router) si optiuni portabile, cu acumulatori Li-ion care te ajuta sa asiguri conexiunea unui numar variat de dispozitive (DWR-730 Portable HSPA+ Mobile Router) la orice retea mobila. Acestea din urma asigura o viteza mai mica de transfer, dar sunt foarte utile in deplasarile de lunga durata.

Poti alege un router wireless D-Link, la un pret bun, cu doua sau trei benzi de frecventa. Modelele dual-band (EXO AC1900 MU-MIMO Wi-Fi Router) functioneaza pe o banda de 2.4GHz – folosita de majoritatea routerelor si uneori supraincarcata si una de 5GHz – mai libera, cu raza de actiune mai mica si mai sensibila la obstacole, dar cu o viteza mai mare de transmitere, care poate fi folosita atunci cand prima este suprasolicitata sau pentru a descarca materiale multimedia. Optiunile cu trei benzi au o banda suplimentara de 5GHz si sunt folosite in special de companii si mai rar de consumatorii casnici.

Din punct de vedere al modalitatii de rezolvare a solicitarilor dispozitivelor conectate, poti opta pentru una din optiunile clasice SU-MIMO (DSL-2745 Wireless N300 ADSL2+ Modem Router) care pot primi si transmite date de la/catre un singur client la un moment dat (timpi mai mari de asteptare, daca sunt mai multe aparate conectate).

Poti de asemenea alege o varianta MU-MIMO (EXO AC1900 MU-MIMO Wi-Fi Router) care poate rezolva mai multe solicitari simultan si transmite date catre un singur client folosind mai multe fluxuri, oferind astfel o viteza mai mare de transfer la descarcarea datelor si imbunatatind capacitatea routerului de a gestiona dispozitive multiple.

Ca variante de conectare la reteaua furnizorului de servicii, in afara de binecunoscutul cablu de Internet (conector RJ-45), vei gasi variante cu 3G sau 4G, de obicei portabile, la care poti conecta cartela SIM a smartphone-ului sau un modem USB (D-Link’s DWR-730 Portable HSPA+ Mobile Router).

Mai poti opta si pentru versiuni ADSL2/2+ sau VDSL2 (RJ-11) care permit conectarea prin cablul retelei de telefonie fixa (DSL-3682 Wireless AC750 Dual-Band VDSL/ADSL Modem Router), disponibile de regula in zone izolate si mult mai lente decat celelalte doua variantei.

Te sfatuim sa optezi pentru un model cu conexiune prin cablu de Internet si cu posibilitate suplimentara 3G sau 4G daca consideri ca ai nevoie. Verifica insa inainte de achizitie caracteristicile tehnice de conectare permise de furnizorul tau de Internet.

Pentru un nivel bun de securitate a datelor, cele mai multe pareri despre cele mai bune routere wireless D-Link recomanda standard de criptare cel putin WPA2. O alternativa mai slaba, dar acceptabila este WPA. Pentru siguranta retelei iti recomandam insa sa eviti standardul WEP care este foarte usor de depasit.

Viteza de transfer variaza de la 150Mbps (Wireless N150 Easy Router – GO-RT-N150) pana la un total cumulat de 5334Mbps (D-Link AC5300 MU-MIMO Ultra Wi-Fi Router). Pentru o retea de apartament este bine sa iei in considerare un nivel de minim 300Mbps. Iti reamintim ca raza de acoperire a semnalului depinde de numarul de pereti prin care trebuie sa treaca, materialul din care sunt confectionati, precum si orice alt tip de obstacol intalnit in cale.

Pentru a-ti face o imagine mai clara asupra acestui produs tehnic, am selectat pentru tine cateva dintre cele mai populare optiuni ale brandului D-Link, impreuna cu caracteristicile functionale relevante.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

D-Link DIR-600

 

Modelul DIR-600 este bazat pe standardul 802.11n (N) si iti ofera viteze de transfer de pana la 150Mbps care iti vor fi folositori daca ai nevoie sa primesti sau sa trimiti emailuri, sa cauti informatii pe Internet sau sa incarci si sa descarci fisiere. Pentru securitatea datelor ai la dispozitie standardele de criptare WEP, WPA, WPA2 si WPS, iar pentru optimizarea descarcarii fisierelor multimedia, routerul include optiunea Quality of Service care acorda prioritate materialelor video, audio sau specifice jocurilor online pentru a asigura o transmisie de buna calitate.

Conectarea la reteaua de Internet se realizeaza prin intermediul unui port standard pentru cablu Ethernet (RJ-45). Daca vrei sa conectezi prin fir console de jocuri sau calculatoare desktop, o poti face prin cele patru porturi LAN cu rata de transfer 10/100Mbps.

Transferul datelor de la si catre dispozitive este asigurata in mod SU-MIMO, printr-o singura antena, pe frecventa de 2.GHz. Pentru a putea estima spatiul necesar amplasarii, iti vom spune ca dispozitivul are dimensiunile de 147.5 x 31.5 x 113.2mm.

 

 

 

 

D-Link DWR-730

 

Ideal pentru calatoriile lungi cu masina in care ai nevoie sa imparti Internet la mai multe dispozitive (notebook, laptop, tableta), routerul D-Link DWR-730 este compatibil cu aparate care functioneaza pe baza standardului wireless 802.11n (N) pe o frecventa de 2.4GHz. Cantareste doar 89g si are dimensiunile de 100.3 x 49.35 x 14.33mm care il fac usor de purtat in buzunarul hainei sau al gentii.

Il poti conecta la calculator prin intermediul portului USB si iti pune de asemenea la dispozitie posibilitatea de a accesa fisiere salvate pe memorii de tip microSD prin slotul special disponibil.

Iti ofera o viteza de download de pana la 21.7Mbps si de upload de pana la 11Mbps, cu accesarea retelei mobile de Internet (2G sau 3G) prin simpla inserare a cadrului SIM al telefonului. Securitatea datelor este asigurata de standardele WEP, WPA, WPA2 si WPS. Este alimentat de o baterie Li-ion de 2000mAh care se incarca prin conexiune microUSB si are o durata de viata de pana la 5 ore de functionare continua.

 

 

 

 

D-Link DIR-842 Dual Band AC1200

 

Pentru cei care au nevoie de un router wireless D-Link, ieftin si bun, recomandam ca optiune modelul DIR-842 Dual Band AC1200, care functioneaza pe baza tehnologiei wi-fi AC cu o viteza de transfer de 300Mbps, pe canalul de 2.4GHz si respectiv 867, pe cel de 5GHz care asigura transmiterea de fisiere multimedia in cele mai bune conditii.

Se conecteaza la reteaua Ethernet prin cablu cu conector RJ-45 si transmite fluxul de date prin 4 antene externe, care permit transferul simultan catre si de la 4 clienti diferiti. Daca vrei sa optezi pentru conectarea prin cablu a smart TV-ului sau altor tipuri de dispozitive, ai la dispozitie performante foarte bune oferite de porturile Ethernet Gigabit de 10/100/1000Mbps.

Securitatea informatiilor si a retelei este asigurata prin standardele de protectie WEP si WPA2 disponibile. Se configureaza rapid si usor, atat prin intermediul calculatorului, cat si cu ajutorul telefonului mobil prin aplicatia QRS disponibila pentru iOs si Android.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status