n n
n
n
▷ Placi de sunet ieftine. Analiza comparativa

Cea mai buna placa de sunet ieftina

Am modificat articolul ultima data pe: 17.11.19

 

Cum aleg cele mai bune placi de sunet ieftine

 

Ghidul cumparatorului

Daca ai nevoie sa inlocuiesti o interfata audio defecta, sau pur si simplu doresti sa beneficiezi de o calitate mai buna a sunetului decat cea oferita in acest moment de calculatorul tau, atunci cauti cu siguranta o placa de sunet, la un pret bun, care sa corespunda cerintelor tale de calitate si buget. Pentru a te ajuta sa alegi cea mai potrivita varianta, iti prezentam mai jos cateva caracteristici tehnice esentiale de care trebuie sa tii cont.

 

 

In functie de modul de conectare, modelele de pe piață se împart în trei categorii. Variantele onboard sunt integrate direct in placa de baza a calculatorului si prin urmare sunt cele mai utilizate. Daca nu mai functioneaza cum trebuie, le poti inlocui sau suplimenta cu o versiune standard sau externa, intre care nu exista diferente foarte mari de pret. Optiunile standard se instaleaza intern, nu sunt compatibile cu laptop-urile, iar in cazul desktop-urilor este necesar ca sloturile interfetei audio sa se potriveasca cu cele ale motherboardului calculatorului: ambele trebuie sa fie PCI sau PCI-E.

Versiunile externe sunt cu conexiune USB sau Wirefire. Avantajele constau in instalarea rapida, de cele mai multe ori de tipul Plug & Play, compatibilitatea cu laptop-uri si notebook-uri, portabilitatea si faptul ca fiind amplasate la exterior si la distanta de celelalte componente, sunt mai putin expuse la interferentele magnetice si acustice si la caldura degajata in timpul functionarii.

Numarul de canale de care ai nevoie depinde de modul in care doresti sa o folosesti. Pentru a asculta muzica in formatul clasic mp3, e suficient un model cu 2 canale (2.0). Pentru gaming, filme, Blu-ray, DVD-Audio vei avea nevoie de 6 sau 9 (5.1, 7.1, 8.1). Numarul de canale nu influenteaza foarte mult pretul. Vei gasi pe piata modele 2.0 de la 25 lei si pana la 1000lei, diferenta fiind determinata de alti factori precum marca, sistemul de amplificare, etc.

Dintre parametrii care iti dezvaluie nivelul de performanta si calitatea sunetului, patru merita toata atentia ta.

Gama dinamica iti spune cat de variate sunt tonurile pe care le poate reda (voce umana, instrumente muzicale, sunete din natura etc.) si se incadreaza de regula intre 100-108dB.

Claritatea sunetului redat este exprimata de doi indicatori: distorsiunea armonica (interferentele sau zgomotul de fond) care inregistreaza in general valori de maxim 0.005%, iar in cazul versiunilor profesionale ajung la un maxim de 0.0004%, si nivelul SNR – Signal to Noise Ration (100dB – claritate moderata, 105dB versiune considerata profesionala).

Calitatea inregistrarii sunetului este indicata de rezolutia audio, exprimata in biti (8, 16, 24), KHz (11, 22, 44, 48) si tipul mono sau stereo. Sunt recomandate modele de peste 16biti, 44Hz si in versiune stereo.

Exista o varietate de pareri despre cele mai bune placi de sunet ieftine, in functie de parametrii care le definesc calitatea si scopul pentru care sut achizitionate. Din numeroasele optiuni disponibile in magazinele on-line, am ales pentru tine cateva exemple diferite care sa te ajute sa evaluezi exact ceea ce cauti.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Asus XONAR_DG

 

Cu capacitatea de a reda sunete de inalta definite, profunde si reale, Xonar DG este un model de placa audio interna cu sloturi PCI si 5.1 canale, ideal pentru pasionatii de jocuri si efecte 3D realiste. Raportul semnal/zgomot de 105dB caracterizeaza un dispozitiv cu performante ridicate in redarea cu acuratete a sunetului, calitate care se regaseste si in ceea ce priveste inregistrarea elementelor acustice, cu o valoare al rezolutiei de 24biti.

Include 3 conectori de iesire Jack 3.5 si 2 de intrare (unul Jack 3.5 si unul SPDIF) care asigura transmiterea sunetului la o calitate de nivel profesional.

Este compatibila cu sistemele de operare Windows 7 si Windows Vista si include o serie de efecte sonore, precum Magic Voice, Karaoke Functions, Flex Bass, Voice Fx, Xear 3D, Smart Volume Normalizer, 27 Environment Effects care imbogatesc experienta acustica prin functiile speciale care permit gestionarea dupa preferinte a modului de redare a sunetului.

 

 

 

Logilink UA0053

 

Aceasta versiune externa Logilink, cu interfata USB este o optiune de placa de sunet, ieftina si buna, cu conectare Plug&Play care rezolva in doar cateva secunde toate problemele pe care le-ai avut pana acum cu sunetul laptop-ului sau notebook-ului tau. Asigura redarea elementelor sonore la o calitate deosebita prin 5.1 canale cu efect sorround, care transforma orice vizionare de film sau sesiune de gaming intr-o experienta acustica impresionanta.

Inregistrarile audio se fac la o rezolutie de 16biti, cu o viteza de esantionare de 44.1 KHz. Este un model care nu necesita setari suplimentare la instalare si include un conector de intrare de tip Jack 3.5 si unul de iesire de acelasi fel care permite conectarea castilor pentru momentele in care vecinii nu ar trebui deranjati.

In ceea ce priveste dimensiunile, este putin mai gros decat un stick USB standard, ceea ce poate aduce dificultati daca ai nevoie sa il folosesti in acelasi timp cu un alt stick in doua porturi consecutive.

 

 

 

Hope R Virtual Sound

 

Modelul Hope R Virtual Sound este o versiune de interfata audio externa, cu conexiune de tip USB, care poate fi atasata usor atat la calculatoarele de tip desktop, cat si la laptop-uri sau notebook-uri. Permite in plus posibilitatea de conectare a telefonului cu PC-ul si nu necesita instalare, fiind o versiune de tip Plug&Play care gestioneaza singura aceasta etapa si este gata de folosire in cateva minute.

Are 7.1 canale si capabilitati suplimentare de Virtual Speaker Shifter cu efecte surround. Include indicatoare luminoase LED care ofera posibilitatea de monitorizare a dispozitivelor conectate, iesire de tip Jack 3.5 pentru microfon si intrare Jack 3.5 pentru difuzor.

Este o solutie portabila, foarte buna pentru situatiile in care placa originala nu mai functioneaza la parametri normali, s-a ars sau pur si simplu nu se ridica la asteptarile tale. Poate fi mutata si folosita intre mai multe dispozitive, fara probleme de compatibilitate sau instalare.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status